RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Štetica -> RE: Zimnica (5.8.2013 15:56:41)

Nato samo sa secerom. Ako dzem vruc sipas u tople tegle i stavis u toplu rernu da uhvati koricu,nece se pokvariti sigurno. A cuvam na hladnom mestu(kod mene je podrum,a moze i spajiz).




lesica -> RE: Zimnica (20.8.2013 11:02:39)

Dosad napravljeno:

Sok tj sirup od višanja- mnogo flaša
Kašasti sok od kajsije i kašasti sok od bresve- mnoooogo flaša
marmelada od jagoda- toga skora da nema više [sm=smiley24.gif]

i sinoć sam skuvala 30 kila paradajza

još pekmez od šljiva, i s misliću šta već od jabuka i dunja, ajvar, neke ljutenice, kiseli krastavčići i finito




dijana1* -> RE: Zimnica (20.8.2013 13:22:25)

Vrednice, svaka cast [sm=smiley1.gif]

IZVORNA PORUKA: lesica RR
Sok tj sirup od višanja- mnogo flaša

Mmmmmmmm[sm=smiley1.gif]




nata11 -> RE: Zimnica (20.8.2013 21:03:06)

Ja juce dubila paprike babure za punjenje i pakovala grasak u kesama. Za sutra planiram pakovanje boranije.




Didy -> RE: Zimnica (20.8.2013 22:24:18)

Žene, ala ste vredne![sm=bravo.gif] Ja ništa ne pravim od zimnice. Mi zimi uglavnom jedemo zelenu salatu, ponekad kisele krastavčiće, ali to kupim, to bude najviše 5-6 tegli godišnje.
Ajvara mi mama da dve tegle i to uglavnom Stefan sam pojede, džema isto malo trošimo, najviše 4 tegle godišnje, tako da se ne drndam za tako malo.
Šta znam, ne trošimo puno, pa kad zatreba nešto, kupim. Nemam ništa domaće, ni voće, ni povrće, pa mislim da s finansijske strane dođe skoro na isto dok kupiš voće, povrće i kad kupiš gotovo. Naravno da je domaće zdravije, ali opet to što kupim na pijaci pitanje je koliko je "domaće".




Lu -> RE: Zimnica (22.8.2013 8:22:31)

Ove godine ću svega da pravim duplo manje jer mi je ostalo i od prošle godine, upravo smo pojeli zadnju teglu prošlogodišnjeg ajvara[sm=smiley29.gif].
Ali svakako ću da pravim svega po malo[sm=smiley36.gif]




Lu -> RE: Zimnica (23.8.2013 8:07:47)

Kako pravite kuhane pelate? Da li da stavim u sok od svježeg paradaiza ili u gotov paradaiz sos?




bebuska -> RE: Zimnica (4.9.2013 15:31:31)

Imal ko provjeren recept za kecap? :)




Lu -> RE: Zimnica (5.9.2013 12:22:20)

Bebuška i ja ću da pravim kečap uskoro, svidio mi se koji sam jela pa sam tražila recept.
Paradaiz prvo treba kroz mašinu za odvajanje otpada ili kroz pasirku pa staviti da se kuha,
- 15kg paradaiza
- 1 kg šećera
- 100 gr soli
- 200ml sirćeta
- 150gr. gustina
- 3 kašike začina za picu, origana, bosiljka...po želji.
- 10gr konzervansa (tako ide u recptu ali ja neću stavljati pošto ja sve pasteriziram)
Kuhati sve osim gustina sat vremena, pred kraj izvaditi malo kečapa, dodati gustin i umiješati, kad provrije skloniti sa vatre, sipati u vruće staklenke sa zatvaračima.




Lu -> RE: Zimnica (5.9.2013 12:23:17)

Ja sam napravila pelate i sušene čeri, ostalo slijedi.




New Mom -> RE: Zimnica (5.9.2013 12:59:31)

Lu, svake godine citam ovde sta majstorises! I imam pitanje za tebe. Hoces li da me usvojis? :) :*




dunja RR -> RE: Zimnica (5.9.2013 13:08:26)

Ja bih volela da me usvoje L&L - Lesica i Lu [sm=jezicek.gif]

Biću dobra, obećavam [sm=smiley14.gif]


Probala sam Lecicine; ajvar, džemove, sokove, i šta da kažem, SAVRŠENO [sm=bravo.gif]




bebuska -> RE: Zimnica (5.9.2013 14:03:38)

Hvala Lu. Slican recept sam i ja nasla al nije niko pravio da mi kaze dal je dobar. Sad ga moram isprobat. [sm=smiley1.gif]




Lu -> RE: Zimnica (5.9.2013 15:51:13)

Haha cure moje dageee[sm=smiley31.gif]




Peace* -> RE: Zimnica (6.9.2013 10:37:30)

Sad sam probala ajvar, koleginica donela da probamo, pa evo recept, ko bi da expreimentiše. [sm=smiley1.gif]

12 plavih patlidžana
1 kg ljute paprike
10 kg paprike
400gr šećera
200gr sirće vinsko
7 kašika senfa
2L ulja i soli po ukusu.

Paprike i patlidžan ispeći, oguliti i ocediti, zatim ih samleti.
U šerpu staviti sirće i šećer da se ugreje do vrenja i da se šećer istopi, zatim dodati gornju masu i pržiti 45min - 1 sat uz mešanje.
Od mase u jednu šerpu odvojiti 10 kašika i u to umešati 7 kašika senfa, vratiti u šerpu, i sipati 1/2 L ulja, mešati na ringli 10ak min, pa dodati još 1/2 L ulja uz mešanje 10min... tako dok se ne utroši 2L ulja.
Na kraju soli po ukusu.
Sipati u vrele tegle.

Ako ne volite ljuto, izbacite ljutu papriku.

Prijatno. [sm=smiley1.gif]




nata11 -> RE: Zimnica (9.9.2013 12:17:39)

Jel blansirate boraniju pre zamrzavanja?
Ja sam tako ranije radila a sad vidim savete na netu da zene ostavljaju i smao opranu u kesama.




Olga75 -> RE: Zimnica (9.9.2013 12:19:49)

ja isto blasiram , kad je samo tako opranu stavim i zamrznem bude mi nekako cudna , kao da ima neku sagu i nije tako fina
ja je operem , isecem , blansiram i onda stavim u led da je brzo ohladim pa u zamrzivac i ne bude zilava i nema taj neki ukus ( ne znam kako da ga opisem al nije fino )




Lu -> RE: Zimnica (9.9.2013 21:44:17)

Ja isto blanširam, nema šanse da bi više ostavila svježu, pokupi sve mirise iz zamrzivača a i sve drugo miriše na nju[sm=smiley11.gif]
I ona kupovna zaleđena je blanširana.
Danas sam riješila ajvar i pečene roge.
Jel može pesto umak da se zaledi, mislim pošto je ulje...vjerojatno ne može[sm=zmeden.gif]




Lu -> RE: Zimnica (10.9.2013 7:36:07)

Džem od šljiva sa čokoladom i rumom, našla sam recept ali piše samo ispeći džem u pećnici i pred kraj dodati čokoladu[sm=zmeden.gif]
Ako je neko pravio MOLIM vas odgovor, što te na kraj srca nećete ništa da dijelite[sm=smiley36.gif]




nata11 -> RE: Zimnica (10.9.2013 9:13:16)

Lu moja rodjaka tako pravi i mislim da pred kraj kada je gotov doda narendanu cokoladu (na krupnije rende) i onda u tegle pa zapece u relni.




lesica -> RE: Zimnica (10.9.2013 10:15:08)

Lu, baš kako si pročitala, na samom kraju narendaš čokoladu, suneš rum, još malo promešaš. sipaš vruće u vruće tegle, zatvoriš, ušuškaš i utopliš, i čekaš da se ohlade pa u podrum.

A inače moj dosadašnji skor je:

IZVORNA PORUKA: lesica RR

Dosad napravljeno:

Sok tj sirup od višanja- mnogo flaša
Kašasti sok od kajsije i kašasti sok od bresve- mnoooogo flaša
marmelada od jagoda- toga skora da nema više [sm=smiley24.gif]

i sinoć sam skuvala 30 kila paradajza

još pekmez od šljiva, i s misliću šta već od jabuka i dunja, ajvar, neke ljutenice, kiseli krastavčići i finito



Pekmez od šljiva, i džem od šljiva sa čokoladom, mešana marmelada ( jabuke, kruške, breskve, šljive, dinja, trnjine ) čeka me još marmelada od šipka ( za to moram proplanke po ranču da obidjem)

Gotove su i popakovane upržene paprike, ljutenice, i krastavčići, i još samo ajvar.

Pa da se bacamo na krkanluk [sm=smiley36.gif]




Lu -> RE: Zimnica (10.9.2013 13:00:58)

Hvala Nato i Lesice[sm=smiley1.gif]
Joj draga šta si ti sve napravila, eto mi nadahnuća[sm=smiley1.gif]
Kad smo već tu, kako praviš mješanu marmeladu, jel treba neko voće prvo, pa redom ili sve odjednom, molim proces[sm=smiley36.gif]




Sanchy -> RE: Zimnica (10.9.2013 14:10:34)


IZVORNA PORUKA: lesica RR

Dosad napravljeno:

Sok tj sirup od višanja- mnogo flaša
Kašasti sok od kajsije i kašasti sok od bresve- mnoooogo flaša
marmelada od jagoda- toga skora da nema više [sm=smiley24.gif]

i sinoć sam skuvala 30 kila paradajza

još pekmez od šljiva, i s misliću šta već od jabuka i dunja, ajvar, neke ljutenice, kiseli krastavčići i finito

E svaka cast,stvarno..,mi jako malo jedemo i ne pravim nista,od mame dobijem par tegli ajvara, od zaove pecenih paprika par kesa,jedino dzem sam pravila od kajsija posto imam kajsiju u dvoristu eto toliko..e stavila bih i tursiju posto mm voli a i ja ponesto takodje pa ako neko ima neki interesantan recept bila bih zahvalna[sm=smiley1.gif]




lesica -> RE: Zimnica (10.9.2013 14:18:12)

Lu, ja svo to voće provučem kroz mašinu za paradajz, da sklonim ljuske, jedino jabuku prvo malo izblanširam (3 kg na 1l vode) tek da omekne pa je izblendam, sve umešam, dodam šećera primera radi na 10 kg voća 3-4 kg šećera. I onda kuvam, kuvam, kuvam, i pred sam kraj dodam pektin ( iliti dodaš džemfiks, na ovu količinu 3-4 džemfiksa), i opet vruće u vruće i finito.




Biserce -> RE: Zimnica (11.9.2013 15:14:55)

Do sada:
sirup od visanja, i naravno visnje u zamrzivac, boranija i grasak, dzem od kajsija, kompot od kajsija, jaffa dzem, mleveni paradajz.
Jos mi ostalo:
jedna tura paradajza, ajvar, somborka, pecena paprika i mmmm kiseli kupus. Kecap, tursiju, kornisone i papriku filete imam od prosle godine, mozda samo dodam moozak iliti karfiol.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>