RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Štetica -> RE: Zimnica (3.6.2014 8:05:23)

Pa visnje su kisele tako da nije mnogo secera,i kad skuvas slatko ono ce da kisi. Ja pasterizujem u loncu kad imam mane tegli(3-4kom) a mozes i u rerni al to nisam nikad radila tako da neznam kako to ide. Ili u masini za sudove




nata11 -> RE: Zimnica (3.6.2014 14:00:16)

Ja juce pravila marmeladu od 3 kg jagoda, danas cu jos 1 kg i sok od jagoda.




superm -> RE: Zimnica (3.6.2014 14:08:43)

Nato, moze recept za marmeladu?




nata11 -> RE: Zimnica (3.6.2014 22:14:55)

Superm ja to pravim sa dzemfiksom. Kupim 3u1 tu ide 1 kg voce i 350 gr secera. Voce naseckam a mozes i mikserom da usitnis, stavis na sporet sa 2 kasike secera i kesicom i mesas dok ne provri, dodas secer i jos 1 min mesas i to je to. Ocas posla. Nasipas u tegle u pocetku bude vodeno ali se postepeno steze i stvara zele.
Danas sam pravila sok od jagoda- sirup ali nesto nisam odusevljena [sm=smiley13.gif] Moracu da potrazim neki drugaciji recept. Mozda sam dodala previse secera ? Isla sam 1kg voca-1 kg secera/




vikiveki -> RE: Zimnica (4.6.2014 1:42:33)

A jesi li dodavala vodu kada si pravila ovaj sok od jagoda?




nata11 -> RE: Zimnica (4.6.2014 8:26:30)

Jesam dodala sam onako otprilike na 3 kg voca oko 900 ml-1 l.




Misha i Ljisha -> RE: Zimnica (4.6.2014 8:31:58)

ja sam sok od jagoda ovako

2 kg jagoda
1 kg šećera
5 l vode
1 limun




nata11 -> RE: Zimnica (4.6.2014 12:48:31)

Hvala MLJ probacu ovih dana i po tom receptu.




lesica -> RE: Zimnica (4.6.2014 12:51:19)

Iz teme prirodni sokovi i sirupi


IZVORNA PORUKA: lesica RR

Jesu visnje prosle,ali ovo je isto i recep za sirup od malina kupina i slicnog bobicastog voca. Naime,uzmete voca koliko imate (visnje sa sve kosticama vrlo bitna stvar zbog ukusa!) i izgnjecite rukama sto vise to bolje ali i ako sotane celih visnji nista strasno. Zatim se to ostavi do 24 sata da pusti sok. i mogu da se dodaju 1-2 kesice limuntusa zavisno od kolicine soka. Nakon toga se kroz duplu gazu procedi sok. Kada je sok procedjen dodaje se 1 kg secera na 1 l cistog soka od visnje,i dodaje se limuntus po principu 3-3,5 kesice na 5 l soka (ali se u to uracunaju i one prethodno dodate) Sirup se ostavi jos par sati dok se secer ne rastopi a onda se zagreje do kljucanja i tako vreo sipa u vrele flase.






lesica -> RE: Zimnica (4.6.2014 12:56:31)

A za kašasti od jagode:

5 kg ( mislim bude manje kad se očiste [sm=smiley36.gif] ) očišćenih i iseckanih jagoda ( ja krknem u blender) se malo kuva u 1l vode. Propasira se da se sklone semenkice.

U drugoj šerpi se skuva 6 l vode sa 1kg šećera i 2-3 limuntusa, pa se pomeša sa kašom jagoda i pusti da vri 5-10 minuta.
Onda se ovako vreo sok sipa u vrele staklene flaše,zatvara,umota platnom i ostavi da odstoji dok se lepo ne ohladi.


E sad, moja vam je preporuka da ako vas ne mrzi, iskombinujete jagode, višnje i jabuke. Isti sistem samo recimo razmera 3 kilograma jagoda 1-2 kg višanja i 1 kg jabuka.

Ili pak, ako imate cednicu, stavite 5 kg jagoda sa 1 l vode, a za ostatak iscedite čist sok od jabuka i višanja, pa umesto vode koristite za razblaživanje to. Samim tim ne mora uopšte šećer i limuntus da se dodaje, ali treba držati u zamrzivaču. I ovakav sok je diiiivan.




Misha i Ljisha -> RE: Zimnica (4.6.2014 13:00:57)

Ja napisala samo mere a nisam postupak[sm=smiley36.gif]. Isto se jagode izblendiraju, doda se voda i luminov sok prokljuca, sipa u vrele flase i to je to. Ja ih jos okrenem naopacke. I sipala sam u male flasice od sokova, npr imala sam par flasica hippovih od Dunjinih sokica i sta ti ja znam tako da kad mi neko dodje bude usluzen kao u kafani[sm=smiley36.gif] i jos kad se otvaraju cuje se onaj lepi zvuk




gagana83 -> RE: Zimnica (4.6.2014 14:07:26)

I ja sam spremala dzem od jagode, po klasicnom receptu - beskonacno kuvanje dok se ne zgusne. Na kraju sam ubacila belu cokoladu.




superm -> RE: Zimnica (4.6.2014 14:11:13)

Probacu [sm=smiley1.gif]




lesica -> RE: Zimnica (17.6.2014 22:53:28)

Nemoj da mi ko pomene zimnicu [sm=hudicek1.gif]




Sanjica26 RR -> RE: Zimnica (17.6.2014 23:21:44)

Stetice napravila sam slatko od tresanja po tvim receptu. Super je. Hvala ti!




Ana RR -> RE: Zimnica (18.6.2014 9:04:37)


IZVORNA PORUKA: lesica RR

Nemoj da mi ko pomene zimnicu [sm=hudicek1.gif]


[sm=smiley36.gif]

Ja sam juče napravila džem od višanja i ovog puta potpuno po mom ukusu što znači da lepo kisi [sm=smiley1.gif]




nata11 -> RE: Zimnica (19.6.2014 10:25:29)

Da se pohvalim ne da mi je lepo ispalo slatko od jagoda [sm=zz_mstickle.gif] Odusevljena sam. Pravim jos sigurno 3 kg jer smo teglu ipo vec smazali.




Štetica -> RE: Zimnica (19.6.2014 10:36:32)


IZVORNA PORUKA: Sanjica26

Stetice napravila sam slatko od tresanja po tvim receptu. Super je. Hvala ti!

Nema na cemu,sve sto treba pitaj.
Kod mene ce za koji dan da krenu kornisoni,cvetali su katastrofa,a moja sveki je posejala za celo selo i koju koju kucu vise iz susednog.Zena se samo plasi da nebude malo,jos ja ludak dam joj celo pakovanje nekog hibridnog semena tako da imamo 80 kucica×4 semenke. Kad krene branje ima da bude veselo.




lesica -> RE: Zimnica (20.6.2014 21:05:14)

Dakle, dosadašnji skor - puno flajki soka od zove , još više od višnje, dovoljno kašastog u kombinaciji jagoda/višnja/jabuka, pristojan broj tegli marmelade od jagoda, i 13 teglica slatka od šumskih jagoda.

I da ne zaboravim najvažnije - 15 flaša pripremljeno za višnjevaču tj. liker od višnje.




mamica 91 -> RE: Zimnica (20.6.2014 21:14:49)

[sm=smiley32.gif] uff, zeno svaka tebi cast [sm=bravo.gif]




milicicak -> RE: Zimnica (20.6.2014 21:18:26)

Lesice, zeno, svaka tebi cas_t [sm=bravo.gif]
Jel uspete vi sve to da pojedete i popijete ili i nesto razdelite? Moja mama je pravi sokove i dzemove u ogromnim kolicinama, uvek nam je ostajalo do sledece godine...




nata11 -> RE: Zimnica (20.6.2014 21:19:07)

Lesice samo da znas da sam ljubomorna na ovih 13 tegli slatka od sumskih jagoda [sm=smiley1.gif]




Verolina -> RE: Zimnica (20.6.2014 21:20:05)


IZVORNA PORUKA: lesica RR

Dakle, dosadašnji skor - puno flajki soka od zove , još više od višnje, dovoljno kašastog u kombinaciji jagoda/višnja/jabuka, pristojan broj tegli marmelade od jagoda, i 13 teglica slatka od šumskih jagoda.

I da ne zaboravim najvažnije - 15 flaša pripremljeno za višnjevaču tj. liker od višnje.

Zeno, bravo[sm=bravo.gif]
Jesi kacila negde recept za visnjevacu?




lesica -> RE: Zimnica (20.6.2014 21:26:47)

E nisam okačila, mogla bih, mislim zvanično ću i fotku i recepis da okačim kad bude spremno za serviranje. A do tada:

Višnjevača:

U flašu od 1l ubaciti zdrave zrele višnje da napune pola flaše, na njih nasuti 250 gr šećera. Zatvoriti flašu i ostaviti nekoliko dana na suncu, broj dana zavisi od toga kojom brzinom se šećer rastopi a višnje puste sok. I onda naliti rakiju.
Ja koristim metohijsku komovicu, ali podjednako dobro je i saa kvalitetnom šljivovicom.
Nakon toga ostavi se još neko vreme.

I savršena je lepo ohlađena.


Recimo taman početkom avgusta, kad konačno budem kod kuće, možete doći na posluženje [sm=smiley36.gif]




Verolina -> RE: Zimnica (20.6.2014 21:57:43)

Zvuci lako. Imam dva ogromna staklena balona, pa cu u njih.[sm=bravo.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sledeća stranica >   >>