Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 18.10.2013 21:16:41
|
|
|
|
Sandra_n
|
A da dajem mu ujutro nekad i mlecne proizvode jedino da ostavim mlecne za ujutro a zitarice uvece?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 18.10.2013 22:11:56
|
|
|
|
Rosita
|
Sandra, to ti je najpametnije. I ja dajem ujutru voce sa zitaricama, popodne povrce sa mesom, isto ne znam sta bih davala za veceru kad dodje vreme, s tim sto ti imas sjajnu opciju sa mlecnim proizvodima. E da, sredi tiker, trudna si 77 nedelja
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 19.10.2013 3:22:49
|
|
|
|
Sandra_n
|
Joj ja zaboravila na taj tiker zaboravila sam i kako da ga namestim
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 19.10.2013 5:47:41
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Sandra jesi li uvela gluten? Ako jesi ujutru imas super opcija a onda uvece zitarice s mlekom
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 19.10.2013 7:38:20
|
|
|
|
adulence
|
Uvece daj mlecno zitne kase...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 19.10.2013 11:43:15
|
|
|
|
Rosita
|
Cure, rekoste mozd avokado? Idem danas u tempo pa da kupim. Posto D jede voce sa palentom ujutru, bas nam treba nesto novo, breskve prolaze, sljive isto...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 20.10.2013 16:23:31
|
|
|
|
Sandra_n
|
Nismo jos uveli kravlje mleko a ne izmuzavam se tako da ne mogu zitarice sa mlekom a jesmo uveli gluten.Milj daj neke ideje
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 21.10.2013 10:28:12
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Sandra evo jutros je Dunja doruckovala peceno zumance na puteru (moram malo da ga osolim jer inace nece da ga jede sto mi je bas cudno s obzirom kad ja pecem sebi jaje ja ga ne solim uopste), tost hleb sa puterom i mladi sir (taman moze rukicom da ga drzi) i malo sveze paprike, juce je doruckovala poparu, prekjuce je jela kiflice (sama) a ja sam joj iz case davala jogurt, isto moze i proja, palenta, sve sa mlecnim proizvodima, ponekad joj dam i slatki dorucak isto kad ostanem bez ideje, ali dam i recimo kajganu od zumanceta sa paprikom i lukom i to recio moze da rucka opet sa mladim sirom ili pavlakom. Uvece joj nazalost dajem kupovne zitne kasice (to je jedino kupovno sto joj dajem jer ja isto ne mogu svoje mleko da izmuzem) i uvek gledam da bude kasica koja se sprema sa vodom, ima milupinih dosta kasica koje idu sa vodoom ima i hipova probiotik kasica isto s vodom i td. A opet mozes uvece da joj das vocni jogurt sa keksom (ja ne praktikujem nikakve keksove i keksoline i sl jer moja pati od zatvora a u svim proizvodima za bebe stavljaju med kao zasladjivac), ili joj ti napravi vocni jogurt sa ovim obicnim i vocem koje imas u kuci. Juce je rucala kraljevski, pilece belo (pekla sam celo pile u rerni pa sam joj iseckala belo meso na sitne sitne parcice), kuvani kukuruz, pire krompir, pecenu papriku sa belim lukom i malo sira. Jela je dugo ali je stvarno dosta pojela, u subotu je jela grasak (napravila sam grasak kao sto ga inace pravim za nas) sa zumancetom kuvanim i proslo je ok. Mislim da je njima bitno i sarenilo u tanjiru kao i to da oni imaju osecaj da oni sami nesto rade, znaci u rukici drzi bar nesto od hrane, pokusava ona kaziprstom i palcem da hvata ali joj ne ide ali pustim ja nju kad vidim da je ok jela da ona sama brljavi dokle god hoce. Polako mi to jedemo iskreno. I nema veze sto po kolicini ona meni manje jede nego recimo pre mesec dana, prosto kad bi svi tako sporo jeli brze bi oset_ili sitost i manje hrane bi uneli. Tako da se ona ne zali i sve nam je super. Ne zavaravam je, niti mislim da bih i uspela da je hranim u set_alici, niti mi to ima smisla posto oni treba da sede za stolom, a ne da stoje i set_kaju. Ali eto roditelji svasta rade da bi deca bar malo jela . I posto joj se ocigledno sad opet menja ritam, sad je hranim kad ona hoce a ne na sat (pokaze mi kaziprstom prema ustima da hoce da jede). I to pali, znaci ogladni i onda trazi. Jedan dan nije jela 5 sati. Ali je zato pojela parcetinu musake s tikvicama (ja to bez mesa pravim). Hajde ako se set_im jos neceg za dorucak napisacu. Mislim ima gomila varijanti sta mozes da pravim, peces u rerni, recimo ja joj pravim one keksice za bebe (sa bananom) pa ih izmrvim u jogurt i dodam voce eventualno. milina. Nekad se sama sebi divim ehheeh... Lenju pitu sam joj recimo davala za slatki dorucak. I tako svasta. Idem da vidim te recepte za pastetu, sve vas
< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 21.10.2013 10:41:52 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 21.10.2013 10:45:30
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Rosita, ja pitala svoju dr kad uopste da krenem sa juznim vocem (a da nije banana) i generalno sa citrusima ali moja dr kaze da nije bas ljubitelj da se to deci daje do godine. E sad nije mi iskreno ni dala neko objasnjenje niti sam je ja pitala zasto ali dokle god imam nesto za D sveze ili cak i u zmrzivacu ja cu njoj to davati a kapiram tamo negde pred godinu dana cu poceti da joj dajem avokado i slicno. Plus nasla sam podatak na jednom sajtu da avokado moze da se daje vec bebama kao prva hrana sa 6 meseci a na drugom sajtu pise tek posle 10. izes ga. prepun je masti sto je super za bebe i ima svega u njemu ali ne znam zasto ovi preporucuju od 10tog meseca
< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 21.10.2013 10:51:06 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 21.10.2013 21:31:04
|
|
|
|
Rosita
|
Ja non stop dajem isti dorucak, voce sa palentom. Nit smem mlecno, nit gluten, ma nacisto ograniceno. Uskoro ce kontrola. Ja kad zavrsim zumance mozda i na svoju ruku uvedem gluten. Danas sam izgnjecila bananu i bundevu, plakao je, nije hteo da jede. Kad sam izblendirala nesto je i pojeo, mada nerado, tako da ne mogu pouzdano da tvrdim da nece gnjeceno. Stavila sam malo banane na tacni, lupao je i razmazivao. Nemamo hranilicu, nikako da stignemo da kupimo, moramo ovih dana. D nikad nije hteo u krilu da jede. Ja ga uslonim na jastuke i dajem mu kasicicom. Mada, sad se uspravlja da sedi, a tako opet nece da jede, ma. Sad ni slatko nece rado, a hteo je. Da li ce ti zubi vec jednom? Mnogo je kmezav i samo bi da ga nosam, nocu se cesto budi... M i Lj, ja kad bih cekala da D skroz ogladni, tek ne bi jeo. On bi bio nervozan, a kad je nervozan nece, kao i tata mu :). To je jedan zvrk nestrpljivi kome ni pelenu ne mogu da promenim koliko bezi, puze, vrti se. Tako je i kod hranjenja. Btw, nisam kupila avokado.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 21.10.2013 21:46:38
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
bice vam mnogo lakse kad uvedes gluten. Cak sam ja mislila da sam ja prilicno cekala ali eto vidim da mame cekaju i duze da uvedu gluten. Ja sam isto kao i ti ostala bez ideja ali sam ja Dunji u tom uzrastu davala samo rucak i jednu vocnu uzinu uglavnom a tek ponekad predvece gotovu milupinu kasicu sa pirincem i kukuruzom. Sa 6,5 gluten, sa 7 i nesto malo mlecne proizvode, i zumance i tek kad sam njih uvela onda sam uvela dorucak. I eto sad klopa. Sporo mi se sve cinilo. Jakoooo sporo, verovatno kao i tebi sad ali krene to nekako brze A od kad si ti pocela da uvodis cvrstu hranu? Nisi ti rano krenula. Ja sam spram tebe ranije krenula cini mi se, dunji sam dala milupinu kasicu sa 4 i po meseca prvi put. Pa zar ne rece ti ako mazis svog derana da nece traziti da jede ??? Kakva onda nervoza? Ti spremi sve da bude na odmah i mazuljaj ga 4 sata i onda mu daj da jede hehehe... ps:avokado moze da uzrokuje zatvor kao i banana kod nekog
< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 21.10.2013 21:49:43 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 21.10.2013 23:00:41
|
|
|
|
Rosita
|
Isto, 4.5, malo jace. Da, ako je puno gladan, nevózan je i hoce da ga nosam ili da sisa, cvrsto jok. Ali to se retko desava, ne dopustim. Ne mogu bas da testiram da ga mazim non stop 4h, pa opet, hehe. Ti si rano uvela gluten, kakvi kasno :) Ma tvoja frajla carica, znas kolko cemo mi guliti do paprike sa belim lukom ;) A te pirin.kukuruz milupa, jesu isto onako bezveze ukusa - po meni - kao pirincane? Sa cim ih spremas, sa mlekom ili vodom?
< Poruku je uredio Rosita -- 21.10.2013 23:07:02 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 22.10.2013 6:35:10
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
ja kupujem samo kasice koje se prave sa vodom. Po meni sve te kupovne imaju bezveze ukus evo tek neka milupina za bebe od 8 meseci ima neki kao ok ukus. Kupila sam bila i neku hipovu probiotik kasicu ali meni sve to istog ukusa. Kazem ne dajem joj lino proizvode nema potrebe za njima, sta bih s njima, da ih dajem eto za dorucak a i oni se svi prave s mlekom. Plus bebama treba secer ali tek nakon godine a ja joj dam vec da jede nesto sto ja pravim od kolaca sto ja pravim ali bas smanjim kolicinu secera i koristim zuti secer (najbolje bi bilo da koristim onaj braon secer ali izes ga) i u svim tim proizvodima je med glavni zasladjivac a med steze stolicu. Nego kad prestanes da blendas moguce da cete opet imati problema sa tvrdjom stolicom tako je i nama bilo. Krupniji parcici pa se teze vare. Tj ja sam prvo gnjecila mesec dana a sad seckam. U svakom slucaju kad sam pocela da gnjecim smo imali malo problema i sad opet od kad seckam, valjda prosto organizam treba da joj se navikne. Jovicaa kaze da bebama ne trebaju ukusi kaze to je stecena navika ali onda beba ne bi imala omiljenu hranu da je tako, znaci da oni ukus odmah sortiraju na "svidja mi se" i "ne svidja mi se".. Naravno kao i mi odrasli nesto sto nam se svidjalo moze da nam se vise ne svidja i obratno. Ja sad gledam da joj pravim ukuisne stvari jer bi i meni vise bila muka da joj samo obarim povrce ili meso a da ne zacinim ili ne napravim neku ukusnu kombinaciju. Plus je meni patronazna rekla bez obzira sta svi govore neke bebe jednostavno nece da prihvate bljutavu hranu. Zato neke bebe od kupovnih kasica vole samo juvitanine (koje su po kvalitetu odlicne ali dodaju soli i secera) pa je bebama to kolko tolko ukusno. Pa i majcino mleko ima ukus i menja ukus u zavisnosti sta majka jede tako da je beba mozda i privrzenija nekim ukusima. Npr ja stvarno vise volim slano od slatkog i evo i ovoj mojoj je slan obrok drazi od slatkog. Voce voli isto kao i ja ali te slatke kasice bas nesto ne mirise iskreno.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.10.2013 20:51:57
|
|
|
|
Rosita
|
Zene, tri pitanja. Od kad vam bebe piju cesmovacu? Od kad ne koristite sve zasebno od posudja za njih, ako ne koristite? I do kad ste svaku namirnicu uvodili po tri dana? Specijalno za MiLj, posto smo otprilike u isto vreme pocele sa cvrstom, kad si uvela 3. obrok? Mozda te i pitah, al budi drug pa ponovi.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.10.2013 21:05:07
|
|
|
|
little_one
|
Rosita, cesmovacu ako mislis neprokuvanu onda jos uvijek nisam prestala da prokuvavam, ali povremeno znam da joj dam da popije vode iz case....a cesmovacu od pocetka dajem..samo prokuvanu...opet zavisi kakva je voda, znam da u Vojvodini skoro niko i ne pije tu vodu...kod nas jeste malo tvrda voda, al trebalo bi da je ispravna...tako da ne vidim poentu u kupovanju vode...ni mi za sebe ne kupujemo... Sudje sam koristila njeno dok spontano nije povecala obroke...imala sam malu metalcevu serpicu u kojoj sam joj kuvala rucak, i znala sam da joj je to dovoljno...kad sam skapirala da mi je serpica do vrha puna i da brzo ukuvava skairala sam da je vrijeme za vecu serpicu...pa sam uzela najmanju od nasih serpi....a inace nisam koristila posebno posudje....kasiku je imala svoju ali sam nekad pocela da ubacujem i metalnu kasiku, samo za caj jer je silikonsku previse pocela da grize... a sto se tice uvodjenja nove hrane 3 dana, ja jos uvijek uvodim na tri dana sve namirnice, i mislim da se treba paziti dok god se uvodi nova hrana....nikad ne znas na sta dijete moze reagovati...ako cemo realno i mi danas mozemo reagovati na neku hranu koju u zivotu nismo probali a mozda cemo imati alergijsku reakciju na nju...ipak kod djece bih pazila, odrasli ipak znaju reci ako im se nesto desava, djeca bas i ne... Treci obrok kad su prva dva vec dobro prihvacena i ne mrljave se i ima oko 9 mjeseci barem...ne bih prije bas ako nema potrebe....
< Poruku je uredio little_one -- 30.10.2013 21:06:09 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.10.2013 21:28:04
|
|
|
|
milicicak
|
Rosita, cesmovacu jos ne pije... i dalje ima svoje odvojene sudove (tanjire i case) i sundjer za pranje, kuvala sam joj posebno do 15 meseci od tada hranu spremam u istim posudama kao i nama... i dalje sve novo uvodim tri dana...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.10.2013 21:35:51
|
|
|
|
jole82
|
Rosita 1. Ni mi još ne pijemo česmovaču, jer i kad se prokuva ima kamenca i nekog taloga kad odstoji koji mogu golim okom da se vide. 2. Posudje ima svoje(i za kuvanje i za jelo i zaseban sunđer za pranje), al kad bude skroz presla na našu hranu, tripujem tamo posle godine, onda će jesti ono iz naše šerpe i sa zajedničkim escajgom.. 3. Po tri dana i dalje..planiram tako dok sve ne počne da jede..mislim da to nije veliki problem, ta 3 dana...pa ćemo tako dok sve ne bude probala 4. Treći obrok smo od prošle nedelje sa 8m20d (počeli sa 5,5 sa ch) jer je količinski lepo jela ova dva već duže vreme. Poklopilo nam se i sa uvođenjem glutena, pa tako imamo i veći izbor za doručak...
< Poruku je uredio jole82 RR -- 30.10.2013 21:43:38 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.10.2013 21:38:13
|
|
|
|
little_one
|
E vidis ja nista to nisam odvajala...prala sam istim sve kao i nase...flasicu za vodu sam otkuvavala na 3-4 dana...sve normalno i stvarno smo zdravi...evo nismo jos nijednom bili ozbiljno bolesni da smo koristili antibiotike i sl....sa 6 mjeseci je imala trodnevnu temperaturu sa osipom i bez drugih znakova....neka viroza i to je bilo to...ostalo sve po ps-u... Radi po osjecaju, ti znas najbolje svoje dijete, on ti je malo i osjetljiv koliko sam shvatila pa oprez svakako ne moze da skodi!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.10.2013 23:39:43
|
|
|
|
Rosita
|
E hvala vam lepo. Ja kupujem flasiranu vodu, kupujem male flasice, valjalo bi da radi ekonomicnosti kupujem vece. Ima zasebno posudje, a skoro sam podlegla pritisku mm da imamo zajednicki sundjer jer njega mrzi da komplikuje kad on pere sudove. Neko rece da mu dr kaza da od nekog momenta ne mora svaku namirnicu 3 dana da uvodi, zato upitah, no i ja planiram tako da nastavim, bas kao sto rece Lo, osetljiv je bebac, stomacni tip na mamu :). A treci obrok bi nam bila vecera. Razmisljam o njemu jer se bebac puno budi i neretko sisa, pa bih probala da ga polako cinim sitijim pred spavanje, al videcu jos malo ovako, tokom dana njemu odgovara sadasnje stanje i ne pokazuje da bi hteo jos, i dalje malo tecnosti pije pa zbog cvrstih stolica ne bi takodje trebalo zuriti. Ja navedoh razlog. Al pricekacu, pa tu oko 8 punih, bas da se primaknemo i glutenu. Tako. Koriste mi puno vasi odgovori.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 31.10.2013 3:32:40
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Rosita ja sam Dunji uvela veceru cim sam joj uvela one pirincane milupine(rekla mi dr da to drzi sítost pa da joj ih dajem predvece a p= repopne sam uvodila nove namirnice. Dorucak sam uvela nakon zumanca kad sam pocelada joj uvodím nlecne proizvode
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 31.10.2013 7:43:12
|
|
|
|
adulence
|
Mi pijemo cesmovacu,nazalost znam da i flasirana voda nije najispravnija...a i ne bih da preterujem kad ce tu vodu ceo zivot piti...moje misljenje... ima svoju serpicu madda sve ccesce jede sto i mi jede iz obicne kasicice za kafu...flasicu malo koristi i sve cesce pije iz case...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 31.10.2013 8:35:01
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
ja Dunji nista ne odvajam posebno iskreno. Znaci sundjer je zajednicki cime perem, hranim je i nasim priborom za jelo. Ne prokuvavam joj vodu ali pije flasiranu ili gradsku preciscenu (imam neki filter) mada mi imamo bunarsku vodu koju uvek srkne malo dok se kupa (bunarsku vodu svake godine nosimo u higijenski na analizu i bakterioloski je ispravna a hemijski ima puno gvozdja tako da nije nista strasno). Mislim da su sad vec veliki. Ja sam Dunji prestala da prokuvavam vodu od 4tog meseca.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 31.10.2013 8:45:25
|
|
|
|
jole82
|
Joj jedno je kad beba sisa,a dugo kad pije na flašicu...kad se set_im samo sterilizatora..brrr...doro da ga ne koristimo više..i sad kad imam vec zaseban sunđer za flašice, time prerem i njene činijice...šerpicu i tako to može i našim sunđerom...al nekako mi heavy da joj sa sunđerom kojim sam prala pleh od pileta, perem i njene flašice Sad mi je mnogo lakše...dnevno 2 mlekca i zaboravim da mi je to obaveza...uhhh kad se set_im pored svega još i flašice na 3 sata, pa prokuvavanje vode...od 6m ne prokuvavamo i ne sterilišemo flašice..al i tu sterilizaciju sam postepeno ukidala..po nekad samo operem flašicu...pa onda sterilizacija samo noću i onda smo prestali...
< Poruku je uredio jole82 RR -- 31.10.2013 8:50:52 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 31.10.2013 10:41:06
|
|
|
|
Rosita
|
Ja dajem flasiranu isto zbog ocitog kamenca, inace ima mi logike da kad beba jede sveze voce, moze i da pije cesmovacu. Ma da, sta oni sve stave u usta, a mi cemo da glumimo laboratoriju, dakako ne, nakon lizanja parketa ja sam prelómila :). M i Lj, vi ste ranije od ostalih uveli tri, je l, pre punih osam? Ma videcu ja vec, nego volem cuti vasa iskustva.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 31.10.2013 11:18:50
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
da da pre punih osam. Rekla dr da mogu i polako sam ja to dugo nam je trebalo da proguramo jogurt iskreno. A evo sad ga pije ko blesava. Opet je to proces. Inace jutros sam joj onako proprzila luk i papriku na maslacu (toga jos imam domaceg iako paprika vec prolazi i nije vise tako mesnata i lepa) i ulila sam celo jaje u to. Razbila ti ja jaje bez razmisljanja i kad sam razbila pomislila sam ajao BELANCEeeeee.... Izes ga, pojela je hvala Bogu za sad je dobro samo cu je danas malo vise glediti
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?