|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  29 30 31 [32] 33   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pitajmo Minu (o ishrani)
19.9.2012 12:41:58   
minavb
Imam jednog kolegu sa studija koji je anti GMO aktivista i vegan. Inače, na studije upao je rnije bilo prijemnog a imao dobar prosek,medicinski nepismen, a i ovo što je završio, ne znam kako je uspeo. Jede neprskano i ubi sa tim da se prskanje zabrani, pa mi dođe da tužim profesorku toksikologije što ga pusti da prođe, a da ostane u kamenom dobu.user posted image

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 776
19.9.2012 13:11:08   
minavb
Insulinska rezinstencija- ili kako se drugačije naziva “sidrom X “– je danas veoma česta pojava. Stručnjaci procenjuju da 25% Amerikanaca pati od ovog
sindroma .Smatra se da je ovaj procenat još veći kod žena u menopauzi.
Budući da je insulin jedan od glavnih hormona, insulinska rezistencija utiče na balans i drugih hormona (poput progesterona, testesterona, estrogena)
Dobra vest je da je moguće lečiti insulinsku rezistenciju.

Zašto je ona važna?
Čini se da je ona uzrok celog niza ozbiljnih bolesti kao što je: prekomerna težina, dijebetes, visok pritisak, kardio-vaskularna oboljenja, holesterol, rak dojke, policistični jajnici, pa čak ima tvrdjenja da je insulinska rezistencija u vezii sa pojavom endometričnog kancera, kao i Alchajmerove bolesti.
Insulinska rezistencija često zna biti uzrok uobičajenih simptoma kao što je – hronični umor i dobijanje na težini. Kad se žena približi menopauzi postaje izuzetno netolerantna na ugljene hidrate i lako se goji, pogotovu oko struka. Rani simptomi insulinske rezistencije su – popodnevni umor, pad šećera i glad za ugljenim hidratima.

Kako insulin radi
Sva hrana koju pojedemo – masti, proteini i ugljenihidrati (UH) se u toku varenja razlože na:proteine, mikronutriente I glikozu. Telo koristi proteine I mikronutriente u ćelijskom metabolizmu, za funkcioniranje imunog sistema i ćelijsku obnovu. Glikozu telo koristi kao gorivo koje se prenosi putem krvotoka do svake ćelije pojedinačno.
Naše potrebe za gorivom variraju, ali mozgu je potrebno da nivo šećera (glikoze) u krvi bude stabilno i isto. Postići da se glikoza (energija) prenese do svake ćelije posebno, a da se pri tom ne poremeti nivo energije je veoma važna funkicija – koju vrši upravo insulin. Dakle to je hormon koji se brine da se u krvi zadrži nivo glikoze koja je mozgu neophodna da funkcioniše.
Insulin to radi tako što signalizira ćelijama da apsorbiraju glikozu iz krvi. Telo dakle, prati šta smo pojeli, šta je svareno, koliki je nivo šećera u krvi i na osnovu toga ispušta odgovarajću količinu insulina koji potstiče ćelije da apsorbiraju višak glikoze. U zdravom telu to se zove “insulinska osetljivost”.

Kako se razvija insulinski otpor
Naš metabolizam datira daleko u prošlost u vreme kada je ljudska ishrana uključivala mnogo manje ugljenih hidrata koji su bili prvenstveno kompleksni ugljeni hidrati (žitarice, povrće I sl). Danas većina kalorija u našoj ishrani dolazi iz UH, i to uglavnom iz prostih UH – šećera koji se brzo apsorbuju i ulaze u krv. Kada se to dogodi organizam mora da poveća nivo insulina da bi sprečio da nivo glikoze (šećera) u krvi poraste van kontrole.Ali, vremenom ćelije prestaju brzo efikasno dao dgovaraju na signale insulina. Tada govorimo o insulinskoj rezistenciji, odnosno o insulinskom otporu.
Direktna posledica ovakvog stanja je to da je telo prinudjeno da luči još više insulina, jer je za organizam nedopustivo da dozvoli previsok nivo šećera u krvi. Višak insulina u krvi se stručno naziva hyperinsulinemia. Na žalost telo nije dizajnirano da podnese ovako visok nivo insulina i to utiče na metabolizam ćelija. Posledica toga je dijabetes , stanje u kojem telo nije sposobno da kontroliše nivo šećera u krvi. Ali to je samo jedna od posledica insulinske rezistencije. Postoji ceo niz negativnih zdravstvenih problema koji se javljaju još pre nego se razvije “šećerna bolest”.
“Sindrom X” i menopauza
Za žene je posebno važno kako insulinskiotpor utiče na metabolizam masti. Kada ćelije neće da apsorbiraju višak šećera(svo vreme se govorio glikozi), odnosno kad ne reaguju na insulin jetra je prinudjena da taj višak pretvori mast. Da ironija bude veća, žene koje pate od insulinske rezistencije se goje, ali njihove ćelije u isto vreme ne primaju dovoljno glikoze , praktično “gladuju za šećerom”, otud I pojava iscrpljenosti i potrebe za hranom bogatom ugljenim hidratima. Želja za slatkim je zapravo vapaj ćelija u potrazi za energijom.
Da stvar bude još gora za žene u menopauzi, višak masnih ćelija su ujedno i male fabrike estrogena koje dovode do dominiranja estrogena – što opet izaziva niz simptoma rane menopauze.
Osim toga, za mnoge žene u menopauzi rizik da postanu rezistentne na insulin povećavaju fluktuacije adrenalina i tiroindnih hormona. Na primer povećanje nivoa hormona kao što je estradiol mogu izazvati osetljivost na insulin kod pacijenata koji nisu imali te simptome. Neki lekovi za pritisak mogu pak maskirat isimptome. U zadnje vreme žene nesvesno pogoršavaju stanje trudeći se da oslabe sa dijetama bogatim sa UH.
Kako ću znati da li sam isulinski rezistentna?
Na žalost istina je da svako može postat irezistentan na insulin – čak i mršavi ljudi. Svima preti ta opasnost jer živimo u društvu koje ima brz pristup mnoštvu rafiniranih ugljenohidrata (beli hleb, šećer, pasta, krompir, gazirana pića poput koka-kole, industriski–hemiski tretirane hrane kojoj je dodana fruktoza i td. ), a posebna opasnost je to što skrivenih šećera ima svuda, od kečapa, preko soseva do low fat proizvoda. U stvari velika većina nas je rezistentna na insulin u odredjenoj meri. Razlika je samo u kolikoj meri? Što više jedemo rafiniranu I industriski tretiranu hranu to nam treba više insulina da je razložimo.Što je više insulina u krvotoku to ćelije sve manje na njega reaguju.Kako starimo ova stalna izloženost iscrpi sposobnost organizma da toleriše rafinirane ugljene hidrate i smanjuje našu osetljivost, odnosno osetljivost naših ćelija na insulin

Znaci i simptomi insulinske rezistencije
Rizik za pojavu ovog sidroma je velikikod osoba koje u porodici imaju pojavu dijabetesa tipa 2, ili pate od drugog tipa šećerne bolesti, visokog pritiska ili imaju veliki višak telesne težine.
Žene koje su gradjene u obliku jabuke, kao i žene koje se debljaju prvenstveno oko struka pokazujku sklonost ka ovom sindromu. Da bi procenili rizik izmerite struk u najtešnjem delu (ne uvlačite stomak) i najširi deo kukova. Podelite ove mere i ako je odnos veći od 0.8 za žene (1.0 za muškarce) to ukazje da je abdomen predebeo i da postoji rizik pojave insulinske rezistencije.
Žene kojima je dijagnostcirana dyslipidemia (narušen nivo masti u krvi), posebno one sa niskim nivoom HDL, a sa visokim prisustvom triglicerida su takodje izložene riziku.Ako podelite rezultat HDL i triglicerida i dobijete 3.0 ili više – velika je verovatnoća da postoji insulinska rezistencija. Takodje kožne promene poznate pod nazivom acanthosis nigricans, gde postoje bradavičaste tamne fleke na vratu i pazuhu u 90 % slučajeva ukazuju na insulinsku rezistenciju.
Dobra vest je da se na nivo insulina i glikoze vrlo lako može uticati: načinom života, vežbama i dijetama.

Multicentrična ispitivanja su pokazala da postoji uzročna veza između insulinske rezistencije i PCOS-a, uključujući preteranu gojaznost. Simptomi insulinske rezistencije variraju od osobe do osobe, pa je u nekim slučajevima to neplodnost ili preterana gojaznost, dok je kod drugih izražen hirzutizam, odnosno preterana maljavost lica i tela. Pojava alopecije, odnosno gubitka dela kose, akne, promene na koži u vidu braon fleka (Acanthosis nigricans), orožavanje pojedinih delova kože, visok nivo holesterola, zamor i mentalna usporenost, opadanje seksualne želje i visok nivo muškog hormona testosterona su uobičajene posledice insulinske rezistencije.

Začarani krug

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas, a koji omogućava da se glukoza iz krvi dopremi u ćelije organizma, da bi se u njima pretvorila u energiju. Kako se kod insulin rezistentnih osoba nivo glukoze u krvi povećava, tako pankreas sve više luči insulin, koji ne deluje. Posledica je da jetra proizvodi sve više triglicerida, u koje spada i ozloglašeni laki holesterol, pa dolazi do taloženja masti, tako da se situacija pogoršava. Posledice se ogledaju u bolestima srčanih arterija, pojavi visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, pa i nekih malignih oboljenja.
U stručnim krugovima se još uvek raspravlja šta je prvo: rezistencija na insulin ili sindrom policističnih jajnika. U medicinskom smislu, to je kao rasprava da li je starije jaje ili kokoška! U svakom slučaju, ove dve pojave idu zajedno, odnosno jedna drugu «podržavaju», pa se krug zatvara sa posledicama koje su navedene.

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 777
19.9.2012 13:21:07   
Anoniman
I zbog ovoga treba piti Hrom? Ustvari, zbog kog dela svega gore navedenog? Šta hrom radi u celoj ovoj priči?

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 778
19.9.2012 13:27:26   
minavb
Nema ovo veze sa hromom, ovo je ono što većinu žena muči, a da toga i nisu svesne. Hoću da kažem, presudno je promeniti navike , smanjiti unos UH a hrom je tu da reguliše metabolizam glukoze.

< Poruku je uredio minavb -- 19.9.2012 13:30:14 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 779
19.9.2012 13:52:39   
Anoniman
A priča da hrom ubija želju za slatkim nije tačna?

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 780
19.9.2012 14:32:13   
minavb
Zapravo ima veze. Ako pažljivo pročitaš tekst, videćeš da se strašna želja za slatkišima javlja zapravo zato što, u nedostatku insulinskih receptora na ćeliji, organizam ima signal da glukoze nema dovoljno, bez obzira što je zapravo ima i više. Unošenjem hroma, metabolizam glukoze i lučenje insulina bi se poboljšalo i pre uspostavljanja ravnoteže na nivou ćelije (količina glukoze i insulinski receptori), pa bi ta kriza za slatkišima izostala.
Ponavljam, menije hrom značajniji kao antianemijski faktor jer je nutritivna anemija sve češća, ali definitivno ima veliku ulogu u redukcionoj dijeti.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 781
19.9.2012 18:02:39   
Anoniman
ovo je bas zanimljivo i za mene..
ja bih svima koji imaju nenormalnu potrebu za slatkisima preporucila da urade ogtt test SA INSULINEMIJAMA. mnogo ljudi ima povisem insulin, a da to i ne znaju. to je jako opasno, jer moze izazvati niz oboljenja. i ja sam sasvim slucajno posumnjala i kada sam uradila test potvrdio je moju sumnju. jedno je sigurno, nije normalno da organizam trazi neprestano slatkise, za to mora postojati neki razlog!

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 782
19.9.2012 18:29:38   
Anoniman
ah, ja tek sad vidim tekst koji je mina gore postavila, odlican je!

kolicine insulina u organizmu su ogranicene, kod hiperisulinimije se one trose pre vremena, znaci ono sto bi se tokom godina trosilo iskoristi se pre vremena. sve zlezde, pa tako i pankreas koji luci insulin ima svoj kapacitet. povisene vrednosti insulina nikako nisu dobre, pre svega jer sigurno vode u dijabet, povecava rizik oboljavanja od kancera, lose utice na kardiovaskularni sistem, remeti menstruacioni ciklus kod zena remeteci polne hormone, pojacava dejstvo muskih polnih hormona pa se javlja pojacana maljavost kod zena, dovodi do gojaznosti u velikom broju slucajeva, itd..
sto se tice teme o slatkisima, nije neophodno da neko ima problem sa tezinom, a da ima sa zavisnoscu od secera...ok je gricnuti nekad nesto slatko, ali situacija da se tresete, krizirate isl. ukoliko ne pojeduete nesto slatko nije ok. takve simptome sam i ja imala i mislila da je mom organizmu ustvari potrebno slatko, ne znajuci sta mi je. takve simptome daje dijabetes, mada ne mora da znaci, ali ipak, nije normalno, niti zanemarljivo...
smatram da kad god organizam trazi previse slatkisa da negde postoji problem, pred-dijabetes, dijabetes, hiperinsulinemija, kandida, jer gljivice obozavaju slatko, stres itd...nista od ovoga nije dobro, zato je bolje da se kontrolisemo i zdravo hranimo,

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 783
20.9.2012 23:24:33   
Anoniman
Da li se svinjsko mleko koristi u humanoj prehrani? Nikada nisam cula da ga neko pije, ali sam danas saznala da ono ne sadrzi kazein, te bi mi sve info o svinjskom mleku dobro dosle.

(odgovor članu miva)
  Direktna veza do poruke: 784
21.9.2012 9:45:45   
minavb
Vidiš , to je vrlo zanimljivo. Ima puno tekstova o tome zašto se svinjsko mleko i ćureća jaja ne koriste u ishrani, i razlog je čisto ekonomski. Dakle muža svinje je teško izvodljiva, ne dobije se puno mleka a i gaji se prvenstvno zbog mesa, pa je prioritet da se krmača prasi. Svinja ne može da zatrudni dok doji, pa ako se korisiti zbog mleka, nema prasića a ni mesa. I tako, da ne širim priču bezveze, vidim da se tu i tamo na svetskom tržištu pojavljuje svinjski sir i mleko. Kod nas, kao što si već i primetila, ljudima padne vilica kad pomeneš tako nešto.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 785
21.9.2012 13:06:32   
Anoniman
Da, čak kada kucaš u Google "svinjsko mleko" izbaci ti silna svinjska pečenja u kravljem mleku. user posted image Možda da Googlam na engleskom... user posted image

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 786
21.9.2012 13:11:14   
Anoniman
Why not pig milk?

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 787
21.9.2012 13:16:06   
Snelle
Sve u svemu, nijedan od 4 razloga ne govori da je mleko bilo kako štetno za ljudski organizam, već je problem što je praktično nedostupno. Ko zna, možda bi svinjsko mleko rešilo mnoge probleme sa alergijama na kazein i laktozu. U svakom slučaju, interesantno!
Ima u prodaji!

< Poruku je uredio Snelle -- 21.9.2012 13:19:56 >

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 788
21.9.2012 13:28:24   
minavb
Eto, možda je to rešenje za alergije na kazein. Vegani odavno viču o štetnosti mleka, i tvrde da je bademovo mleko odličan izbor čak i kao hrana za bebe, ali dok naučnici to ne potrvde, ja ne verujem. Inače se u humanoj ishrani od davnina koriste i kobilje mleko, mleko bivolice, pa zašto ne i svinje.

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 789
21.9.2012 14:07:50   
Snelle
Gde kod nas može da se nabavi bademovo mleko ili npr kokosovo mleko? Jedino da tražim u zdravoj hrani.

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 790
24.9.2012 22:46:55   
Yula
Mina, zanima me tvoje misljenje o necemu. Moje dete ima dokazanu alergiju na ziva jaja, a evo davala sam mu keks sa jajima ( pise da ima zumanca u sebi, a svuda pise da je nemoguce potpuno odvojiti zumanca od belanaca, pa gde ima zumanaca velika je verovatnoca da ima i trunke belanaca ) i bez problema ih je jeo. To sam uradila po savetu alergologa, jer je PRICK test pokazao da nije alergican na termicki obradjena jaja. uzeo je pre neki dan sa stola parce gibanice i pojeo jedan pristojan griz, nista se nije desilo. Dok ranije, kada je bio mala beba, samo je liznuo masne prstice od majoneza i izaslli su mu crveni pecati oko usta. U majonezu ima zivih jaja. Isto ranije, kada bi bio dodirnut negde prstima na kojima je bilo u tragovima zivih jaja, izlazilo bi isto crvenilo i plikcici. Kasnije, oko godine, kada mu je mm stapicem za usi natrljao malo zivih jaja na kozu, nista se nije desilo. user posted image

Sta ti mislis, da li bi on smeo da jede jela sa jajima a da mu ona ne smetaju ipak na neki nacin, iako ja to ne primecujem? Nije mu se za sada pojavio ni jedan simptom alergije, pa ni kijavica, nista bas, ponasa se sasvim uobicajeno. Nekako mi je to cudno da nekome smeta nesto zivo, a kuvano ili peceno ne, mada sam citala da ima puno takvih slucajeva.

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 791
25.9.2012 8:54:57   
Anoniman
Dušice, Mina se povukla sa RR.

(odgovor članu Yula)
  Direktna veza do poruke: 792
25.9.2012 9:32:17   
mihi
Tash mislim da je sramota što su na RR to dozvolilu posle toliko saveta i pomoći koje je pružila svima ovde. A i da nije kako je to forumašica ssa 7 postova uticala presudno na admina i moderatora da tako nešto urade. Opomenu Minu koja je osim stručnog iznela i jedino logično mišljenje pošto je XXi vek u toku za neobaveštene. A dotična gospođa ako želi da se vrati prirodi nek podmetne svoje dete pod kravu ako misli da je to ok.

< Poruku je uredio mihi -- 25.9.2012 9:34:51 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 793
25.9.2012 9:42:35   
MERYEN

IZVORNA PORUKA: Tash

Dušice, Mina se povukla sa RR.

Povuklauser posted image

Starajte se da imate Boga za prijatelja i nebojte se nista!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 794
25.9.2012 9:42:44   
Anoniman
Znam draga, ali ja sam ovde običan smrtnik kao i ti. 

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 795
25.9.2012 9:50:04   
Anoniman
zasto? sta se desilo? user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 796
25.9.2012 9:54:22   
mihi

Ja sam se bunila i tema Kozje mleko je otključana ali je mina s razlogom i pravom ljuta.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 797
25.9.2012 10:03:03   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: mihi

Ja sam se bunila i tema Kozje mleko je otključana ali je mina s razlogom i pravom ljuta.

Mislim da ona uopšte nije ljuta. Samo, ako ne može da se osvrće na svoju struku, da napiše ono što zna, šta će onda da piše? Ono što drugi hoće da čuju? Pa teško će to ići.

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 798
25.9.2012 12:40:17   
dunja RR
Zaključavam ovu temu, mislim da nema potrebe da pišemo zašto se ko povukao. Opomena nije bila javna te s''toga, ni moderatori a ni ja nemamo potrebe da je objašnjavamo, a nije se odnosila samo na temu kozje mleko, niti na neku forumašicu koju spominjete, čak nisam ni zapamtila ko je ta osoba. Opomena se odnosi na celokupnu situaciju i pritužbe koje sam dobijala svakodnevno, uglavnom od stalnih forumašica.

Mina zna šta sam joj napisala, i naravno da je dobrodošla na Ringeraju u svakom trenutku, jer verujem da je mnogima kao i meni, posebno draga (ovo nije bilo licemerje). Jednostavno kao admin moram biti objektivna.

< Poruku je uredio dunja RR -- 25.9.2012 12:43:52 >

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 799
14.11.2012 9:21:20   
Verus
Mina: kako se "gleda" na slaninu i gustin? Da li je slanina zdrava u umerenim kol (znas ono da se mora jesti u Vojvodini zbog podneblja bla bla bla). I koliko je gustin stetan i da li je bolje to staviti u neki sos da se zgusne ili se drzati brasna? Ja zaprske ne stavljam, ali nekada se mora negde staviti radi gustine pa sam se bas neki dan pitala sta je manje zlo...

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 800
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  29 30 31 [32] 33   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  29 30 31 [32] 33   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

Anketa

zvezdica009

(58%)

(42%)

Ukupan broj glasova: 48

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here