RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

MicinaMama -> RE: Carski rez (20.5.2012 0:41:01)

Mene iskreno niko nikada ne iznervira ovde na RR...meni je cak i super kada jedna drugoj savetujemo nesto pa i kada gresimo da dodajemo,uporedjujemo,razmenjujemo,zakljucujemo.Kao sto sam rekla niti mi je i jedna ovde zena se ucinila glupom,pa zasto bi,mozda nekada ne razume sta sam htela reci pa i ponovim onda ili ona meni...

Ovo i jesu debate od kojih i imas na kraju nesto korisno da izvuces.Ja se ne pravim pametna da osudjujem pojedince zbog ponasanja otkud znas mozda se zena nije dobro izrazila a htela je da nekako ucestvuje u prici ili pripomogne,ona zna koliko zna...javila se pa i da cuje novosti i sazna.

meni bi bilo samo ruzno da neka nekoj napise : "ej sta ti znas,ej jesi glupa (ja sam pametna naravno,rodjena sa tim),nerviras me..."
Tema je odlicna i super smo se ispricale i iskreno ja sam danas ovde saznala sto ce mi bas bas pomoci,a mozda ce nekome i moja prica pomoci.

boba 11 -> RE: Carski rez (21.5.2012 20:28:43)

IZVORNA PORUKA: marica983

Boba, kako sm shvatila ti si se prvi put porodila carskim rezoma a drugi put prirodno? Ja imam prvi carski pa me zanima kako ide posle, da li opet carski ili..?

Nisi me dobro shvatila oba deteta sam rodila na CR ali sam prizeljkivala da bude prirodno samo sin nije hteo napolje bilo mu lepo kod mame u stomaku pa ga izvukli na silu[sm=smiley36.gif].Cerku sam rodila pre termina na CR jer je to odredila dr pre porodjaja -ne znam sta je ona ali ispituje o porodicnoj anamnezi ,osecanjima i razlozima za CR -valda psihic ili tako nesto

marica983 -> RE: Carski rez (28.5.2012 22:00:32)

Onda smo isti slučaj - ni moja ćera nije htela napolje pa su morali CR da mi rade... a priželjkivala sam prirodni.. ali ko zna kako bi prošla-krupna beba...

AndreaK -> RE: Carski rez (28.5.2012 22:16:56)

ja bih rado posavetovala sve mame koje NE MORAJU da rade CR da to ne cine... prosle nedelje sam po ko zna koji put otisla kod ginekologa... nosim se sa bolovima pa,..vec trecu godinu...dijagnoza: pored cestih upala mokracnih kanala, zeznute vaginalne flore zbog silnih antibiotika (sto sve zvuci bezazleno i prolazno) ja konacno uspevam da izolujem potpuno drugaciju bol (od onih uzrokovanih infekcijom) jer sada kada je infekcija izlecena bol je pristuan.
Zakljucak lekara: posledica CR. Tkivo kada se regenerise na mestu operacije stvara neku supstancu, formira se neko tkivo(ne umem ja to da objasnim kao sto su meni objasnili)...drugim recima, oziljak nije samo spolja, to je valjda svima jasno...i on boli...pri naglim pokretima, boli kad je hadno...boli skoro uvek, iznutra. Danas ja nisam ista osoba kao sto sam bila pre porodjaja...a najgore je sto su to trajne posledice i sto cu sa tim morati da naucim da zivim(jos uvek nisam).

Ironicno je sto ja zaista nisam htela CR, kada sam presla termin secam se da sam mm govorila kako ce najgore biti ako me budu operisali ako beba ne krene sama. Zapala sam u ruke debilnom lekaru (to tad nisam znala) i on je odlucio umesto mene... a nije moralo tako...znam...al "pros´o voz".

Valerie -> RE: Carski rez (2.6.2012 21:21:08)

postavila sam ovo pitanje u "polozaj posteljice", ali mozda je ovo bolje mesto...

ima li neka koleginica RR-ovka da se prirodno porodila sa placentom previom marginalis ili mislite da je CR neizbezan. imam jos vremena, ali da pocnem da skupljam informacije...

Linonina -> RE: Carski rez (8.6.2012 16:23:35)

Mislim da je ova tema prvenstveno da se napisu svoja iskustva, kakva god ona bila u vezi sa carskim rezom. A dok sam citala cinilo mi se kao da je tema protiv carskog reza, sto i nije narocito korisno za one koji hoce na ovoj temi da "pokupe" tudja i daju svoja iskustva. Takodje mislim da ovo nije tema za one koje nikada nisu imale carski rez, a nece ga najvjerovatnije imati ni nuzno, ni svojevoljno.

One koje ne zele da se poradjaju prirodno (pa taman razlog bio taj sto ne zele da im 3.5kg prodje kroz vaginu) izgleda da je bolje da to ne kazu otvoreno, jer je odmah gomila vec spremna i na ovoj temi da ih osudi jer boze "to je prirodno..." Potpuno isto kao da otvoris tabu temu - ne zelim da dojim na primer. Vise ce na toj temi da bude onih koje su pobornici dojenja nego onih koji ne zele da doje za koje je tema i otvorena. Odmah bi se popalila cela gomila "super mama" da nalepe one sto ne doje "lose mame".
Samo navodim primer, jer ovde bi trebalo svako da moze da kaze sta hoce i sta misli (pa i ako mozda gresi!) bez osuda drugih sto tako misli ili je nedovoljno obavesten.

Koji je bolji, tj. laksi porodjaj, izvinjavam se, ali glupo je raspravljati. Jedino postujem misljenja tipa bolji-laksi-tezi one manjine koje su pisale na ovoj temi, a koje su prosle i kroz jedno i kroz drugo iskustvo. Oba su teska, ali neizbezna.
I vaginalni kao i carski moze da nosi gomilu mogucih i neocekivanih problema, sve zavisi kako ko prodje. Poznata stvar. A opet i carski ima svojih prednosti, isto kao sto i vaginalni ima svojih. Tako da svako sebe najbolje poznaje i svako ima svoje misljenje, a pritom treba da se dobro informise (pa i ovako na forumu), tako da mislim da treba da postoji i stvar izbora.

I ja sam sada skrenula u off, a radi iskustava smo tu...

purplish -> RE: Carski rez (8.6.2012 18:07:49)

Svakako da se ne treba satanizovati carski rez, mnogim porodiljama i bebama je taj zahvat spasio zivot. Medjutim, smatram da nije lose upoznati zene koje nisu prosle kroz to iskustvo i sa losim stranama CR narocito ako se opredjeljuju za isti kako bi izgbjegle bol [sm=smiley29.gif] kao sto sam imala priliku cuti od nekih osoba iz svoje okoline. Mislim da, bas ces izbjeci bol tako sto ce ti rasjeci stomak, i jos imati popratne dodatke kao sto su kateter i infuzija- ma pravo uzivanje [sm=smiley16.gif]. Smatram da mnoge zene koje zele carski a nemaju indikacija za isti nisu upoznate sta on sve ukljucuje. Naravno, ima i zena koje zele CR, a upozante su sa svim onim sto on podrazumjeva. Tim zenama pozelim samo srecu i da se sto brze oporave.

Dakle, svaka porodilja neka izabere najbolje za sebe kao sto si rekla, ali da to uradi poznavajuci cinjenice a ne da iz neznanja izabere nesto sto naizgled izgleda lakse.

vukosava -> RE: Carski rez (8.6.2012 20:04:14)

Jeste. Da nije CR ja ne bi ovde bila danas sa vama. Sve sto mislim o toj metodi. I bas pomislim cesto, koliko bi beba samo bilo spaseno da je neko imao mozga da zenu sto pre posalje na to. Citam po novinama razlicite slucajeve i svaki put se setim svog porodjaja i zahvalna sam sto je na kraju bilo sve kako treba.

Shishica -> RE: Carski rez (8.6.2012 20:13:10)

Vrlo ruzno sto se toliko pljuje po carskom i po mamama koje su se tako porodile, kao da nisu mame! Dakle muka mi je da kad god svratim u ovu temu citam kojestarije, bljuvotine, vredjanja i stosta jos..

Neka.. neko to od gore vidi sve.. samo mame koje su se tako porodile znaju sta je to i zasto, a umesto da dobiju podrsku naidju na osudu, kao da sve to radimo iz hira..

I uopste nije toliki bauk, dete se ne muci, a kad tek pomislim na svoju drugaricu kako je prosla i kako je njeno dete proslo jer je nisu na carski odveli..zgrci mi se sve..

Carice [sm=smiley31.gif][sm=smiley27.gif]

boba 11 -> RE: Carski rez (9.6.2012 0:10:38)

Mislim da niko nije spomenuo nista lose o carskom u smislu da mora da se radi kao npr u mom slucaju.Ja cak ne osudjujem ni one koje ga zele da bi "izbegle" bol ali sam ja licno pre za prirodni porodjaj kad je moguce.To sto se desavaju lose stvari na prirodnom porodjaju cini mi se vise nego na CR zavisi samo od lekara i tzv veza .Ako nemate nikog da vas zastiti i da vam pomogne kad treba uglavnom prodjete kao bos po trnju-bar ovde u Srbiji za dalje ne znam.Inace nije samo da se ovde desavaju greske-u Velikoj Nemackoj je covek dva puta ustajao i odlazio sa operacionog stola zbog toga sto su poceli da mu pripremaju pogresnu nogu zbog gangrene ,a ima i jos slucajeva-ovaj je imao srece da je bio budan pa je na vreme reagovao inace bi ostao bez zdrave noge.Tako da se greske svuda desavaju sto nije normalno ali kad pogledate koloko traju njihove smene dobro je da stoje na nogama a kamo li operisu.Carski je super sto postoji kao spas za ne daj boze kad se mora ali prirodni porodjaj je ipak prirodni ma koliko vas plasili njime.Moja sestra se npr porodila za 2 ili 3 sata neznam tacno bez secenja i problema sa pucanjem a takodje znam i mnoge druge koje su tako prosle.Ali sta mi to vredi kad moj sin nije hteo napolje[sm=smiley36.gif]Sve najbolje svim mamama i buducim mamama i neka bude kako mora samo da prodje sve ok i da izadju iz bolnice zdrave sa svojim bebironima u narucju pa kako god da se porode.[sm=smiley1.gif]

Sanchy -> RE: Carski rez (9.6.2012 0:22:52)

Slazem se ali ovde se stalno desavaju greske,lekari se drze zajedno,ne mozes nista da dokazes ma uzas,devojku su zatvorili u boks da se sama poradja zato sto se drala malo vise pa kao nije slusala dr,to sam ovde procitala,ne znam ko je pisao[sm=zmeden.gif]...najiskrenije najvise mi se dopada porodjaj u vodi ali to ovde ne postoji kao opcija a u nasim bolnicama poradjati se prirodni bez "ledja" bolje se kuci sam poroditi...naravno da ima i ok dr kao i svuda pa ce pojedine zene dobro proci i kad odu na bum ali to je retko vrlo retko...

vukosava -> RE: Carski rez (9.6.2012 1:17:28)

IZVORNA PORUKA: boba 11
Carski je super sto postoji kao spas za ne daj boze kad se mora ali prirodni porodjaj je ipak prirodni ma koliko vas plasili njime.Moja sestra se npr porodila za 2 ili 3 sata neznam tacno bez secenja i problema sa pucanjem a takodje znam i mnoge druge koje su tako prosle.Ali sta mi to vredi kad moj sin nije hteo napolje[sm=smiley36.gif]

Ja sam tako bila besna sto nisam uspela da je izguram prirodnim putem, stvarno sam pokusavala dva dana i nije islo, i indukcija i sve... Falilo mi je samo 2 cm (dosla sam do 8 cm). I jos mi samo treba neko da mi prica kako se porodio za 2, 3 h. Sto bi ovi rekli "good for them". A ako je tema carski rez nek pricaju zene koje su ga prosle, koje treba da idu na njega i koje misle da bi pre tako da se porode. Sigurna sam da postoji i tema o prirodnom porodjaju pa nek se tamo sampionke poradjanja hvale svojim uspesima kako im je bilo. Sta sad treba ovde da se pravdamo sto smo zavrsile na operacionom stolu kao da je to nesto najdivnije na planeti... Nebuloze...

minavb -> RE: Carski rez (9.6.2012 8:58:09)

Porodjaj u vodi je moguć na KBC Zvezdara. Greška žena je što ne idu u školice roditeljstva, što misle da su vežbe disanja nevažne i što ni malo ne slušaju babicu na porođaju. Sigurna sam da pravilnim disanjem, žena sebi može mnogo da olakša porođaj i saradnju sa osobljem. Ja sam se prodila carskim rezom, a sigurna sam bi možda bilo bolje da nisam.

Sanchy -> RE: Carski rez (9.6.2012 10:55:34)

Na Zvezdari?cak sam i bila tamo doduse privatno i niko mi nije ni spomenuo porodjaj u vodi kao opciju niti mi je bolnica licila na ustanovu koja pruza tu uslugu,iskreno..cak ni ovde nisam naletela na nekog da se porodio u bazencicu pa pricao o tome bar..hmm,sad je gotovo...a sto se tice slusanja dr i babica na porodjaju verovatno zena koja nije navikla na toliku kolicinu bola ne moze bas sto posto da se koncentrise na nesto sto neko prica,ja predpostavljam da je tako,svakako to nije razlog da dr pobesni i da te ostavi da se poradjas sama.... to mu ne bi bio pametan potez....

minavb -> RE: Carski rez (9.6.2012 11:28:47)

Ne postoji osoba koja je "naviknuta" na toliki intenzitet bola. Ako se žena skoncentriše još na početku prvih kontakcija, koje ponekad i nisu bolne, disanjem može da obezboli sebi porođaj. Imamo ovde par žena koje su tako prošle, a znam jednu koja više nije na ovom forumu, a ne samo da se brzo i lako porodila, već je nisu ni secnuli pošto je sasvim lepo saraivala sa babicom. Lekar zapravo porođaju i ne mora da prisustvuje (govorim o prirodnom), babica je tu najvaznija osoba koja daje jasne instrukcije onima koje slušaju-kada koji tip disanja da koristi, kada da se stegne kao u Kegelovoj vežbi, kada da gura, kada da legne na bok...
Da, na Zvezdari je moguć porođaj u vodi. Zašto ti ga nisu nudili, zaista ne znam.

tijatija -> RE: Carski rez (9.6.2012 11:40:12)

Ja nisam protivnik carskog, cak sto vise dosta zena se poradja na voju svoju inicijativu, dosta se plati i posle se prica >morala je >
Iskreno, da me nije srah uspavljivanja mozda bi se i ja ovaj put odlucila za tu opciju.Ovde se radi i spanalna ali sve je to novo kao i epidural...

purplish -> RE: Carski rez (9.6.2012 12:07:25)

Jao tijatija, ajde napokon da ima jos neko osim mene ko se plasi uspavljivanja [sm=smiley36.gif]. Ja sam se i 1. put plasila carskog bas iz tog razloga, i mislila sam posto sam imala sve predispozicije da cu se poroditi prirodno...ali eto sudbina je htjela drugacije [sm=smiley13.gif].
Ovaj put planiram pokusati ponovo prirodno, pa ako ne bude islo onda carski. Mada, ako budem mogla birati, izabracu spinalnu. Pvi put su me uspavali bez ikakvih problema ali samo zato sto sam bila polu nadrogirana odr prirodnog porodjaja. Cak sam i tada, vec skroz iscrpljena onako u nevjerici pitala sestru je li vi to mene hocete da uspavate. Ona je na to samo odgovorila: pa nego sta cemo [sm=smiley36.gif]. A ustvari sam je htjela pitati hocu li se probuditi [sm=smiley36.gif]...skroz sam se pogubila kada je dr rekao moracemo ipak na carski.

tijatija -> RE: Carski rez (9.6.2012 12:12:48)

I mene bi strah da se vise nikad necu probuditi,znam da je to smesno i da je skoro pa nemgoce ali mi se cini da bi ja bas bila ta [sm=smiley13.gif]

minavb -> RE: Carski rez (9.6.2012 12:16:38)

Uvek se možete odlučiti za cr u spinalnoj ansteziji.

purplish -> RE: Carski rez (9.6.2012 12:23:37)

Cini mi se da je u BL praksa opsta anestezija kada je hitni carski u pitanju. Inace, da sam planirano isla na CR definitivno bih izabrala spinalnu. Mislim da je neprocjenjljiv trenutak kada cujes i ugledas svoju tek rodjenu bebicu. Nadam se da cu to dozivjeti ovaj put [sm=smiley1.gif].

vukosava -> RE: Carski rez (9.6.2012 13:23:39)

IZVORNA PORUKA: minavb

Ne postoji osoba koja je "naviknuta" na toliki intenzitet bola. Ako se žena skoncentriše još na početku prvih kontakcija, koje ponekad i nisu bolne, disanjem može da obezboli sebi porođaj. Imamo ovde par žena koje su tako prošle, a znam jednu koja više nije na ovom forumu, a ne samo da se brzo i lako porodila, već je nisu ni secnuli pošto je sasvim lepo saraivala sa babicom. Lekar zapravo porođaju i ne mora da prisustvuje (govorim o prirodnom), babica je tu najvaznija osoba koja daje jasne instrukcije onima koje slušaju-kada koji tip disanja da koristi, kada da se stegne kao u Kegelovoj vežbi, kada da gura, kada da legne na bok...
Da, na Zvezdari je moguć porođaj u vodi. Zašto ti ga nisu nudili, zaista ne znam.

Ja nisam imala te bezbolne kontrakcije uopste. A dzaba ti disanje ako probas da izguras veliku bebu. Ja mislim da je porodjaj laksi sto je beba manja a zena visa. Npr. zamisli jednu mamu od 178 cm koja izgurava dete od 2800 g. Pa to ima samo da isklizne... To su sve urbane legende. Nit su sve bebe istih dimenzija niti mame imaju kukove istih dimenzija. Nekad to nema veze sa disanjem. O njemu najmanje razmisljas kad je stani pani. Kad te lupi talas bola, samo se trudis da razmisljas o necemu drugom, kao npr. saznanju da taj bol nije nista sto ce ti doneti nesto lose nego bebu... Da se setis da je to privremeno da istrpis. A disanje je najbitnije kad skontaju da bebi nesto nije ok po otkucajima srca pa ti stave kiseonik masku i kazu disi duboko sto vise mozes...

vukosava -> RE: Carski rez (9.6.2012 13:26:13)

IZVORNA PORUKA: purplish

Cini mi se da je u BL praksa opsta anestezija kada je hitni carski u pitanju. Inace, da sam planirano isla na CR definitivno bih izabrala spinalnu. Mislim da je neprocjenjljiv trenutak kada cujes i ugledas svoju tek rodjenu bebicu. Nadam se da cu to dozivjeti ovaj put [sm=smiley1.gif].

Tako je i u SAD. Samo ako imas creva na ledjima za epidural onda mogu da ti sibnu spinal unutra ako dodje do hitnog. Ako nemas epidural skalameriju na ledjima, mora opsta i ovde.

MicinaMama -> RE: Carski rez (9.6.2012 13:32:13)

Ja se nebih smela usuditi da mi rade carski a da sam budna bez i da znam da me nece boleti...neka hvala[sm=smiley36.gif]Pre bih se 10 puta prirodno porodila heheheh...

Linonina -> RE: Carski rez (9.6.2012 13:32:23)

На Звездари постоји (било је и на ТВу) могућност порођаја у кади. Моја заова се породила у кади други пут, први пут није и каже да јој није било ништа лакше него први пут, ни безболније али каже да је за бебу мање стресно.
Али све у свему, није јој се баш допало. Опет не би у кади. Али она није на Звездари, не знам како је тамо, она је у инстранству и тамо се и порађала али нема везе њено искуство је такво.

minavb -> RE: Carski rez (9.6.2012 13:33:14)

Vuko, nisam ni rekla da sve zene imaju bezbolne kontrakcije niti da se sve mogu lako poroditi. Samo kazem da je vazno pripremiti se za porodjaj i slusati babicu, pa kad ne ide, onda kako mora.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  48 49 [50] 51 52   Sledeća stranica >   >>