branki* -> RE: Autizam kod dece (16.5.2015 15:11:04)
|
Ja ipak smatram da je korisno postojanje ovakvih klipova I da majke treba da IH odgledaju.bas zato jer su u ranom uzrastu te razlike tanane.mi smo se strucnjaku obratili sa dve i po godine,znaci rano,ali bih mozda posumnjala i pre da sam znala da je kontakt pogledom jako bitan,da je bitna zajednicka paznja,da je bitan pokazni gest,da je ogromna razlika izmedju toga da li u slikovnici pokazuje svojim prstom ili uzima vas. Niko ne daje dijagnozu pre trece godine,retko ko,pa cak ni tad,zato sto se mnoge razvojne poteskoce isprave i zato sto razni govorno jezicki poremecaji mogu da daju sliku autizma. Opet,ako dete hoda na prstima ili izmislja govor,ne znaci da je autisticno.za dijagnozu je potrebno da on kasni u vise sfera,a ne samo u jednoj,znaci kasnjenje u govornom razvoju,nema socijalizacije,ne trazi kontakt vrsnjaka i ljudi,nema kontakt pogledom ili je kratkotrajan,ne odaziva se na ime,nema pokazni gest,deluje kao da ne razume vas govor,stereotipni pokreti,stereotipne igre,nema igre kobajagi,nema zajednicke paznje.sve to!pa i jos ponesto. Nije bitna dijagnoza,bitnoje da ako se posumnja i primeti neko razvojno kasnjenje ,odmah se obratiti za pomoc!nece vam niko odmah reci i predloziti dijete,detoksikacije,cuda i lekove,ali mozda savetodavno kako da stimuliset__e pravilno detetov razvoj,sta da forsirate,pa mozda i logoped pomalo,sto da ne.nista to nije invazivno,stetno,ne moze da steti cak i ako bude sve ok sa detetom,moze samo da mu doprinese. Hvala,mama ljiljo!sto se tice recenica,tako i vezbamo.za bolovanje znam,ali posto meni porodiljsko istice par meseci pre njegovog petog rodjendana,necu nista to gledati.da,niko ti nista ne kaze od onih koji bi trebalo,ja sam sve od majki saznavala.jeste,peptidurija,sad se salje za francusku.ja sam kazein izbacila,gluten bi mi bio bad ogroman problem.videcu sta ce nam dr savetovati na razgovoru. Jos jednom puno ti hvala! Kod mog sina je razumevanje problem sad veci nego govor,npr ja mu kazem-siri ruke masi rukama i on ponovi za mnom vetbalno masi rukama,ali ne uradi to,ne razume sta treba.zna pojmovno sta je sta,puno imenica,ali su mu glagoli veliki problem i radnje,a o pridevima da ne pricam.
|
|
|
|