Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 5.10.2013 23:10:56
|
|
|
|
Sandra_n
|
Rosita ispravno radis.Sika se daje odmah posle obroka samo ukoliko bebac nije pojeo ceo obrok a ako si mi dala voce i ako je pojeo ceo obrok nema potrebe da ubrzo sisa jer je njima to dovoljno inaju male stomake inako se najeo od voca znaci da je ok.Gore sam Pomenula laneno seme ono je dobro za zatvor i nema gluten tako da mozes slobodno da mu ubacis po kasicicu u rucak
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 5.10.2013 23:37:27
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Boraniju i grasak sam joj uvela posle krompira, karfiola, brokolija, spanaca, bundeve i tikvice (govorim samo o uvedenom povrcu). Nije iskreno imala problem sa tim namirnicama, cak ima vise gasova od karfiola. Uvela sam joj dosta rano jer sam to povrce imala u basti pa mi bilo bezveze da ne jede sveze iskreno kad vec moze.Da u pravu si da im treba vremena da svare zato ja nikad nisam dojila na zahtev vec na tri sata a na zahtev samo u periodima skoka u razvoju. Inace nasa dr kaze pre dinje i posle dinje treba da prodje dosta vremena od sikanja a za ostalo voce je ok sat vremena nakon jela. Jedna vocka je njima tesko obrok, tj to nije ni priblizno iznad 120 grama (bebe od pola godine jedu izmedju 120 i 200 grama po obroku). Ako sam htela da se vise najede (ajd tako da kazem) onda joj spremim kasicu od dve breskve i banane ali posle toga ne dajem da sisa. U svakom slucaju vec ces provaliti kako kod vas funkcionise.
< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 5.10.2013 23:38:15 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 6.10.2013 13:18:19
|
|
|
|
Rosita
|
Da li sme kukuruz secerac?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 6.10.2013 13:27:00
|
|
|
|
jole82
|
Rosi, ja sam joj davala par puta ranije, al sam ga propasirala kroz cediljku da se odvoji od one opnice...mislim da je tako prihvatljiviji za stomak..posebno ko ima osetljiv.. A grasak i boranija...hm...to se savetuje malo kasnije(uopste mahunarke).... ipak i nama moze tesko da padne grasak i boranija i posle da imamo gasove iako nema bola u stomaku...svi znamo od cega se prdi pored pasulja ...to je moja logika...a i pedijatar mi savetovala da mahunarke na kraju uvodim..pa sad kako ko misli da treba, nek radi... A inace ne znam da li znate, da se sirova boranija ne jede jer sadrzi protein fazin koji je otrovan i koji se ni susenjem ne unistava, samo kuvanjem!...Pa eto ako to vazi za sve pa i za odrasle, meni jos jedan razlog da je poslednju uvedem, cak iako se taj fazin razara kuvanjem....
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 6.10.2013 14:13:31
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Sme kukuruz secerac. jole u pravu si za mahunarke kazem ja sam rano uvela jer sam imala sveze u basti. Za divno cudo manje su je mucile skoro uopste i da nisu a od karfiola uzas jedan. Nego Rosita ne znam kad pocinjes da radis i da li imas posao ali gledaj da joj uvedes sve do tad. Ko god je bude cuvao nece toliko paziti. Ja ponekad mislim i na takve stvari, pogotovo u vrticu. A najbolje je da ti budes pored svog bebca kad mu nesto uvodis a ne da proba po prvi put u vrticu ili kod babe. Ja se vodim nekako time tako da cu gledati sve ja da joj uvedem do godine.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 6.10.2013 20:24:52
|
|
|
|
Rosita
|
MiLj, uh, to je logicno, treba izuvoditi sve pre povratka na posao. Ja sam malo stala sa novim namirnicama. Eto, po kuvaru sad idu spanac i blitva. Ja jedino zaledjeno da kupim. Moracu uskoro mahunarke, vrtimo se oko par namirnica. Pocecu zumance, pa eto spanac, ne znam sta jos od povrca... Kada ste prestale da ljustite voce?
< Poruku je uredio Rosita -- 6.10.2013 20:37:27 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 6.10.2013 21:00:41
|
|
|
|
pocahontas
|
ja jos uvek ljustim
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 6.10.2013 21:04:31
|
|
|
|
little_one
|
Mi ljustimo jedino bananu i jabuku kad je kuvamo za griz Malo off..Rosita, posto imas dijete sa alergijom na PKM, mislim da mozes dobiti produzeno bolovanje na brigu o djetetu jer ces vjerovatno onda i duze dojiti...nadam se da ne radis kod privatnika, ne znam kakvo je tu stanje al pokusaj se raspitati oko toga... i
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 7.10.2013 7:16:07
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
ja i dalje ljustim voce jer mi je dr rekla da oni nemaju mehanizam da se oslobode te kozurice ako im se zalepi za nepce ili grlo. Rosita ja sam zumance uvela u sedmom po preporuci pedijatra a opet snajka je zumance davala sinu skoro od samog starta isto po preporuci pedijatra. Tako da su tu misljenja podeljena. U svakom slucaju moja voli spanac i blitvu sa zumancetom a eto pre neki dan sam dodala i beli luk i jako joj se svideo. Bice mali gurman ocito. Nama nije ostalo jos mnogo toga da uvedemo. Uvela sam joj ribu. Nisam jedino belance. Od povrca nije jela jos svezu papriku, kupus i pasulj. Sve ostalo copa. Mesozder je ova moja tako da kad je mesni dan ona bas sve porucka sto napravim. Inace naravno nije svinjetinu probala ali mislim da ni nema potrebe. Mislim da cu uskoro poceti da joj dajem ono sto i mi jedemo. Razmisljam se o tom koraku vec par dana.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 11:21:52
|
|
|
|
Rosita
|
Zene, zumance, ah zumance . Treba poceti. Pedijatar kaze prve nedelje cetvrtina, druge polovina i td do celog. Nego, sta je sa uvodjenjem ostalih namirnica za vreme uvodjenja zumanca? Nije valjda da 4 nedelje samo to uvodimo, mislim stvarno ? Ne pitah njega, zaboravih. Help
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 11:46:46
|
|
|
|
pocahontas
|
ja sam zumance uvodila nedelju dana, znaci, tih 7 dana je jela samo zumance, svaki dan malo vise nego prethodni i za to vreme nismo uvodili nista novo.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 11:49:01
|
|
|
|
little_one
|
Rosita ja sam se striktno drzala tog pravila i uvodila citav mjesec zumance....al znam da niko na forumu nije postovao to pravilo (koliko znam) i svi su ga uveli za najvise 2 sedmice...vjerovatno mozes poceti i sa pola zumanceta i iduce sedmice dati cijelo i da sve prodje ok...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 11:56:47
|
|
|
|
Rosita
|
LO, ja hocu da ga uvodim 4 nedelje, ali sam u nedoumici bila oko uvodjenja drugih namirnica za vreme zumanceta. Sad su mi rekli na halo bebi- prve nedelje osmina, tri dana. Druge cetvrtina, tri dana. I td. Ostalih dana u nedelji mogu druge nove namirnice!
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 14:19:59
|
|
|
|
little_one
|
E izvini, nisam dobro procitala tvoje pitanje....ja sam davala dva puta sedmicno, kako se i dalje savjetuje da se daje citavo jaje...ali sam davala tipa ponedjeljkom i petkom tako da izmedju uvedem jednu namirnicu...ali nisam prve i druge sedmice nista novo davala tek sam trece sedmice jer prethodne dvije nije bilo reakcija, usudila sam se da probam izmedju da dam nesto novo...pokusaj tako kako su ti savjetovali u halo bebi. Jaje je po meni kriticna namirnica, bas kao i mlijeko pa sam bas pazila...a jesi li uvela piletinu? Ako nije bilo na piletinu reakcija isto mozes da budes dosta opustenija za jaje ali ipak oprezna...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 14:26:47
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Sto se tice zumanceta meni je dr rekla da krenem od cetvrtine ali sam ja za svaki slucaj krenula od osmine. Posto se ne daje zumance svakog dana potrajalo je ali sam ja prvo osminu dva puta, pa dva puta cetvrtinu i onda dva puta pola i celo na kraju. Bitno je jedino da je dobro skuvano, moja svekrva dala Dunji zumance rovito u sredini ja odlepila srecom tad je jela samo osminu pa joj je dala otprilike osminu onog dela sto se skuvalo. Kazu za jaje treba da se skuva 7 min da bi bilo tvrdo kuvano,, ja vala kuvam nekad i po 15
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 15:05:21
|
|
|
|
little_one
|
Misho pa to je plan za citav mjesec, osmina, cetvrtina, polovina pa cijelo....znaci ipak nisam jedina koja je tako davala...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 15:29:10
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
da da bas je potrajalo. Ja sam to tako za svaki slucaj a isto kao i ti sam izmedju ubacivala po neku novu namirnicu.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 15:31:03
|
|
|
|
Rosita
|
Lo, jesam piletinu jedinu od mesa zasad! Ma ne pitaj, i mene je strah, ali hrabro! Evo dala sam osminu. Isto necu bar ove, a mozda ni iduce n. nesto novo, al ja moram da znam sve unapred, zato sam pitala :)
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 8.10.2013 21:01:05
|
|
|
|
Rosita
|
Boga mi, opet ja :). Kupila sam pirincaní griz pa bih izvolela znati kak se to sprema? Ako neko zna da mi odgovori. Ili mi bar recite kako se psenicní griz sprema, ja to nikad nisam kupovala. Planiram da kupim i brasno od prosa. To je izgleda bas zdrava namirnica. A sto cu s njim, tek ce da vidim, bitno je da ja gomilam :)
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 9.10.2013 0:01:08
|
|
|
|
Sandra_n
|
Ja iskreno da vam kazem nisam mogla toliko dugo da se bakcem sa zumancetom tako da sam ja prvi dan dala pola sledeci dan celo i sve je proslo ok.Mislim da preteruju.Ako beba do sada nije bila alergicna na nesto slobodno pozuri sa zumancetom:) to je moje misljenje videces i sama osmina zumanceta je jako mala kolicina
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 9.10.2013 5:57:36
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Sandra ja se ne bojim alergija uopste jer niko u mojoj ni mm familiji nema alergiju na hranu ja sam bila tako obazriva zbog Dunjinog stomaka i racunala i mi kad se napucamo jaja prdimo ko blesavi a ona je tad bas imala probleme sa gasovima (al kaze mi dr da ona jednostavno tako vari hranu i da je sve to normalno).
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 9.10.2013 6:11:13
|
|
|
|
Olga75
|
IZVORNA PORUKA: Rosita Ili mi bar recite kako se psenicní griz sprema, ja to nikad nisam kupovala. ugrejes mleko i na 1 dcl stavis jednu supenu kasiku griza i to mesas stalno ( zagoreva ko ludo ) dok se ne zgusne ja stavim i malo neskvika , on nije nesto ukusan ako nije sladak ali ja ne stavim secer pa je moje muceno dete naviklo da ga pojede tako malo obojenog neskvikom ili kakaom
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 9.10.2013 8:05:29
|
|
|
|
Rosita
|
Olga, hvala :) Tek ce da da bude neukusno sa vodom, al za pocetak mislim da to mesam sa vocem. Sandra, ja moram oprezno,imali smo puno problema. A i da nismo, opet bih krenula max od cetvrtine, sta cu, takva sam : )
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 9.10.2013 8:07:15
|
|
|
|
milicicak
|
IZVORNA PORUKA: Rosita Boga mi, opet ja :). Kupila sam pirincaní griz pa bih izvolela znati kak se to sprema? Ako neko zna da mi odgovori. Ili mi bar recite kako se psenicní griz sprema, ja to nikad nisam kupovala. Planiram da kupim i brasno od prosa. To je izgleda bas zdrava namirnica. A sto cu s njim, tek ce da vidim, bitno je da ja gomilam :) Generalno, za sve te grizno/brasnene kuvanije ide 1 kasika griza/brasna na 1 dl mleka/vode. Ja sam uvek kuvala malo guscu kasu sa vodom pa posle miksala sa Allernovom u Baby buletu pa je izgledalo kao kupovna kasica.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 9.10.2013 8:51:41
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Rosita opet ja ponavljam sta mi je rekla nasa dr. Kako se beba navikava na hranu i ukuse preko majcinog mleka nasa dr savetuje da joj ne uvodimo hranu koju mi ne jedemo. Plus o tim super zdravim namirnicama postoje raznorazna misljenja a jedni kazu da one bebama nisu potrebne jer npr kao sto su godji bobice jer bebe nemaju zacepljenje krvnih sudova niti slicnih problema a i kazu da njihov stomak nije u mogucnosti da ih svari i da uzme korisne stvari iz svega toga. Evo moja dusa od jutros ruckala proju, pojela je bar 5 malih projica (imam onaj najmanji kalup za mafine), prvo sam je ja lepo nahranila jogurtom i projama a onda sam joj pustila da dve projice mrljavi, gnjeca i sama rucka jeeeeeeeeeee... haosa svuda mili boze. Za uzinu ce da dobije pecenu bundevu i pecen jabuke (vec su u relni) a za rucak dzigericu pilecu sa povrcem. Juce je trebao da bude mesni dan ali sam joj juce dala samo povrce jer smo skitale pa nisam stigla supicu da joj napravim tako da ce danas da rucka. Kupila sam joj juce neku hipovu kasicu koja se pravi s vodom i ima probiotik u sebi. mislim da ce joj se svideti.
|
|
|
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?