Anoniman
|
Ljudi , vi ne možete da verujete koliko to sujeverje zna da bude jako i da ubije u čoveku svaki osećaj realnosti , zdravog razuma ... Ispričaću vam priču ... Malo je potresna , pa ... Moj otac je intelektualac , fakultetski obrazovan čovek , profesor . Nije nikada preterano verovao u crkvu , Boga , poštovao je , ali je on iz Partizanske porodice i nije nikada previše razmišljao o veri ili ovom drugom - sujeverju . Tako je vaspitavan . Neću puno da širim priču . Reći ću samo da je moj otac dočekao da mu se troje dece rodi mrtvo . Jedno po jedno ... Njegova žena , a moja "maćeha" (mrzim tu reč) je sve tri bebe nosila po 9 meseci , a rađala ih mrtve . Jako , jako tužna i potresna priča , koja je mog oca "pomerila" i promenila za sva vremena . Čovek , zdrav , prav , razuman , više nije znao šta mu se dešava . Nije mogao da veruje . Ni lekari nisu mogli da veruju . Nikom ništa nije bilo jasno . Svega je tu bilo , i tužbi na račun bolnica , i istrage , i svega i svačega . Prava istina nikada nije izašla na sunce . Meni je tatina žena tek pre par godina priznala da im se jednoga dan na vratima niotkuda pojavila neka žena , i rekla mojoj maćehi par reči , okrenula se i otišla . To su bile neke instrukcije o kojima moja maćeha ne želi baš puno da govori . Bitno je da je ona odradila , iako u velikom čudu , ono što joj je žena rekla . Ne znam da li zbog toga , ili zbog nečeg drugog (samo ne znam zbog čega drugog , u međuvremenu kod njih nije bilo lečenja , ničega) - ja danas imam sestru . Moj otac odbija da razgovara o tome . Nikad , ali NIKAD nije pričao na tu temu . Samo znam da se pod stare dane krstio i počeo da slavi Svetog Nikolu . Eto . Ja sam zaista hladne glave i ne volim sujeverje . Krštena jesam , ali nisam ni pravi vernik . Ovu priču i dan danas ne umem da rastumačim ni sebi , a ni drugima . Možda je i bolje tako .
|