minavb -> RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi brige o detetu sa posebnim potrebama (14.4.2011 14:20:52)
|
IZVORNA PORUKA: Brand new mama IZVORNA PORUKA: minavb IZVORNA PORUKA: Olga RR para nema ali ima treba smo biti dovoljnoi bezobrazan a ovo za porodiljsko nije bezobrazluk , to je potreba io boli me djon sto je u Evropi porodiljsko 24 nedelje ionako mi nismo tamo U nekim evropskim zemljama je duze nego kod nas. Ne secam se tacno gde, ali cak moze i tata da dobije odsuistvo kad mama krene posao pa dete tek sa 3 godine krene u vrtic koji inace mnogo kosta. Sto se toga tice,Njemacka je super to izdefinisala(bar mi se cini).Oba roditelja imaju pravo na "porodiljsko",od toga majka 12 mjeseci,a otac 2,sve u sklopu prve godine bebinog zivota,a zena moze naknadno da uzme 2 godine neplacenog,sa tim da je ceka posao.Od prosle godine je u nekim Njemackim drzavama vrtic besplatan i poceli su u nekim vrticima da uzimaju klince od dve godine.A da- mame koje i ne rade dobijaju godinu dana 300 eura mjesecno.I ovdje postaje dadilje koje su poprilicno skupe,tzv Tagesmutter,kod kojih u prosjeku cuvanje djeteta po pola dana kosta preko 400 eura,sto je taman koliko plata koju majka moze na nekom poslicu koji traje pola dana zaraditi.Ali nebitno, stvarno je vrijeme da se oni koji se busaju u grudi zbog bijele kuge napokon urade nesto vise sem obicne demagogije.Da li neko zna kako bi se mogao ubaciti u pricu UNICEF ili Crveni krst? Oni su zapoceli i pricu oko poostravanja zakona za zlostavljanje zena sa opsirnijom anketom i na kraju je bar zakon promjenjen. Lepo sam ja rekla, da nam je svabo ostalo posle '45. , gde bi nam bio kraj![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|