|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Da li verujete u babske priče?
3.6.2010 16:02:59   
maja27
Ja imam kiselinu sada u 6 nedelji...tako da....

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 476
3.6.2010 16:03:34   
Snelle
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Moja beba ima kosu  i to bas duzu a nikad kiselinu nisam imala... user posted image

I ja sam dokaz da ova tvrdnja nije tacna. Lana ima kosicu za dve bebe, a ja nisam imala problema sa gorusicom. Desilo bi mi se na sekund bukvalno da mi se podigne kiselina i to jednom u sto godina, ali nista ozbiljno.

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 477
9.6.2010 21:08:24   
Cvetana
Ovo su takve glupost da nemam reci. Meni to nije smesno vec tuzno mi je da neko veruje u babske price i ponasa se tako.
nekoliko primera: moja rodjaka detetu do 40 dana nije sekla nokte jer kao ne valja se, otpasce mu nokti. Jadno dete nosilo rukavice u maju mesecu.user posted image Zgrozila sam se na ovo. Inace, ona je jedna visoko obrazovana zena.
A sto se tice kupovine stvari za bebu to je novokomponovana glupost, to je neko izmislio u skorije vreme. Pa do pre 60 godina kod nas se uglavnom zivelo u zajednicama i niko nista nije kupovao, deca se radjala kod kuce, kolevke se pravile u kuci, pelene i ostale stvarcice se sile kod kuce. Ko je tada kupovao ?! To je neko izmislio i rasirilo se.
A tek crveni konci i brojanice... Koliko se tu djubreta skuplja, ne skidas ga detetu nekoliko meseci... Od cega ga stiti ? Moze samo bolestinu neku, ne daj boze da navuce ! A kad smo vec kod konca izvorni obicaj je da majka otkine svoj pramen kose, pa ga uprede u konac crveni i nosi to dete oko vrata do godinu dana, ili dok se ne prekine. Tu se takodje uprede i beli luk i jos nesto. To je stari slovenski obicaj i imao je smisla, pogotovo taj beli luk, antibiotik za koji je i dokazana da tera bacile nekoliko santimetara uokolo. I ovaj crveni konac koji se sada stavlja je novokomponovani obicaj, ljudi to rade, a nemaju pojma zasto. Nemam sad vremena da pisem, ali sve to ima neki razlog koji je sada u modernom vremenu malo prevazidjen.

(odgovor članu maja27)
Direktna veza do poruke: 478
9.6.2010 23:20:33   
Mivica
Kiselinčina me je pojela u drugoj polovini trudnoće, a Boris se rodio ćelav, ćelav, ćelav...user posted image

"Zeko, zeko, zeko...
tape meke...gude usi...lep...
zeko, zeko, lep!" :)

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 479
16.6.2010 1:22:46   
Novosadjanka T.
Jedna stvar se kod mene ponavlja 3 puta. Prvo dvoje dece je uvek vristalo u 00:00. Po njima sam znala koliko je sati. Vriste po par minuta i smire se. I to je trajalo sve dok ih nisam krstila. Evo ga i trece dete u ponoc vristiuser posted image Krstimo ga za SV.Petku i ne mogu da docekam. Ako se posle krstenja ne bude budio, javljam.

I jos jedna stvar. kada mi u kucu dodje neko ko je negativan, u smislu niko mu ne valja, svi su glupavi,itd. moja deca su nesnosna! I jako lose psavaju.Pokusavam da ih smirim, ali mi ne ide. Onda pribegavam tamjanu, zapalim ga i oni se smire i to odmah. I kako da kazem da nisam sujeverna?

Covek je od krvi i mesa, a meso je kvarljiva roba

(odgovor članu Mivica)
Direktna veza do poruke: 480
16.6.2010 1:24:35   
cipiripi
ha..... user posted image
ja sam se kao mala (3 godine) svaku noc u 22h grcila..
to je trajalo nedeljama..mama nije znala sta da radi..sva se izokrenem, skvrce mi se ruke, noge...
krstili su me posle..ali tek je ta "pojava" kasnije nestala..

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*

(odgovor članu Novosadjanka T.)
Direktna veza do poruke: 481
16.6.2010 1:37:23   
Novosadjanka T.
mislim da postoje ljudi koji su sposobni da kanalisu ka drugoj osobi, kako pozitivnu tako i negativnu energiju. A verujem da deca jako osete te "vibracije"user posted image . Za neke stvari nisam pametna. Ali jedva cekam oktobar.

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 482
16.6.2010 1:37:58   
cipiripi
27.10? user posted image

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*

Direktna veza do poruke: 483
16.6.2010 1:46:25   
Novosadjanka T.
Jeste. Bas je daleko.

Htela sam ja da odem sa malim u manastir i da ga krstim. Posle nek prave krkaluk za rodbinu, ma nek' ga krste i drugi put. Ali su mi svi rekli da to ne moze. Mislim sta tamo neki pop koji je dosao samo zbog love zna ili ga interesuje da li je dete vec krsteno. Inace sam htela u Hopovu da ga krstim. Posle onaj drugi pop nek ga krsti koliko hoce, ionako mu je tesko da zapamti ime deteta.

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 484
30.6.2010 9:44:11   
minavb
Moja cimerka iz bolnice mi je ispricala pricu o babinama, obicajima i ostalim glupostima i od svega toga sam zapamtila jednu stvar koja me zaprepastila. Rece zena da majka ne sme da jede ribu dok joj dete ne progovori, da dete ne bi bilo mutavo kao riba.

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

Direktna veza do poruke: 485
3.7.2010 8:04:31   
Iwana87
Mina ;) samo uvek pitaj zasto,pa kad ti daju tako glup odgovor pitaj da li stvarno misli da bi tako bilo.Baba mm bila da vidi Mihajla i prica svakojake gluposti izmedju ostalog pita jel mu prebacujem vodu preko ramena kad ga kupam,pitam ja sto kaze da raste.Pa reko na koga bre da bude mali kad mu otac ima 2 metra?pa na tebeuser posted image Baba nemoj da se sekiras i 1 i 70 ce sigurno da mu budu dovoljni da je on meni ziv i zdrav.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 486
3.7.2010 8:09:46   
Nena81
Mene je pocelo da smara kad mi babe tete i ostali dobronamernici i dusebriznici na ulici savetuju da vezem crveni koncic sinu, zaboga toliko je sladak pa da ga ne ureknu. Ja bez pardona kazem ja idem u crkvu i krstim se meni je to dovoljno.
Stvarno me nerviraju te babine gatke, tako ih ja zovem, alo bre verujem u Boga krstila sam dete i zavrsena prica, mante me crvenih koncica, belog luka ispod jastuka i sl.user posted image

Love me, Hate me, either way you are thinking of me !!

(odgovor članu Iwana87)
Direktna veza do poruke: 487
3.7.2010 11:37:42   
minavb
Mene nervira ono "Pupupu, sto si ruzan, nista nisi lep". To sveki svaki put kad dodje uradi, da ga ne urekne. Takodje, stalno pominje 40 dana-te ne smete napolje, te nemojte ovo, te grcevi traju 40 dana, te kupajte ga preko ruke do 40 dana, te niko ne sme da vam dolazi....

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Nena81)
Direktna veza do poruke: 488
3.7.2010 11:40:10   
Nena81
Ma sve mi je to sviranje ...pip kad vec moram da psujem
alo bre nismo vise pecinski ljudi da verujemo u vudud nesto
ma ne obracas paznju na debile

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 489
3.7.2010 11:43:49   
minavb
Ma ja sve to kuliram, ali sam se stvarno sokirala kad mi je ta mlada zena u bolnici rekla da ce joj beba biti mutava ako jede ribu. Volela bih da vidim svoju facu kad mi je to rekla.user posted image

(odgovor članu Nena81)
Direktna veza do poruke: 490
3.7.2010 11:47:59   
Nena81
Mina sto me davis uzmi odma noz i zakolji
Brate ne mogu da verujem kakva izjava user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
stvarno ima morona

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 491
3.7.2010 11:50:34   
buhla
IZVORNA PORUKA: Nena81

Mene je pocelo da smara kad mi babe tete i ostali dobronamernici i dusebriznici na ulici savetuju da vezem crveni koncic sinu, zaboga toliko je sladak pa da ga ne ureknu. Ja bez pardona kazem ja idem u crkvu i krstim se meni je to dovoljno.
Stvarno me nerviraju te babine gatke, tako ih ja zovem, alo bre verujem u Boga krstila sam dete i zavrsena prica, mante me crvenih koncica, belog luka ispod jastuka i sl.user posted image

takodje, ovde mi probise usi sa tim, ajd babe, nego sto i mlade zene mi to komentarisu user posted image
i da kad kazes detetu kako je lep pametan i sl. kazes posle pupupu i pogledas u svoje nokte da ga ne ureknes! user posted image

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu Nena81)
Direktna veza do poruke: 492
3.7.2010 11:51:53   
Nena81
to to majka da urekne svoje dete
pa majku vam vasu ja sam ga rodila ja cu i da ga ureknem
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 493
3.7.2010 11:54:26   
Trcosava
IZVORNA PORUKA: buhla

takodje, ovde mi probise usi sa tim, ajd babe, nego sto i mlade zene mi to komentarisu user posted image
i da kad kazes detetu kako je lep pametan i sl. kazes posle pupupu i pogledas u svoje nokte da ga ne ureknes! user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image mislim da sam pisala, ja Ani ništa nisam stavila. Doneli moji od kaučuka (crvenog) sa zlatom narukvicu i neko je poslao crvenu brojanicu. NIŠTA joj ne stavljam! Niti imam nameru!

I flunked anger management! }:->

(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 494
3.7.2010 12:17:32   
micketta
meni je zabavno kad kod danice izazovem glasan smeh. ne smesak, nego bas glasan smeh. a moja mama kaze 'neemoj, posle ce dete da ti place'
jbt, pa sto bi plakala?

zna baba

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 495
3.7.2010 14:32:49   
Mivica
IZVORNA PORUKA: micketta

meni je zabavno kad kod danice izazovem glasan smeh. ne smesak, nego bas glasan smeh. a moja mama kaze 'neemoj, posle ce dete da ti place'
jbt, pa sto bi plakala?

I ja to čujem svaki put. user posted image
Ili, ne preskači ga (ako je na podu), ostaće mali. Pa, šta treba-da ga lepo zamolim da se skloni, a on neće. Rekoh-i mene su preskakali, sigurno, pa šta mi fali, nisam porasla? Odgovor glasi-mogla si, verovatno, i više da porasteš da nisu...user posted image

"Zeko, zeko, zeko...
tape meke...gude usi...lep...
zeko, zeko, lep!" :)

(odgovor članu micketta)
Direktna veza do poruke: 496
3.7.2010 18:57:20   
smeško
Mislim da mesamo nekoliko stvari. Krstenje kao deo religije, negativnu energiju i naklapanja/nagadjanja. Ja jesam vernik, ali religiju necu da komentarisem, kao sto ste rekle, tema je opsirna, nezahvalna i nije predmet ove diskusije.
Izmedju naklapanja i negativne energije postoji velika razlika. Naklapanja su sve ono sto ste napisale o frizerima, dazdevnjacima, pogadjanju pola i sl. Mislim, stvarno su idiotizmi u pitanju. Postojanje negativne energije i njeno emitovanje je naucno potvrdjena cinjenica. Znaci, ako je neko izuzetno zloban i misli vam nesto lose, to moze i da vam prenese. To ne mora cak, ni svesno da koristi. Jedino sto nauka predlaze kao resenje je vas pozitivan stav i jacina vase licnosti, odnosno vase pozitivne energije. Nigde se ne pominju crveni konci ili nesto slicno. Bajanje, nista ne mislim o tome. Videla sam primere gde je bilo poboljsanja i primere gde nije. Ipak, etnolozi ce vam potvrditi da sve to postoji. Kao neko ko je tehnolog i etnologija mu nije profesija, smatram da su oni kompetentniji po tom pitanju. Moji roditelji se nisu bavili bajanjima i vradzbinama, ali ja sam dosta citala o tome, nisam slusala od matorih baba. Ni sama ne znam da li u to verujem. Ipak, covek je deo slozenog mehanizma univerzuma. Mozda smo se previse udaljili od prirode. Mozda neke stare babe nisu bile toliko glupe, samo mi, u vreme tehnoloskog razvoja, nismo sposobni da idalje osluskujemo prirodu? Pa, pored tolike tehnologije, idalje ne umemo ni vreme da prognoziramo kako valja! Ja verujem da postoji puno toga sto je vece od nas i pomalo izvan granice nasih poimanja. Samo ne znam sta je to, pa me malo kopkauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .
Dakle, sta vi mislite o tome? Da li je moguce da nisu bas sve tolike gluposti? Mnogi ljudi imaju devizu da im je zivot u skladu sa njihovim mislima. Pa, i to je jedan o d principa emitovanja energije, koju naucnici objasnjavaju! Ja bas i ne znam vise sta da mislim o tome. Znam samo da sam godinama imala nocne more i sanjala djavole dok mi je matora komsinica zivela pored nas i gledala me mrko svakog dana. Svaki put kad bi je sanjala, znala sam da cu se razboleti. I to gadno. Sta vi mislite? Ja posle gomile procitanih knjiga o tome, vise i nemam 100% krut stav ni u kom pravcu.
Inace, crveni konac ne bi trebalo da stiti dete ni od cega, nego da samo da skrene paznju zlonamernih ljudi sa deteta. Ja to nisam nikada nosila, verovatno nece ni moje dete.

(odgovor članu Mivica)
Direktna veza do poruke: 497
3.7.2010 20:08:16   
Cvetana
IZVORNA PORUKA: minavb

Mene nervira ono "Pupupu, sto si ruzan, nista nisi lep". To sveki svaki put kad dodje uradi, da ga ne urekne. Takodje, stalno pominje 40 dana-te ne smete napolje, te nemojte ovo, te grcevi traju 40 dana, te kupajte ga preko ruke do 40 dana, te niko ne sme da vam dolazi....

Ciklusi traju 40 dana. Toliko je coveku potrebno da se oporavi, prilagodi posle nekog dogadjaja npr. rodjenja deteta, smrti, itd. Pa i lohije traju do 40 dana. Ovo jako ima smisla, pogotovo jer su i majka i dete u tom periodu najranjiviji i podlozni infekcijama. Naravno, sada je 21 vek i sve je mnogo drugacije, ali u davna vrenema, porodilja 40 dana s bebom nije izlazila iz sobe. Bilo je nekoliko zena koje su bile zaduzenje da je cuvaju, pomazu, hrane itd, nije se dozvoljavalo da podize nista tesko, ni dete da bi se materica lepo skupila i svo organi vratili u leziste. Soba je kadjena tamjanom, kacili su se venci belog luka i lekovitih trava da bi se "terali demoni" a u stvari se mislilo na bolesti, tada nije bilo sredstava za dezinfekciju, sapuna, sampona.... Susenje vesa nocu nije bilo prihvatljivo jer je mogla da padne kisa da ga zagadi, zivotinje nocu koje se sunjaju, ujutru rosa pa se sve ponovo navlazi, ubudja npr, tada nije bilo masina za ves, ves se prao na rekamaa to je bio mukotrpan posao. Svi ovi obicaji imaju logicna i racionalna objasnjenja ali su ona sada zastarela.
Mina, zamisli koliko bi ti bilo lakse da tih 40 dana provedes sa bebom zajedno, da ti jedini zadatak bude da je dojis, a o svemu ostalom da se brinu drugi, a kada ti se vrati snaga posle 40 dana posvetis se detetu. Porodilje su osetljive i treba im podrska, hormoni divljaju, uvek imas nekoga ko ce da sedi i prica s tobom dan noc. Meni se svidja user posted image
E, sad i kad neko umre pravi se sahrana, pa se onda izlazi svaki dan na groblje, pa 7 dana, paa 40 dana. Do 40 dana puna kuca ljudi, muvaju se pomazu kuvaju spremaju, tako je i u vecini slucajeva i danas Izmedju ostlog ovi obicaji postoje da bi se rodbina pokojnika odvratila od crnih misli, zabavila necim drugim da ne pati toliko. 40 dana je prosto vreme za koje je danas i medicinski dokazano da je coveku potrebno da prihvati ovakve vrste promene.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 498
3.7.2010 20:31:26   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Cvetana

zamisli koliko bi ti bilo lakse da tih 40 dana provedes sa bebom zajedno, da ti jedini zadatak bude da je dojis, a o svemu ostalom da se brinu drugi, a kada ti se vrati snaga posle 40 dana posvetis se detetu. Porodilje su osetljive i treba im podrska, hormoni divljaju, uvek imas nekoga ko ce da sedi i prica s tobom dan noc. Meni se svidja user posted image

Meni su dušebrižnici govorili da odmaram 40 dana, a da li je neko ponudio da mi za tih 40 dana, osim moje mame, skuva ručak, uključi mašinu ili obriše prašinu? Njihovo je da "brinu", a za ostvarenje da se snađem samauser posted image Kakim im se ja na te brižne rečeniceuser posted image
Cvetana, ovo naravno nije upućeno tzebi, nego sam se setila nekih ljudi i o'ma mi se zamračilo pred očima...Rečenice iza leđa " alepo sam joj govorila da miruje i ne diže ništa teško, vidi je sad kakve probleme ima"...a gleda me kako podižem dete sa kolicima i samo kaže " Nemoj dete, teško je", i ne ustaje da pomogneuser posted image

(odgovor članu Cvetana)
  Direktna veza do poruke: 499
3.7.2010 20:39:11   
Cvetana
haaahahhha Pa znam to. Nekada su postojale patrijahalne zajednice, pa su tu bile i svekrva i jetrve i zaove i komsiluk i pomagali. Meni se to svidja user posted image  E, sad to sto smo se mi otudjili jedi od drugih i dodjes kuci iz bolnice s bebom i prve nedelje su svi tu i muvaju se, posle odu ti sama s bebom, muz na poslu, sve sama radis brines, strecas se na udah bebe, onda dolazi depresija, osecas se sam na svetu itd. Ja nemam bebu, ali mogu da zamislim kako cu se osecati kad ostanem sama s njom u kuci, a ni nemam nikog ko ce da pomaze, jbg nemam familije user posted image

Lepi su bili ti obicaji nekad user posted image  

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 500
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Pismo mom detetu kojeg više nema
Danas, dok mislim na tebe, držim tvoju sestru u naručju. Ona je lepa, ona je savršena, ja sam srećna i ... istovremeno n...
Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here