RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

minavb -> RE: Carski rez (7.1.2012 19:50:55)

Šta tebe zapravo muči?

vukosava -> RE: Carski rez (7.1.2012 20:00:18)

Ako mislis na mene, mene trenutno muci prehlada.

minavb -> RE: Carski rez (7.1.2012 20:05:37)

Na tebe, jašta. Osim prehlade, u čemu je problem? Što te toliko spopala ta voda posle carskog?

vukosava -> RE: Carski rez (7.1.2012 20:09:21)

Zato sto sam je pila u obimnim kolicinama nakon carskog ali ne smem to napisati, odma se opominjem za proceduru. Svaki put. Nije ovo prvi put da sam to isto cini mi se napisala, samo je prosli put bila neka druga sa diplomom srednje medicinske da mi je saopsti [sm=smiley36.gif]

minavb -> RE: Carski rez (7.1.2012 20:16:43)

A gde je tebe neko za nešto opominjao? Devojka je pitala nešto , mi operisane carskim u Srbiji joj odgovorismo, i još mi zdravstveni radnici dodasmo kako se to ovde radi. To nema nikakve veze sa tobom lično, ni sa time što si ti pila vodu i što misliš da voda treba da se pije. I da je neko drugo to napisao, mi bi isto napisale, tj da se voda ne daje prvih 24h nakon operacije.

Leki 77 -> RE: Carski rez (7.1.2012 20:36:40)

IZVORNA PORUKA: vukosava

Primeri su bezbrojni, od zaboravljenih gaza u stomacima i sepsi ("procedura" je da se broje gaze, ovde imaju specijalne plastike u koje vracaju gaze i instrumente i ne zatvaraju te pre toga, to mi je najduzi deo operacije, brojanje materijala, ali posto sam znala za jednu horor pricu iz divnih srpskih proceduralnih bolnica nije mi tesko palo to, naprotiv, samo sam mislila, brojte vi, ima vremena).

Greške se apsolutno svugde dešavaju.
Skoro je u Austriji jednom muškarcu odsečena pogrešna noga, jednoj ženi izvadjen pogrešan bubreg, a jedno dete lečeno citostaticima jer je zamenjen karton greškom.
Još davno je u seriji ER jedan lekar, kada je, posle ranjavanja, išao "pod nož" kod svojih kolega u svojoj bolnici, na zdravoj ruci napisao: not this one!
Dakle, procedure su tu da se poštuju i da bi se smanjile greške.
Verovatno da sve procedure ne prate najnovije trendove, ali nemamo po srpskim bolnicama pomor pacijenata.
U granicama smo zapadnoevropskih statistika u skoro svemu, a većina najkomplikovanijih intervencija se i kod nas sprovodi.
Baš me zanima kako broje gaze kada u Urgentni dovezu pacijenta sa unutrašnjim krvarenjem pa kada njih petoro pokušava da zaustavi krvarenje, a sekunde odlučuju. Ko tu može da zna koliko je gaze stavio. Jedva se vide peaneri od krvi, a ne gaza npr.
Jaka stvar da li ili ne piješ vodu ako primaš infuziju.

vukosava -> RE: Carski rez (7.1.2012 20:39:04)

Pa pisite ko vam brani. I ja cu da pisem sta ja znam i sta za mene nije standardna procedura. Zena je postavila pitanje na forumu, dakle svima.

Ne vidim zasto moras da me prozivas pitanjima tipa sta me muci i u cemu je problem...

I ja mislim jaka stvar da li se pije voda ili ne. I zasto se ima potreba da se meni pojasnjava procedura kad sam uspesno prezivela pijenje vode nakon operacije CR.

Zakon rulje, ja mislim jedno vi mislite drugo, jel treba sad da napisemo milion poruka sa istom pricom? Nebuloza... I nakon svake moje, da dobijem opet, ovde je procedura ovakva ili ovakva. Velika stvar.

Ali cim postoji negde drugo "procedura" da se ta vesela voda pije, moze se piti. A u kazamatskih uslovima srpskih bolnica gde pijes i jedes sta ti daju, radices i tako jer nemas izbora. Ja sam imala lavabo u sobi i svoj privatni wc, telefon da narucujem pice i klopu, muza pored sebe da posaljem da mi kupi sta god. I ko bi me sprecio da jedem peceno prase da sam htela u tom momentu. Niko. Ali ovde nije takav princip kao u tim bolnicama sa kvazi besplatnom uslugom. Posto ako radis porez ti uzimaju. Ako ne radis, onda ti jeste besplatna jer drugi zaposleni placaju tvoj bolnicki smestaj. Tu je usluga jeftinija pa u skladu sa cenom i uzmi sta ti se da. Kontam ja to.

Leki, meni je bio hitan CR, izgubila sam litru krvi pa su opet brojali pre nego sto su me zasili. Da sam ne daj boze umrla od sepse, kostalo bi ih mnogo vise jer mozes da tuzis bolnicu i da dobijes odstetu za razliku od principa kod nas. Cuti, trpi, procedura je, pa nek je takva. I nadaj se da neces biti u naslovnoj prici neke horor storije u crnoj hronici lokalnih tablodida. Ako ne potplacujes ili potplacujes, svejedno, slicne su verovatno sanse za to.

Leki 77 -> RE: Carski rez (7.1.2012 20:53:57)

.... A u kazamatskih uslovima srpskih bolnica gde pijes i jedes sta ti daju, radices i tako jer nemas izbora. Ja sam imala lavabo u sobi i svoj privatni wc, telefon da narucujem pice i klopu, muza pored sebe da posaljem da mi kupi sta god. I ko bi me sprecio da jedem peceno prase da sam htela u tom momentu. Niko. Ali ovde nije takav princip kao u tim bolnicama sa kvazi besplatnom uslugom. Posto ako radis porez ti uzimaju. Ako ne radis, onda ti jeste besplatna jer drugi zaposleni placaju tvoj bolnicki smestaj. Tu je usluga jeftinija pa u skladu sa cenom i uzmi sta ti se da. Kontam ja to.

Upravo tako. Kazamatski uslovi. Luksuz je dvokrevetna soba sa wc-om. A ono što je meni neverovatno, a nije mu mesto u ovoj temi, je to što ljudima kao da ne smetaju takvi uslovi. Masovno čitam da nema potrebe za apartmanom.
To mi je potpuno nepojmljivo. Razumem da neko možda nema 250e za apartman, tj. neće da ih da jer za letovanje iste te pare ima, ali mi nije jasno kako takvi uslovi ne smetaju ljudima. A onda opet, apartmani su prebukirani. Nemam pojma.
Meni se dopada sistem u kome se u zavisnosti od para koje daješ za zdravstveno osiguranje definiše i tvoj boravak u bolnici. Naravno, nisam za to da oni koji nemaju da plate crknu. Daleko od toga. Ali kada preračunam koliko oni mužu i meni mesečno uzmu, a mi opet sve plaćamo privatno. Jedino da se nadam da će da me zgaze kola pa da im naplatim[sm=smiley36.gif]. Omašila sam skroz temu. Izvinjavam se.

vukosava -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:00:37)

Ja mislim da nisi i da masa tih stvari vezana za procedure u srpskim bolnicama ima veze sa brojem pacijenata i brojem zdravstvenih radnika. Npr. ja sam imala svoju zdravstvenu sestru, njih troje zaduzeno za dve sobe (moju i jos jednu). Zovemo ih preko interforna koji su ko daljinski. Kliknes, udje ti neko unutra za manje od minuta. A kod nas... Bila sam ja i tu u bolnici 3 x i ne mora niko nista da mi objasnjava. Odradi se operacija, uguraju te u sok sobu, natankuju lekovima i vozi misko. Ako te boli, kad naidje po proceduri vreme da te neko pogleda u toku tih vizita i nesto prepise. Nadaj se. Ako ti je mokra posteljina ili spavacica, stisni se i cuti. Ako sklizas sa tog kreveta no frks. Ako vas je osam komada u sobi nema problema. Ako jece cetvoro u toku noci pa ne mozes da spavas. Sta se bunis, pa ziva si? Bolje ne pij vodu, jer mislis da cemo mi ta ti poturamo patke ili menjamo katetere? Nadaj se. Idi kuci pa imas tamo wc, a ako ti ovaj ovde treba, pritisni ranu i idi sama. A ako ti smeta sto sve u njemu pliva, e pa stisni se...

Leki 77 -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:12:23)

Leki, meni je bio hitan CR, izgubila sam litru krvi pa su opet brojali pre nego sto su me zasili. Da sam ne daj boze umrla od sepse, kostalo bi ih mnogo vise jer mozes da tuzis bolnicu i da dobijes odstetu za razliku od principa kod nas. Cuti, trpi, procedura je, pa nek je takva. I nadaj se da neces biti u naslovnoj prici neke horor storije u crnoj hronici lokalnih tablodida. Ako ne potplacujes ili potplacujes, svejedno, slicne su verovatno sanse za to.

Slažem se da se pacijenti neuporedivo humanije tretiraju na Zapadu nego kod nas.
Slažem se da je jedno od najboljih rešenja za to-mogućnost tužbe.
Ali i u Americi se greške dešavaju. Zato svi oni imaju svoja osiguranja koja to (uglavnom) pokrivaju.
Hoću samo da kažem da je zdravstvo kod nas vrhunsko s obzirim na okolnosti.
Sestre na neonatologiji zaradjuju 300e mesečno. A paze te bebice kao da su njihove. Lekar opšte prakse dnevno, dakle za smenu od 6h primi 100 pacijenata. To je 3min i 20sec po pacijentu ako se računa pauza.
Kakav kvalitet usluge mi možemo da očekujemo kada im se broje uputi i lab analize? U Francuskoj te ne gledaju bez ks, a ovde iskustveno potvrdjuju virus.
Kod nas ne važi koliko para toliko muzike. Mislim da muzike ima mnogo više nego para. Ima naravno i kretena koji su zalutali u tu struku, a zbog kojih se srozava ugled struke.
I opet sam omašila temu. Opet se izvinjavam.

dunja RR -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:14:49)

Jao, nisam sve čitala ali pogledah ovaj poslednji Vukin post. Skoro sam operisana (nije C.R. ali slično, isti rez samo teži zahvat u odnosu na C.R.), već treći put. Doktor me obilazio, sestre su ulazile za manje od 5 minuta, okvirno, kada ih pozovemo (nije bilo daljinskog, ali one koje su ranije operisane viknu, ili pozove neko ko je na hodniku bliže sestrinskoj sobi); posteljinu su mi menjali čak i kada nisam tražila (3 x u 4 dana što sam bila u sobi)-svaki put zbog par kapljica krvi. Front je u pitanju, WC-i uredni, nemma zamerke. Berovatno je sve to i uticalo da izađem dva ranije ranije iz bolnice. Hvala sestrama u Frontu, OK rade posao za male plate koje imaju.

Anoniman -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:15:03)

IZVORNA PORUKA: minavb

Vuko, sve vreme pričamo o totalnoj anesteziji. Imamo temu o carskom u spinalnoj.

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kakve veze ima dal je totalna ili spinalna? Ja sam imala isti tretman na oba porođaja što se osoblja tiče, samo sam neke stari drugi put radila na svoju ruku.

Procedura u Srbiji je isto da se zena koja je presla termin vrati kuci jer je praznik i zakazuju se CR za ulazenje u novine i uzimanje nekih glupavih poklona jel su rodjene 1.1. (Betanija pre koji dan) pa znamo sta se desilo.

OT: daj mi link, nisam u toku a zanima me.

Inače... nikako da se uključim u "raspravu" jer nisam sigurna kako je bilo.
Sa Lukom (pre 5god) sigurno nisam pila ništa nekih 48h.
Sa Markom, nisam sigurna dal sam pila nulti dan, u šoku. Mislim da sam uveče uzela koji gutljaj, ali ne bih se zaklela. Prvi dan, na poluintenzivi, sam pijuckala, recimo da sam za ceo dan popila oko 2dcl vode.
(nadam se da se dobro sećam)

vukosava -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:17:14)

IZVORNA PORUKA: dunja RR

Jao, nisam sve čitala ali pogledah ovaj poslednji Vukin post. Skoro sam operisana (nije C.R. ali slično, isti rez samo teži zahvat u odnosu na C.R.), već treći put. Doktor me obilazio, sestre su ulazile za manje od 5 minuta, okvirno, kada ih pozovemo (nije bilo daljinskog, ali one koje su ranije operisane viknu, ili pozove neko ko je na hodniku bliže sestrinskoj sobi); posteljinu su mi menjali čak i kada nisam tražila (3 x u 4 dana što sam bila u sobi)-svaki put zbog par kapljica krvi. Front je u pitanju, WC-i uredni, nemma zamerke. Berovatno je sve to i uticalo da izađem dva ranije ranije iz bolnice. Hvala sestrama u Frontu, OK rade posao za male plate koje imaju.

Ja sam opisala odeljenje abdominalne hirurgije u pokrajinskoj u Novom Sadu, godina 1998.

Tash: klikni

klikni

new nick -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:19:04)

Cao svima,da se i ja ukljucim.
Koliko se ja secam nulti dan posle CR nisam pila tecnosti, sledeci dan mislim da sam dobila caj,a za rucak bistru supu. Do tada je sve vreme tekla infuzija.

dunja RR -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:22:12)

Što se tiče vode, imala sam operaciju, znači isti tip kao C.R. malo teža operacija.

dan pred operaciju-nisam ništa jela i pila
0 dan-operacija-nisam ništa jela, primala infuziju ali sećam da su mi u šok predveče doneli vodu sa slamčicom
1. dan posle operacije-nismo smeli da jedemo, primali infuziju, - doneli su nam ujutru vodu i čaj i rekli da što više pijemo (ja sam operisana u 12.00 prethodni dan, prešla ujutru u polušok i tada su nam dali vodu)
2. dan-nismo smeli da jedemo, primali infuziju, doneli su nam vodu i čaj i rekli da što više pijemo
3. dan-nismo smeli da jedemo preko dana, primali infuziju, za večeru (skinuli infuziju) supa i pire (ja uzela i štapiće i Štarkov integralni keks na svoju odgovornost, bila sam jako gladna), doneli su nam vodu i čaj i rekli da što više pijemo
4. dan otišla kući, sve normalno jela i pila

dunja RR -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:24:22)

Ako si mislila na ranije OK, ne znam, imala sam utisak da tvrdiš da je i dalje tako, a nije, dosta se toga izmenilo. Može da bude bolje naravno, ali nije baš tako crno.. Izvinjavam se ako sam pogrešno razumela.

meyo -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:30:05)

evo i moje iskustvo sa Cr. i prvo cega se sjecam jeste da me mama  kumila i molila da ni slucajno kap vode ne stavim na usta jer je ona imala glavom platiti sta je bilo ne znam nesto je nikad nisam pitala al znam da je popila vodu i imala neke komplikacije nakon porodjaja a pitat cu je tacno sta je bilo
ja sam u bolnici nakon cr. ostala 7 dana tek treci dan mi je skinut kateter i tek tada sam mogla piti i jesti po malo oporavila sam se vise nego odlicno tako da vjerovatno to sve zavisi od klinike do klinike. Isto mi je radjen hitan cr
S tim sto ja imam problem sa stomakom iako sam nosila steznik nikad mi vise nije se vratio u normalu ispod grudi tacno imam izbocinu kao herniju al to se nikako ne povlaci dr. tome ne pridaju vaznost[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

dunja RR -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:36:48)

IZVORNA PORUKA: Leki 77

Sestre na neonatologiji zaradjuju 300e mesečno. A paze te bebice kao da su njihove. Lekar opšte prakse dnevno, dakle za smenu od 6h primi 100 pacijenata. To je 3min i 20sec po pacijentu ako se računa pauza.
Kakav kvalitet usluge mi možemo da očekujemo kada im se broje uputi i lab analize? U Francuskoj te ne gledaju bez ks, a ovde iskustveno potvrdjuju virus.

Upravo tako!

Moja zaova u Republici Srpskoj, koja ima daleko manji standard od Srbije, ima platu, kao sestra sa malo godina staža, ima platu preko 500 eura. Za količinu posla u odnosu na BG ne mogu da tvrdim kakav je odnos, ali bih odokativno rekla da sestre u Beogardu recimo ili Novom Sadu imaju ipak više posla, zbog većeg broja stanovnika/bolesnika u odnosu na Foču gde moja zaova radi.

Naše sestre imaju jako male plate a kakav posao rade ...

Leki 77 -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:37:24)

Čitam ovo za Betaniju...zaboli me želudac svaki put kada tako nešto pročitam. Katastrofa. Ako je nečiji nemar u pitanju-metak u čelo, majke mi. Meni je pola porodice u zdravstvu. Ja nisam jer nisam htela da radim za 500-800e čitav život tako visokostresan i odgovoran posao.
Mislim da nema goreg osećaja od nemoći.

minavb -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:40:16)

IZVORNA PORUKA: Tash

Vuko, sve vreme pričamo o totalnoj anesteziji. Imamo temu o carskom u spinalnoj.

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kakve veze ima dal je totalna ili spinalna? Ja sam imala isti tretman na oba porođaja što se osoblja tiče, samo sam neke stari drugi put radila na svoju ruku.

Pričamo o uzimanju vode i hrane per os, tj oralnim putem, nakon hirurške intervencije u totalnoj i spinalnoj anesteziji, a ne o tretmanu osoblja.
Neko pomenu apartman. Ja ga nisam uzela jer sam bila smeštena u trokrevetnoj sobi sa sopstvenim kupatilom, klima uređajem i televizorom.

I šta ispade od teme? Devojka je samo pitala hoće li posle carskog reza dobiti da jede i pije, a operisaće se u Srbiji.
I još da dodam, da sam ja dežurna sestra na odeljenju carskih rezova, i da imam sveže operisane mame koje mogu da mi povraćaju od anestezije, ja im svakako neću dati da piju vodu, može im pomoći i vlažna gaza.

dunja RR -> RE: Carski rez (7.1.2012 21:42:47)

I još da dodam, da sam ja dežurna sestra na odeljenju carskih rezova, i da imam sveže operisane mame koje mogu da mi povraćaju od anestezije, ja im svakako neću dati da piju vodu, može im pomoći i vlažna gaza.

Prošli put kada sam operisana i to laparaskopski, nisu mi dali vodu prvi dan, iako sam tražila, dobila sam samo gazu da kvasim usta.

Sada sam tražila gazu a dali mi vodu (bila sam začuđena), ali ja ionako nisam uzela puno, možda dva gutljaja.

Olga75 -> RE: Carski rez (8.1.2012 10:25:51)

molim vas da pisete o carskom rezu a ne o operativnoj proceduri i tretiranju pacijenata 

boba 11 -> RE: Carski rez (8.1.2012 18:54:59)

Evo da dodam na Minin post meni su takodje objasnili da zbog uspavljivanja nesme da se pije voda niti jede jer su moguce posledice povracanje sto bi bilo uzasno da sa onako svezom ranom vam se stomak kida od povracanja,ionako nisam smela od bola ni da kasljem ni da se nasmejem tako da mogu misliti sta bi bilo pri povracanju.
Inace hrana se nedobija mislim od rucka tj. rucak je solja supe a voda od ponoci tako da drage moje razmislite i poslusajte dr i sestre sto se ovoga tice.
A inace kod nas u Srbiji je verovatno drugi tip narkoze i uopste sve vam je drugacije pa mislim da oni koji to rade znaju iz iskustva kakve su posledice nepridrzavanja ovih uslova[sm=smiley1.gif]

vukosava -> RE: Carski rez (8.1.2012 18:59:44)

Zakljucak je onda - voda se ne pije radi potencijalnog povracanja i upadanja u pluca. A to ne pije se jel "dok ne prorade creva" mi je zvucalo totalno nelogicno...

Hristinica -> RE: Carski rez (8.1.2012 20:33:59)

Zene moje, procitala sam sve..hvala vam na ovim odgovorima i bez svadje[sm=smiley14.gif][sm=smiley29.gif] ja sam to pitala, jer mi je sada u trudnoci jaaako lose kad sam gladna, pa se pitam kako cu izdrzati ako bude bilo carskog reza...[sm=zmeden2.gif] ja se to samo informisem, jos mi je rano za porodjaj[sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sledeća stranica >   >>