serpica -> RE: Autizam kod dece (9.11.2015 14:19:10)
|
IZVORNA PORUKA: Nataenlil Drage mame i drugi posetioci ove teme, evo i nas i naše priče na ovoj strani. Naša borba tek počinje ali su mi u njoj vaši postovi puno već pomogli i čini mi se da ovde ima puno finog sveta [sm=smiley1.gif] Naime, moj dečkić ima dve ipo godine, to je ujedno i granica koju sam sebi postavila- ako ne progovori, vodim ga doktoru. Za sad smo bili kod psihologa i logopeda i sledeća stanica nam je defektolog za par nedelja. Još uvek reč autizam kod njih nije spomenuta ali ja već mesecima čitam tekstove i razmišljam i mislim da moj mali ima tih elemenata, sa druge strane i nema i potpuno sam sluđena i ne znam šta da mislim. [sm=smiley13.gif] On je jedno dobro dete, nežan je, voli da se mazi, da se ljubi, ide u vrtić, lepo se privikao, nekad se odmah odazove na svoje ime, nekad ga možeš zvati i deset puta -dok ne vikneš be registruje te uopšte. Počeo je sad da jede i da traži nošu, i to tek kad sam ga počela učiti, u međuvremenu smo dobili još jednu bebu pa sam ga uvek ja hranila i presvlačila- bilo mi je bitno da znam koliko je pojeo i nije bilo vremena ni za šta drugo. O njegovoj priči nema puno da se kaže- ti i ja( iz pesmice) tata, Dida, tu, mama, auto, jaje, dođi, puno brblja i ponešto i utrefi, ali- imam osećaj da nema pojma o čemu priča [sm=zmeden.gif] Jako malo razume, kad mu kažem da dođe on i dođe, kad kažem zagrljaj on se zatrči i zagli me i još ponešto sitno zna. U poslednje vreme leprša rukicama [sm=smiley19.gif] ali kad mu kažem da prestane on prestane u tom momentu i posle opet, isto je i sa otvaranjem-zatvaranjem vrata- radi to i kad vikem on stane. Ne trčka na prstima, i deluje "normalno", spolja gledano primetićete samo da je lep :) I da, razmazila sam ga, prvi je i stano smo bili nas dvoje sami, u tv je buljio danonoćno, baby tv se nije gasio, prilično sam uplašena, i da, i da je autističan nije smak sveta, i voleću ga možda i više(ako je to ikako moguće) ali sam zabrinuta i tužna i ne mogu protiv toga. I da, jako bitna stvar- kad uzme jednu igračku u stanju je satima da je nosa- samo nju i da se igra s njom, tipa-kockice, složi-rasloži i tako u krug. Ja nisam strucna da pisem na ovu temu,javice ti se jedna divna mama oja se godinama borila i jos uvek se bori i uspeva u tome... ono sto sam htela da kazem j,da u tvojoj prici prepoznajem delom svoje dete,mi smo malo mladji od vas ali to sto ti opisujes verujem da ce mnoge mame prepoznati kod svoje dece. I moj decko je skoro poceo da prica i sastavlja recenice,skoro smo i pelenu skinuli,postoje trenuci kad ga zovem i ne okrene se,ume tako i da s zamisli i ne skrece pogled,takodje i sa igrackama,gleda tv i zna sve reklame i pesmice,nekad se obraduje kad vidi mene i mm i sestre a nekad nas ne primeti..po meni je sve to normalno,nisam ni u jednom trenutku pomislila da nesto nije u redu,tako je bilo i sa mladjom cerkom. Inace,decko je poceo da prica kad nam se beba rodila,valjda da dodje i on u centru paznje. Verujem da ce i kod vas tako biti...puno srece.
|
|
|
|