vukosava -> RE: Carski rez (28.2.2012 16:07:52)
|
IZVORNA PORUKA: Maslacak15 Zene su vekovima umirale u ogromnim brojevima pre nego sto je carski rez dosao u rutinsku upotrebu. Jako je tesko ppredvideti tok normalnog porodjaja. Puno zavisi i od genetike i predispozicija. I medicinske "indikacije" su relativna stvar. Moja majka je izgubila prvo dete na porodjaju jer je billo veliko i porodjaj se iskomplikovao. Brat i ja smo rodjenii carskim rezom poslle toga naravno. I njene sestre su se tesko poradjale . Ja sam se znajuci to odlucila na carski rez. Ovde sam mogla da biram. Nisam imala drugih indikacijama i receno mi je da je dete krupno ali ne mnogo (oko 3. 500 je bila procena ultrazvuka devet dana pred porodjaj). Na planiranom carskom, nedelju dana pred termin rodila sam zdravog decaka od 4 350 (tolikoo procenama)!!! Meni je drago da nisam cekala i eksperimentalisala da li sam u stanju da rodim prirodnim puteem dete od skoro 5 kilograma. Ima i onih koje to mogu znam. Ne radi se o razmazenosti nego svako donosi odluku za sebe, a meni je sigurnost mog deteta billa na prvom mestu s obzirom na porodicnu istoriju. Druge zene imace sigurno drugu pricu. Zelim ti sve najbolje i da budes manje gnevna. Apsolutno je ovako. Hvala onom ko izmisli carski rez jer ni ja ni moja beba ne bi bile danas na ovom svetu. Ja sam nakon 2 dana pokusavanja da predjem tih cuvenih 8 cm na kraju plakala i molila doktorku, molim vas carski... Rekla je ne moze dok ne budu indikacije za to. Bila sam 3 dana preko termina. Na kraju dok nisam dobila temperaturu nisu se odlucili. I sta se desilo onda - neplanirani carski je bio - i beba i ja smo bile na antibioticima, ona se uneredila u meni, i prve dane njenog zivota smo provele razdvojene. Ja nisam mogla ni da odspavam jer su me svako malo proveravali, te pritisak te temperaturu jer sam bila bolesna (temperatura) a ona je bila sva na infuzijama i antibioticima, izbodena po nogicama, sama u sobi. Jedina uteha joj je prvih dana bilo da je nabepaju AD mlekom. Grozno kad se setim. Ako koja zena iole sumnja da ce moci prirodno da se porodi - idite zene na zakazani CR. I ne sumnjajte u svoje odluke. Mnogo je bolji oporavak i vas i bebin ako je sve to lepo isplanirano i uradjeno nego da se pusti da se stvari zakomplikuju. Ja sam izgubila litar krvi, razbolela se, posle sam se i teze oporavljala. Kad sam poredila svoje bolove (otvorena do 7 cm sa bebom od 4490 g i 56.5 cm u sebi na mojih 157 cm) sa ostalim zenama posle porodjaja, prepoznavala sam se i u onima koje su opisivale CR i prirodan porodjaj. A poredjenje toga da je neko razmazen ili ne ako ide na CR, nek mi samo da zena koja je prosla oba i CR i prirodni. Operacija je to. Razrezu ti ceo stomak sleva na desno. Kakva razmazenost? Apsolutno smesna tvrdnja. Mislite da posle opreracije nista ne boli? Svasta. Pa ko sto kaze Olga i rana koju raseces boli. Novine su pune horor prica o zenama koje nisu stigle nazalost do CR. A i o zenama kojima CR nije bas bio med i mleko. A kao sto Maslacak kaze, ja sam se borila svim snagama da ne slusam doktorku kad je pocela da mi recituje rizike i kad sam cula kako mi pisti aparat koji meri otkucaje srca bebe. Najgori horor film. Moja sestra je oba sina rodila preko CR, jedan ima posledice od porodjaja jer se bio zaglavio i sumnjaju da mu je mozak u nekim trenutcima bio bez kiseonika. Indukcijom su probali da je porode pre termina jer je DOKTOR KOJI JOJ JE VODIO TRUDNOCU MORAO NA MORE. O da, na more. I tako je moja sestra zaglavila na carskom. Mozda ne bi bilo tako da su sacekali da joj porodjaj prirodno krene. Imalo je jos sedam dana fore. I onda su joj drugi porodjaj zakazali CR.
|
|
|
|