vukosava -> RE: Beba i fakultet (14.10.2012 19:42:51)
|
IZVORNA PORUKA: Trt Milojka Sve je to lepo, ali... Kad kažem da se prešaltamo na srpski mentalitet, mislim na to da se u majčici Srbiji sve može, pa i studirati "na neviđeno". Imaš opcija koliko 'oćeš, još ako si na prvatnom faksu tipa Megatrend ili slično, ihaaaj... Tad će profa životom braniti skripte ali će zato možda šakom i kapom davati osmice i devetke kumovim komšijama i rođacima iz Malog Mokrog Luga sa vipkom evara u džepu. U Srbiji se može sve. Naravno, ima i onih ok profa, ali se ne vide od ovih što su diskutabilni. U koliko-toliko normalnijem sistemu školovanja, ovom o kojem piše Vuka, preko bare, pravila su pravila a studira se kako se studira. Samo što smo mi podaleko od toga. A sad, bek tu d tema, Milojka. [sm=smiley1.gif] Miro, radila sam ja tu 5 godina na Fakultetu tehnickih naukau Novom Sadu (drzavni faks, stroga pravila). Kod nas to nije bio princip da delimo prezentacije studentima. Ako kog nesto zanima, imali smo konsultacije a za to sta se radilo na predavanjima - studenti su obicno nabavljali od studenata. Ali opet ja sam radila u tehnickoj struci i cesto je veoma tesko raditi bez tog da se dolazi na faks i imamo gomilu obaveznih vezbi i projekata tako da je to maltene nemoguce. A nemamo bas onlajn studiranje. Obicno kad neko ne moze, pauzira. Nema sanse da bi e-mailom mogli da objasnimo sve sto se predje u toku semestra. A u drustvenim naukama, ne znam, sve je moguce to su ipak teorije, informacije nema prakticnog rada na nekim instrumentima, masinama, zadacima tako da je iprincip drugi. I znam da su drzavni drugaciji od privatnih. A sto se Amerike tice - ovde uopste nema takvih problema jer postoje onlajn studije, pogtovu za drustvene struke.
|
|
|
|