RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Anoniman -> RE: Zimnica (29.8.2012 10:38:22)

jbt, sad citam - bas je mnogo [sm=smiley22.gif] jos kad dodas kuvani paradajz na to ....
ali nas je osmoro bez kampera, valjda se potire




jance -> RE: Zimnica (29.8.2012 11:27:45)

ok, to mi vec vise onako pase, planirala sam na 1kg breskvi da stavim 400g secera, ali cu mozda i vise. tako ti je to kad prvo kupis sastojke pa onda trazis recept!
da, i kupila sam u Tempu teglice, i te cu da operem ipak su bile otvorene i stajale tamo ko zna koliko dugo...
koliko bi trebalo na 5kg breskvi da ode otprilike teglica? da znam dali da dokupujem jos za sljive...

znaci ide ovako celo uputstvo: (sad me kontrolisite ako sam nesto prpustila):
prvo doobro operem teglice i pripadajuce poklopce. onda ogulim breskve i naseckam na komadice na kakve zelim da ih imam (moja svekrva ih melje u mlinu za meso, jel moze i tako mozda?). onda stavim sve u veliki lonac: breskve, secer i limun zajedno pa prvo na jaku vatru da provri pa kad provri onda smanjim na pola i ostavim da se krcka do zeljene gustine, ali uglavnom da se krcka jaaako dugo. stavim tegle u rernu da se zagreju na cca 100 stepeni (poklopce ne, jel tako?). onda punim vruc dzem u tople teglice, stavljam prvo preko celofan poduplo, pa onda na to zavrnem poklopac, okrenem i ostavim da stoji 10min. posle 10min ponovo okrenem pa sve zajedno stavim negde u cosak u kuci i zapakujem u cebad da se polako hladi....




jance -> RE: Zimnica (30.8.2012 15:48:07)

breskva skuvana, od 5kg ociscenih ispalo 6 punih teglica. kuvali smo do 2 posle ponoci, do 3 smo sve ostalo (kasno smo krenuli kuvanje).

sad se kuva sljiva, evo sat ipo kako je provrila, na laganoj vatri, ne zuri mi se....

sta inace jos planirate za zimu da ostavljate ove jeseni? mi smo se nesto zaukali pa kontamo , kako bude para da stavimo nesto sto bas tada ima jeftinije. mm bi jos sada da stavimo dunst od breskvi, pa smo onda zavrsili sa slatkim, aod slanog iliti kiselog bi volela ajvar ili pindjur i naravno krastavce. i na kraju bi stavljala i kupus.
jjel neko ima recept za onu kupus salatu sto se u tegle stavlja. moja mama je to jednom davno napravila, samo jednu veliku teglu, ja sam se ubila od toga!




Olga75 -> RE: Zimnica (30.8.2012 17:14:54)

mislim da cu sutra da napravim sok od grozdja , mozda , ako me ne bude mrzelo [sm=smiley24.gif]




jance -> RE: Zimnica (31.8.2012 13:34:24)

izgleda da samo ja pisem u ovu temu al nebitno.
uglavnom, dzem od sljiva je gotov, ispso je odlicno al je gust strasno. od 8.5kg ociscenih sljiva dobili smo 7 teglica dzema.

a i dodjoh samo da kazem koliko sam srecna, uspela sam da nadjem mamin recept za pindzur!




Olga75 -> RE: Zimnica (31.8.2012 13:51:01)

da prostis i ja pisem na ovu temu [sm=smiley36.gif]
eno grozdje u seceru i ceka svoj red
a pekmez . kompot , sljive generalno ne volim nikako pa to ne pravim a breskve sam ostavila pa vec i zaboravila na njih [sm=smiley36.gif]




daca77 -> RE: Zimnica (31.8.2012 14:05:02)

A ja vec 3 dana pravim dzem od sljiva-ispalo ukupno 38 tegli od 1kg.




jance -> RE: Zimnica (31.8.2012 16:39:17)

pardoniram Olga. sad ovde treba da dodje onaj smajli sto grli al pisem sa mobilnog pa nece moci.

daco zeno al koja je to kolicina sljiva onda bila?




Lu -> RE: Zimnica (31.8.2012 21:29:51)

Meni nešto rano za zimnicu, ja planiram početi tek polovinom 9. mjeseca.
Praviću sve što i uvijek, ostala mi je jedna tegla paprika i jedna  krastavaca, trebam prvo to pojesti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Imam dosta slatkog od prošle godine pošto mi to slabo jedu moji ukućani, šipkov pekmez, šljivov,neki kompoti...tako da to neću ni praviti, možda nešto malo.




jance -> RE: Zimnica (2.9.2012 13:19:29)

pitanje: sad ovako malo uopsteno al odnosi se i na recept za kompot od breskvi a i na recept za pindzur. ako imam u receptu konzervans a ne zelim da ga stavljam, mogu jednostavno da ga izostavim ili moram da trazim drugi recept u kome uopste nema konzervansa.




Anoniman -> RE: Zimnica (2.9.2012 13:29:21)

Ni moja mama ni ja nikad ne stavljamo konzervans ali sve kuvamo mnooooooooogooo duže nego kad se stavlja.




jance -> RE: Zimnica (2.9.2012 23:05:08)

breskve gotove, samleveno sve potrebno za pindzur, sutra cu da kuvam, naterase me da napravim samo pola doze, kao pa ko ce to jesti, ako ispadnu 2 pune teglice od 750g puno sam rekla [sm=smiley36.gif]

jos krastavci, ali ce morati da sacekaju mm platu pa koliko dobijem i kakve dobijem..




daca77 -> RE: Zimnica (3.9.2012 8:00:41)

Jance, imala 3 velike gajbe pune sljiva




jance -> RE: Zimnica (3.9.2012 8:14:15)

da, moguce tako.. ja sam se bas bila iznenadila na kraju koliko smo u stvari dobili kad se preracuna. da budem iskrena, da imam jos para jos bi pravila dzema od sljiva mislim. a inace stavljala sam na kraju i malo ruma i limun i cimet, ni jedno se ne oseti, rum uopste, limun malko a cimet u mirisu...




daca77 -> RE: Zimnica (3.9.2012 8:16:55)

jance, mi smo dobili gratis sljive iz sela i zato nam je bilo zao da nam propadnu. Ja sam napravila 10-ak tegli sa rumom i cimetom i mogu ti reci da se oseca, aromatican je.




jance -> RE: Zimnica (3.9.2012 8:48:49)

uf to je super kad tako dobijes nesto. ja bi isto tako odma ostavila za zimu... sad bi mi bilo dobro kad bi mi neko tako donirao nesto krastavaca, bas bi bilo lepo.. [sm=smiley1.gif]

da, i Tash, bila u nedelju na Limanskoj pijaci, ima breskvi ipak, i to dosta, ali cena im je skocila vise nego duplo! mi smo na kvantasu kupili za 55din/kg, u petak na selu na pijaci za 90din/kg a u nedelju na Limanskoj su bile oko 120din/kg...




daca77 -> RE: Zimnica (3.9.2012 10:16:39)

O bas je povoljno kod vas. Ja placala 70 din kg breskve...
A krastavcice necu spremati...prosle god.kupila lepe, prelila klasicno onim rastvorom, a oni krenuli da rastu kao sundjer. Ocigledno su bili suplji i zato se ovo i desilo[sm=zmeden.gif]




jance -> RE: Zimnica (3.9.2012 12:23:50)

ma to su bile neke manje, i kupovala sam na gajbu pa je zato i bilo tako jeftino. za pekmez mi nije bilo bitno dal su lepe i tako to...




jance -> RE: Zimnica (3.9.2012 17:51:39)

pitanje: koliko dugo kuvate kompot od breskvi? ovo se pre sve.ga odnosi na recept bez konzervansa

i jel jos neko ima da u pindzur nestavlja plavi patlidzan?




Olga75 -> RE: Zimnica (3.9.2012 18:14:19)

samo da ga probije kljuc jer se breskve izgnjecave i raspadaju ako se kuvaju
a sta je problem u par zrna konzervansa [sm=zmeden.gif]
i kad ih prokuvas onda ih stavis u serpu sa vodom pa u pecnicu da se dunstuju i valjda se nece pokvariti
na nekioj od predhodnih strana sam stavila recept za kompot mislim bas od breskvi




jance -> RE: Zimnica (3.9.2012 18:54:58)

da, tako sam i ja nekako ali nisam stavljala u rernu, ostavila sam na ringli da se ohladi. a za konzervans nemoj da me pitas, muz mi je najnoviji pobornik bezkonzervansne zimnice. kao zbog majstora.
a ni u pindzur mi nije dao da stavim a to dete sigurno nece jesti jer smo napravili ljuto.




Lu -> RE: Zimnica (3.9.2012 21:28:19)

IZVORNA PORUKA: jance

pitanje: sad ovako malo uopsteno al odnosi se i na recept za kompot od breskvi a i na recept za pindzur. ako imam u receptu konzervans a ne zelim da ga stavljam, mogu jednostavno da ga izostavim ili moram da trazim drugi recept u kome uopste nema konzervansa.

Ja ni u što ne stavljam konzervans, samo stavim vruće tegle u pečnicu na 100 st. pola sata, isključim i pustim da se ohladi ali moraju biti originalni poklopci, to je pasterizacija.
Radim tako godinama i ništa se nikad ne pokvari. 
Npr. krastavce samo zalijem vrelom vodom sa dodacima po receptu, zavrnem i u pećnicu, paprike prokuham 1 minut itd..znači ništa ne kuham duže nego što piše u receptu.




jance -> RE: Zimnica (3.9.2012 21:44:09)

e tako i mi radimo otprilike, samo sam za breskve bila nesigurna. kuvala sam ih 10min, a vec su mi bile mekane jer sam ih kupila u petak a stavljala u nedelju. osim toga, dzemove i pindzur tako radim.
cek a kako bi islo za breskve onda? stavis ih u tegle, stavis secer i prelijes vodom, zatvoris i stavis u hladnu pecnicu i ukljucis na 100? pa kad se ugreje na 100 (iskljuci lampica) onda iskljucis i ostavis da se ohladi u pecnici?




Lu -> RE: Zimnica (3.9.2012 21:51:37)

Ako breskve prokuhaš prvo, predpostavljam, staviš ih tako vruće u vruće tegle i zatvoriš, onda u već zagrijanu pećnicu na 100st. pola sata i isključiš, ne otvaraš odmah nego kad se ohladi pećnica onda izvadiš.




jance -> RE: Zimnica (3.9.2012 22:21:54)

a ako ih ne prokuvavam prvo? onfa pretpostavljam da bi isla kombinacija sa Olginom varijantom. tegle u serpu na jedan kljuc, za to vreme zagrejati rernu na 100 stepeni, staviti u zagrejanu rernu, sacekati (koliko?) iskljuciti pa sacekati da se ohladi.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sledeća stranica >   >>