prase -> RE: Fiksna proteza (29.1.2011 23:11:29)
|
Zubi ne moraju da propadnu sa godinama. Moj deda je, na primer, imao sve svoje zube bez i jedne popravke do smrti. Hteli su jednom da mu popravljaju neki zub a on je tražio da se izvadi. Glavna stvar je održavanje higijene zuba, to je ono što su nas učili kada smo bili mali, pranje ujutro i uveče, konac i sl. Umesto konca može interdentalna četkica, malo je čudno u početku, ali radi mnogo bolje i manji je smor za korišćenje. Ovo ti pominjem choopa zato što imaš teskobu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Mi smo malko po svim pitanjima zaostali za svetom, pa i po pitanju nošenja fiksne proteze. Jedan moj poslovni saradnik, naturalizovani Amerikanac, postavio je bez blama fiksni aparat sa 45+ godina. Nikada nije kasno. Uzgred budi rečeno, postoje specijalisti za tu granu stomatologije i zovu se ortodonti - a grana se zove ortodoncija. Ne može baš svaki zubar da postavi aparat, da ga održava, pa ni da ga skine. Meni je masa ljudi rekla da skidanje aparata mnogo boli. Ja nisam ni osetila. A skidala sam 2 aparata pred venčanje i kasnije zauvek. Da budem iskrena, choopa, ja ne mogu da verujem da je tebi stomatolog rekao da neće da ti postavi protezu. Kako može da bude simpatično to što su zubi preklopljeni i kako izbeći kvar u tom slučaju? Zar je veća cena izvaditi dve četvorke, pa i zdrave, nego da odu svi sekutići zbog tog preklopa? Otkud znam, možda grešim dušu, ali bez obzira koliko zdravorazumno zvučalo da se zdravi zubi ne vade, ja bih potražila i drugo mišljenje. Tu uglavnom mislim na mišljenje ortodonta.
|
|
|
|