Bibilib
|
Eeeee drage moje upravo vam o teme pricam kako to nije zdravo za decu... radila sam u Zdarvoj hrani pa znam nesto... Domace je domace i to je drugo...Deci treba davati belančevine (proteini): meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi i jezgrasti plodovi.Masti su neophodne za rad organa, funkciju mozga, ali i za proizvodnju energije, hormona i enzima. Bez masti, neki vitamini prosto ne funkcionišu. Dva su osnovna tipa masti u svakom organizmu: zasićene (meso, jaja, mlečni proizvodi) i nezasićene (biljno ulje, maslinovo ulje, jezgrasto voće, riblje ulje). Ove druge su zdrave masti i njih treba unositi više od ovih prvih.Vitamini i minerali su u dečijoj ishrani neophodni, ali ne u meri koliko su potrebne belančevine, ugljeni hidrati i masti. Vitamini iz voća i povrća učestvuju u mnogim važnim procesima: stvaranje energije i hormona, jačanje imunog i nervnog sistema, zdravlja kose, kože, kostiju i noktiju. Vitamini mogu biti rastvorljivu u vodi (C, B) i mastima (A, D, E, K). Kuvanjem se razgrađuju, pa ih je najbolje koristiti u svežem ili dinstanom obliku (kao kašice). Voda sačinjava više od 75% zapremine odojčeta ili 70% malog deteta. U vodi se rastvaraju minerali, vitamini, šećeri, aminokiseline i mnogi drugi nutrijenti. Voda je neophodna je za život i za većinu reakcija organizma. Deca imaju nešto drugačiji metabolizam od odraslih, jer se manje znoje i brže zagrevaju. Minerali su dečijem organizma potrebni u mnogim procesima: izgradnji kostiju, zuba, održavanje tečnosti, regulisanje nivoa šećera i proizvodnju hemoglobina. Edit: uredila poruku jer su se ponavljali isti pasusi. Modessty RR
< Poruku je uredio Modessty RR -- 22.9.2014 9:35:54 >