Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 16:20:12)
|
IZVORNA PORUKA: Tash Za testiranje mi nude da uradimo samo na kazein, kao u ovom uzrastu sem toga (ako uopšte pokaže) ne mogu ništa drugo da očekujem. Yula, Zille, kolika su vam bila deca kada su spec IgE potvrdila alergije (jaja, mleko, pš. brašno, kikiriki - kome već šta)??? Čula sam za dr Vislavski, nisam je upoznala. Moj savet ti je da ne daješ cerealije. Ja ih Marku i dalje ne dajem, niti planiram, no, ostale ženice daju, ali svakako nisu sa tim počele, to je nekako došlo kao proširivanje jelovnika. Sa neka 4.5 meseca smo radili neki test iz krvi gde je radjena analiza na gupe alergena, nikako da nadjem taj papir. Uglavnom, pokazalo je da je u pitanju nutritivna alergija. Sa nekih 6 meseci smo radili ponovo test iz krvi i pokazalo je alergiju na jaja. To nas je uputila gastro. jer kada nam je uradila prick pokazala se alergija na jaja pa je htela da proveri i putem krvi. Sad, ne mogu da se set_im, ne znam dal'' mi ono radismo test iz krvi i kod alergologa kada dodjosmo na red, a to je bilo negde sa 10 meseci. Uglavnom, uvek je test pokazivao samo alergiju na jaja, e sad u kom intenzitetu nemam pojma. Dete inace zaista jeste alergicno na jaja, ali jos uvek ne znam da li je u pitanju samo kontaktna alergija jer on jos uvek nikada zvanicno nije pojeo nista sa jajima, ali jeste nekoliko puta onako sam na kvarnjaka i za sada nismo primetili da mu tako smeta. Drugaricina mama mi juce prica da je njena cerka, odnosno ta drugarica, bila alergicna do 5. godine na jaja, a tako joj je i alergolog rekao, da ce to do 5. god. dete prerasti i tako je i bilo. Ipak, kasnije je razvila alergije na druge namirnice. Sto se tice NM, ja mislim da je dete reagovalo na ad mleko iz pahuljica a ne na same pahuljice, to je uobicajena reakcija nepodnosenja mleka. Nemoj to nista da te plasi, dete ce to brzo prerasti, najcesce do prvog rodjendana to prodje. I da, ja mislim da je to pre netolerancija laktoze nego prava, istinska alergija na mleko i veoma moguce da test nece ni pokazati alergiju na mleko, iako ono vrlo verovatno bebi smeta. Ali, sve se to da otkriti samo ako pazljivo pratis detetovo ponasanje. Ja sam definitivno za 7 dana za svaku namirnicu, u pocetku, jer ako postoji atopija u familiji, treba biti oprezan, nema potrebe zuriti, videces, vrlo brzo ce bebac sve opusteno jesti, nigde ne kasnite.
|
|
|
|