mila83 -> RE: Autizam kod dece (2.6.2015 14:39:36)
|
Da,citala sam o tome,o skupini vise elemenata koje se zajedno mogu doziveti i smatrati autizmom kod dece, i upravo ima svega toga sto si nabrojala kod njega..znam da je autizam mnogo ozbiljnije nego ovo sto sada primecujem kod svog D, ali bolje da prepoznam na vreme ukoliko se to krene na gore razvijati... Vec vise od godinu dana odbija da jede lepo sa nama za stolom,cesto se osami kada se igra,bilo sa sestrom ili u vrticu,na rodjendadnu,imao je faze kad uopste nije hteo da se grli i mazi, da nas gleda u oci.Prica, ali ne cisto,iako ima pet godina, ne voli da iznosi svoje misljenje i brzo odustaje ako mu nesto ne ide...hoda na prstima, jako se veze za igracke, slaze kockice uvek na isti nacin i ljuti se ako mu to slucajno pokvarimo...Zna cesto da pere ruke, cak se desilo i da mu je koza na rukama pocrvenela od pranja. u zadnje vreme mislim da se to popravilo sve,ima tu jos tih navika.Bude i agresivan dosta ponekad,mislim da se sam na sebe ljuti. Nisam jos ni sa kim o tome pricala osim sa svojim muzem. Mislim da je tu imalo i dosta uticaja rodjenje Teodore i sva ta muka oko nje, dok se nije operisala, nisam bila tu dva meseca, i mi stariji smo bili van sebe a kamoli dete bez majke, sve se bilo poremetilo, i navike njegove i uopste . On je tih "simptoma" imao i pre toga, ali sam mislila da je faza, pa se sad to bas ove zime inteviziralo. Mislim da ima i takav karakter, osobenjak je :) Praticemo , pa cemo videti.Bitno da smo svesni i da primecujemo te promene ponasanja.Nesto sigurno jeste u njegovoj glavi, samo se nadam da cemo mi to resiti .
|
|
|
|