vukosava
|
Evo zasto ne smeju deca da se drze u rukama: *************** BABICA ISPUSTILA BLIZNAKINJU - Beba razbila glavu o šipku u kombiju BEOGRAD - Ne možemo da poverujemo da se obična lekarska kontrola završila strašnom tragedijom posle koje se naša ćerkica bori za život - pričaju Jelena i Goran Stojanović čija je šestomesečna beba teško povređena tokom vožnje u kolima Hitne pomoći. Sofija Stojanović sa sestrom Vozeći bebu iz Obrenovca u Dečju kliniku, kola Hitne pomoći, bez rotacije i sirene, naglo su zakočila kada im je put preprečio bahati vozač. Tada je medicinska sestra, koja je držala šestomesečnu Sofiju, pala sa sedišta, a beba je glavom udarila u metalni rukohvat. Mala Sofija nakon nesreće je hitno operisana na odeljenju neurohirurgije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu, ali je njen oporavak i dalje neizvestan, kažu lekari. - Lekari su nam objasnili da je tokom udarca glavom u metalnu šipku Sofija zadobila prelom lobanje, a zbog jačine udarca, kosti lobanje su joj se bukvalno utisnule u mozak. Operacija je uspešno prošla, ali kažu da se ne može znati tok njenog daljeg oporavka i posledice koje je ovako jak udarac ostavio na Sofiju - kroz suze priča otac Goran Stojanović. On kaže da je sve počelo kada je sa suprugom Jelenom odveo blizance Sofiju i Ognjena na rutinsku kontrolu kod pedijatra. - Najgore što smo očekivali od kontrole bila je vakcinacija. Nismo ni slutili da će Sofija samo jedan sat kasnije biti u operacionoj sali i boriti se za život - i dalje u neverici dodaje Sofijina majka Jelena. Jelena i Goran Stojanović očajni zbog sudbine deteta Na redovnom pregledu pedijatar je primetio da Sofija ima crvene pege na nogama za koje je pretpostavljeno da su alergijska reakcija od ujeda insekta, ali je lekar, za svaki slučaj, bebu uputio i na pregled u Dečju kliniku. Procedura je nalagala da se beba preveze kolima Hitne pomoći Doma zdravlja Obrenovac i da je sve vreme tokom puta drži medicinska sestra. Stojanovići kažu da im se vozač odmah tokom puta požalio da na kolima ne rade ni rotacija ni sirena. - Gužva na putu bila je ogromna. Vozač nije imao ni rotaciju ni sirenu, a iz kolone vozila niko nije hteo da se pomeri i propusti kola Hitne pomoći. U jednom trenutku vozač je pokušao da se uključi u saobraćaj, ali mu je put iznenada preprečio drugi automobil, posle čega je on naglo zakočio. Tada je medicinska sestra pala sa sedišta, ispustila moju bebu koja je glavom udarila u metalni rukohvat, a videlo se da joj je šipka ulubila jedan deo glavice - potreseno se priseća majka Jelena. Nakon toga su se vratili u Dom zdravlja Obrenovac, gde su im se pridružile još dve doktorke i jedna medicinska sestra. Odatle su istim kolima Hitne pomoći ponovo krenuli ka klinici u Tiršovoj. - Gužva je bila ista, niko od vozača nije hteo da se pomeri pred kolima Hitne pomoći. Bila je to strašna agonija. Htela sam da vrištim, ali nisam imala glasa. Samo sam gledala u moju bebu i njenu povređenu glavicu, i molila se da preživi - priča Jelena. Direktorka: Vozač je imao drugo vozilo Direktorka DZ Obrenovac Maja Todorović ne zna zašto je vozač izabrao baš taj auto, jer imao je još tri na raspolaganju. Kako ona kaže, zvučna signalizacija se uključuje samo u slučaju kada je pacijent vitalno ugrožen. - Sestra je poturila ruku pri padu da zaštiti dete, tako da je ono dobilo povrede koje su lakše što se tiče lokalizacije. Dete je zatim pod pratnjom lekara i dve sestre odvedeno do klinike. Nije bilo vitalno ugroženo, reagovalo je na zvuk, dodir i sve parametre koji se prate u tim situacijama - kaže Todorovićeva. Kada su napokon stigli do Klinike, beba je hitno prebačena u operacionu salu. Jelena, kaže, nije imala snage da se pomeri niti da ustane iz kola Hitne pomoći. - Osetila sam da mi ruke i nogu trnu, nisam mogla da napravim nijedan korak. Plašila sam se da pogledam lekara i onoga što bi mogli da mi kažu. Ubeđivala sam sebe da ništa nije strašno i da je moja beba bezbedna i zdrava - dodaje ona. Stojanovići kažu da za nesreću ne krive ni vozača, ni lekarsko osoblje, već onoga ko je vozilo Hitne pomoći bez rotacije i sirene pustio u saobraćaj. - Možda je za naše dete kasno, ali neka bar ova nesreća bude upozorenje da se takve stvari više ne ponavljaju i da nijedno dete više ne ispašta zbog tuđih propusta - kažu Stojanovići.
|