Christabel -> RE: Refluks (GER) (29.1.2012 20:23:21)
|
Pozdrav svim mamicama. Trazeci neke odgovore i savete na netu, naletela sam na ovu temu. Imam bebicu od 4.5 meseci, nemamo doktorsku dijagnozu za ger, ali neke njene reakcije, ponasanja me navode da na osnovu onog sto sam u ovih par dana procitala posumnjam na taj refluks. Registrovala sam se i zato sto me zanima i vase misljenje. Moja curica sisa na zahtev od nekih 2 meseca starosti. Sad imamo 6 podoja u 24h sa razmakom od 2.5-4h danju, noc uglavnom spava, tj.budi se izmedju pola 5 i 7 da sisa, nekad i nesto ranije a nekad se desi i da prespava do 8. Od pre mesec i po dana pocela je ucestalije da podriguje u toku i nakon podoja. Kad prekine sa sisanjem, podignem je, podrigne, povremeno bljucne, vratim je da sisa, ona nece. Onda je nosim a ona za to vreme dosta puta podriguje sa ili bez bljuckanja, nekad zvucno podrigne a nekad kao trudnica sa gorusicom, onako jedva cujno. To podrigivanje je znalo da traje od 5minuta pa sve do 45minuta i onda se vrati da sisa. Nisu svi podoji u toku dana takvi vec nekoliko. Onda je pocela da skracuje vreme sisanja, tj.da se vrpolji i nece da prihvati dojku ni kad se podrigivanje zavrsi. desava se i da nece na ovu dojku, vec na drugu, pa se vrpolji... Kilaza je jedno vreme malo stagnirala tj.bilo je napretka samo oko 100g za 10ak dana pa se popravilo. Ja sam je prvo ostavljala misleci da je sita, pa sam onda par puta izmerila podoje i ispostavilo se da je posisala samo oko 90-130g sto je za njen uzrast malo. Dr ovome nije pridavala znacaja jer u celosti ima lepu kilazu za sad (iako je u zadnjih 10ak dana opet nesto smanjen napredak, pa se nadam da ce u ovom petom mesecu dobiti bar 500g ako ne tih prosecnih 600 kao sto se preporucuje). Receno mi je da mi je beba halapljiva, naguta se vazduha i zato podriguje. Neko vreme je bilo manje vise sve ok da bi opet skoro pocelo podrigivanje, ali sad i kad nece vise da sisa zabaci glavu unazad i skroz se izvije. Stuca cesto ne samo posle podoja vec i pre sledeceg hranjenja, desdava se da stenje dok sisa, podoji su kraci a duzi su jedino kad sisa i drema i uspava se. Nocu uvek jede u polubudnom stanju a sad se cesto uspava i danju bez obzira na to da li je pre toga spavala ili ne. Nekad se trgne odmah a nekad odspava malo pa krece podrigivanje. Na bljuckanje sam uvek gledala kao na nesto sto bebe normalno rade, ali sad vidim da mi se malena bas muci dok podriguje i bljucka, s tim da je nekad bas bljuckanje - vece ili manje, a nekad kao da joj dodje samo do grla pa proguta. Dosta je i placljiva i kenjkava u zadnje vreme, ova dva dana bukvalno kao da nesto cvili, nervozna je, ne igra se kao pre, ne guce sa nama, hoce da se smeje kad je zasmejavamo ali opet nastavi da cvili i stenje nesto. Recimo i kad sisa i izvija se i pocne da place i nece da sisa, ja se malo iscedim ili dam dohrane malo, nekad nece a nekad odmah popije to na flasicu pa joj opet dam da sisa pa prihvati, ili odbije pa prihvati...Sve u svemu, srecna sam ako nam podoj ne traje duze od pola sata 40minuta, sa plakanjem, stenjanem, podrigivanjem, bljuckanjem, odbijanjem da sisa pa ipak nastavi... Pomisljala sam i na grceve, da mi se mleko smanjilo (jer sam u pocetku imala manje pa je prvi mesec imala i dohranu), halapljivost, da su mozda zubi krenuli jer sve trpa u usta i grize i zvace dok je budna i svasta nesto mi padalo na pamet, a na zalost i refluks. Sve mi se cini da ona odbija da nastavi da sisa i da se isteze jer joj smeta ta kiselina iz zeluca sto se navodno vraca. Nekada pocne da se vrpolji i kad je uzmem u narucje da se mazimo i odmah okrece glavu. Uglavnom se jos uvek javlja sama kad je gladna mada u zadnje vreme i tu zna da zabusava pa ako se ne javi posle 3.5h do 4h ja je uzmem pa tek onda da znake gladi.... Stolice su cudnije u poslednje vreme i u manjem broju nego pre, mada je to mozda i od gvozdja koje pije a polako sam pocela i da dajem i po kojmalo sargarepe, pirinca, na kasicicu, sokica od kuvane jabuke, da se navikne na ukuse. Pusta dosta i gasova, iako sam pravila pauze i sa gvozdjem i sa nemlecnom hranom. Izvinjavam se na dugom postu, ali mnogo sam zabrinuta! Idemo kod pedijatra od nedelje, mada nesto ne verujem da ce se ozbiljno pozabaviti ovim problemom. A gastroenterolog za bebe u nasem gradu ne postoji. A ne mogu samo da sedim i cekam sta ce mi reci, evo danas i juce celi dan nesto cvili, place, stenje, muci se i moram naci uzrok i kako da joj pomognem Za sad me zanima sta vi mislite o ovom. ako je refluks, da li je moguce da se to ucestalo podrigivanje i problem sa kiselinom javi pocetkom cetvrtog meseca a ne odmah po rodjenju? I nije mi bas najjasnije zasto se cesto podriguje ako beba ima refluks i zasto cesto stuca. Takodje me zanima i moze li ta kiselina vise da naskodi bebinom jednjaku tj.da nije sve u tome da pece pa zato place?
|
|
|
|