Leki 77 -> RE: Carski rez (7.1.2012 20:36:40)
|
IZVORNA PORUKA: vukosava Primeri su bezbrojni, od zaboravljenih gaza u stomacima i sepsi ("procedura" je da se broje gaze, ovde imaju specijalne plastike u koje vracaju gaze i instrumente i ne zatvaraju te pre toga, to mi je najduzi deo operacije, brojanje materijala, ali posto sam znala za jednu horor pricu iz divnih srpskih proceduralnih bolnica nije mi tesko palo to, naprotiv, samo sam mislila, brojte vi, ima vremena). Greške se apsolutno svugde dešavaju. Skoro je u Austriji jednom muškarcu odsečena pogrešna noga, jednoj ženi izvadjen pogrešan bubreg, a jedno dete lečeno citostaticima jer je zamenjen karton greškom. Još davno je u seriji ER jedan lekar, kada je, posle ranjavanja, išao "pod nož" kod svojih kolega u svojoj bolnici, na zdravoj ruci napisao: not this one! Dakle, procedure su tu da se poštuju i da bi se smanjile greške. Verovatno da sve procedure ne prate najnovije trendove, ali nemamo po srpskim bolnicama pomor pacijenata. U granicama smo zapadnoevropskih statistika u skoro svemu, a većina najkomplikovanijih intervencija se i kod nas sprovodi. Baš me zanima kako broje gaze kada u Urgentni dovezu pacijenta sa unutrašnjim krvarenjem pa kada njih petoro pokušava da zaustavi krvarenje, a sekunde odlučuju. Ko tu može da zna koliko je gaze stavio. Jedva se vide peaneri od krvi, a ne gaza npr. Jaka stvar da li ili ne piješ vodu ako primaš infuziju.
|
|
|
|