Yula
|
Kada je bebac napunio godinu dana napravila sam mu odredjene izmene u obrocima, sada nas dnevni raspored obroka izgleda ovako: *izmedju 5.30-6.30h flasica mleka 210ml, adaptirano Gallia croissance ( za decu od 1-3 godine ). *9h dorucak - zitarice ili sa mekom ili jogurtom ili neki mlecni namaz, a to obicno bude: popara, kacamak od palente ili belog kukuruznog brasna, griz, pirinac, ili kombinacija dve od navedenih zitarica, 2 kriske ili svezeg ili tostiranog hleba. Sve kuvam na vodi pa onda u prohladjeno dodajem adaptirano mleko jer kravlje jos uvek nismo uveli, ali planiramo uskoro. *11h uzina- sveze voce, dam mu ukomadima, ljusteno, da jede sem. To obicno bude kombinacija dve vocke: jabuka, kajsija, breskva, dinja, lubenice, sljive, tresnje ( tresnje ne ljustim ). Lubenicu je obozavao prva dva - tri puta, a sada je vise ne voli Inace, od juce je naucio da odbija hranu i da ne trpa sve u sebe kao automat. * 13h rucak - meso obavezno i nekoliko vrsta povrcki. * 16h uzina - vocni jogurt iz kucne radinosti, znaci uzem jeda onaj obican nature jogurt i naseckam neko voce, obicno dve vrste, danas je npr. bila breskva i dinjica. Ne sladim, secer uopste ne koristimo kao ni med, za sada. * 19h vecera. E, vecera nam je problematicna. Po savetu pedijatrice pocela sam bila da mu kuvam corbu do povrca ( skuvam povrce na pari kao za popodnevnu kasicu i sameljem ga dobro kao za male bebe i razredim sa onom vodom od kuvanja ) i on je to fenomenalno jeo dva dana. I moje jesno dete kome su krenule da izbijaju donje trojke je sinoc odbijao da jede tu corbu, ali ju je ipak pojeo. Ali veceras je isto gurao kasikicu od sebe i ja nisam htela da insistiram. Pokusala sam pola sata kasnije, isto. Napravila kupovne cerealije sa ukusom vanile, dodala 2 plazma keksica i sve smazao. * 21h 210-240ml mleka. Plazmu uglavnom ne jedemo, ali eto, veceras sam mu je dala. So sam pocela po vrlo malo da dodajem u kasice i to bude uglavnom par zrnaca. Zacine cu tek da uvodim narednih dana. Od namirnica jedemo sledece: -povrce: krompir, tikvice, sargarepu, karfiol, brokoli, prokelj, plavi patlidzan, blitvu, spanac, boraniju, grasak, kelerabu, bundevu, cveklu, papriku, paradajz, articoku, komorac, crni luk, praziluk. Pasulj jeli jedan dan i preksutra ce jesti ponovo. U planu za uvodjenje imamo: paskanat, celer, persun, beli luk, krastavac. -voce: jabuke, dunje ( njih vise nema ) , dinju, lubenicu, tresnje, breskve, kajsije, banane, sljive. -meso: jagnjetina, zecetina, zdrebetina, teletina, svinjetina, junetina. Junetina mi je najzilavija, a svinjetina i ovcetina najbolje. Pernato ne jedemo zbog alergije na jaja, ali uskoro planiramo da probamo. - zitarice: sve zitarice. Obavezan sastojak svih kasica od povrca je maslinovo ili suncokretovo ulje cedjeno na hladno. Ako je iko imao zivaca da procita ovaj kilometarski post, zanima me da li ste i kada ste uvodile ananas, citrusno voce, ribu i bobicasto voce.