RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

boba 11 -> RE: Carski rez (8.1.2012 23:15:41)

A sad da pitam sto ides na carski nisam u toku

Anoniman -> RE: Carski rez (8.1.2012 23:23:49)

IZVORNA PORUKA: minavb

IZVORNA PORUKA: Tash

Vuko, sve vreme pričamo o totalnoj anesteziji. Imamo temu o carskom u spinalnoj.

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kakve veze ima dal je totalna ili spinalna? Ja sam imala isti tretman na oba porođaja što se osoblja tiče, samo sam neke stari drugi put radila na svoju ruku.

Pričamo o uzimanju vode i hrane per os, tj oralnim putem, nakon hirurške intervencije u totalnoj i spinalnoj anesteziji, a ne o tretmanu osoblja.

I ja o tome pričam, zato i pitam. Onaj deo "što se osoblja tiče" se odnosio na njihove stavove po pitanju vode, hrane i svega ostalog.

IZVORNA PORUKA: Hristinica

Zene moje, procitala sam sve..hvala vam na ovim odgovorima i bez svadje ja sam to pitala, jer mi je sada u trudnoci jaaako lose kad sam gladna, pa se pitam kako cu izdrzati ako bude bilo carskog reza... ja se to samo informisem, jos mi je rano za porodjaj

Veruj mi da ti neće faliti ni hrana ni voda. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

vukosava -> RE: Carski rez (9.1.2012 15:21:07)

IZVORNA PORUKA: Hristinica

Zene moje, procitala sam sve..hvala vam na ovim odgovorima i bez svadje[sm=smiley14.gif][sm=smiley29.gif] ja sam to pitala, jer mi je sada u trudnoci jaaako lose kad sam gladna, pa se pitam kako cu izdrzati ako bude bilo carskog reza...[sm=zmeden2.gif] ja se to samo informisem, jos mi je rano za porodjaj[sm=smiley1.gif]

Hristinice, nemoj da brigas brigu. Nece ti se nesto posebno jesti jer od te infuzije se ne oseca glad. A za zedj ili ponesi ono za ispiranje usta pa ako ti neko hoce da doda ili neke zvake...

A ja ti savetujem da nosis mider nakon CR. Ja nisam i na osnovu procitanog na ovoj temi, bilo je teze nakon CR onima koje ga nisu nosile u odnosu na one koje su ga nosile. Meni niko nije rekao dok vec nije proslo sve...

minavb -> RE: Carski rez (9.1.2012 18:42:36)

Kako god, posle totalne anestezije se nista ne daje per os 24 h, posle spinalne moze. Verovatno ti nisu nista dali, ako ti nisu dali, jer se vecina zena operise u totalnoj anesteziji, i mozda ih mrzi da gledaju ko je kako operisan.

Hristinica -> RE: Carski rez (9.1.2012 20:22:10)

hvala zene!ma ja jos ne znam kako cu se poroditi[sm=smiley36.gif] ali mi je nesto dr napomenula da mi je uza karlica, iako sam krupna... a sta je to mider? joj ja se jaajo plasim porodjaja...nadam se i verujem da ce sve proci dobro...

crazymama -> RE: Carski rez (18.2.2012 11:29:05)

da vas pitam, da li je normalno da rana od carskog curi i posle 3 nedelje? mojoj sestri su skinuli konce posle 7 dana, i od tad joj curi rana po uglovima, i crveni se ispod koze, i kaze da je pece iznutra... dr kaze da je to normalno, da se cisti, da je u pitanju limfa (bistro je inace) i da je sve ok, dok nije u pitanju gnoj.

meni je to malo cudno, jer posle prvog carskog reza nije imala nista od tih problema, rana joj je mnogo brze zarasla i nije curila.

pepeljuga -> RE: Carski rez (18.2.2012 14:35:35)

Meni nista nije curkalo, nadam se da je njen dr u pravu [sm=zmeden.gif]
Ako nije spokojna, najbolje da potrazi drugo misljenje, ja to uvek radim, zato imam dva ginekologa [sm=smiley36.gif]

Mishica 77 -> RE: Carski rez (18.2.2012 14:44:02)

Kako god, posle totalne anestezije se nista ne daje per os 24 h, posle spinalne moze. Verovatno ti nisu nista dali, ako ti nisu dali, jer se vecina zena operise u totalnoj anesteziji, i mozda ih mrzi da gledaju ko je kako operisan.

Mala ispravka. [sm=smiley1.gif] Ni posle spinala se 24h ništa ne uzima per os tj. ništa se niti pije niti jede.

Maslacak15 -> RE: Carski rez (18.2.2012 19:53:13)

Zdravo svima,

Zelela bih da kazem da cela rasprava verovatno nije zasnovana ni na kakavim medicinskim cinjenicama vec je posledica specificne skole kojoj nasi lekari pripadaju i tradicije. Za postoperativni tok posle opste anstezije ne mogu nista da tvrdim, jer licno nisam imala opstu anesteziju a nisam se nikad rasppitivalla o detaljima. Kao pravilo carski rez se u Nemackj izvodi pod regionalnom anestezijom osim u slucaju izuzetaka. Ja sam imala carski u decembru u jednoj od najvecih univerzitetskih bolnica u Berlinu. I to planirani carski. Dosla sam u bolnciu na jutro operacije i receno mi se samo d ane smem jesti nista 9 sati pre operacije i piti sest sati. Operisana sam pod spinalnom anestezijom. vec u sok sobi / sobi za "budjenje" tj postoperativni oporavak dva sata posle operacije posle sat vremena dobila sam vodu. U toj sobi sam bila zakacena na ekg, infuziju i pracen je intenzitet krvarenja itd... Posle Elem znaci posle sat vremena dali su mi vodu.Posto sam prebacena u sobu, ostala sam na infuziji tokom prvih 24h i kateteru. Ali ukinute su SVA ogranicenja za hranu. Moj decak je rodjen u 13:47 a meni je u 18:30 servirana najnormalnija bolnicka vecera! Posto sam bila gladna kao vuk, moj suprug je doneo poslle toga i pastu iz obliznjeg italijanskog restorana. Narednih dana sam jela najnnormalnije. Inace nisu me ni klistirali kao priprema za operaicju ( ne znam da li je to u Srbiji jos uvek obicaj). Konci su skinuti cetvrti dan i tada saam pustena kuci.

Prema tome, zbog svega recenog cisto sumnjam da postoje neki preterano dobri razlozi izgladnjivati zene ali eto, tradicija je tradicija. Neeko objasnjenje verovatno postoji. Sve najbolje....

Mishica 77 -> RE: Carski rez (18.2.2012 22:09:09)

Itekako postoje medicinski razlozi ali mislim da je potpuno nebitno ovde raspredati o tome. Bitno je samo kakvo je činjenično stanje u našim bolnicama i da ženice koje očekuju CR mogu ovde da pročitaju naša iskustva i savete.

Maslacak15 -> RE: Carski rez (18.2.2012 22:22:53)

Naravno, zato sam i zelela da ispricam svoje vrlo licno iskustvo [sm=smiley36.gif]

Sashica82 -> RE: Carski rez (18.2.2012 22:54:24)

Ja sam se porodila carskim rezom, neplaniranim, nakon 9 sati porađanja, pod totalnom anestezijom.
Klistiranje, sve redom, namučila se... Pa posle toga, standardno, bez hrane tri dana. Samo voda, pa čajevi, supica, i na kraju treći dan, pokoji plazma keks je bio dozvoljen.

Mislim da je razlog tom "izgladnjivanju" da nemamo normalnu stolicu zbog operacije i šavova, da se ne napinjemo.

A na kraju krajeva, neko ovde reče, neće ti biti ni do hrane, ni do vode.

Sanchy -> RE: Carski rez (18.2.2012 23:04:53)

Moja kuma u Visegradskoj drugi dan je dobila caj i keks ,treci dan pustena kuci...snaja takjodje...pre tri meseca...Bolela samo prvi dan,cim su stale na noge bol je postao mnoogo manji...cetvrti dan obe su isle u shoping za bebicu,,,izgleda da je sve individualno,kako ko podnese carski...

Anoniman -> RE: Carski rez (18.2.2012 23:14:03)

IZVORNA PORUKA: Sanchy

izgleda da je sve individualno,kako ko podnese carski...

Ma naravno. A čak i da prvi podneseš super, to nije garant da ćeš i drugi toliko super (što je moj slučaj). [sm=smiley1.gif]

Hristinica -> RE: Carski rez (22.2.2012 20:33:43)

Zene, jel kad se u trudnoci dobije visok pritissak,uvek rade carski rez umesto prirodnog porodjaja?

medene 87 -> RE: Carski rez (25.2.2012 0:26:06)

Sad bas citam ovu vasu malu raspravku i moram i ja da napisem svoje iskustvo carskog reza.Ja sam od samog pocetka zelala takav porodjaj i da nije bilo tako kajala bi se.Tri sata sam presvisnula od bolova dok moj doktor nije javio na telefon i odobrio da rade jer mi je vodenjak pukao tri dana pre zakazane operacije.Dali su mi spinalnu anesteziju i sve zavrsili za pola sata.Nisam naravno nista ni a je to jela ni pila 24 h.Totalno je ne normalno nalivati se vodoma posle bilo  kakve operacije,ali sam zato vec prvi dan ustala normalno,ne mogu da kazem bez bolova ali sa osecajem blagog zatezanja.Izasla sam kuci 4 dan i od pocetka bez icije pomoci brinula o moj debelom koji je imao 4,5kg.Kratko sam nosila steznik ali uz pavilnu ishranu i vezbe sad posle 8,5meseci se osecam kao da se nikad nisam porodila i svakom bi pozelela CR jer to je samo u nasoj zatucanoj drzavi bauk

vukosava -> RE: Carski rez (25.2.2012 23:56:22)

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Zdravo svima,

Zelela bih da kazem da cela rasprava verovatno nije zasnovana ni na kakavim medicinskim cinjenicama vec je posledica specificne skole kojoj nasi lekari pripadaju i tradicije. Za postoperativni tok posle opste anstezije ne mogu nista da tvrdim, jer licno nisam imala opstu anesteziju a nisam se nikad rasppitivalla o detaljima. Kao pravilo carski rez se u Nemackj izvodi pod regionalnom anestezijom osim u slucaju izuzetaka. Ja sam imala carski u decembru u jednoj od najvecih univerzitetskih bolnica u Berlinu. I to planirani carski. Dosla sam u bolnciu na jutro operacije i receno mi se samo d ane smem jesti nista 9 sati pre operacije i piti sest sati. Operisana sam pod spinalnom anestezijom. vec u sok sobi / sobi za "budjenje" tj postoperativni oporavak dva sata posle operacije posle sat vremena dobila sam vodu. U toj sobi sam bila zakacena na ekg, infuziju i pracen je intenzitet krvarenja itd... Posle Elem znaci posle sat vremena dali su mi vodu.Posto sam prebacena u sobu, ostala sam na infuziji tokom prvih 24h i kateteru. Ali ukinute su SVA ogranicenja za hranu. Moj decak je rodjen u 13:47 a meni je u 18:30 servirana najnormalnija bolnicka vecera! Posto sam bila gladna kao vuk, moj suprug je doneo poslle toga i pastu iz obliznjeg italijanskog restorana. Narednih dana sam jela najnnormalnije. Inace nisu me ni klistirali kao priprema za operaicju ( ne znam da li je to u Srbiji jos uvek obicaj). Konci su skinuti cetvrti dan i tada saam pustena kuci.

Prema tome, zbog svega recenog cisto sumnjam da postoje neki preterano dobri razlozi izgladnjivati zene ali eto, tradicija je tradicija. Neeko objasnjenje verovatno postoji. Sve najbolje....

Maslacak: meni isto kao i tebi. Ja sam u SAD. Medjutim ovde medicinske sestre imaju zavrsen fakultet a ne samo srednju skolu. A doktori imaju zavrsena dva fakulteta, medicina je poslediplomska. Ipak imaju malo vise i obrazovanja i opreme nego ti tu. Al aj sad... A sigurna sam da su procedure u Srbiji zasnovane na logistickim stvarima - broju medicinskih sestara na deset porodilja npr. Mislim mozda da otvorimo novu temu: "Carski rez van Srbije" pa da lepo pisemo na miru. Meni nije bila zabranjena ni voda ni hrana, a imala sam stolicu tek pet dana nakon carskog (u petak) kad sam otisla kuci. Izasla sam iz bolnice u sredu, a imala carski u nedelju predvece. Odmah su mi dali vodu i bonove za hranu meni i muzu. Mada meni nije bilo do hrane, bila sam jako iscrpljena i umorna jos uvek na infuziji. Pokusavala sam od petka do nedelje da se porodim prirodno i nije islo.

Neprilag0djena -> RE: Carski rez (26.2.2012 10:21:12)

Medena, pitanje: da li se i posle CR sa spinalnom primaju 3 dana injekcije na 8 sati i koliko dugo si na infuziji?

Sanchy -> RE: Carski rez (26.2.2012 16:18:44)

IZVORNA PORUKA: medene 87

Sad bas citam ovu vasu malu raspravku i moram i ja da napisem svoje iskustvo carskog reza.Ja sam od samog pocetka zelala takav porodjaj i da nije bilo tako kajala bi se.Tri sata sam presvisnula od bolova dok moj doktor nije javio na telefon i odobrio da rade jer mi je vodenjak pukao tri dana pre zakazane operacije.Dali su mi spinalnu anesteziju i sve zavrsili za pola sata.Nisam naravno nista ni a je to jela ni pila 24 h.Totalno je ne normalno nalivati se vodoma posle bilo  kakve operacije,ali sam zato vec prvi dan ustala normalno,ne mogu da kazem bez bolova ali sa osecajem blagog zatezanja.Izasla sam kuci 4 dan i od pocetka bez icije pomoci brinula o moj debelom koji je imao 4,5kg.Kratko sam nosila steznik ali uz pavilnu ishranu i vezbe sad posle 8,5meseci se osecam kao da se nikad nisam porodila i svakom bi pozelela CR jer to je samo u nasoj zatucanoj drzavi bauk

Slazemo se u potpunosti,to je mnoogo laksi nacin poradjanja i manje traumatican i za samu bebu...nemam nameru da se mucim 12 sati ...ni najmanju..

medene 87 -> RE: Carski rez (26.2.2012 23:08:05)

da primaju se antibiotici na osam sati,to je obavezno zbog infekcija.Infuziju sam primala prvi dan i drugi samo jednu bocu

ielena -> RE: Carski rez (26.2.2012 23:09:40)

i svakom bi pozelela CR jer to je samo u nasoj zatucanoj drzavi bauk

Jeste da smo zatucana drzava, ali ne bih se slozila da bas svakoj trudnici treba pozeleti carski rez.

Ja sam ih imala dva (karlicni polozaji beba, pupcanici oko vrata) i veoma lako i brzo sam se oporavila, stvarno sam zadovoljna osobljem u Frontu i samom operacijom, ali drugi put smo beba i ja bili u opasnosti. Imala sam pocetni stadijum rupture materice, tako da je porodjaj obavljen u pravi cas. Poenta moje price je da, mada je divno prosao, prvi carski ipak ostavio posledice koje su mogle biti fatalne u drugoj trudnoci, a koje su nepredvidive.

Neprilag0djena -> RE: Carski rez (26.2.2012 23:35:33)

Hvala, Medena... Znači, ista je procedura kao posle totalne...

medene 87 -> RE: Carski rez (27.2.2012 23:46:25)

Jelena,slazem da moze da ostavi posledice ali samo je pitanje da li si se pravilno oporavila i posle koliko vremena si opet ostala trudna?

Sanchy -> RE: Carski rez (27.2.2012 23:55:13)

Moze da ostavi posledice i prirodan porodjaj isto tako,imam primer iz okoline zene koja ne moze da ima odnose sa suprugom godinu dana posle porodjaja jer je nisu dobro usili... a sta jos moze da se desi na samom porodjaju,....tako da svaka trudnoca nosi sa sobom rizik ,svaki porodjaj na bilo koji nacin,takodje...i jos nesto izmedju dve trudnoce minimum treba da prodje dve godine u suprotnom postoji mogucnost da zena ne iznese trudnocu kako treba kao i mogucnost raznih hormonskih poremecaja u zivotu zene pa i nekoliko godina nakon porodjaja tako da i to treba imati u vidu...

ielena -> RE: Carski rez (28.2.2012 0:06:49)

Jelena,slazem da moze da ostavi posledice ali samo je pitanje da li si se pravilno oporavila i posle koliko vremena si opet ostala trudna?

Razlika izmedju ove dvojice zvrkova je tacno tri godine, oporavak je bio odlican, nikakvih problema nisam imala, nikakvih naznaka na uzv da bi tu moglo nesto da se dogodi.

Nemoj pogresno da me shvatis, posle prvog carskog i ja sam bila odusevljena sto nisam morala da dozivim cari prirodnog porodjaja, ali ipak mislim da je epidural bolja varijanta.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  39 40 [41] 42 43   Sledeća stranica >   >>