RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

Irence -> RE: Refluks (GER) (6.9.2011 22:24:06)

Bice i vasa deca [sm=bravo.gif]

ivaj -> RE: Refluks (GER) (6.9.2011 22:53:40)

Mi smo sva mleka isprobali,ali najduze je pila aptamil ar.Sisala je kratko,nekih mesec i po dana.To ar mleko je za nijansu manje izbacivala ali opet nije bilo sjajno.

Sa cvrstom hranom krenuli smo rano,sa 3,5 meseca i to je bilo po savetu dr Perisica.
Vodu sam joj davala od rodjenja,samo sam gledala da joj ne dajem bas posle jela.

Cajeve i sokice smo uveli kasnije,zato sto nije bilo svrhe pokusavati ranije.Sve je izlazilo napolje.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (7.9.2011 0:58:57)

IZVORNA PORUKA: ivaj

Mi smo sva mleka isprobali,ali najduze je pila aptamil ar.Sisala je kratko,nekih mesec i po dana.To ar mleko je za nijansu manje izbacivala ali opet nije bilo sjajno.

Sa cvrstom hranom krenuli smo rano,sa 3,5 meseca i to je bilo po savetu dr Perisica.
Vodu sam joj davala od rodjenja,samo sam gledala da joj ne dajem bas posle jela.

Cajeve i sokice smo uveli kasnije,zato sto nije bilo svrhe pokusavati ranije.Sve je izlazilo napolje.

Vama aptamil ar nije pravio problem oko zatvora? Kako ste se sa tim borili? Mi smo do sad probali Humanu Ar i Aptamil Confort obe formule kako pojede tako joj izleti mapolje tako da pretpostavljm da ce biti kao u tvom slucaju da nista sem tog aptamila nece joj odgovarati jer je ono najgusce.

minavb -> RE: Refluks (GER) (7.9.2011 8:41:36)

Probaj Novalac AR

ivaj -> RE: Refluks (GER) (7.9.2011 11:44:57)

Jeste nam pravio problem na pocetku ali se to vremenom samo regulisalo. Do tad smo se snalazili,pomagala sam joj kad treba da kaki[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] I radili smo vezbice,uhvatim je za noge i guram ka stomaku,to verovatno znas kako ide.

Nama novalac nije odgovarao,zato sto je bio manje gust od aptamila,ali vi probajte.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (8.9.2011 19:41:43)

IZVORNA PORUKA: ivaj

Jeste nam pravio problem na pocetku ali se to vremenom samo regulisalo. Do tad smo se snalazili,pomagala sam joj kad treba da kaki[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] I radili smo vezbice,uhvatim je za noge i guram ka stomaku,to verovatno znas kako ide.

Nama novalac nije odgovarao,zato sto je bio manje gust od aptamila,ali vi probajte.

Ivaj, da li je i tebi Perisic propisao Nexijum? Mi smo uspeli uz vezbice da kakimo i to me raduje da vise ne koristim toplomer. Nadam se da ce se vremenom navici posto i nam jedino odgovara Aptamil Ar bas zato sto je najgusci.

minavb -> RE: Refluks (GER) (8.9.2011 19:43:46)

Dok ona ne dodje, ja cu ti reci. NJena Jeca nije pila Nexium, samo moj Vanja od GER dece sa ringeraje je pio Nexium.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (8.9.2011 22:10:57)

IZVORNA PORUKA: minavb

Dok ona ne dodje, ja cu ti reci. NJena Jeca nije pila Nexium, samo moj Vanja od GER dece sa ringeraje je pio Nexium.

Jel bi mogla da mi opises kako je Vanja zabacivao glavicu. Dr. Perisic je sad na godisnjem tako da cim se vrati idem u Tirsovu od njega na pregled. Ovi kod nas su potpuno nestrucni i ne udubljuju se u problem to je nesto sto je po njima jako cesto i normalno kod dece. Da se javim kazu ako aspirira u pluca,a do tada samo uzglavlje i moje mleko ap posto ga vise nemam ar formula. :( skroz sam razocarana, a sto vise imas pitanja oko svega to ih vise smaras.

minavb -> RE: Refluks (GER) (8.9.2011 23:04:49)

Da, vecina lekara to zove bljuckanje i smatra sasvim normalnom pojavom.
Vanja je izvijao ledja i zabacivao glavu unazad uz vristanje. Kad sam pokusavala da ga nahranim budnog, vrteo se , pljuvao  i vristao, a ako bi nesto i popio, od napinjana bi povratio. Uvek je izgledao kao da ga nesto boli, a kasnije sam shvatila i da ga boli, jer mu je vracanje zeludacnog sadrzaja u jednjak, izazivalo upalu sluzokoze jednjaka. ZBog toga je odbijao da jede.
U sustini, tu i ne moze mnogo da se uradi-drzanje uspravno, uzdignuto uzglavlje, gusto mleko, rano uvodjenje cvrste hrane, retko ko pije lekove, ali eto i lekovi se daju.
Nadam se da ce vam Perisic pomoci, samo mu lepo i detaljno objasni sve sto si primetila kod svog deteta.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (11.10.2011 11:15:29)

Pozdrav,
da vam javim da sam uspela da dodjem do doktora Perisica privatno ali smo na kraju isli i u Tirsovu da joj pregleda jednjak. Mi smo poceli da pijemo cetvrtinu tablete Nexium od 20 mg i mislim da jo je dosta bolje od kako pije lek. Manje place dok je hranim i desava se da preskoci koji dan sa povracanjem. Vidi se da je i dsalje dosta muci to vracanje sadrzaja u jednajk po 100 puta u toku dana i cesta stucanja ali bar ne vristi prilikom hranjenja. I dalje je los apetit i hranimo se svaki obrok po sat vremena, noc nam je glavna za bolja hranjenja u toku sna.
Imamo problem vecito sa flasicama i cuclama malo joj se jedna svidja malo druga, pa joj se neke pocnu da gade... imamo citav arsenal flasica i cucli. Osecam se kao najludja mama na svetu koja ode u apoteku i nakupuje sve moguce velicine i oblike cucli. Jos nisam probala chicco i tommee flasice ali mislim da cu i njih :)
Iz kojih su vase bebice pile mleko i koje su rado prihvatile?
Mi jos treba da izguramo mesec dana da napunimo 3 meseca kako bi poceli sa kasicama. Nekako se nadam da ce joj se svideti novi ukusi i da ce hteti bolje da jede. Koje povrce i voce stvara kiselinu kako bi to izbegavala? Da li ste vi kad ste krenuli da uvodite kasice davali i sokice? Ja trenutno ne dajem nista od tecnosti dodatno sem mleka posto mi je tako receno, a mislim da bi i vise povracala.
Moja devojcica od kako smo izasli iz bolnice i pijemo Aptamil AR lepo napreduje sad imamo vec 6 kg, a rodjena je sa 4,140g ali zato ne izvlacim flasicu iz njenih usta. Sve me to dosta unervozi jer po ceo dan je maltretiram nekako i ne spava kao treba jer je samo budim, presvlacim...
U svakom slucaju novim mamama koje budu imale taj problem, a svrate na ove stranice najbolje da odu oma kod doktora Perisica jer je stvarno covek strucan i divan, mamama koje su se ovde oglasavale i delile svoja iskustva i savete se zahvaljujem jer sam tako saznala za doktora i mislim olaksala mojoj maloj curici bar malo muke sa tom glupom kiselinom.

Snelle -> RE: Refluks (GER) (11.10.2011 11:34:40)

IZVORNA PORUKA: minavb

Vanja je izvijao ledja i zabacivao glavu unazad uz vristanje. Kad sam pokusavala da ga nahranim budnog, vrteo se , pljuvao  i vristao, a ako bi nesto i popio, od napinjana bi povratio. Uvek je izgledao kao da ga nesto boli, a kasnije sam shvatila i da ga boli, jer mu je vracanje zeludacnog sadrzaja u jednjak, izazivalo upalu sluzokoze jednjaka. ZBog toga je odbijao da jede.

Uh, tek sad vidim ovo. Ježila sam se dok čitala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Kako mi je žao Mina [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

minavb -> RE: Refluks (GER) (11.10.2011 14:35:17)

Cimburd, sve sam isto prošla, i sa cuclama i sa flašicama i noćnim jelom. Mesecima noću uopšte nisam spavala već nadoknađivala ono što preko dana ne popije. Preko dana sam mu davala mleko iz nuk flašica a noću iz avent, i evo sad samo avent koristimo. Nexium je super, pomoći će vam sigurno.
Što se uvođenja čvrste hrane tiče, kačila sam ovde tekstove o tome koja hrana može smetati bebama. Prelistaj, ja sam već i zaboravila kako je bilo. Ako stignem, pronaći ću ti.
Snelle[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] prošlo je.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (18.10.2011 12:28:11)

kad je Vanji konacno prestalo povracanje i vracanje sadrzaja i kad je poceo da prihvata hranu budan, a da se ne buni? Joj al se deca sa refluksom ispate, sreca sto to nece pamtiti. Moja curica je opet pocela da place kad je budna i jede kao da Nexium ne deluje. Ovako je divno dete samo muka sa jelom.
ona kao da nikad nije gladna, jos nikad nije pojela mleko kao da joj se jede. Druge bebe placu jer su gladne, a moja kad jede :(

minavb -> RE: Refluks (GER) (18.10.2011 12:40:48)

Joj baš tako. Ja ne znam kako izgleda kad beba traži da jede, kad plače da bi dobila obrok.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Jelo se popravilo sa navršenih 9 meseci. Tad je i mleko uveče počeo da pije normalno, budan ali iz više puta (za pola sata iz 6-7 puta popije 150ml). I dalje se možda njemu sadržaj vraća u jednjak, ali ga je manje bolelo zbog Nexiuma. Povraćao je mnogo ređe, možda 3-4 puta mesečno, i uglavnom to večernje mleko u krevetiću. Kad mu niču zubi, onda povraća skoro svaki obrok, ali to ne računam u muke sa refliksom. Onda ga i ne teram da jede.
Vi ste na vreme počeli sa Nexiumom. kad krenete sa čvrstom hranom možda prođete mnogo bolje od nas. Samo budi stpljiva, jeste teško ali nema drugog načina.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

cimburd -> RE: Refluks (GER) (18.10.2011 15:08:09)

Joj neka mu je samo bolje, valjda ce i to da stane skroz. Verujem da si nekad umorna od svega bar se ja tako osecam ali strpljenje je jedini resenje.
Koliko on tebi sad popije melka i pojede za ceo dan? Da li mu dajes vode i sad kad je hladno i da li pije? Jel sad moze da pije sokice i jede voce? Da li postoji bar nesto od hrane cemu se raduje i da mu se svidja? Vi ste sad vec veliki :) jako brzo rastu i sazrevaju. Ja ne mogu nekad da verujem kako se malo bice navikava na zivot brzo i kako uci. :)

cimburd -> RE: Refluks (GER) (18.10.2011 15:10:22)

Koliku dozu vanja sad pije Nexiuma? Jel to po kilogramima ili? To nisam pitala Perisica, a sad pije 1/4 tabletice.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (18.10.2011 16:16:28)

Jos jedno pitanj, ujedno se i izvinjvam jer nisam zapamtila dpk sam citala sve na ovo temi a sad nemam vrmena ispocetka da trazim od mog nestaska koji zahteva 100 posto paznju i hranim je po ceo dan. Zanima me koje ceralije ste koristili na pocetku i koje su vam rado jeli? To planiram uskoro da joj uvedem u ishranu. Kako vama sad trenutno izgleda dan sa hranjenjem, koliko imate obroka i kakvih? Hvala unapred i jos jednom se izvinjvam sto ne citam otpocetka ponovo.

minavb -> RE: Refluks (GER) (18.10.2011 22:05:55)

Da odgovaram redom:
-popije 150ml mleka uvece pred spavanje, ali zato jede jogurt za dorucak i rucak, ima mlecnu uzinu i veceru pa unosi dovoljno mleka i mlecnih proizvoda
-vodu pije, mora voda da se pije posto jede cvrstu hranu. Sokove ne pije jer ih odbija, a i ja ne zelim da ga navikavam da ih pije.
-od hrane voli plazmicu, grisine, puding
-Nexium se dozira po kilogramu. Vanja je pio 1/2 ujutru. Ne pije ga vec 3 i po meseca
-od cerealija sam prvo uvela pirincanu kasu, ali onu bez mleka i pravila sam je sa vodom, a kasnije sa vocnim sokom. Nije rado jeo ama bas nista bar 3 meseca od uvodjenja cvrste hrane a posebno je mrzeo mlecne kase. Zato sam pravila pirincane pahuljice sa vodom.
-posto Vanja mora da ima vise manjih obroka, jede na 3 sata i to ovako:
    dorucak-popara, pahuljice, kifla/krem sir, kifla/puter...i uz ovo obavezno jogurt
    uzina-banana, kruska, breskva ili neko drugo voce
    rucak-meso sa povrcem, jaja sa povrcem i obavezno jogurt
    uzina-puding, keksic ili neka cokoladica
    vecera-griz na mleku, cokolino, plazma sa mlekom, cokolesnik...
    pred spavanje popije 150ml mleka
ponekad se budi nocu i popije jos malo mleka.

Pitaj sta god se setis.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

cimburd -> RE: Refluks (GER) (19.10.2011 0:00:45)

Jesi li od pocetka davala vodu da pije? Meni je pedijatar rekao da joj ne dajem vec samo mleko da bi bolje napredpovala posto je prvi mesec napredovala samo 500g i od tad sam se ja nesto istripovala da bi vodu povracala. Sta od hrane mu nisi davala zbog kiseline? Nexium si mu prekinula jer ti je tako Perisic rekao ili zato sto vam je stanje bolje? Ne znam do kada ce moja malena ovako piti jer joj stavljam u mleko tokom noci da popije i tad jedva popije tih 30ml. Kad je Vanja prestao da jede samo dok spava? posto pretpostavljam da kasice ne moze na spavanju da jede. Ja se tim kasma radujem,a u isto vreme me plase kako ce ih prihvatiti. Strah me toga posto kako je starija sve je duze budna da mi nece jesti posto sad uspevam da je nahranim samo kad spava, kad je budna to je mrcvarenje po satvremena za nekad samo 30 ml. :( Kao da nikad nije gladna! Koje pirincane kase si koristila, od kog proizvdjaca? Koliko dugo si davala ceralije dok nisi pocela uvoditi i povrce i sta si prvo pocela od povrca? Kako na pocetku to izgleda sa uvodjenjem kasica, koliko se daje i da li se izbacuje taj obrok mleko?
Evo ja opet nadrobila dosta pitanja, nadam se da te ne smaram ali veruj mi jako mi znaci svaki tvoj odgovor jer nekako smo mi Vanjina kopija sto se tice jela i problema sa kiselinom... smo sto je kod nas krenulo odma u porodilistu povracanje, a kod vas od drugog meseca. KOliko je vanja povracao tad kad mu je to pocelo u drugom mesecu i kad se pocelo smanjivati?

minavb -> RE: Refluks (GER) (19.10.2011 7:41:51)

Opet idemo redom[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
  • vodu sam davala od početka, ali pošto je on vremenom odbijao bilo šta da pije, nisam se mnogo trudila da mu je uvaljujem, mleko mi je bilo važnije
  • od hrane sam u početku izbegavala jabuku, bananu, slatke kaše,karfiol, kupus, a kasnije sam dosta odložila uvođenje luka, paprike, pasulja, dinstane hrane, masnih sireva...
  • Nexium sam izbacila jer je Vanji bilo bolje, i jer je Perišić na kontroli sa 12 meseci rekao da ga koristimo još mesec dana za svaki slučaj
  • Vanja je mleko pio samo u snu, a čvrstu hranu je jeo budan naravno. mleko je prestao da pije u snu sa 9 meseci, a čvrstu hranu sam uvela sa punih 4. uvođenje čvrste hrane je išlo teško jer ni to nije hteo da guta. dva  meseca mi je trebalo da ga nateram da obrok lepo guta i da pojede makar 100g
  • koristila sam Milupa pirinčane pahuljice bez mleka, ali sam brzo od njih odustala i presla na povrće. Sa 6 meseci sam ih ponovo ubacila u jelovnik kao doručak, i pravila ih sa voćnim sokom pošto mlečne nije hteo a i od njih je povraćao. Sada mu ne smetaju ali ih ne voli
  • od povrća je prvo jeo krompir, pa šargarepu, tikvicu, bundevu i baš dugo samo to. Kasnije sam dodala brokoli, spanac meso...
  • ja sam u početku kašu od povrća davala između obroka-pio je mleko u 10h, pa malo povrća u 12h pa opet mleko u 14h. kasnije sam napravila razmak od 3 sata to računala kao obrok, ali tek kad je uspeo da pojede 100g kaše. Čim je to uspeo, počela sam i doručak od žitarica da uvodim pošto je najviše povračao prepodne.
  • u početku nije puno povraćao, jednom u dva dana, onda svaki dan pa i par puta dnevno. DUgo je povraćao jednom dnevno svako prepodne a popodne oko 6 je najviše plakao i štucao. U 8 mesecu se stanje opet pogoršalo i povraćao je svaki dan po više puta čak i kaše. Tad je dobio Nexium i posle nekog vremena se sve smirilo. Od tad je povraćao u proseku 4 puta mesečno, uglavnom mleko uveče, a evo od avgusta ni jednom, samo je jednom malo bljucnuo jer se zagrcnuo sa nečim.
Nadam se da sam ti pomogla malo.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (19.10.2011 10:08:56)

Mnogo si mi pomogla jer tvoje iskustvo je meni dragoceno. Hvala jos jednom! Za sad nemam pitanja ali ako nesto smislim bez ustrucavanja cu ti postaviti ponovo jer vidim da si voljna pomoci drugima i na tome ti se jos jednom zahvaljujem. Pozdrav za tebe i Vanju!

minavb -> RE: Refluks (GER) (19.10.2011 10:20:04)

Nema na čemu. Samo polako, sve prođe.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

cimburd -> RE: Refluks (GER) (17.11.2011 17:24:14)

Pozdrav svima,
evo mene sa novim pitanjima od iskusnih mama. :) Mi samo krenuli sa Milua pirincanim kasicama koje se prave sa vodom po vasim savetima. Krenuli smo pre 4 dana i ne ide nam bas najbolje. Samo izbacuje sve napolje tako da i neznma kolik pojede. Ja joj napravim samo jednu kasiku sa 40 ml vode, a od toga valjda pola pojede. Buni se nravno kao i kad mleko pije, place, histerise...
Znimame kako je kod vas islo, koliko su vam jeli ml ili g na pocetku i koliko dugo su se navikavali? Kad ste poceli da uvodite povrce nakon koliko dugo forsiranja pahuljica? Koliko su vam mleka i vode pili u ml u 4 mesecu ako ste pisali?
Meni se cini da mi vise bljucka od kako sam uvela pirincane ili je samo takv period. morm po 5,6 puta da je presvucem ali manje u mlazu povraca.
Koliko ste vi previli guste kasice? Posto meni to deluje bas retko kad stavim punu supenu kasiku pahuljica i 40 ml vode pa dodam jos malo pahuljica ali nekako dok je hranim razvodne se. [sm=zmeden.gif]
Koliko dugo su vama trajali obroci i kasica i mleka? Mi se hranimo i sa mlekom i sa kasicama po sat vremena :( ona to polako pijucka, place, pljuje...
Znam da vam je svima to sve proslo vreme ali meni vasa iskustava znace :) Joj jedva cekam bar 6 meseci da pocne da sedi, nekako mislim da ce mi tad biti lakse da je hranim.

minavb -> RE: Refluks (GER) (17.11.2011 21:49:06)

Naoruzaj se stpljenjem, zurka je tek pocela.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Pocela sam prvo sa pirincanim pahuljicama i vrlo brzo odustala pa presla na povrce. U pocetku je jeo jedva 40g kase i tek sa 6 meseci je jeo vise, 60 i 80g. Hranjenje je trajao od 30 minuta do sat vremena. Nije bas pljuvao, ali nije ni gutao pa sam koristila trik-ubacim mu zalogaj u usta i onda tutnem dudu u usta da bi povukao i progutao zalogaj. DOktorka iz USA koja me je uglavnom i savetovala oko tih malih trikova, rekla mi je da se trudim da hranjenje ne traje duze od 40 minuta i da zalogaje zalivam vodom da bi ih lakse gutao. U tom periodu je pio oko 500ml mleka.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (18.11.2011 10:43:23)

Vidim i ja da cemo se i mi navikavati do 6 meseci. :) Sa njima sve mora polako. Nije ti plakao Vanja tada dok je jeo kase, vec samo kad jede mleko? Moja place ali mislim da se vise ljuti nego sto je nesto boli. Mislim da nam dosta Nexium pomaze posto se proredilo povracanje, vise nije svaki dan ali zato bljucka mnogo cesce u toku dana. Kad se vama smanjilo povracanje da li je cesce bljuckao ili se i to smanjilo? Nadam se da nije zatisje pred buru sa povracanjem jer nekako me toliko ne brine ovo bljuckanje samo mi zao nje jer vidim da je to muci. Ali kad povrati pa kako da je eksplodirala, umlacu po nekoliko puta iz sebe izbaci zaredom. :(
Kad ti pojede tu kasu od 40 g koliko si pravila pauzu do mleka? I Kad si prestala da dajes mleko posle kasice teka kad je pojeo tih 60-80g?

E da hvala na brzim odgovorima :)

Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sledeća stranica >   >>