minavb -> RE: Kupovne ili domace kasice (9.8.2012 20:13:28)
|
IZVORNA PORUKA: red3lilu A evo jedne od kašica koju Hipp preporučuje za decu od četvrtog meseca nadalje bez glutena, hipoalergena, "bez šećera" a u rubrici ugljeni hidrati od toga šećeri 8g šećera na 100g proizvoda DEKLARACIJA Molim vas da me razumete da ne želim neku raspravu i sl. samo pokušavam da uporedim tj. napravim razliku... ukoliko skuvam integralni pirinač i dodam neku voćkicu unutra (npr. jabuku) zašto se tvrdi da je ona manje hranjiva ili ima šećera itd... kad eto i u kupovnoj sve to ima? Seceri su zapravo ugljeni hidrati. Svi ugljeni hidrati, prosti ili slozeni, spadaju u jednu grupu koju mi prosto nazivamo seceri, i najcesce se tako i deklarise. Sve namirnice sadrze secere, tj secer, pa tako sadrze fruktozu, glukozu, saharozu, manozu, celulozu, hemicelulozu, pektin, protopektin, laktozu, galaktozu, alkohol, skrob... tako i jela ili kase koje od tih namirnica pravimo, sadrze sve one hranljive materije kojih ima u namirnici, a to su proteini, masti i seceri tj ugljeni hidrati. Ako na kasi pise da nema dodatog secera, a da secera ima, to znaci da ima fruktoze i glukoze iz voca, ili skroba ili vec neceg slicnog. Cesto na deklaraciji odtoji i ovako: ukupni seceri recimo 3, od toga saharoza 0,5, sto znaci da ostalu kolicinu secera u tom jelu cine neki drugi UH. Voce termickom obradom npr gubi vodu pa se samim tim koncentracija secera povecava u dobijenom proizvodu. Ovo je takodje i jedan vid konzervisanja, mada je kod nas klasicni oko sa dodavanjem secera. nadam se da sam pomogla. Moj sin je jeo domace povrce iz baste moje mame, domace meso i jaja i voce iz teglice prilicno dugo. Povrce koje moja mama nije imala, jeo je iz teglice. Mesne kase je jeo Juvitanine jer su onako domacinske. Neko je komentarisao kolicinu mesa u teglicama. u deciju kasu se recimo dodaje 30-50g mesa, a moj sin je jeo do prvog rodj. oko 150g kase. Pti tom nikad ne pojede sve sto skuvam, a uvek sam za osnovu kase imala krompir ili rizu iz odredjenih razloga. Kad se sve sabere i oduzme, ispadne priblizno kolicini u gotovoj kasi. Volim da kuvam i sad sve jede kuvano, ali prvih godinu dana sam bila prilicno oprezna po pitanju sta i odakle mu dajem.
|
|
|
|