RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 10:49:57)

Nema potrebe 7 dana da isprobavaš. 72h je dovoljno. No, ako ti je lakše, u početku daj po 7 dana. Kada ti krene, skratićeš vreme. Videćeš, opustićeš se.
Shvatićeš da mi ovde već lagano razaznajemo pa neke stvari ne uvodimo više ni po 3 dana. Jednostavno ćeš početi da vezuješ namirnice po sličnosti, i neke ćeš uvoditi opuštenije, neke sa grčom u stomaku.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 10:57:51)

Čula sam se sa Zille, njen P je imao 6 m kada je spec IgE pokazao soja 1, pšenica 2, belance 2, kikiriki 4. Mleko je bilo negativno jer je radila kombinovani test gde nije bio posebno kazein (i Marku je bilo mleko 0, a kazein 1). 

New Mom -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 11:02:44)

Posle onog povraćanja mislim da ću sve uvoditi sa grčem u stomaku.
Mada je naša dr fina, ona je za to da idemo šta god treba ako ja tako osećam.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 16:20:12)

IZVORNA PORUKA: Tash

Za testiranje mi nude da uradimo samo na kazein, kao u ovom uzrastu sem toga (ako uopšte pokaže) ne mogu ništa drugo da očekujem.

Yula, Zille, kolika su vam bila deca kada su spec IgE potvrdila alergije (jaja, mleko, pš. brašno, kikiriki - kome već šta)???

Čula sam za dr Vislavski, nisam je upoznala.

Moj savet ti je da ne daješ cerealije. Ja ih Marku i dalje ne dajem, niti planiram, no, ostale ženice daju, ali svakako nisu sa tim počele, to je nekako došlo kao proširivanje jelovnika.

Sa neka 4.5 meseca smo radili neki test iz krvi gde je radjena analiza na gupe alergena, nikako da nadjem taj papir. Uglavnom, pokazalo je da je u pitanju nutritivna alergija. Sa nekih 6 meseci smo radili ponovo test iz krvi i pokazalo je alergiju na jaja. To nas je uputila gastro. jer kada nam je uradila prick pokazala se alergija na jaja pa je htela da proveri i putem krvi.

Sad, ne mogu da se set_im, ne znam dal'' mi ono radismo test iz krvi i kod alergologa kada dodjosmo na red, a to je bilo negde sa 10 meseci. Uglavnom, uvek je test pokazivao samo alergiju na jaja, e sad u kom intenzitetu nemam pojma.

Dete inace zaista jeste alergicno na jaja, ali jos uvek ne znam da li je u pitanju samo kontaktna alergija jer on jos uvek nikada zvanicno nije pojeo nista sa jajima, ali jeste nekoliko puta onako sam na kvarnjaka i za sada nismo primetili da mu tako smeta.

Drugaricina mama mi juce prica da je njena cerka, odnosno ta drugarica, bila alergicna do 5. godine na jaja, a tako joj je i alergolog rekao, da ce to do 5. god. dete prerasti i tako je i bilo. Ipak, kasnije je razvila alergije na druge namirnice.

Sto se tice NM, ja mislim da je dete reagovalo na ad mleko iz pahuljica a ne na same pahuljice, to je uobicajena reakcija nepodnosenja mleka. Nemoj to nista da te plasi, dete ce to brzo prerasti, najcesce do prvog rodjendana to prodje. I da, ja mislim da je to pre netolerancija laktoze nego prava, istinska alergija na mleko i veoma moguce da test nece ni pokazati alergiju na mleko, iako ono vrlo verovatno bebi smeta. Ali, sve se to da otkriti samo ako pazljivo pratis detetovo ponasanje.

Ja sam definitivno za 7 dana za svaku namirnicu, u pocetku, jer ako postoji atopija u familiji, treba biti oprezan, nema potrebe zuriti, videces, vrlo brzo ce bebac sve opusteno jesti, nigde ne kasnite.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 21:48:46)

Samo da dodam da smo mi uveli i mango. Za sada ga je jeo samo u kupovnim kasicama, ali kasnije cu mu ga davati i svezeg.

Nesto se od juce nosim mislju da se okurazim i da mu dam da proba malinu. Nikada nisam cula da je neko alergican na njih i mislim da se one trpaju u isti kos sa jagodama smao zato sto su bobicasto voce. Ne znam, mozda necu jos uvek posavati, ali nesto me bas vuce da ih proba. Nikako susam da kupim, nadam se da cu se sutra setiti kada odem u nabavku.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 8:51:08)

Juče baka pravila bundevaru sa domaćim korama. Pitam ima li šta što ne sme u njima? kaže nema. Cimet? Nema. Pojeo Marko 2-3 parčeta. Kaže baka "Ima svinjske masti" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] Tako da, eto jedemo i svinjsku mast.
Pravila je juče dadilja one štanglice susam-topljeni šećer, Maki je bio oduševljen - viče Lizalicaaa! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Nama je treći dan bosiljka danas.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 9:18:12)

Tash super za bosiljak, a tek za susam stanglice[sm=bravo.gif]
Juče sam sela i detaljno pregledala oba testa, preklopila ihi izvukla šta bih od namirnicamogla slobodno da mu dajem, a na šta da obratim pažnju. Sastavila sam spisak namirnica koje ću da uvodim, okačila na frižider i sad ga stalno merkam [sm=smiley36.gif] Pošto je P već skoro sve namirnice probao i osipao se od njih, sad ih neću uvoditi po tri dana, već ću mu davati 1-2 puta nedeljno. Tako sam juče dala karfiol sa jagnjetinom i jagnjećom džigericom. Nešto nije oduševljen karfiolom, ali jeo je pristojnu količinu. Reakcije nema. Jutros sam mu ispekla malo crvene paprike, iseckala je i dala mu sa kačamakom i čvarcima. Oduševio se [sm=bravo.gif] Tako ja računam da su nam prve dve povrćke karfiol i paprika.
Planiram : kupus, paradajz, crne masline, skušu, oslić, tunjevinu, ovas, pasulj beli, praziluk, kakao. Neće to ići tim redosledom, dala bih prioritet ovsu, pa ako može to da mu mesim hleb. A za ribu ću sačekati kažne probe sledećeg petka, tada će mu raditi na rečnu i morsku ribu.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 9:24:33)

Kad kupuješ ovas (i sve te žitarice), kupuj one gde piše da su BIO proizvodi.
Čitaj sastav, na nekoj od kesica, ne znam više koja žitarica je bila u pitanju, kod bake sam uzela kesu, pa manijak, čitam, mislim da je bio ječam, pisalo je da može sadržati tragove kikirikija.
Inače, sviđa mi se tvoj plan! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

I ja planiram da odradim Marku još jedan PRICK, samo da navatam Tomićku, koliko sam čula, na godišnjem je, a i Marku curi nosić za sada.

Planiram da pitam dr da mu uradi PRICK na: mleko (iz radoznalosti da vidim gde smo), govedina, rečna riba, morska riba, pomorandža, limun, jagoda.

Ko vam je radio PRICK?

Snelle -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 9:28:07)

NM, verovatno već znaš, ali nije zgoreg spomenuti. Ne znam jesi li uvela sebi dijetu bez kazeina, ali ako jesi, vodi računa da ne jedeš ni namirnice koje sadrže soju, jer deca alergična na kazein, su mahom alergična i na soju. ne kapiram baš povezanost, ali tako je nama rekao gastroenterolog.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 9:30:42)

I nama je rekao alergolog, tako da je sigurno tačno. 

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 9:31:28)

PRICK nam je radila dr Vislavski, prvi put sam je videla sad. Fina je, pažljiva, strpljiva.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 9:32:39)

Eto i informacije za NM, nju su joj preporučili. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 10:27:48)

Zato sto su proteini soje veoma slicni ovom mlecnom.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 10:33:11)

Zille, bas super! I meni se dopada tvoj plan.

Eto zasto sam ja za testiranje, bar covek zna odakle da pocne.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 15:45:45)

I tako ja napravila plan,ali nisam detalje obasnila muzu,pa dok sam otisla po starije u zabaviste,on Peku nahranio oslicem. Mali je pojeo 2 parceta przena na ulju, samo posoljena. Sad ga merkam ima li reakcije.

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 19:58:07)

dOBAR dan
danas sam u haosu,juce sam dala beki bosiljak u hrani,nocas se urin osecao boye sacuvaj,pa sada ne ynam da li je moguce od bosiljka ili infekcija,da li se to nekome desilo.
Inace nisam je vodila kod lekara jer vlada virus ali sam danas uyela urin na svoju ruku tokom dana jedva sam uhvatila,PA SADA CEKAMO.Inace je dobro,normalno se ponasa....

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 22:20:51)

Meni se juce ucinilo da mu se jace oseti urin a uvodimo bosiljak. Danas to nisam primetila.

Zille, drzimo fige da mozete da jedete oslic!

Jel jede necije dete pacetinu?

Luki ispao prvi mlecni zub! :)

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 22:31:15)

Super Tash cestitamo,dosla je vila zubic...Videcu sutra rezultat,malo cudna situacija...

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 22:56:52)

samo da vam se javim [sm=smiley31.gif] veceras smo stigli.
nemam vremena da citam sve, ako bi neko hteo da mi preprica? [sm=smiley36.gif]
K je tamo jela gustav keks skoro svakoga dana, toliko se navukla na njega da nece da okusi vise hleb.
sutra cu joj dati psenicne pahuljice sa jabukom (babyking) za dorucak.
ovoh dan bi trebalo i to jaje, dok je mm jos na odmoru. malo mi je frka, valjda ce proci ok. kako se to bese uvodi, 2x nedeljno po 1/8, jel tako?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (18.9.2012 23:08:29)

IZVORNA PORUKA: New Mom
Prvo, kod Kolje ekcem za sada pod kontrolom. Davala sam mu pirinačne pahuljice sa punih 5 meseci, tu noć je povraćao 3X u mlazu i batalila sam to. Naravno, ja sam sad puna "teorija zavera" - ona sadrže AD, a AD je kravlje mleko itd....

koje pahuljice ste koristili?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (19.9.2012 8:30:47)

Uh, sta je novosti. Jedva cekam da napisete sta je se dalje desavalo.

Kod nas nista novo osim sto sam najzad kupila keks sa jajima, ali ne u tragovima, vec lepo pise da sadrzi zumance u prahu. Ne znam tacno kada cu mu ga dati, znam da ce to biti ujutru, a moguce da cu u dati u subotu jer mi je mm tada kuci. Imam potrebne sirupe ako bude neke frke, a nadam se da nece biti. Pocecu od malog parceta.
Mislila sma da mu dam u petak, ali petkom od 9.30h idemo u igraonicu u savetovaliste ( ima svakog petkanedaleko od mene po 2.5h p aidemo da se L. druzi i igra sa drugom decom svog uzrasta, a u mom komsiluku je danas popodne, pa idemo i tamo ) pa ne bih tamo da strepim i pregledam ga.

Macaki, da, uvodi se obicno tako sto se daje 2x nedeljno, kereces od 1/16 [sm=smiley1.gif]

Ishler, ja mislim da je normalno da se promeni malo miris urina od nekih zacina i jake hrane. I L. se u poslednje vreme malo jace oseca mokraca, zabrinula sam se da nije eserihija i zakazacu kod pedijatrice da mi da uput za analize, za svaki slucaj.

Zille, nestrpljivo cekam da napises kako je prosao oslic.

Tash, cestitam za zubic!!! Sta novo uvodis Maretu?

Ljubim vas sve!

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (19.9.2012 8:49:11)

Ishler, i jutros mu se baš baš osećao urin (jeo je juče bolonjeze sa origanom i bosiljkom). Jasno je da se urin jače oseća ujutru, jer je koncentrovan, posebno kod M jer je pelena uglavnom suva, ali baš se osetilo. Ne planiram nikakve pretrage da obavljam zbog toga.

Planiram ćuretinu. Od kojih para ću da je kupim, nemam pojma, baš sam u gabuli majku mu! Kako me priklalo ovo drugo more, uffff! Valjda mi zato i nije prijalo jer sam znala šta me čeka posle, ali sam stisla zube, stiskam ih i sada jer sam znala da je za dobro dece. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Luka napokon prestaje da kašlje, a kašljao je od JULA! Već sam odlepila bila, i krenem da inhaliram fiziološki+efedrin, nos se sredio i on prestao da kašlje. A već sam bila u fazonu da nemam pojma dal treba da ga vodim kod ORL ili kod pulmologa. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (19.9.2012 11:04:10)

Jutros sam opet dala P oslića, s namerom da mu ponovim unos potencijalnog alergena. I ništa se nije desilo[sm=bravo.gif] Tokom ove nedelje ću dati još jednom, pa da sam sigurna da može da klopa.
Bili smo kod pedijatra danas, po upute za krvnu sliku i tako to. Mali je bio baš aktivan, seo na neku klupicu i lupao nogama kao lud, dohvatio hemijsku i švrljao oko sebe, pa i zdravstvenu knjižicu je ušvrljao, drndao onu stolicu koja se okreće i izvalio dva šrafa... E baš me iznenadio, obično je miran.
Yula jedva čekamo da probate taj keksić, mislim da neće biti reakcije. A posle možete da klopate sve živo [sm=bravo.gif]
Ja sam malo skeptična prema tvrdnjama da je ćuretina jako zdrava. Koliko znam, više nema da se kupi meso od domaćih ćurki, već je to sve utovljeno kojekakvim koncentratima. Oni sadrže puno aditiva, pa ne razumem baš kako može biti zdravo ako je hranjeno aditivima?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (19.9.2012 11:08:42)

Ne znam Zille... Vidiš da i ja obilazim oko nje, nikako da dođe na red, ustvari ni ne znam zašto... 

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (19.9.2012 17:45:10)

evo me! samo da javim, jaje proslo dobro! [sm=bravo.gif]
ja sam bila ubedjena da se krec eod 1/8, tj. da se uvodi: 2x nedeljno po 1/8, pa 2x nedeljno po 1/4, pa 2x nedeljno po 1/2, pa 2x nedeljno po celo i to je to. potrebno je znaci mesec dana davati samo jaje. ja sam danas odvojila zumance od belanceta, zivo. onda sam viljuskom skinula onu opnicu koja ide preko zumanceta. naravno odmah se razlilo, a ja sam onda viljuskom jos pokupila gde god sam videla belance. mislim da ga nije mnogo ostalo, mozda minimalno. onda sam prosto to zumance isprizila i dala joj onako u mrvicama uz rucak, znaci ne znam tacnu kolicinu, mozda 1/8, mozda malo vise, mozda manje. uglavnom, nista joj nije. planiram da dva dana preskocim, pa da u subotu npr. dam ponovo ovoliko. posle toga u utorak malo vise.. do kontrole cu nadam se dati dovoljno da znam sta da kazem dr.
jutros je jela psenicne pahuljice za dorucak, gluten jede vec vise od nedelju dana, sve ok.

tash, ovde je curetina bila oko 1000 din, kao i jegnjatina, kao i teletina. to su cene kada sam zadnji put kupovala meso za K. sad je sve poskupelo.

zille, bravo! [sm=bravo.gif]

yula, kad ruckate keks?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  69 70 [71] 72 73   Sledeća stranica >   >>