RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 19:39:39)

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Verka, po knjizi koju imam, jedne naše poznate doktorke, grožđe se savetuje tek u drugoj godini života. Ja sam Marku letos davala po malo ali uvek iskaki cela zrnca i ima gasove od njega. Neću mu davati do sledećeg leta sigurno.

onda necu....

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 19:59:03)

Zene moje drage, moje dete je danas pojelo ceo keksic i nista, ama bas nista se nije desilo [sm=bravo.gif] A onda, dok smo u kuhinji sveki i ja pripremale rucak, on je sa stola ukrao parce gibanice, zagrizao ga i Boga mi, pojeo jedan dobar zalogaj! Nista mu nije bilo! Malo je reci da sam zaprepascena. Mislila sam da mu sutra dam 3 keksica udrobljena u jutarnje zitarice, pa ako dobro prodje da krenem sa redovnim uvodjenjem zumanceta pa celog jajeta. Svakako cu videti da uzmem sastanak sa pedijatricom i tazim uput za kontrolu eosinofila.

Macaki, zaista sam odusevljena sto i vama lepo ide jaje. [sm=bravo.gif] Alergija na jaja je inace veoma jaka i koliko sam uspela da skapiram, najcesce se manifestuje povracanjem, pecatima po telu, licu i oko usta, urtikarijom, oticanjem delova tela, osipima... I mislim da se ona javlja u roku od 2h, ne verujem da ima zakasnelih reakcija. Molim te, izvestavaj kako kod vas prolazi uvodjenje. Ja se malo neredovno javljam jer mi laptop nesto nece na wi fi, a muz nece da mi to sredi jer sam deci od devera davala komp, a oni ga cesto nesto zeznu.

Tasho, super za persun! Sada ce mu variva biti ukusnija! I nemoj da ti je zao za lazu, to je jedna bzvz navika i nije higijenska. Drugo, uzasavam se kada vidim dete koje ide u skolu i nosi lazu u ustima, a ovde ih je sve vise. Pa, mislim, sta ce mu to koji moj. Sto pre nauci da ne bude rob stvari, to ce mu biti lakse kasnije u zivotu. Ja planiram da L. odviknem od dude cim mu nikne vecina zuba, s obzirom da je on najcesce koristi da bi njome ceskao upaljene desni.
Inace, Lazaru nice gomila zuba! Donje dvojke tek izbile, leva ima mozda 1mm desna tek probila, ono krenule desne trojke! Samo sto nisu izbile! On ro stvarno stoicki podnosi, bez ikakvih problema. Za dva meseca izbilo 5 zuba i evo jos dva su na putu.

Zille, super da je malenom bolje. Te semenke bese bile na onom spisku manje alergenih namirnica?
Jao, moram da palim, dete mi se ukakiilo.

milicicak -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 22:57:03)

Prvo, hvala svima na dobrodoslici i podrsci, mnogo mi znaci [sm=smiley1.gif]

Bebac sutra ide na vakcinu, mislim da cemo sacekati sa spec IgE jos neko vreme... a dotle oprezno i polako sa home-made PRICK testom za svaku novu namirnicu

New Mom

Tara je od pola kasicice te Millupa kasice nakon 2 sata povracala 5-6 puta, imala grozne grceve u stomaku i pokvarenu stolicu tri dana [sm=smiley13.gif] posto su me napali da sam joj prerano dala (4.5 meseca i po savetu pedijatra) namazala sam joj malo po nozi, koprivnjaca se pojavila za 5 min pa je nas pedijatar odmah posumljala na alergiju...

IZVORNA PORUKA: Tash

A Biochemical and Molecular Characterisation of Non-Casein Proteins of the Baboon (Papio hamadryas), Pig (Sus scrofa domestica) and Marsupial (Monodelphis domestica)

IZVOR

Tash, mislim da nisi pazljivo procitala tekst, rad je o strukturi ne-kazeinskih proteina mleka babuna, svinje i ovo je neki torbar[sm=zmeden.gif]. Koliko ja znam svi sisari imaju kazein u mleku.... a bas sam se poradovala [sm=smiley13.gif] samo ne znam gde bih nasla to svinjsko mleko [sm=smiley36.gif]

Uglavnom, adaptirano kozije je stiglo pa vam javljam sta ce da ispadne...

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 22:58:10)

IZVORNA PORUKA: Verus RR

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Verka, po knjizi koju imam, jedne naše poznate doktorke, grožđe se savetuje tek u drugoj godini života. Ja sam Marku letos davala po malo ali uvek iskaki cela zrnca i ima gasove od njega. Neću mu davati do sledećeg leta sigurno.

onda necu....

Koliko se secam, Verus se dvoumila izmedju nekoliko vocki, medju njima mi je grozdje delovalo kao najprihvatljivije.

Inace, bas mi je drago Verus da Oli jede sada tako puno namirnica i da voli da klopa! Sta nameravas u narednom periodu da mu das i imas li kakav plan o uvodjenju namirnica?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:00:13)

Milicicak, kako se zove to adaptirano kozje? Nisam obratila paznju po apotekama, verovatno sam ga vidjala. U cemu je uopste razlika izmedju njega i obicnih ad mleka?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:02:32)

Tash, mislim da nisi pazljivo procitala tekst, rad je o strukturi ne-kazeinskih proteina mleka babuna, svinje i ovo je neki torbaruser posted image . Koliko ja znam svi sisari imaju kazein u mleku.... a bas sam se poradovala user posted image samo ne znam gde bih nasla to svinjsko mleko user posted image

Ma pročitala sam ga 5x, ali neke stvari baš i nisam najbolje razumela.
A šta bi značilo po tebi "ne-kazeinski proteini"?
Ne znam dal si videla tabelu koju sam postavila u temi "Alergija na mlečne proteine"? Izvučena je iz kontexta pa nisam sigurna šta je propratni text (mama je googlala nešto saaaasvim drugo pa naletela na to), ali tamo piše da svinsjko mleko ne sadrži kazein.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:08:21)

From today, Pig’s milk will be available from your local supermarket, which is brilliant news as pig's milk is a very good source of calcium and the amino acid tryptophan. It is also a good source of phosphorus, riboflavin (vitamin B2) and potassium, and contains twice the amount of protein that cows milk contains. Perhaps the greatest benefit of pig's milk, however, is that some people who cannot tolerate cow's milk are able to drink pig's milk without any problems. It is not clear from scientific research studies exactly why some people can better tolerate pig's milk. Some initial studies suggested that specific proteins known to cause allergic reactions may have been present in cow's milk in significant quantities yet largely absent in pig's milk. The alpha-casein proteins, including alpha s1-casein, and the beta-casein proteins were both considered in this regard. However, more recent studies suggest that the genetic wiring for these casein proteins is highly variable in both cows and pigs and that more study is needed to determine the exact role these proteins might play in the tolerability of pig's milk versus cow's milk. Other research has found some anti-inflammatory compounds (short-chain sugar molecules called oligosaccharides) to be present in pig's milk. One side effect of the high levels of protein found in pigs milk has been known to block sinuses, to the extent that people who have consumed large amounts of pigs milk have started to make snorting noises when breathing in.

IZVOR

milicicak -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:11:24)

Poslali su iz Engleske, zove se NANNY care, to je kozije mleko da dodaltim mineralima i vitaminima... malo sam ga googlovala bila je velika debata oko njega pre par godina posto EU nije dozvoljavala da na konzervi pise da je za novorodjencad, moram jos malo da istrazim ali mi se cini da je OK

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:12:37)

IZVORNA PORUKA: Yula

Milicicak, kako se zove to adaptirano kozje? Nisam obratila paznju po apotekama, verovatno sam ga vidjala. U cemu je uopste razlika izmedju njega i obicnih ad mleka?

Kako u čemu? Pa obična nisu na bazi kozjeg već kravljeg, zar ne?

milicicak -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:16:28)

Po onome sto sam ja iskopala proteini mleka se najcesce dele na kazein i proteine surutke iliti ne-kazeinske proteine mleka (lakto-globulin, lakto-albumin i jos neke) a ovaj cika je ispitivao strukturu lakto-albumina i lakto-globulina

Videla sam tabelu i u pocetku mi je bila cudna, ali sad kad razmislim i svinja i kamila bi trebalo da su papkari pa je mozda kod njih gen za kazein blokiran[sm=zmeden.gif] pitacu kolegu kad se vratim na posao, znam da je on to nesto radio

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:19:24)

Naravno, bas zato pitam u cemu je jos razlika osim sto je ovo od kozjeg a obicna su od kravljeg, kakav je sastav i zasto se ono preporucuje? Ja sam razumela da treba iz Francuske da stigne, a posto ja zivim u FR mislila sam da sam ga vidjala ovde.
Sluzim se engleskim ali ga nikada nisam ucila u skoli, pa zato izbegavam da tumacim tekstove na engleskom da ne bih nesto pogresno razumela.

milicicak -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:19:28)

Da postoji LIKE dugme sad bi dobila ogroman [sm=smiley1.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:24:38)

Ko? [sm=smiley36.gif]

milicicak -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:25:47)

Mleko se pravi na Novom Zelandu a na reklami pise da je dobijeno od koza koje pasu na prostranim pasnjacima [sm=smiley1.gif] pogledaj po marketima mozda ga ima... bratova devojcica je isto alergicna na kravlje a kozije joj prija

milicicak -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:27:11)

Tash za tekst o svinjskom mleku koje je od sad dostupno u radnjama [sm=smiley36.gif]

vec sam u glavi pocela da razvijam biznis-strategiju

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:29:56)

Narode, znam da ste svi u frci i razmisljanjima oko alergija vase dece i n nekih nedoumica sta, kako, kada, ali MOLIM vas da mi date neki savet i uopste vase misljenje o nasoj situaciji. Sta da radim, da uvodim Lazaru regularno kuvano zumance kao sto rade svi kada uvode namirnice ( sto mi je predlozila Zille ) i ako sve prodje ok, da li da nastavim detetu da dajem najnormalnije hranu sa jajima ili da ipak pricekam, ili pak da mu dajem ali retko i u manjim kolicinama?
Sta bi vi uradile da ste na mom mestu?

Samo da vas podsetim da je PRICK test pre 3 meseca pokazao alergiju na ziva jaja a na termicki obradjena ne.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:30:09)

IZVORNA PORUKA: milicicak

Po onome sto sam ja iskopala proteini mleka se najcesce dele na kazein i proteine surutke iliti ne-kazeinske proteine mleka (lakto-globulin, lakto-albumin i jos neke) a ovaj cika je ispitivao strukturu lakto-albumina i lakto-globulina

Videla sam tabelu i u pocetku mi je bila cudna, ali sad kad razmislim i svinja i kamila bi trebalo da su papkari pa je mozda kod njih gen za kazein blokiran[sm=zmeden.gif] pitacu kolegu kad se vratim na posao, znam da je on to nesto radio

Ej, Yula, evo nama sagovornice. Veći je psiho od nas dve zajedno. [sm=jezicek.gif] Milicicak, ovo nikako nije u negativnom kontexu, da ne shvatiš pogrešno. [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:31:24)

Yula, mislim da je suvišno da ti ponavljam svoj stav. Ili ipak želiš (nije mi teško)?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:32:11)

IZVORNA PORUKA: milicicak

Mleko se pravi na Novom Zelandu a na reklami pise da je dobijeno od koza koje pasu na prostranim pasnjacima [sm=smiley1.gif] pogledaj po marketima mozda ga ima... bratova devojcica je isto alergicna na kravlje a kozije joj prija

Mislim da je ovo veoma korisna informacija za mame dece koja su alergicna na kravlje mleko!

milicicak -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:32:39)

Nemate pojma na koga ste naletele [sm=jezicek.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:33:46)

IZVORNA PORUKA: Tash

Yula, mislim da je suvišno da ti ponavljam svoj stav. Ili ipak želiš (nije mi teško)?

Ponovi ljubim te, ako ti nije tesko!

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:35:09)

Ajde metni Ticker, zaboravila sam koliko ti je dete. [sm=smiley1.gif] I po mogućstvu u svakom postu napiši ime deteta, da ja, debil, zapamtim makar početno slovo. [sm=jezicek.gif] To je šala, htedoh reći da se ne ljutiš ako promašim pola, a ime ... pa zapamtiću ga za koji mesec. [sm=jezicek.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:36:04)

Bas danas svekrvi pricam kako je steta sto vise mama dece sa alergijama ne pisu svoja iskustva o ovom problemu, koliko bi tu bilo korisnih informacija! Alergije su zaista slabo istrazena oblast medicine i mnogo bi nam znacilo da mozemo sa sto vise mama da razmenimo iskustva i zapazanja.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:37:39)

Dala si keks, poslušala si dr. Ja ne bih srljala u kuvana jaja, jer to dr nije rekla, ako se ne varam. Davala bih te keksiće svaki dan (znam da ti nećeš jer su slatki [sm=smiley36.gif]). Sa oko godinu i po bih otišla u bolnicu na bocu (definitvno može da je primi ako jede keks sa jajima), i odradila bih taj test, pa u zavisnosti od toga bih nastavila dalje.
Ali to sam ja, ona koja detetu iz predostrožnosti i dalje ne daje jaje, iako nije alergičan na njega.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (23.9.2012 23:44:26)

yula, bravo! super sto sve dobro prolazi. vidis da su nasi muzevi u pravu, treba malo hrabrosti, a onda sve krene na bolje.. ako laki bude jeo jaje, vi ste na konju, nikakvih vise prepreka za vas nema! [sm=bravo.gif]

ja cu mozda sutra dati ponovo zumance, ili u utorak, videcu.. znaci trebalo bi 2x nedeljno, jel tako?
sutra sam planirala da kuvam za nas pasulj, pa sam pomislila mozda bih mogla dati K jedno zrnce, da kao probamo da uvodimo... mada ne znam da li je ok ako u utorak jede jaje (onda jaje ne bih sutra)? a i nezgodno mi je da kuvam tri dana za nju pasulj za uvodjenje jer se dugo kuva. kako ste vi uvodile? dal da od samo skuvanog, pre nego sto zacinim odvojim odmah za prvi dan, za drugi stavim u frizider u teglicu, a za treci zaledim ceo jedan obrok? kako biste vi? da li da radim to sada kada jos uvek isprobavamo jaja? ali izgubicu tako citav mesec, to mi je bas bzvz.. jos sam mislila da joj sutra kuvam krompir sa blitvom, ne znam ni sama.

inace, kaki najnormanije, definitivno nema veze sa jajima. a da li ima sa onim integralnim keksom saznacu kada ga kupim i probam. nigde ne mogu da ga nadjem, ne znam gde ga kuma iskopa.
inace, i nama nice gomila zuba. mi smo imali sve jedinice i dvojke i jednu gornju cetvorku. sada nice druga gornja cetvorka, a dole nicu istovremeno i cetvorke i petice! znaci, na 4 mesta su joj pukle desni dole. ali to nije problem jer su joj donji zubi normalni, gornji su jako krupni i oni je muce. kada je prethodna cetvorka nicala sve je bilo krvavo i gnojavo na tom mestu sve dok nije lepo izbio, onda se rana zatvorila. sad je slicno i sa drugom cetvorkom, malo manje strasno.

tash, slazem se sa yulom. kada si vec krenula sa ti odvikavanjem, izguraj to do kraja. sta ce mu to uopste. ja sam bas srecna sto je K rano odbacila lazu (cini mi sa 7 meseci, vise se i ne secam ali je daaavno bilo). jeste da se lakse uspavljivala sa lazom, ali kada se samo setim te histerije kada joj treba, pa plakanja kada joj ispadne, budjenja nocu.. neka hvala. a i ok mi je da mala beba to koristi, kod velike dece mi je stvarno ruzno. kako sam ja izdrzala da K odbijem od sise, i to ne zato sto sam morala, nego sam tako htela. malo se stisnes.. kada prodje bude svima lakse. ja i sad mogu da placem, ali nema nista od plakanja. jedva cekam drugu bebu, pa da ponovo dojim! [sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  72 73 [74] 75 76   Sledeća stranica >   >>