RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


lesica -> RE: Zimnica (7.5.2014 19:01:33)

Pa vi ste blesave, ništa to nije mnogo [sm=smiley36.gif]

I Nato, da može komotno u friz.




nata11 -> RE: Zimnica (7.5.2014 19:06:14)

Lesice vidim i ti si isla u berbu zove [sm=smiley36.gif]
Pa znas kako ja ga pijem, mm zivi na rauch sokovima tako da ... sm=zmeden.gif]
Ja sam prosle sezone zakasnila sa jagodama tako da cu ove sezone sa prvim da krenem u pripremu marmelade, soka, slatkog. Od svega po malo.




lesica -> RE: Zimnica (7.5.2014 19:18:47)

Vidiš, ja sam se izbezobrazila, pa obzirom na to koliko raznih sokova, sirupa i koječega pravim, bome i gosti su time uvek ponuđeni [sm=smiley36.gif]

A jagode i ja čekam, za koješta, i na kraju za kašu od koje ću posle kad stignu višnje, da prravim kašasti sok.




Olga75 -> RE: Zimnica (7.5.2014 19:21:19)

ja mislim da cu vec sledece nedelje imati jagode za slatko a mozda stignu i za dzem
al to cu na salasu praviti , sve mi se lepi po kuhinji posle tih akcija




lesica -> RE: Zimnica (7.5.2014 19:34:28)

Izeš ga, ja ću jagodama da se bavim tek kada prođe L rođendan [sm=zmeden2.gif]





Misha i Ljisha -> RE: Zimnica (14.5.2014 9:07:12)

Sok od zove napravljen jos pre dve nedelje, napravila sam i kombinaciju zova bagrem, sjajan je sokic. Evo slatko od jagoda se kuva pa cu da se bacim na sok od jagoda.

Nego mame u sok od jagoda planiram da stavim samo secer i malo limuna, ocel to moci da stoji tako preko zime? Ja sam sve nesto sumnjicava ne znam zasto. Nasla sam recept u koji ide samo to znaci nema limuntusa nema konzervansa i sl, pa me malo strah ocel to moci da stoji?

Nego nikako da kupim fruktozu a nasla sam da ako se pravi sve sa fruktozom ide samo pola mere secera jer je 1,73 puta sladja od secera. Sa fruktozom cu praviti visnjice i kompot od tresanja.




Štetica -> RE: Zimnica (27.5.2014 16:29:47)

MLJ kasnim malo(samo 15dana) sa odgovorom. Sva zimnica koja se pravi bez konzervansa mora da se pasterizuje da bi se odrzala. A sokove mozes i u plasticne flase,ne skroz pune,da stavis u zamrzivac i vadis po potrebi.




Misha i Ljisha -> RE: Zimnica (27.5.2014 22:37:00)

Stetice ja sam i pretpostavila. No nije nista stiglo da se ukvari jer je ta prva tura vec popijena a slatko vec pojedeno hahaahah... Nego sad cu drugu turu i bas cu to sto si i rekla u zamrzivac. cak cu da stavim duplo manju meru secera jer je po meni ovo ipak bilo preslatko (doduse cela familija se navadila na slatko od jagoda i sok koji sam pravila ali za mene je preslatko).

visnje su nam propale od one kise i vetra skroz su trule sve i jedna na drvetu[sm=smiley19.gif]




Olga75 -> RE: Zimnica (27.5.2014 22:51:15)

ja zavrsila sa jagodama , vise ni jednu necu da ostavljam
a visnje jos berem , ove rane to klopamo i delimo , cekaju nas jos one senteske - marele , vec imam narudzbu za prodaju 20 kila a jos su zeleeeene
no dobro
negooo ima li neko da je pravio sok od ruza ?
ja se secam ukusa a ruza cveta , tacno bih mogla da napravim nesto ali se ne ssecam razmere, znam da se skuva sirup od secera i potope latice ali koja je razmera ?
ako bi neko bio ljubEzan pomoci mi , zahvalna bila bih [sm=smiley4.gif]




Štetica -> RE: Zimnica (27.5.2014 23:30:52)

Olga evo jednog sto ja znam.
100g latica ruze
0,4 l vode
800g secera
1 limuntus i sok od pola limuna.
ruze prokuvati 10-ak minuta pa dobro iscediti kroz cedaljku za caj. Dodati secer,limuntus i sok od limuna.Kuvati jos 25-30min uz stalno skidanje pene. E sad meni se licno ni sok ni slatko od ruze nesvidja,tako da nemogu da ti kazem kakav je. A ovo vremenski odredjeno kuvanje mi neide od ruke,ja sve probam na kasiku,kad polako curi-kaplje za mene je to gotovo.




Ivanka 75 -> RE: Zimnica (27.5.2014 23:36:32)

Diiivan mi je sok od zove [sm=bravo.gif] Sa limunom.
Nek i privlaci radijaciju, moj je, najukusniji je i ima da ga pijem [sm=smiley1.gif]




Misha i Ljisha -> RE: Zimnica (28.5.2014 7:07:08)

Od ruze nikad nista nisam pravila. Ustvari kad razmislim nikad slatku zimnicu ja nisam pravila evo ove godine prvi put pokusavam al sve pojedu pa izgleda nece biti zimnica nego letnjica. [sm=smiley36.gif]

Ja cu opet da zakukam zbog nasih visanja. Uzas jedan a ja najvise volijem sve od visanja.[sm=smiley19.gif] Moracu ladno visnje da kupim a imam 7 stabala visanja u dvoristu. Neverovatno da su sve trule. Kod komsije ista situacija.[sm=smiley19.gif]




Štetica -> RE: Zimnica (28.5.2014 8:44:18)

M Lj ako ti je za utehu tako je i kod mene,ove godine necu imati ni da pojedem koju a kamo li nesto da ostavim za zimu.




nata11 -> RE: Zimnica (28.5.2014 11:54:27)

Ja cu da se bacim na marmeladu od jagoda samo da prodje slava.




Dani.kv -> RE: Zimnica (28.5.2014 15:39:57)

Jel moze recept za dzem ili marmeladu od jagoda? Treba mi nesto brzo i zdravo, bez konzervansa za bebe




Sanjica26 RR -> RE: Zimnica (28.5.2014 15:50:53)

Jel pravio neko slatko od crvenih tresanja? Treba mi recept.




Štetica -> RE: Zimnica (28.5.2014 16:10:50)

Dani evo jedan recept,al neznam koliko je brz,kuva se otprilike sat vremena.
1kg jagoda samleti u blenderu ili ispasirati kao pire
0,5kg secera
1 limuntus
sok i kora od pola limuna
Kuvati na tihoj vatri do zeljene gustine,nek bude malo redje jer se stegne kad se ohladi.
Zagrejati tegle u rerni pa sipati vruc dzem u vruce tegle i vratiti u rernu(100-120c) dok neuhvati koricu.To je za dzem,a za marmeladu se doda jedan zelatin pripremljen po uputstvu sa kesice pred kraj kuvanja.Kuva se otprilike oko 40min.




Dani.kv -> RE: Zimnica (28.5.2014 16:13:49)

E hvala ti stetice. Cuvaj recept treba ce i tebi za[sm=duda.gif]




Štetica -> RE: Zimnica (28.5.2014 16:17:51)

Sanjice evo i za tebe recept.
1,3kg secera
4dc vode,skuvati gust sirup pa dodati 1 kg ociscenih i opranih tresanja.Kuvati na tihoj vatri uz stalno skidanje pene.Nemesati vec poremeno protresti serpu da bi tresnje ostale cele.Pred kraj dodati jedan limuntus i jedan limun usecen na kolutove. Skinuti sa sporeta i vrucu serpu pokriti sa mokrom krpom i ostaviti da prenoci.
Isto se kuva i od belih tresanja samo sto ide 1,5kg secera jer su manje slatke.




Štetica -> RE: Zimnica (28.5.2014 16:29:07)

Molim i drugi put,ako treba jos nesto tu sam.Recepte cuvam u knjizi Riznica starih recepata(najbolji poklon koji sam dobila) i sve sto sam pravila po tim receptima bude savrseno jer su bas stari originalni recepti po kojima su i nase bake spremale. Jedino se ogradjujem za vreme kuvanja dzema,slatkog i takvih stvari jer to je kod mene na kasiku kad probam,nikad u zivotu nisam nista kuvala na vreme koje pise.




Sanjica26 RR -> RE: Zimnica (28.5.2014 16:32:47)

Hvala stetice[sm=smiley1.gif]




Štetica -> RE: Zimnica (30.5.2014 17:46:33)

Aj i ja da se zapljunem za pocetak ostavljanja zimnice,danas sam skuvala prve 3 tegle slatkog od sumskih jagoda.Svekar bio vredan pa nabrao jagode.




Misha i Ljisha -> RE: Zimnica (3.6.2014 7:32:28)

Zene imate li neki dobar recept za kompot od tresanja??? Ja sad iskreno gledam na netu i kaze secer u vodi skuvati pa preliti i onda tako jos malo prokuvati zatvoriti i to je to. Da li je to ok recept? Ocel to preziveti do zime (mada kako je krenulo nama nista nece preziveti do zime jer smo zderonje). I dajte neki dobar recepz za sok od visanja. A za slatko pretpostavljam ide standardno kila voca kila secera i limun jel????

Ajte ajte pa da budemo vredne




Štetica -> RE: Zimnica (3.6.2014 7:49:28)

M Lj ja kompot ostavljam tako sto voce spakujem u teglu sipam oko 100-200g secera zavisi jel slatko il kiselo,nalijem vodom i pasterizujem. I obavezno stavljam one plasticne pritiskace u teglu da se nebi voce podiglo mimo vode i propalo. Za sok od visanja ti ide 1:1 secera i corbe kad ispasiras voce ako pravis sirip,i onda to lepo skuvas.Bistri sok nepravim tako da neznam meru. A za slatko od visanja ti ide 1kg voca na 1.5kg secera.




Misha i Ljisha -> RE: Zimnica (3.6.2014 7:56:24)

u jeee meni sve to nekako deluje preslatko (moj bi tata rekao da uvek treba vise secera[sm=smiley36.gif]) cak 1,5 kg na kilo voca za slatko. To mi bas puno. No dobro od secera se sigurno nece ukvariti[sm=smiley36.gif]

A pasterizujes tako sto uspes sadrzaj u tegle pa stavis u rernu na 90 stepeni?




Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sledeća stranica >   >>