Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.5.2012 22:36:07)
|
Marko, trenutno ima 21 mesec, alergičan je kazein (protein kravljeg mleka). Ekcem je počeo da se javlja kada je imao 2 meseca. Doktori su me prvo ubeđivali da nije ništa - proći će. Onda da je seboroični dermatitis, dok napokon nisam otišla u dečiju bolnicu kod dermatologa, i tako se povezala sa imunologom - alergologom. Sa 4 meseca su mu urađeni inhalatorni i nutritivni specifični IgE iz krvi, jedino kazein je bio pozitivan, i to "nizak nivo antitela". Sa 4,5 meseca smo hospitalizovani jer je ekcem bio gadno inficiran Stafilokokom, venski je dobijao antibiotike i kortiko. Ja sam, pošto sam dojila, stavljena na eliminacionu dijetu. Sa punih 6 meseci smo počeli uvođenje čvrste hrane. Jako lagano počeli smo od kuvanja 5 zrna pirinča, i u toj vodi je pravljena Allernova (hidrolizat kazeina), zatim jabuka, šargarepa... On se sve vreme osipao. Ukinula sam jabuku, ukinula šargarepu, on se i dalje osipao a jeo je samo pirinač i Allernovu. Tako sve dok jednom tokom obroka pirinča nije počeo da se osipa od usta ka očima, i do kraja obroka mu je celo lice bilo osuto. Tada sam sve ukinula na par dana, pio je samo Allernovu, i onda počela sasvim nešto novo. Namirnice sam uvodila sledećim redosledom (tada je već imao oko 7 punih meseci: *karfiol, blitva, prokelj, jagnjetina, brokoli, tikvice, palenta, paradajz, višnje, krompir, kajsija, šargarepa, jabuka, breskva, kruška, šljiva... I upravo sam shvatila da sam izgubila papir na kom je to sve pisalo [sm=smiley19.gif] Ovoliko imam u kompu. Uglavnom, sada jede: * voće: jabuka, kruška, šljiva / ringlov, višnja, kajsija, breskva, bundeva, banana (planiram da pitam za: lubenice, dinje, jagode, maline, kupine, trešnje, urme; takođe da pitam smemo li sve navedeno sveže) *povrće: krompir, tikvice, blitva, karfiol, prokelj, šargarepa, paradajz, brokoli, luk, cvekla, keleraba, plavi patlidžan, paprika.(odobreno da uvedemo: kupus, boraniju, grašak, pasulj, mirođiju; pitaću sme li sveže: paradajz, paprika, rotkvice, zelena salata) * žitarice:palenta, pirinač, griz (pitaću za ječam, proso, ovas i heljdu) *meso: jagnjetina, svinjetina(zaboravila sam da pitam za piletinu i ćuretinu) *začini: suncokretovo ulje, so, šećer (dozvoljeno nam je maslinovo ulje, pitaću za alevu papriku, maltex, vanil šećer, palmino i kokosovo mleko, palmino ulje). Redosled ishrane je ovakav: - oko 6h Allernova (240ml) - oko 8.30h doručak *slanina, pašteta, namaz od šargarepe, namaz od pl.patlidžana (uz hleb) - oko 12.30h ručak * povrće sa mesom, uglavnom bareno, nekada pečeno, nekada dinstano - oko 15.30h *palenta ili griz sa kompotom od voća (jedino bundeva ide pečena, i banana sveža) - oko 19h večera *isto što i doručak - oko 20.30 Allernova (240ml) Pre par dana smo ponovili alergotest, ovaj put kožni (PRIC) test: anafilaktička reakcija na kravlje mleko.
|
|
|
|