RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

pepeljuga -> RE: Carski rez (5.3.2012 21:54:28)

Meni je karlicni polozaj bebe bio indikacija za CR jer sam sitna i moj dr nije preporucivao prirodni porodjaj, mada sam ja imala i kordocentezu u 32.-oj nedelji, sto je bio dodatni razlog za CR.

Hristinica -> RE: Carski rez (5.3.2012 22:05:59)

a sta znaci
kordocenteza
?

pepeljuga -> RE: Carski rez (5.3.2012 23:14:19)

Postupak kojim se uzima uzorak krvi iz pupcanika. Radjena mi je u osmom mesecu, izmedju ostalog i to je uticalo na odluku o CR, mislim da sada samo karlicni polozaj nije indikacija za CR, ima zena koje se i pored toga poradjaju prirodno, mislim da su neke ovde pisale o tome, prelistaj.

New Mom -> RE: Carski rez (6.3.2012 8:59:43)

IZVORNA PORUKA: Hristinica

e da vas pitam, ja sam 28.nedelja, i beba mi se jos nije okrenula na dle, da li preporucuju carski ako bebio nogice ostanu dole? a i rekli su mi da imam uzu karlicu, ali jos me nisu merili

Ako ostane karlično (ali sada ti je još rano to da znaš) jeste indikacija ako npr. pupčanik prednjači i sl., inače se više ne smatra apsolutnom indikacijom.
Takođe, i da te sada izmere to ne znači ništa jer do porođaja imaš još, a pod uticajem hormona karlične kosti se razmačinju do 1cm, tako da na prijemu može biti da si dovoljno širokih mera.

Mariya -> RE: Carski rez (7.3.2012 0:41:49)

e da vas pitam, ja sam 28.nedelja, i beba mi se jos nije okrenula na dle, da li preporucuju carski ako bebio nogice ostanu dole? a i rekli su mi da imam uzu karlicu, ali jos me nisu merili

Meni na UZ u 27 nedelji još nije bila okrenuta, a na uz u 32. nedelji je bila okrenuta kako treba, nemoj da se brineš, ima još vremena, okrenuće se[sm=smiley1.gif]

Hristinica -> RE: Carski rez (7.3.2012 0:58:29)

Nadam se da ce sve biti u redu[sm=bravo.gif]

bubulence -> RE: Carski rez (7.3.2012 1:00:03)

moja se okrenula u ,cini mi se, 32. ili 33. nedelji... porodjena prirodno, porodjaj savrsen [sm=smiley1.gif]

Sanchy -> RE: Carski rez (15.3.2012 21:23:03)

Samo da pitam ako neko zna mozda...ako hocu spinalnu anesteziju ili epidural ne znam ni da li je to isto,,placam li ja to bolnici?U pitanju je carski rez ..

liliana -> RE: Carski rez (15.3.2012 21:29:38)

Pa, ne može carski da se radi pod epiduralom.[sm=zmeden.gif]

vukosava -> RE: Carski rez (15.3.2012 21:58:21)

IZVORNA PORUKA: Sanchy

Samo da pitam ako neko zna mozda...ako hocu spinalnu anesteziju ili epidural ne znam ni da li je to isto,,placam li ja to bolnici?U pitanju je carski rez ..

Nije isto ali mogu da ti sipaju spinalnu anesteziju u istu cevcicu u koju si dobila epidural.

Sanchy -> RE: Carski rez (15.3.2012 23:02:43)

nasla sam,hvala na odgovoru evo ako jos nekog zanima Postoje tri vrste regionalne anestezije:
1. Spinalna- metoda koja se najčešće koristi. Može se primjeniti i kod planiranih i hitnih carskih rezova. Živci i kičmena moždina koji prenose osjete iz donjih dijelova vašeg tijela ( kao i nalog mišićima da se pokreću ) nalaze se u vrećici s tekućinom unutar vaše kičme. Lokalni anestetik unosi se unutar ove vrećice sa tekućinom koristeći pri tome veoma tanku iglu. Spinalna anestezija nastupa brzo sa malom dozom anestetika.
2. Epiduralna- tanka plastična cjevčica ili kateter postavlja se izvan vrećice s tekućinom pokraj živaca koji prenose bol iz maternice. Epiduralna se često koristi za tretman boli u porodu koristeći slabu otopinu lokalnog anestetika. Ako je potreban carski rez može se epiduralna analgezija pojačati dajući jaču anastetičku otopinu. U epiduralnoj anesteziji potrebna je jača doza lokalnog anestetika nego u spinalnoj i treba duže vrijeme da bi djelovala. Vaša epiduralna se može dodatno pojačavati ako je potrebno.
3. Kombinirana spinalno-epiduralna (CSE) – kombinacijaje prethodne dvije vrste anestezije. Spinalna se može koristiti za carski rez. Epiduralna se može koristiti kad je potrebno dati još anestetika, te kada treba uklaniti bolove nakon operacije

Maslacak15 -> RE: Carski rez (15.3.2012 23:23:49)

Mislim da se najcesce koristi spinalna kod carskih rezova,

Ja sam dobrovoljno ucestvovala u klinickoj studiji kombinovane u berlinskoj bolnici, da bi utvrdili da li je povoljnija tokom oporavka od carskog reza od obicne spinalne . Imala sam pumpicu tokom 24 h posle operacije koju sam mogla da pritiskam kad god me je bolelo. Naravno pumpica je imala mehanizam za doziranje maksimalne dozvoljene doze opijata. Spinalna inace nije bolela, skoro da je nisam ni osetila prilikom davanja. Tj nista mnogo strasnije od obicne injekcije. Ne mogu da poredim, jel ne znam kako je drugim zenama bilo posle CR ali bolovi su bili podnosljivi. Osim pumpice pila sam samo ibuprofen tokom postoperativnog toka.

Anoniman -> RE: Carski rez (15.3.2012 23:26:27)

Vrsta anestezije za porođaj KLIKNI

Sanchy -> RE: Carski rez (15.3.2012 23:32:15)

Isti citat...hvala Tash..

Sanchy -> RE: Carski rez (15.3.2012 23:33:12)

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Mislim da se najcesce koristi spinalna kod carskih rezova,

Ja sam dobrovoljno ucestvovala u klinickoj studiji kombinovane u berlinskoj bolnici, da bi utvrdili da li je povoljnija tokom oporavka od carskog reza od obicne spinalne . Imala sam pumpicu tokom 24 h posle operacije koju sam mogla da pritiskam kad god me je bolelo. Naravno pumpica je imala mehanizam za doziranje maksimalne dozvoljene doze opijata. Spinalna inace nije bolela, skoro da je nisam ni osetila prilikom davanja. Tj nista mnogo strasnije od obicne injekcije. Ne mogu da poredim, jel ne znam kako je drugim zenama bilo posle CR ali bolovi su bili podnosljivi. Osim pumpice pila sam samo ibuprofen tokom postoperativnog toka.

Trebalo bi da se odlucim za vrstu anestezije ,hvala na objasnjenju maslacak[sm=smiley1.gif]

vukosava -> RE: Carski rez (16.3.2012 1:35:24)

Ja sam na prirodnom bila na epiduralu a na CR su mi sipali spinalnu u istu cevcicu.

Hristinica -> RE: Carski rez (16.3.2012 16:10:27)

a zasto vi idete na carski? tj. zbog cega? i ja osecam da ce da mi kazu da moram na carski[sm=smiley13.gif] secer mi je na granici, oko 5,7 , da li je to indikacija za carski? a i beba mi jos nije okrenuta, a danas sam usla u 30.nedelju..mada znam da ima jos vremena... joj ja se jako plasim totalne anestezije, a spinalnu ne znam da li bih izdrzala da se ne onesvestim od straha [sm=smiley29.gif] a plasim se i postoperativnog toka..i kako cu izdrzati da ne pijem i jedem nista tako dugo, a sada u trudnoci umirem kad sam gladna[sm=zmeden2.gif]

Hristinica -> RE: Carski rez (16.3.2012 16:11:05)

IZVORNA PORUKA: vukosava

Ja sam na prirodnom bila na epiduralu a na CR su mi sipali spinalnu u istu cevcicu.

kakva su ti iskustva sa spinalnom? gde si se poradjala?

Maslacak15 -> RE: Carski rez (16.3.2012 16:17:46)

Hristinice,

Bez straha, stvarno nije nista strasno ako budes morala na carski.Ako se beba ne okrene moraces na carski, ali ima jos puno vremena da se to dogodi. Ja bih uvek birala spinalnu u odnosu na totalnu narocito za carski jer ne propustas taj vazan cin rodjenja sopstvenog deteta. Prvi plac [sm=duda.gif] se zaista ne zaboravlja. Stvarno nije strasan ubod od injekcije, uostalom ne vidis kad ti daju jer si okrenuta ledjima[sm=smiley36.gif]. Sve u svemu osim sto je malo neobicno, sam carski rez nista ne boli i sve se odigrava jako jako brzo. Postoperativni tok je tezi nego kod prirodnog porodjaja naravno ali se i tu brzo napreduje.. Samo prvi dan i ustajanje su jako neprijatni , mozda i najtezi momenat u celoj prici, ali vec naredni dan je mnogo bolje. Sto se hrane tice ne znam, kao sto sam vec postovala, porodila sam se u Berlinu i ovde nije bilo bas nikakvih ogranicenja u postoperativnom toku sto se ishrane tice.

vukosava -> RE: Carski rez (16.3.2012 16:21:59)

IZVORNA PORUKA: vukosava

kakva su ti iskustva sa spinalnom? gde si se poradjala?

Ja u SAD. Ovde vecinom CR ide automatski preko spinalne zbog dojenja, da bi zene imale osecaj da su se porodile. Neke su mi rekle kad si pod anestezijom da ne kontas sta je bilo. A ni telo. Ovako cim ti izvade bebu, daju ti je tako da to ne moze nista zameniti. Meni su sve ostale stvari vezane za to kako se daje i sta vec se desava apsolutno nebitne. Cuti bebin plac kad se rodi je nesto neponovljivo. Ja da mi zakazuju CR opet bih birala spinal (meni je bio hitni CR nakon pokusavanja prirodnog).

[img]http://www.obepidural.com/images/lara2.jpg[/img]

Pogledaj ovu sliku - to je meni dovoljno da se shvati zasto spinalna.

Prednost - budna si non stop. I nakon sto te srede kad te iznesu iz operativne sale, ono dok mere pritisak, masiraju matericu sta vec, srede i bebu (moja je morala na infuziju i antibiotike) - posle mozes da probas da dojis (bar ovde gde sam ja). Ja sam stimulisala grudi pumpicom odmah nakon porodjaja da mi mleko krene jer priroda u telu nije odradila svoje sa svim tim hormonima. Jeste da ti daju taj pitocin kako se vec zove zamena za one prirodne hormone intravenski, ali opet kontakt sa bebom stimulise da to mleko lepo krene...

U SAD glavni razlozi za spinal, bar kako su meni objasnili u skolici su - prisutstvovanje svom porodjaju i uspesnije dojenje.

vukosava -> RE: Carski rez (16.3.2012 16:25:42)

E da dodam jos ovo - ja se plasim krvi, mrzim da idem kod lekara, zubara, bilo kakva hirurgija, sta god. Ali ovde upadnes u taj trip da jedva cekas da vidis vise tu bebu sto nosis devet meseci da nisi ni svesna sta se desava. Bar ja nisam bila. Imas ovu krpu ispred sebe, oni dole rade sta rade. Sve je gotovo za 5 min, posle usivaju. Ali posto gledas bebu, nemas pojma sta se desava... Meni je sve ukupno trajalo samo 20 min (ova faza porodjaja). A pola sata nakon sto su mi odlucili da nesto nije kako treba sa prirodnim pa da idem na CR. Nemam pojma ni kad su mi dali spinal, to su samo sipali u istu cevcicu u kojoj je prethodno bio epidural. A epidural je izlapeo posto sam bila na njemu i indukciji od 8 ujutru a to je vec bilo 15h, 16 h. A CR sam imala u 17 h.

Hristinica -> RE: Carski rez (16.3.2012 19:38:59)

hvala Vukosava na iscrpnom objasnjenju[sm=bravo.gif] pa super je to sto pricas..ne znam..ja imam malo visi pritisak nego pre trudnoce, i malo visi secer, pa ne znam ni da li bi mi dali spinalnom da se poradjam..a jesu li ti noge skroz utrnute?

vukosava -> RE: Carski rez (16.3.2012 22:31:41)

hvala Vukosava na iscrpnom objasnjenju[sm=bravo.gif] pa super je to sto pricas..ne znam..ja imam malo visi pritisak nego pre trudnoce, i malo visi secer, pa ne znam ni da li bi mi dali spinalnom da se poradjam..a jesu li ti noge skroz utrnute?

Dole nista ne osecas. Nakon nekog vremena prodje, pa sam cak i stajala na noge tog prvog dana. Isla peske do bebe, jedno 20 min mi je trebalo. Jos omamljena i drogirana, nikakav bol nisam osetila dok to sve nije skroz izlapelo, tek sutradan.

A kad sam imala totalnu (slepo crevo) kasljala sam non stop i rana me bolela. Ali sam prespavala celu noc (21 h bila opreacija, ja se probudila ujutru u 8 h).

SanjaBG -> RE: Carski rez (14.5.2012 18:25:15)

Devojke, uskoro treba da idem u bolnicu, treba da odluce hoce li mi raditi CR ili ne.. Receno je da najverovatnije hoce, jer je beba krupna a moje karlicne mere male...
Pocela sam onda da iscitavam vise o CR i vrsti anestezije (posto moja dr. nikad nema vremena da mi to pojasnjava), i vise sam za Spinalnu...

Da li znate da li se ova vrsta anestezije radi u Visegradskoj, i da li se placa?

I da, jos jedno pitanje - kada je najbolje da pocnem da nosim steznik za stomak? Ne znam da li treba da se ceka neko vreme zbog rane, ili treba sto ranije poceti?

Hvala vam puno unapred [sm=bravo.gif]

NadaR -> RE: Carski rez (14.5.2012 18:31:13)

Sanja , odgovore potrazi u ovim dole temicama . Srecno! [sm=smiley1.gif]

Carski rez sa spinalnom anestezijom >> KLIK

GAK Visegradska > KLIK

Mider gace i steznik >> KLIK

Stranica: <<   < Prethodna stranica  41 42 [43] 44 45   Sledeća stranica >   >>