New Mom -> RE: Beba i fakultet (14.2.2014 18:05:42)
|
IZVORNA PORUKA: Ushtipak New Mom, mislim da nisi u pravu sto se tice pauze. Po zakonu, tokom studija se, bez obzira na rokove, moze zamrznuti godina (na godinu dana ili manje) zbog izdrzavanja kazne zatvora, vojnog roka, odlaska u diplomatsku sluzbu i TRUDNOCE. To moze lepo da ti produzi rok, bez obzira na pravila Fakulteta, ali je bitno da se u vezi sa tim raspitas ili kod sekretara fakulteta, koji je pravnik, ili kod prodekana za nastavu. Radim na fakultetu, pa sam malo pokupila administrativnog znanja :) Srecno! Zamrzavala sam godine 3 puta: 2x zbog trudnoce, 1 zbog nege deteta do godinu dana. Znam proceduru. ALI zamrzavanje godine sluzi da student ne izgubi status finansiranja iz budzeta ili status apsolventa (taj traje 6 meseci kod mene), zamrzavanje godine nema nikakav uticaj na clan Zakona o visokom skolovanju kojim je predvidjeno da se 30.09.2014. (tj. 2015. u mom slucaju) svi studijski programi koji su pre bolonje gase. To nije pravilnik fakulteta, to ce biti na svim fakultetima za sve stare studente, bez obzira na godinu studiranja, broj ispita i sl. Jedino je razlika od fakulteta do fakulteta kako je ko regulisao sta dalje. Vecina fakulteta organizuje da studenti mogu da predju na studije po bolonji. Na mom fakultetu neopozivo gube status studenta, tj. nije im dozvoljeno dalje studiranje. A sto se tice toga da li moze da se polazu ispiti. Kod nas se molba za mirovanje za npr. sk.godinu 2013./14. moze podneti do 30.septembra 2014.godine. Tj. mozes da polazes ispite regularno di tog vremena a da onda fakticki retroaktivno zamrznes godinu.
|
|
|
|