RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

minavb -> RE: Refluks (GER) (3.12.2011 13:19:54)

IZVORNA PORUKA: cimburd

Ja se izvinjavam zbog mog pisanja :( uvek sam u zurbi pa kucam glupasti, malo fale slova, malo ih viska... :)
Htela sam te pitati i da li se desavalo i Vanji da tako povraca u mlazu ali par puta za redom da ima nagon na povracanje? Meni se nekad ucini da je jos nesto mozda problem pored tog ger-a.

Uglavnom se naprezao iz vise puta, tri cetri. Pravila sam pauzicu pa nastavljala dalje.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (3.12.2011 19:42:41)

Dala samo joj danas ksicu sa vodicom i svaki zalogaj nam je bio rizica. Kad tako krene kao da joj se gadi i da otvara usta kao da ce povratiti ne znam ni da li da nastavim ili da prekinem sa hranjenjem.  [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  Ali supeli smo pojesti nekih 20g bez povracanja, nakon toga je zaspala i pojela 50ml mleka posto se probudila to je bilo sve.

Ivana. -> RE: Refluks (GER) (3.12.2011 19:57:19)

Uh, mukica mala. Mnogo mi je zao. Ja sam jedno vreme uspevala moju da nahranim samo kad je spavala, i kad smo uveli pirincane kasice, ja joj to lepo dam iz flasice sa malo vecom rupom, dok spava popodne, jer jedino tada nije povracala. I nocu joj dva puta gurnem cuclu sa mlekom, dezurala sam ko na strazi, ali sam bila sigurna da je bar ta tri obroka normalno jela.

minavb -> RE: Refluks (GER) (4.12.2011 0:58:49)

Joj, znam kako vam je. Pre godinu dana nisam ni spavala, mozda sat dva. Navijem sat na 2h, onda probam da mu dam mleko. Pije ali nece sve, budi se pa onda pravim pauze. Do 3h uspem da mu dam oko 120ml a onda navijem sat na 5h pa sve iz pocetka. Sta da vam kazem, proci ce sve to. Cak cete i zaboraviti muke kroz koje ste prosle. Meni je najveci problem bio to sto skoro niko nije e razumeo kroz sta prolazim. nasla sam jednu mamu na ringeraji koja je imala identican problem, iskljucila se iz sveta , i nas dve smo gurale jedna drugu nared svaki dan, javljale se jedna drugoj posle svakog obroka. mnogo znaci podrska ljudi koji su kroz slicno prosli, zato vam i kazem , pisite ovde, bice vam lakse.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (4.12.2011 11:16:14)

Znaci neverovatno podrska od ljudi koji mogu da te razumeju, a svaki dobronameran komentar ljudi koji kroz to nisu prosli me iznervira jer ima osecaj dame smatraju sa kretena koje maltretira dete i hrani na spavanju. Kad sa strane posmatras sve to se cini mnogo laksim. :(
I sve se svodi da ti i svaka pomoc koja ti kao dodje na kraju gleda da zbrise jer svaka druga obaveza je zanimljivija od natezanja sa ovakvim problemom. Ali kao sto kazes proci ce to sve i sva camo ovo zaboraviti.
Ja bi vas zamolila ako moze i ako se secate da mi napisete kako ste sta buckali sa kasicama to na mocetku?
Ja za sad pravim krompir i sargarepu zajedno i u nju dodam malo rizinih pahuljica sa vodom i koju kap maslinovog ulja. Dajem joj i kupovnu kasicu od kruske ali ustvari to i ne moze da se racuna u neko jelo jer samo lizne mrvicu i mrsti se. Mislim da joj ne prija nista slatko tako da cu od voca odustati. Nije mi jasno kako joj taj Nexium nista ne pomaze i kakva bi tek bila da ga ne pije kad se hranimo samo u snu i kad ne zna da guta. Povracanje isto, bljuckanje... kako da joj nema pomoci jedino vreme. Nadam se da ce sa godinu bar biti bolja i da nece biti kao sa kasicama jer u suprotnom ne znam kako cu na posao. :(

minavb -> RE: Refluks (GER) (4.12.2011 12:22:51)

Ih, da sam marila za komentare drugih, nekoga bih zadavila. Pa i na forumu mi neki rekose da mi treba poslati socijalnu sluzbu. Kazem ti, ja sam se distancirala od svih i samo komunicirala sa devojkom koja je istu muku mucila. Da mi nije nje bilo, poludela bih.
Ja sam pocela sa krompirom i sargarepom, kupovnim brokolijem i bundevom, tikvicama. Voce sam uvela mnogo kasnije, prvo zato sto nista slatko nije ni hteo da guta a drugo zato sto bi posle voca mleko izletelo iz njega, pa cini mi se na nos uz sistanje. Bas je kasno poceo da jede voce i mlecne kase. U rucak sam mu dodavala puter jer zbog teskoca sa gutanjem, obroci sa puterom ili uljem se lakse progutaju.
Nexium sigurno dosta pomaze, ali on ne sprecava povracanje. Za sredjivanje slabosti sfintera prosto mora da prodje vreme, dete mora da poraste. Kad pocnu zubi da nicu, muke a gutanjem i povracanjem se opet jave ili pogorsaju, i za to moras da se spremis.
Secam se pisanja nekih mama na americkom forumi-pogaseni telefoni, iskljuceno zvono na vratima, izbegavanje prijatelja, sve samo da neko slucajno ne probudi dete dok pije mleko u snu i da ne pocne da deli dobronamerne savete.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (5.12.2011 21:35:13)

Danas sam uzela Hipp-ov brokuli i dala joj kolju kasicicu, delovalo je kao da joj se svidja. :) Ali cim bude zalogaj malo veci pocinje da se zagrcnjava. Nadam se da ce sa tim brokulijem bar da krene. :)
Ti si Hipp kupovala bundevu i tikvicu ili? Kako si pripremala palentu i poparu posto si to pisala da je Vanja voleo. Jel jos nesto voleo od kasica pa da probam posto izgleda sto se tice brokulija imaju isti ukus. :)
Jos kao ja mislila pripremacu ja njoj sama kad ono brzo Hipp dosao na red. :)
Koji si puter koristila? :) Nadam se da nisam jako dosadna?!

minavb -> RE: Refluks (GER) (5.12.2011 23:31:14)

Tikvice sam kuvala, bundevu sam koristila Sunval.Palentu i poparu sam pocela da mu dajem kad je vec imao 6 meseci. U 150ml vode skuvam jednu supenu kasiku palente, onako malo redje, i dodam kasiku pavlake. Tako isto i poparu. Koristila sam Meggle puter, sad vise koristim maslinovo ulje.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (6.12.2011 11:12:37)

Jel vam se desavalo da dok ih hranite kad spavaju da se jako trzaju pa cak i probude i rasplacu?
Nekad mi u toku jela se trgne po deset, dvadeset puta. :( Znam da je to taj takozvani Moroov refleks i trebao bi proci do 4. meseca, a mi smo sad 4 meseca i 7 dana.

minavb -> RE: Refluks (GER) (6.12.2011 11:22:56)

Jel vam se desavalo da dok ih hranite kad spavaju da se jako trzaju pa cak i probude i rasplacu?

Redovno.

cimburd -> RE: Refluks (GER) (7.12.2011 19:28:35)

Danas nam je najgori dan do sada [sm=smiley19.gif]
Od jutros u 8 je popila svega 150ml mleka i 40ml vode. Ne mogu da je uspavam, a kad zaspi spava po 10 min i samo se trza i to je probudi tako da nisam uspela da joj dam vise. Kase sam joj pokusavala dok je budna i pojela je 40g za ceo dan, samo pljuje i drzi u ustima.
Plasim se da mi ne dehidrira ako ovako nastavi. Ocajna sam, a znam da ni jedan lekar ne moze da je natera da jede budna, a kako je starija sve teze ce ici sa spavanjem preko dana. Plasim se da nije jos nesto jer mi je cudno ovo njeno povracanje i ti nagoni kao kod odraslog coveka. U ponedeljak idemo kod gastro ali vec unapres znam da mi nista nece pomoci i to me vec toliko frustrira da sam zrela za psihijatriju.

branki* -> RE: Refluks (GER) (21.1.2012 14:20:27)

cimburd[sm=smiley31.gif]!javljam se samo da ti dam podrsku i da ti kazem da ce proci,ma koliko sad sve izgledalo beznadezno.ja sam prolazila kroz slicnu stvar sa bozom i ova tema mi je jako pomogla,posebno mina(u psihickom smislu,jer sam mislila da cu odlepiti).niko nije razumeo kroz sta prolazim,svi su govorili-jesce kad bude gladan,ne jede mu se i sl.doktori su me gledali kao ludu koja maltretira dete,ne da mu da spava,nego mu tutka mleko.posebno niko nije verovao da odbija da jede,jer je bio bas napredan.u pocetku,do 4.meseca boza je jeo i vise nego odlicno i baas nabio kilazu,ali je onda poceo da odbija da jede(bio je samo na mleku).stagnirao je i sa tezinom.onda sam ja pocela da mu dajem mleko u snu i to je trajalo 2 puna meseca(jeo je samo mleko,svaki obrok je bio u snu,i to uspavam ga uz cuclu i onda polako je izvucem i tutnem flasicu).za to vreme mora biti "mrtva"tisina.ako se probudi,odbija da nastavi,buni se,pa ga ja opet uspavljujem i sve isto.cesto je bljuckao,nekad povracao u mlazu,sadrzaj se osecao na kiselo.pokusavala sam u budnom stanju,ali se otimao,vristao,cim ga uzmem u narucje i stavim u polozaj za hranjenje,pocne da vristi.snimala sam ga i pokazivala dr jer nisu verovali.kasnije je ponekad jeo budan,ali da lezi na krevetu,ja ga odozgo zamajavam igrackama,ali bezbroj puta pije,pa prestane,pa opet pije,ja ga silim dok ne popije.sa 6 mes.smo poceli kase.nije bilo bolje.i njih je ponekad povracao,nije hteo da otvara usta(ja mu dam cuclu,on zine,ja ubacim kasiku,pa opet cuclu da bi progutao).zagrcnjavao se,davio,stresao,stalmo pravio face gadjenja,povracao!nista nije jeo rado,ni jedan ukus.kase sam mu davala na spric.tek sad je malo bolje,mada ni sad ne jede rado.stisni zube i guraj,mora da prodje.

minavb -> RE: Refluks (GER) (21.1.2012 15:05:52)

Baš sam se pitala šta je sa vama. Ima li šta novo, jel sad malo bolje klopa? Koliko sad ima meseci?

branki* -> RE: Refluks (GER) (21.1.2012 21:50:15)

nikako da ti se javim,a stvarno su mi pomogli tvoji postovi.boza ima 10,5 meseci.pije mleko(nan ha 2,nece kravicu)uvece,oko 170ml i u toku noci kad se meskolji jos toliko.preko dana jede cvrstu hranu,s tim sto mu ja dajem sama na 3-3,5 sata da jede.ne jede sa voljom,kao neka deca koja maltene otimaju kasicicu i raduju se jelu,ali mu ja nekako uvalim tu kolicinu koju smatram da treba da pojede.sve miksam da bude baaas glatko,jer se zagrcnjava i od palente i od griza ako ima gromuljica.sredinu hleba jede izmedju obroka,to sam trazi kad vidi da neko jede i kao zvace.takodje kidise kad vidi da neko jede voce,ali mu ne dajem,strah me.sokove nece,ne pije ih uopste.mleko je poceo da pije uvece budan pre mesec dana,i to sam,video da ja muckam i sam jurnuo ka flasici!nisam mogla da dodjem sebi:)i dalje imam problem kad treba da zine,ja ga zabavljam,dajem igracke...kad zine,proguta,problem je da zine:)!jos uvek se strese na prvi zalogaj,nekad napravi facu kao da ce da povraca,nekad malo i povrati,ali sad retko.vise se i ja ne sekiram bas,ne mogu,mislim jesce kad tad normalno:)

Anoniman -> RE: Refluks (GER) (21.1.2012 22:13:02)

Nadam se da ce sa godinu bar biti bolja i da nece biti kao sa kasicama jer u suprotnom ne znam kako cu na posao. :(

Imaš prava na produženje porodiljskog ako se ne varam. Zar ne Mina?

minavb -> RE: Refluks (GER) (22.1.2012 0:22:52)

IZVORNA PORUKA: Tash

Nadam se da ce sa godinu bar biti bolja i da nece biti kao sa kasicama jer u suprotnom ne znam kako cu na posao. :(

Imaš prava na produženje porodiljskog ako se ne varam. Zar ne Mina?

Ako misliš na produženje na osnovu refluksa, nema prava. Samo na osnovu nalaza fizijatra može da dobije produženje.

Branki, Vanja ima 19 meseci pa i dalje nikada nije gladan. Jede na 3 sata kad mu mi damo, sam nikad ne bi tražio. Nema veze, tražiće kad porastu, važno je samo da povraćanja više nema. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

branki* -> RE: Refluks (GER) (22.1.2012 8:52:00)

tako i ja razmisljam. od kad je poceo da odbija mleko,nikada nije sam trazio da jede. ili kad kad kazu-neka jede koliko hoce.dzaba,on nece i onda mu ja naguram neku optimalnu kolicinu grane na svaka 3 sata,skolski i teramo dalje,sta cu?!proci ce i to,kako je bilo ranije kad se setim muka,ovo je pesma!

minavb -> RE: Refluks (GER) (22.1.2012 9:04:13)

Jeste, a tek ćeš da vidiš koliko će ti sve biti lakše za godinu dana. Psiholog nam je rekao da će mnogo godina proći dok ne prestane da ignoriše osećaj gladi i da ga povezuje sa bolom, ali će svakako prestati. Tu će pomoći vrtić, jer je važno da vidi drugu decu kako se raduju obroku i kako lepo jedu. O kad se setim kako je bilo... Baš mi je drago što vam je lakše. NEma nam cimburd i malo se brinem za njih jer mi se čini da malena malo napreduje. 

branki* -> RE: Refluks (GER) (22.1.2012 9:31:39)

ja,cini mi se,uvek licno prozivljavam kad god neko ima slican problem,znam koooliko je to tesko i stvarno se nadam da im je bar malo bolje.

minavb -> RE: Refluks (GER) (22.1.2012 9:45:47)

Evo sad bas u sms-u cimburd slično nešto napisa. Neverovatno kako isti problem ljude poveže i kako se jedni drugima radujemo ko da smo rod najrođeniji.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

branki* -> RE: Refluks (GER) (22.1.2012 11:11:07)

tacno tako!mnogo znaci kad vidis da postoji jos neko kome se desava to kroz sta ti prolazis.meni je svasta padalo na pamet,pogotovo jer u okolini sve bebe jedu kao mecave,nemas sa kim da popricas,a i ne moze da te razume onaj ko nije i sam prosao kroz to.male bebe,a tako veliku muku zadaju[sm=smiley1.gif]

noxx -> RE: Refluks (GER) (28.1.2012 9:54:02)

Hellooo, evo i mene sa mozda istim problemom. Sa minomvb sam vec kontaktirala, donekle je upoznala sa problemom.
Dakle, moj bebac ima 5.5 meseci, 70cm i 8kg. Do sada je stabilno napredovao, uz moje napore naravno, ali imamo problem sa hranjenjem. Vec vise od mesec dana jede samo u snu i to kolicinu od 120-170 otprilike. To hranjenje nekad traje 15 min, a nekad i po citava dva sata, jer krene pa se grci, pa stanemo, pravimo pauze, krenemo opet i tako u krug dok ne popije bar tih 120. Ima 5 obroka na 4/5h, taj ritam on zadaje.
Radovala sam se uvodjenju kasica, jer sam tu videla resenje nasih problema, medjutim, to nam ide jako slabo. Pirincanu i pojede nekako, ali vocne nikako nece. Uvela sam mu skoro svo voce, jabuka, kruska, kajsija, breskva, sljiva.. i samo stisne usta i nece. Sad cu krenuti sa povrcem, ali me nesto ne greje sunce da ce biti bolje.
Vidim da se ovde uglavnom svi zale na povracanje, ali kod nas toga nema. Moj bebac ne povraca, mada se desava da cesto bljucne kad podrigne, pa i sat/dva nakon obroka.
Ne znam kakava su vasa iskustva sa vodom, da li vase bebe odbijaju i vodu kao i mleko? Moj pije vodu bez problema, mada kolicinski malo, ali ne vrti glavom i ne place kad mu je nudim, kao sto je slucaj sa mlekom u budnom stanju.
Jos uvek nismo isli na ispitivanja i ne znam da li se radi o geru, ali resila sam da otklonimo i tu nedoumicu od ponedeljka.
U svakom slucaju utesno je donekle videti da niste ni sami, ni jedini sa nekim takvim problemom, kao i saznanje da ipak postoji neko resenje.
Naravno, ocajna sam i stalno mi dolazi da iskocim iz svoje koze, al to se ne moze, pa se malo isplacem i guram dalje, sta drugo.. nadam se da ce se to resiti
Veliki pozz za sve mame

minavb -> RE: Refluks (GER) (28.1.2012 10:05:12)

Mislim da je bolje da si krenula sa povrcem. Moj Vanja je voce potpuno odbijao do mozda 8 meseci, ne secam se tacno. Odbijao je i slatke kase, pirincane sa mlekom ili vocem. Povrce je nekako i jeo, naravno sa mesom, a u pocetku je samo brokoli dobro prolazio, sve ostalo prosto nije hteo da guta. PRobaj povrce, ali nemoj da se razocaras ako krene lose, obzirom da je navikao na slatka jela. To bljuckanje kad podrigne moze da bude znak o refluksiranju. Bas nam je profesor Perisic o tome pricao. On to zove inaparentni GER-detre konstantno refluksira sa bolnim ezofagitisom, a povracanja uopste nema.

noxx -> RE: Refluks (GER) (28.1.2012 10:09:41)

Koja je najbezbolnija metoda za utvrdjivanje gera?

krenula sam sa vocem po savetu pedijatrice. Zapravo prvo sam mu davala krompir i sargarepu, ali su tada krenuli neverovatni grcevi, po sat vremena nisam mogla da ga smirim, pogotovu nocu, pa sam mu onda izbacila taj krompir i stvarno, grcevi su prestali.

minavb -> RE: Refluks (GER) (28.1.2012 10:14:03)

RTG zeludca i jednjaka. Dete ne jede i ne pije nista od uvec. Ujutru se odvede na snimanje gde popije kontrasno sredstvo (uglavnom na silu posto inace nece nista da piju), i onda se rentgenom snimi kretanje konrastnog sredstva kroz jednjaki zeludac.  U zavisnosti od odluke gastroenterologa, moze se raditi gastroskopija ili PHmetrija. Nama to nije radjeno, samo RTG i odmah smo dobili Nexium, a nasoj drugarici jeste i ona nije dobrila lekove.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  23 24 [25] 26 27   Sledeća stranica >   >>