RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

Maslacak15 -> RE: Carski rez (9.6.2012 19:20:21)

Ja stvarno ne znam ko to ponizava i degradira prirodan porodjaj. Sigurna sam da nikad nisam napisala nista slicno jer to ni ne mislim. A ne secam se ni da sam negde procitala ista tipa "glupo je da neko zelli prirodan porodjaj". A mislim da suprotnih primera ima mnogo na prethodnim stranicama.Zato sam se opet i javila za rec. A tema jeste Carski rez, sa svim pozitivnim i negaativnim iskustvimma, a ne "Carski rez i kako ga izbeci".

vukosava -> RE: Carski rez (9.6.2012 19:50:41)

IZVORNA PORUKA: MicinaMama

Ovde i jeste taj problem jer niko ne vidi koliko se ovde ponizava i potiskuje prirodan porodjaj i naravno ne moze se shvatiti da neka zena pokusava da ohrabri drugu.Da i ja ne citiram bezveze jer me mrzi.I koliko bas te zene su zagrizene sto se tice toga vise nego i one sto su se porodile i prirodnim.Mada nebitno ovo je vasa tema uzivajte.Ja i kada se porodim carskim necu dolaziti na ovu temu.
A i izvinite i vi zbog smetanja.

Tema je carski pa zato se i potiskuje ta druga metoda jer je verovatno na nekoj drugoj temi. Moras da razumes ljudsku potrebu da kad znas da ces ici na operaciju da trazis pozitivne stvari i da cesto i u neku ruku tesis sebe da je CR (i ovde se zove Cezarski rez - cesarian section) za tebe bolja opcija. Ako znas da ne mozes da se bezbolno porodis skolski za 3 sata i da ne budes sa ranom od 30 cm koju gledas kako zarasta u svojih 5 slojeva (ne samo da gledas isecenu kozu kako zarasta), pa mozes valjda da trazis i neke prednosti i da se lepse osecas jer ti je npr. vagina ostala ista, odkud znam sta bi bilo onda prednost. Ne krecis se na operacionom stolu, ali ja sam bila totalno gola dole. Verovatno kad si u autu (totalnoj) pa to ni ne vidis. I onda ti je lakse da predjes taj deo izmedju zivota i smrti koji svaka operacija sa sobom nosi - sve te rizike od trombova, losih reakcija na anesteziju i cega vec sve ne (sve sam morala da cujem pre operacije).

Opet kazem - valjda ima drugih tema o vaginalnom porodjaju, o disanju o cemu vec pa moze i tamo da se ohrabruje.

A ovde verujem mozemo da se ohrabrujemo koji vid anestezije da koristimo, kad smo isle u wc prvi put, koliko smo bile na infuziji posle, kako nam je proradilo ili ne dojenje, koji je osecaj kad ti donesu bebu koju su ti izvadili operacijom iz tebe, kako je ustajati cele prve dve nedelje (apsolvirali smo da pritisak na ranu pomaze da se taj ostar bol ne oseca - iliti nosenje steznika) i slicno....

minavb -> RE: Carski rez (9.6.2012 20:09:46)

IZVORNA PORUKA: Mishica 77

Evo ja priznajem: nisam želela prirodni porođaj i toliko jako sam želela CR da mi se to i dogodilo.
Razmažena sam, ne trpim bol. Eto... Nisam želela da se porađam vaginalno, da se "čepim" i da mi nedajBože rade epiziotomiju.
Znam šta je CR, a ipak sam ga žarko želela. Verovala sam sam svom lekaru i znala sam da će sve biti u redu. Oko mene je bio najbolji tim koji sam sama birala.
I uvek sam za CR ako se žena plaši porođaja pa neka je i kao ja razmažena.

I ja sam ovak slucaj, mada bih svakako morala na cr.

Verus -> RE: Carski rez (9.6.2012 20:19:13)

Ovo mozda pije vodu u Srbiji gde se moze potplatiti lekar za CR> U SAD a verujem i u drugim zemljama, to ne moze: CR se radi samo ako se mora. To je se smatra major abdominal surgery, i nije uopste zezancija kao sto neke zene misle. To je OPERACIJA.

Lilla -> RE: Carski rez (9.6.2012 20:25:46)

Ja sam imala zelju da se prirodno porodim, ali moram priznati da sam ih molila da me porode carskim poslije nekih 15-ak sati bolova, u stvari molila sam ih da mi daju sve sto imaju [sm=jezicek.gif]

Najbolje bi bilo da se svaka zena porodi bas onako kako zeli. Nekad to nije moguce ali je u sustini najbitnije da su bebice dobro i da se mama oporavi sto prije.

Maslacak15 -> RE: Carski rez (9.6.2012 20:29:52)

Ovo mozda pije vodu u Srbiji gde se moze potplatiti lekar za CR> U SAD a verujem i u drugim zemljama, to ne moze: CR se radi samo ako se mora.

Nije istina, naprotiv. U Nemackoj je Carski rez potpuno elektivan. Znaci moze da se izabere. U jednom ili drugom slucaju, mozda ce doktori pokusati da posavetuju zenu ali izbegavaju da vrse bilo kkakvu vrstu pritiska. Ja sam zelela carski, i odobren je bez problema. Nisam imala nikakvih posebnih indikacija, mada mislim da bi se i inace zavrsilo carskim ( beba blizu 4,5 kg). Morala sam da podnesem zahtev kod zdravstvenog, da ga formalno aminuju ali to je trajalo 30 sekundi i jedan pecat. Inace je besplatan kao i sve sto je pokriveno osiguranjem. Cela trudnoca sa porodjajem nije me kostala vise od 30 evra ( pojedine takse).

nina26 -> RE: Carski rez (9.6.2012 22:18:12)

Nije istina, naprotiv. U Nemackoj je Carski rez potpuno elektivan. Znaci moze da se izabere. U jednom ili drugom slucaju, mozda ce doktori pokusati da posavetuju zenu ali izbegavaju da vrse bilo kkakvu vrstu pritiska.

Tako je i kod nas (Grcka). Ja sam rekla odmah dr da hocu na cz (gresna sam, da [sm=smiley36.gif]) i on me je prvo pitao za razloge, ja sam rekla svoje, i na to je odgovorio da je duzan da mi objasni i kako se radi prirodni ali da je odluka na meni[sm=smiley1.gif]

nina26 -> RE: Carski rez (9.6.2012 22:19:32)

Cela trudnoca sa porodjajem nije me kostala vise od 30 evra ( pojedine takse).

Ovo tek sad videh. Blago vama Maslacak, ovde i kad imas osiguranje placas za cz negde oko 500eu... sorry za off

boba 11 -> RE: Carski rez (9.6.2012 22:51:14)

IZVORNA PORUKA: Linonina

Opet dolazimo na istu pricu, ok carski AKO i samo ako ne moze prirodno... Ja ne svatam da neko ne moze da shvati da neko ne zeli da se poradja vaginalno,i ne samo i skljucivo radi straha ob bola. I da se stalno ponavlja recenica "ja ne mogu da svatim zene koje zele carski, a ne prirodno ako mogu". Pa ne svataju ni one koje zele carski one druge koje zele vaginalno. To je prosto tako. Ove ne zele da im seku stomak, ove druge da im rade epiziotomiju, da se sire... Ljudi smo i svi smo razliciti, takva su nam i misljenja.

A ponositi se jednim ili drugim je totalna budalastina i primitivizam.

Nisam cula da se na prirodnom porodjaju zene sire , a znam jednu zenu koja je porodjena prirodno-ustvari dve zene , koje su mrsavije sad nego pre zatrudnjivanja[sm=zmeden.gif]
Sad konntam bar mislim da si mislila na vaginalno sirenje.U tom slucaju sorryyyyyyyy

Mishica 77 -> RE: Carski rez (10.6.2012 0:41:36)

IZVORNA PORUKA: Verus RR

To je se smatra major abdominal surgery, i nije uopste zezancija kao sto neke zene misle. To je OPERACIJA.

A ko je ta žena koja misli da je to zezancija? Ima li takvih? Mislim da su sve žene vrlo svesne šta donosi CR. Ili bar velika većina.

A zamislite samo, primer: žena se plaši porođaja, kao recimo ja. Mogla sam ići i u školicu i gde god hoćete i nazvati sebe "spremnom za prirodan porođaj". I onda dođe taj trenutak, ja vrištim od bolova, babica urla, ja ne sarađujem, gubim se, boli do ludula, ja ne umem da "predišem" bol, počinjem da gubim svest, babica i dalje urla, dolazi doktor, baca mi se na stomak, čupaju bebu.... I tako....
Doživela brdo takvih situacija. Grozno...
Zašto bi? Svaka žena zna svoje mogućnosti. Plašim se, boli me i zanoktica. OK.... CR. Zašto bi dolazilo do glupavih situacija tipa one koju sam navela?
I nemojte mi samo priču: pa to je rađanje sopstvenog deteta, "prava majka" pretrpi sve i ostala sra*a....

I još nešto. Moja rana nema 30 već jedva 15cm i teško da sam mogla gledati kako zarastaju svi slojevi. Ne znam ko to može. [sm=zmeden.gif]Zvuči grozno i kada pomisliš. Ja sam mogla videti samo svoju kožu koja je zarasla u sada već jedva vidljvu i tanku liniju.

Snelle -> RE: Carski rez (10.6.2012 0:49:40)

Miši, zašto te nema [sm=smiley31.gif]

vukosava -> RE: Carski rez (10.6.2012 1:24:45)

priču: pa to je rađanje sopstvenog deteta, "prava majka" pretrpi sve i ostala sra*a....

I još nešto. Moja rana nema 30 već jedva 15cm i teško da sam mogla gledati kako zarastaju svi slojevi. Ne znam ko to može. [sm=zmeden.gif]Zvuči grozno i kada pomisliš. Ja sam mogla videti samo svoju kožu koja je zarasla u sada već jedva vidljvu i tanku liniju.

Moja je sad oko 15 cm. Ali bila je oko 30 cm na pocetku pa se smanjivala kako je zarastala i kako mi se koza povlacila. Ne mislim naravno da vidis 4 sloja ispod koze nego da zarasta 5 slojeva razlicitih tkiva koja cine tu ranu a ne samo neki rez po kozi. To sam htela da kazem. A ranu sam gledala kako je zarastala, pratila sam kako to ide, gledala je dok cistim... Ali sam razmisljala o svih 5 slojeva dok sam mislila o njoj (mozda sam ja drugacija otkud znam)...

Mishica 77 -> RE: Carski rez (10.6.2012 15:21:24)

Moja je odmah bila 15cm. Bio je planirani CR.
Rana mi je zarasla u bolnici jer sam se tek posle 8 dana vratila kuci. Bila sam u app i htela da se odmorim pre nego sto dodjem kuci.
Stvarno je glupo to sto kod nas zena ne moze sama da odabere nacin na koji ce se poroditi. Moj zivot, moja stvar. Lekar nije Bog da odlucuje u moje ime. Lepo sve na papir. CR donosi to i to. Zena potpise i amin.

MicinaMama -> RE: Carski rez (10.6.2012 15:29:07)

Jesi li placala dodatno CR jer je bio na tvoj zahtev?

vukosava -> RE: Carski rez (10.6.2012 18:06:29)

Moja je odmah bila 15cm. Bio je planirani CR.
Rana mi je zarasla u bolnici jer sam se tek posle 8 dana vratila kuci. Bila sam u app i htela da se odmorim pre nego sto dodjem kuci.
Stvarno je glupo to sto kod nas zena ne moze sama da odabere nacin na koji ce se poroditi. Moj zivot, moja stvar. Lekar nije Bog da odlucuje u moje ime. Lepo sve na papir. CR donosi to i to. Zena potpise i amin.

Meni je bio hitan i izasla sam kuci nakon 3 dana. A kroz 15 cm moja beba od 56.5 cm i 4490 g ne bi mogla da izadje... Treba da udju unutra i doktorkine ruke da je dohvate...Ja sam bila otvorena 8 cm, dakle beba mi je vec bila spustena u porodjajnom kanalu skoro skroz.. Nisam se odmorila ni naspava nimalo jer sam non stop uzimala neke lekove (imala sam temperaturu na porodjaju) i pokusavala da ispumpavam.

boba 11 -> RE: Carski rez (10.6.2012 22:05:25)

Moja je otprilike oko 10cm i nije bila veca ni pre zarastanja ,a sin je bio 55 cm dugacak i 4.370kg tezak.Ali zato me je svako rebro bolelo narednih mesec dana.Kad sam pitala babicu zasto me toliko boli jer kontam nisam isla na prirodni pa da mi leze na stomaku dok izguraju poslteljicu i bebu ona je samo odgovorila-pa kako mislis da izvade bebu kroz toliku rupicu ako ne guraju.[sm=zmeden.gif]Ali posle je bolelo sto bi se reklo like hell -tako da nije to izbegavanje bola kao sto tvrdite jer sam ja jedva prezivela put od bolnice do kuce kolima posle 5 dana u polusedecem polozaju i posle sam lezala i lezala i lezala.Samo sam se bebom bavila toliko da ga previjem i podojim .Nekih mesec dana me bolelo naravno sve manje i manje.To sto tvrdite da se zbog straha ide na cr je skroz individualna stvar jer sam se ja jako plasila i preplakala pre porodjaja kad sam saznala da cu na sekciju.Ali to je opet samo moj stav koji branim kao i vi ostali.Ja samo vrdim da je najbolje da svako odluci u svoje ime i netreba nikom nametati nista osim naravno kad je u pitanju dr koji odlucuje sta i kako treba da se uradi.- kao i mi sami.Svako je posebna licnost i ima svoj stav i netreba da bude opterecen nicim osim samim sobom i da se sve zavrsi u najboljem redu.Naravno da se sranja desavaju ali treba se bar truditi ne misliti na takve stvari i slucajeve i koliko se moze otici spreman na bilo koju opciju na porodjaj-bio to CR ili prirodni[sm=smiley1.gif]

crazymama -> RE: Carski rez (10.6.2012 23:43:38)

sada, kada sam dozivela iskustvo prirodnog porodjaja, razmisljam o carskom za drugi put (ako ga uopste bude bilo)... koliko god da je operacija i koliko god da boli rez, bar mozes da sedis ko covek posle svega... meni sam porodjaj nije bio strasan, koliko oporavak od epiziotomije. e, to mi je strasno bilo, horor.

vukosava -> RE: Carski rez (11.6.2012 1:16:19)

Nesto mi neverovatno da ti je bila rana samo 10 cm. Bas cu naci obim glavice moje bebe na rodjenju, trup je bio veci od te mere sigurno, nije mi jasno kako se provuku kroz nesto tako malo.

Meni je rana bila ogromna nakon operacije nisam mogla da verujem, i onda se oset__no smanjivala i smanjivala. Ja sam je slikala odmah posle porodjaja, sta vise muz mi je slikao i sam momenat kad su me sekli dole (bio je sa mnom u operacionoj sali).

Ako ti je rana bila samo 10 cm, znaci ako se to razvuce na obim kruga to ti je max 20 cm (kad rana se skroz otvori) obima. Obim je pi x precnik, znaci precnik bi bio u tom slucaju 20 cm / 3.14 = oko 6 cm. Ja nisam u zivotu videla bebu koja bi imala tako malecki precnik... Mozda se to razvlaci pa skupi....

Evo vam slike da vidite kako izgledaju oziljci neki zena ako vas zanima klikni

vukosava -> RE: Carski rez (11.6.2012 1:22:52)

IZVORNA PORUKA: crazymama

sada, kada sam dozivela iskustvo prirodnog porodjaja, razmisljam o carskom za drugi put (ako ga uopste bude bilo)... koliko god da je operacija i koliko god da boli rez, bar mozes da sedis ko covek posle svega... meni sam porodjaj nije bio strasan, koliko oporavak od epiziotomije. e, to mi je strasno bilo, horor.

Da sedis mozes, ali da ustajes iz lezeceg polozaja ja sam videla sve zvezde ovog sveta prve dve nedelje... Samo ustajanje je uzas. Beba mi place u krevecu, a ja zombi dok ustanem trebalo mi je bar pet minuta....

vukosava -> RE: Carski rez (11.6.2012 1:36:58)

A sto se same rane tice, imate na youtubu da pogledate kako izgleda rezanje na CR klikni

Ja sam izgubila litru krvi tokom operacije. I kapiram da boli ta epiziotomija, ali realno pogledajte ovaj snimak pa mi recite sta je zdravije seci, samo kozu ili ovih pet slojeva? A kako boli kad ti razrezu stomak moze da zna samo ko je imao operaciju stomaka tipa CR, slepo crevo ili nesto drugo sta vec...

A pogledajte u ovom clanku zasto se u SAD ne bira elektivno klikni
Procitajte rizici vezani za majku i za bebu pa ce vam biti jasno.

boba 11 -> RE: Carski rez (11.6.2012 22:14:40)

Mozda je i bila veca-nisam merila kazem otprilike sad je tacno 11.5sm upravo izmereno(tad nisam smela da je gledam gadila sam se od onih crnih konaca[sm=smiley29.gif]).
Joj Vuko sta mi radis sad sam merila ranu snajderskim metrom[sm=jezicek.gif]

Maslacak15 -> RE: Carski rez (11.6.2012 22:18:26)

Moja se malo smanjila na krajevima, premda je to sve jos relativno sveze. Sada je velika tacno 12 cm- izmerila i ja :) A moj mali je imao 4345gr (nemacka preciznost[sm=smiley36.gif]). Planirani carski rez.

boba 11 -> RE: Carski rez (11.6.2012 22:24:27)

Moram jos nesto da Vam kazem[sm=smiley36.gif].Pre prvog porodjaja ja se isplakala svima kao necu na CR nisam imala pojma sta je i kako ce biti,a u skolici nam babica rekla sve uradite samo nemojte da trazite da idete na CR-naravno preferirajuci prirodni porodjaj.I tako mene svi tese kao bice sve OK bolje je tako jwer je bebac veliki....Ali pise meni kuma poruku nesto u fazonu-sta ti je bre sve slavne licnosti traze CR,eto Ceca je platila da ne ide na prirodni a ti se bunis i jos ti je za dz.i na kraju pise :"sta te briga bar ce ti P..... ostati cela"[sm=jezicek.gif]Umreh tad od smeha.Bas me utesila[sm=smiley36.gif]

boba 11 -> RE: Carski rez (11.6.2012 22:25:59)

BTW Vuko ja nesmem ove tvoje linkove da otvaram bojim se i samog naziva ,a kamo li da gledam.Ne bih prezivela spinalnu hvala Bogu i pametnim ljudima na opstoj anesteziji[sm=smiley36.gif]

Anoniman -> RE: Carski rez (11.6.2012 22:38:43)

IZVORNA PORUKA: minavb

Evo ja priznajem: nisam želela prirodni porođaj i toliko jako sam želela CR da mi se to i dogodilo.
Razmažena sam, ne trpim bol. Eto... Nisam želela da se porađam vaginalno, da se "čepim" i da mi nedajBože rade epiziotomiju.
Znam šta je CR, a ipak sam ga žarko želela. Verovala sam sam svom lekaru i znala sam da će sve biti u redu. Oko mene je bio najbolji tim koji sam sama birala.

I ja sam ovak slucaj, mada bih svakako morala na cr.

Potpisujem! Od momenta kada sam ostala trudna sam tražila indikaciju za CR, i našla sam je. Zaista je postojala indikacija, sem moje želje.

I još nešto. Moja rana nema 30 već jedva 15cm i teško da sam mogla gledati kako zarastaju svi slojevi. Ne znam ko to može. user posted image Zvuči grozno i kada pomisliš. Ja sam mogla videti samo svoju kožu koja je zarasla u sada već jedva vidljvu i tanku liniju.

Mislim da moj ožiljak nema ni 10cm. Ustvari ima jer su se dva smakla, pa jedan viri 2cm na jednu str, a drugi 2cm na drugu. [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: vukosava

A sto se same rane tice, imate na youtubu da pogledate kako izgleda rezanje na CR klikni

Ja se stvarno trudim da shvatim kako možeš ovakvo nešto da postaviš na ovu temu??? Sva je sreća pa nisi bila tu kada sam ja trebala da se porađam. Molim žene koje tek treba da idu na CR da ne gledaju ovaj video!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  50 51 [52] 53 54   Sledeća stranica >   >>