RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


jance -> RE: Zimnica (27.5.2013 14:15:23)

uh gde ima u okolini BG pojma nemam... znam da ima na Fruskoj Gori, a mi smo nabrali u petrovcu na obali DTD kanala za neka 3 sata branja skoro pun onaj najveci dzak za otpad zove.




Štetica -> RE: Zimnica (2.6.2013 20:42:47)

Zavrsila sam sa slatkim od sumskih jagoda,skuvala sam 4 velike i 3male tegle. Sutra ako nebude kise idem da naberem tresanja za bar 2 tegle slatkog,za koji dan dok stignu visnje i njih cu par tegli,i to je to,bice 10-ak tegli slatkog.




Ivanka 75 -> RE: Zimnica (2.6.2013 21:25:08)

Ja skuvala slatko od trešanja (3 tegle), u utorak mi stižu jagode i za slatko i marmeladu [sm=smiley1.gif]
Za koji dan berem višnje, biće i višnjevače, i soka, i slatkog, rešila sam! [sm=bravo.gif]




branki* -> RE: Zimnica (2.6.2013 21:26:34)

kako pravis visnjevacu?




lesica -> RE: Zimnica (2.6.2013 21:28:58)

Vidite bre Branki, ne traži recepise za zimnicu već direkt pa višnjevača [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




branki* -> RE: Zimnica (2.6.2013 21:31:14)

haha[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]
to je zato sto sve fore oko zimnice vec znam i praktikujem[sm=jezicek.gif]




Ivanka 75 -> RE: Zimnica (2.6.2013 21:38:36)


IZVORNA PORUKA: branki

kako pravis visnjevacu?


Red višanj, red šećera, i tako sve dok imaš satojaka. Zaliti rakijom da ogrezne, staviti na sunčano mesto, promućkati povremeno i nakon otprilike mesec i po (40 dana) procediti u flašu.
Piti po potrebi [sm=smiley1.gif]

Ja na ko 3kg višanja potrošim oko 2kg šećera, imam neku mega teglu pa mi taman stane toliko. I na to oko 1l rakije. Prošle godine sam prelivala rumom, joj što je bilo dobroooo, malo drugačiji ukus, ali dobro! Ove godine ću običnom rakijom.




branki* -> RE: Zimnica (2.6.2013 21:54:10)

visnje bez kostica?rakija,obicna,sljivovica?nakon mesec i po je li procedim ili samo prespem u flasu?je li drzim u poklopljenom sudu?
izvini sto gnjavim...[sm=smiley1.gif]




Ivanka 75 -> RE: Zimnica (2.6.2013 22:00:28)


IZVORNA PORUKA: branki

visnje bez kostica?rakija,obicna,sljivovica?nakon mesec i po je li procedim ili samo prespem u flasu?je li drzim u poklopljenom sudu?
izvini sto gnjavim...[sm=smiley1.gif]


Da da, bez koštica, procediti pre presipanja u flašu, ako je u tegli zatvoriti poklopcem a ako je u nekoj većoj flaši zatvoriti zatvaračem dok stoji na suncu.

Ja sam prve godine samo prekrila teglu krpom, velika greška, nije dobro ispalo, bljutavo. Posle sam zatvarala pokolpcem i odlična je. Mora poklopcem da ne izlazi para.




branki* -> RE: Zimnica (2.6.2013 22:02:19)

ok,ivanka,hvala[sm=smiley1.gif]
planiram da isprobam.




Ivanka 75 -> RE: Zimnica (2.6.2013 22:10:35)


IZVORNA PORUKA: branki

ok,ivanka,hvala[sm=smiley1.gif]
planiram da isprobam.



Nećeš se pokajati, veruj mi.




Lu -> RE: Zimnica (3.6.2013 7:49:33)

Ja sam napravila djetalnu marmeladu sa džemfixom, stavila sam tečno sladilo.
Od 1kg jagoda izašlo mi tri male teglice, ali biće još jagoda dok usija sunce.[sm=smiley36.gif]




Lu -> RE: Zimnica (11.6.2013 18:51:06)

Sad znam kako izgleda kaša od jagoda, pravila sam marmeladu sa džemfixom kao i prošli put ali sam dobila kašu[sm=smiley6.gif]
Ne znam kako ću to upotrijebiti, skroz je rijetko[sm=zmeden.gif]




minnica -> RE: Zimnica (14.6.2013 15:12:06)

Juče smo obrali trešnju iz bašte. Pošto je ne prskamo, a i od ove kiše silne bilo je dosta oštećenih. To sam sve jutos očistila i sad kuvam neki džemić. Nema puno, ali biće par teglica.




Olga75 -> RE: Zimnica (14.6.2013 15:45:14)

dzam od tresanja ? one su meni suve nekako za dzem , nikad mi ne bi palo na pamet da od njih pravim dzem
slatko i kompot da ali dzem nikada




minnica -> RE: Zimnica (14.6.2013 15:49:27)

stavila sam ih u metalčevu šerpu poklopljenu tako iscepane na otprilike 3 (imam 9 podeljaka na šporetu) dok nisu skroz pustile vodu i počele da vriju, pa sam kasnije dodala šećer i sad se tako krčka na tihoj vatri dok se ne zgusne. pustile su dosta soka, nisu uopšte suve.




Olga75 -> RE: Zimnica (14.6.2013 15:52:00)

a jesi li pravila ranije ? ajde molim te kazi kako je ispalo da probam i ja [sm=smiley1.gif]




minnica -> RE: Zimnica (14.6.2013 15:58:34)

nisam od trešanja, ali tako pravim od bilo čega. javiću. [sm=smiley1.gif]




minnica -> RE: Zimnica (15.6.2013 9:50:00)

Olga, javljam utiske. Dakle, nije ispalo baš džemasto. Ispalo je kao trešnje u gustom sirupu. Pošto ima tri teglice (manje), iskoristiće se kao preliv za palčinke ili panakotu ili griz i sl. Eto. Pretpostavljam da bi sa džemfiksom od toga ispao džem, ali ja ne volim želatinaste džemove, pa nisam htela da stavim.




Olga75 -> RE: Zimnica (15.6.2013 9:53:26)

a mozda da se izblendaju pa tako kuvaju ? mozda bi bile vise dzemaste ?
ajd je da probam tako kad kupim tresnje , sta mislis ?




minnica -> RE: Zimnica (15.6.2013 9:56:57)

Nemam pojma. Mama mi kaže da su trešnje vodenaste, pa bi svakako bilo tako tečnjikavo. Možeš pogledati neke recepte na netu, čini mi se da je u coolinarci bilo recepata za džem od trešanja.




Olga75 -> RE: Zimnica (15.6.2013 9:59:05)

ja svaki pekmez pravim na isti nacin : ocistim voce , izgnjecim , stavim secer i ostavim da odstoji i onda kuvam na jako tihoj vatri dosta dugo i dodajem konzervans
probala sam ja i zdrav pa kao vak - naki secer pa bez konzervansa pa ovo - ono
ali najbolje bude kad napravim klasicno




lesica -> RE: Zimnica (15.6.2013 10:00:07)

Ukoliko se samelju pre kuvanja, trebalo bi da se dobije nešto kao marmelada. Mada generalno, trešnje se retko da ne kažem uopšte maltene ne koriste u toj nekoj pripremi.
E da, možda da dodate malo i belih trešanja.




minnica -> RE: Zimnica (15.6.2013 10:05:37)

I ja najviše volim klasične, a da sam imala vremena, verovatno bih smislila nešto bolje sa trešnjama. Ovako, morala sam ih za nešto iskoristiti.




Olga75 -> RE: Zimnica (15.6.2013 10:07:17)

ja sam samo jednom u zivotu videla bele tresnje , ozbiljno
na jednom salasu i tamo sam ih probala sa drveta
ne znam da li ima na pijaci kod nas uopste
sad sam se bas zaintrigirala za pekmez od tresanja [sm=smiley36.gif]
mada ako se to ne radi , sigurno ima neki razlog




Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sledeća stranica >   >>