prase -> RE: Fiksna proteza (8.2.2009 16:49:16)
|
Izgleda da sam nadmašila samu sebe u tome da nekoga zbunim još više kada pokušavam u stvari da mu nešto objasnim [sm=smiley36.gif] Dakle, ovako... Fiksna proteza nema nikakve veze sa trudnoćom, ja sam je imala od pre nego što sam ostala u drugom stanju i nije mi ni palo na pamet da je skidam zbog toga. Nema nikakvih problema, to da zubi propadaju u trudnoći samo zbog trudnoće ili posle zbog dojenja su bapske priče. Činjenica je da to može da se desi, ali ne zbog trudnoće nego zato što mnoge trudnice imaju problem sa kiselinom, a ona nagriza gleđ i povećava mogućnost karijesa na taj način. Ipak, redovnom higijenom zuba, tj. pranjem i korišćenjem konca te posećivanjem stomatologa bar jednom u 6 meseci, može se sprečiti da im se bilo šta desi sa fiksnom protezom ili bez nje. Što se tiče skidanja fiksne proteze, naravno da je moguće i naravno da se ne preporučuje [sm=smiley36.gif] Ja je nisam skidala zbog porođaja, nego zbog svadbe. U početku nisam to mislila da uradim (u svakom slučaju je trebalo da skinem protezu pre nego što se udam, bar sam ja tako mislila, ali šipak), ali mislila sam da je tako uopšte uzevši bolje - to što me sada baš briga da li imam protezu na slikama sa venčanja, ne znači da će mi biti svejedno i za 5 ili 10 godina, pa i mojoj deci posle toga... Može da se vrati ista proteza koja je skinuta, može da se stavi i nova (mada ne vidim zašto bi), tj. zavisi šta mislimo kada kažemo "proteza" jer tu u stvari ima više delova. Na svaki zub ide po jedna "bravica" koja se lepi na sličan način kao plomba na zub - nečim što se zove "lepak" a radi na principu polimerizacije. U suštini, nije problem ni da se stavi ni da se skine. Ništa od navedenog ne boli. Bravice su međusobno "povezane" lukom, tj. jednom žicom koja se na određeni način "pričvrsti" za svaku bravicu. Sad, to "pričvršćivanje" može da se izvede korišćenjem gumica (koje je Tasha spominjala) ili žičica, zavisi od faze i zavisi od stomatologa. Na redovnim kontrolama se bravice ne diraju, samo se menjaju ili modifikuju lukovi. Luk je (kao što rekoh) žica koja ima "memorisan" položaj ispravnog rasporeda zuba. Zbog te "memorije" žica putem bravica za koje je pričvršćena utiče na zube da se pomeraju prema tom ispravnom rasporedu. Posle mesec dana dođe do zamora materijala ili do trenutka kada ta žica u toj dužini više ne može da pomera zube. Tada se ona modifikuje (najčešće skraćuje) ili menja. Postoje žice različitih debljina/jačina i kreće se od slabijih ka jačima. Fiksna proteza ne predstavlja nikakav problem za porođaj. Ja nisam skinula ni gumice koje razapinjem između donje i gornje proteze a koje služe da mi povuku donju vilicu unazad. Sada kada razmišljam o tome, te gumice bih verovatno skinula jer je moglo da se desi da puknu i da me to zaboli pa da nekoga ritnem nogom u sred porođaja. Sad ovako javno mogu da ti napišem da jedna proteza košta 750 evra i u principu to ne mora da se plati odjednom nego se otplaćuje u dogovoru sa stomatologom. To je cena kod ove moje prijateljice koja je meni postavila protezu i koja ima ordinaciju u Zemunu (to je cena za sve, ne za mene jer smo prijatelji). Ako želiš, mogu na PP da ti ostavim njen broj telefona i slično, ali mislim da nije red da ovako javno to radim - zbog njene privatnosti. Žao mi je što malo kasnim sa odgovorom, ali otprilike samo vikendom sedam ispred računara jer ga još nemam u kući nego mi je kod mame [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|