Yula -> RE: Kupovne ili domace kasice (24.7.2012 0:11:03)
|
Vec sam pisala ovde u par navrata da svom detetu spremam iskljucivo domace kasice, ali me za malo ubedise ovde kako su kupovne bolje. Sada na odmoru resimo da s vremena na vreme kupimo neku kasicu, da se ne cimam i kuvam. Prva losa stvar je ta da sam jedva uspela da napravim neki izbor jer su sve manje vise istog sastava, a ono sto me je zapanjilo je to da u svim kasicama koje sam gledala ( ovde u FR su najcesce Bledina i Nestle ) mesa ima od 8-12%! Ej, pa sta je to, za dete od godinu dana kolicina mesa koju pojede bi trebala biti oko 60gr ( svezeg ). A pazite ovo, ukupna kolicina povrca je oko 50%, s tim sto je oko 30% krompir, a ostalih 20% dele najcesce sargarepa, i jos dve-tri vrste povrcki, koje stave tek da se kaze da ih ima. Minimum 25%, znaci cetvrtina, je voda od kuvanja zgusnuta gustinom! Zna da bude i malo mleka, zavisi od kasice. Kada kuvam kasice za bebu, ne merim nikada povrce, ali meso merim i kao sto sam vec rekla stavim nekih 60gr svezeg ( zivog mesa ), do godine sam stavljala 50gr, sto na kolicinu od 240ml/gr, dodje oko 25%. Jedna povrcka za koju se odlucim taj dan mi bude dominantna i nje bude isto oko 25%, resto stavim malo luka i jos neku povrcku. Vode bude tek toliko koliko mi treba da bi se sve to samlelo u mikseru, a najcesce ne bude nista osim onoga sto same povrce i meso sadrze posle kuvanja na pari. Krompir retko i stavljam jer mi samo zauzima mesto umesto nekih zdravijih povrcki. I to zaista bude jedan konkretan obrok, a ove kasice su neki smuljani pire u kome se natrci na po neki grasak, a meso se maltene i ne vidi. I to nisu bilo koje kasice, Bledina je ovde veoma dobra i poznata marka i skuplja od Nestlea. Nisu lose one kasice od povrca za bebe od 6 i 8 meseci jer njih sam iskoristila super uvece za veceru, jer inace u poslednje vreme Lazaru za veceru kuvam corbu od povrca koju posle dobro sameljem ( to se ovde daje bebama kao vecera i dosta je dobro i lagano za laku noc ) i ove kasice mi dobro dodju kao zamena za to. Cak sam jednu vrstu nasla koja ima 91% povrca! Doduse, pola je krompir a pola pire od paradajza [sm=smiley36.gif], to je jeftino pa ne stede. Uglavnom, u svaku kasicu je nagurana gomila vitamina i naravno da pise da ta kasica zadovoljava sve bebine potrebe za jedan obrok, ali sve tu su vestacki vitamini. Osecam se jako lose svaki put kada mu za rucak dam neku od tih kasica [sm=smiley5.gif] A daleko do toga da je jeftinije kuvati, mene vise kosta dok sve to kupim, sto povrce, sto meso, pa vreme dok kupim, pa dok ocistim, skuvam, cekam da se ohladi, pa struja potrosena... Ovo samo otvoris i pici. Ali je definitivno 0 bodova u odnosu na domace, tvrdim. [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|