dunja RR -> RE: Fiksna proteza (1.2.2019 0:05:11)
|
Ja vas čitam par dana i razmišljam. Ja imam velike i hvala Bogu zdrave zube, moja zubarka kaže da su i prilično beli, iako nisam nikada izbeljivala. Dobri su mi zubi ukratko, ALI, mala vilica. Gornji zubi su u lepom nizu, ali izbačeni (Sun reče kao kljun) e baš tako, mm me zove tako nekad kljunara [sm=smiley36.gif] A donji su u nepravilnom nizu napred, par njih. Sve to je mogla da ispravi samo fiksna proteza (nosila sam običnu protezu godinama kao dete, ništa pomogla nije), ali moji nisu imali para da mi daju za protezu, kada su se pojavile fiksne (tada sam imala 15 godina, kada je prvi put u Srbiji, na VMA počelo stavljanje fiksnih, plaćalo se naravno). Moja najbolja drugarica i ja smo tada otišle na VMA, moja mama nam je obema zakazala i odvela nas, ali meni nisu imali da plate. Drugarica je nosila ja mislim 3 godine, do 18-te. I tako, ja planirala da stavim kada krenem da radim, pa od plate kada skupim, Ali, nije bilo lako skupiti 1.000 eura u to vreme (90-ih), još sam radila i studirala paralelno, teško. Onda su usledile operacije, endometrioza, pa borba za bebu, i sve pare sam 10 narednih godina davala za analize itd. Tako da mi je ta proteza uvek visila na glavom, jer su mi rekli da ću kad tad morati da je stavim, da bi sprečila paradentozu. Pa makar i sa 45 da je stavim, govorili su zubari, ali mora vađenje 4 zdrava zuba + vađenje svih umnjaka. Umnjake sam izvadila rano, 2 operacijom, 2 kada su malo iznikli, jer da sam čekala da izađu skroz stanje bi bilo još gore, korenje mi je oooogromno, mm čuva moj jedan umnjak, kapitalac pravi, i zubar je rekao da se ono retko viđa. Čekala ja tako prvu VTO, pa drugu VTO sve košta puno), da izrađam decu pa ću onda protezu, postavila prioritete. Evo sada u trudnoći, poslednjih mesec-dva, krvare mi desni kada perem zube, mada nekad i van toga oset__im ukus krvi u ustima. Znam da su to prvi znaci paradentoze, a opet, može biti i nešto od trudnoće, pojma nemam. Nisam stigla za vreme trudnoće da odem kod zubara, da iskoristim besplatnu opciju u DZ, a ne znam da li mi je sada kasno, tj. da i uopšte smem u 9. mesecu,. proveriću sa dr. Da mi pogledaju desne bar, ostalo je ok, jer sam bila kod zubara u maju, pre VTO, i sve je bilo kako treba. Pa videću, šta dalje, sada ide dojenje, opet ništa od proteze, neko vreme. Možda će biti i još jedna VTO, imam smrzliće. A u stvari mi ceo život ta fiksna visi nad glavom.
|
|
|
|