Anoniman
|
vesic, mi nikakvih problema nismo imali dok je beba samo sisala. ja sam sve normalno jela, njene stolice su bile normalne, extra je napredovala, nista specijalno nisam primecivala. tek kada smo krenuli sa punih 5 meseci sa uvodjenjem cvrste hrane dobila je crvene pecate oko usta, od milupine pirincane kasice koja je bila sa ad mlekom. pored toga je dobila imali ekcem na bradi, koji mi nismo adekvatno lecili, pa se inficirao. prvo smo krenuli od dr vesne velickovic, koja nam je prepisala mustela stelatiopia kolekciju za negu koze, probiokidimmuno i da izvadimo krv na kravlje mleko. onda je meni nesto dunulo u glavi, pa smo otisli kod dr simonovica, privatno i uradili pric. nasao joj je svasta nesto.. a meni prepisao rigoroznu dijtu. i pored toga ekcem se nije povlacio, sto me je navelo na to da to uopste nije resenje naseg problema. isli smo na meseci i po-dva na kozne probe kod njega i naravno svaki put se menjalo, alergicna bi bila na nesto skroz deseto. nisam vise ni znala sta da joj dajem da jede, sta ja da jedem.. ekcem se posle 3,4 meseca povukao i mislim da to nikakve veze nije imalo sa dijetom. samo je bilo pitanje vremena i stanja imunog sistema. onda je oko 11. meseca dobila neki proliv koji ne znam sta je tacno izazvalo, ali je posle par dana dobila malo krvi u stolici. pocela sam da se tripujem da je to od alergije, sasvim neosnovano jer ona nikakve, bas nikakve probleme nije imala ranije sa stolicom. ponavljam da sam je 5 meseci dojila bez ikakve dijete i sve je bilo ok. zapravo se ispostavilo da su joj samo creva bila iziritirana od proliva. prosao je posle nedelju dana uz probiotik. kada smo je tada onako upaniceni odveli, bila je subota i radila je dr vesna u ambulanti. naravno, ja sam pomislila odmah da je krv zbog alergije, pokazala joj sve papire od prethodnih testiranja i rekla da smo ocajni, jer osecam kako smo samo vrtimo u krug. onda je ona predlozila da uradimo izvadimo krv i uradimo optigen univerzal, pa smo posle toga sa rezultatima otisli kod nje, batalili simonovica i od tada smo njeni pacijenti. mogu da kazem da stvarno do sada nije pogresila i sta god nam je savetovala, mi smo je slusali i zaista je sve bilo u redu. proslog ponedeljka smo radili pric na zumance, belance, mleko i ribu... na jaje zbog mmr, za mleko sam ja trazila da bih videla dokle smo stigli, kao i ribu, jer sam voljna da je uvodim. pokazalo je 3 mm na zumance, mada je dete prethodna 2 meseca jelo zumance bez problema. tako da ja ne verujem previse testovima, jedini pravi pokazatelj mi je moje dete. na mleko nije pokazalo nikakvu r-ju, pa je njen savet bio da pocnemo sa uvodjenjem kravljeg mleka. pijemo vec nedelju dana jogurt i sve je ok, a sad smo poceli da jedemo i pahuljice koje u sebi imaju surutku i punomasno mleko. inace, dete samo dojila 13.5 meseci i sve vreme bila na dijeti, oko 9 mesci - od februara do oktobra. jeste iscrpljujece, ali od majcinog mleka nema ni boljeg ni kvalitetnijeg. i sto se imuniteta tice, alergicnoj deci se posebno preporucuje dojenje, jer im to jako jaca imuni sistem. meni je to sijaset lekara reklo. kada smo prestali sa dojenjem presli smo na aptamil allergy digestiv care i njega pije i dalje. nadam se da smo uskoro preci na neko drugo mleko. doktorkin savet je bio ne ad, nego obicno kravlje. videcemo..
|