MERYEN
|
IZVORNA PORUKA: prase Ma jasno je meni da je to put bez povratka i da je bolje da se ta navika ne utemeljuje kod bebe - mislim, to spavanje sa roditeljima u krevetu. Ja sam inače stroga mama, nema kod mene skoro ništa na suze, ali sa mnom u paketu ide tata koji isto ima pravo da odlučuje u vezi deteta i koji jednostavno ne može da ga sluša kako plače dugo. Sad moram da nađem neki kompromis, da se potkujem iskustvima drugih i da razgovaram sa tatom, da mu objasnim kako će ta faza proći i da će biti to duža što je mi više produbljavamo popuštanjem. Zato sam pitala vas, da čujem da li ste imale slična iskustva, kako bih imala argumente za taj razgovor. Varijanta sa krevetcem blizu kreveta... Mi već mesecima ne spavamo u istoj sobi. On ima svoju sobu u kojoj nema mesta na kojem mi možemo da spavamo. Imamo putni krevetac koji ima mrežaste strane kroz koje on nas može da vidi - probali smo sinoć da stavimo taj krevetac pored našeg kreveta ali on neće to... U planu je nabavka kauča koji će stajati u njegovoj sobi, pošto tu inače ima mesta samo nema kreveta. Jedino prelazno rešenje koje mogu da smislim jeste da ja spavam sa njim u sobi dok ga ne prođe, ali da ga ne donosim kod mene u krevet nego da ga vraćam u njegov krevetac pa da može da me vidi. Kada prestane da kuka noću za nama, ja se vraćam u svoj krevet... Na kraju, ali ne najmanje važno, imam utisak da je sve krenulo nizbrdo kada se mali navukao na uspavljivanje. Ranije sam ga ostavljala budnog u krevetcu i naučio je sam da zaspe. Onda je tata poželeo da ga drži u rukama dok ne zaspe, imali smo raspravu oko toga i sada smo u fazi da Uroš i neće da zaspe sam u krevetcu nego kod tate ili na tati. Normalno, kada se probudi u sred noći, on bi opet to isto... Sad razmišljam o tome da li da pokušamo da ga vratimo na neuspavljivanje, čime će verovatno ujedno biti rešen i ovaj problem? Opet nisam pametna... Vec dve noci ne spavam kako treba,budi se Jovan,trazi da ga uzmemo,trazi bliskost,hoce kod nas da spava,probala sve,ne kako ga vratim u krevetac kao da sam ga u vatru stavila vristi,i jutros ga stavim u pola pet kod nas da spava,nisam mogla da ustajem vise,inace se teram sa njim po celu noc na svakih sat,dva,kod nas ga stavim kad pocne da place,pa ga vratim u krevetac....dokle ce da traje ne znam....Jednu noc mi pao sa kreveta,mm se uplasio toliko da je poceo da place,jovan vrlo malo plakao a mm ne mogu da smirim ,a kad bi znao da mi je pao samo dva dana pre toga sa kreveta pravo na parket poludeo bi.
|