RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.9.2012 12:04:32)

Ali bez pirinča. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.9.2012 12:05:32)

To ti je samo potvrda mog slučaja : alergična sam na suncokret, a na suncokretovo ulje nisam! Moguće da je on alerg.na meso bundeve, a nije na seme, tj.ulje koje se dobija ceđenjem semena.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.9.2012 12:08:47)

Tj, on može jesti semenke bundeve, ali ne i bundevu. Jesam napisala isto što i ti? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley16.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.9.2012 23:32:06)

IZVORNA PORUKA: Macaki

hvala yula!
zene, pozdravljam vas, odosmo na par dana na frusku goru. ne znam hocu li se javljati, gledacu da odmorim mozak od svega, pa i neta. ljubite decicu i drz'te se!
[sm=smiley31.gif]

Macaki, lepo se provedite, odmorite i uzivajte sa Ksenijom! Odmori i od neta, ali nam se vrati! ( nece da i otvori smajlije, ali zamisli ovde jedan smajli zagrljaj [sm=smiley1.gif] )

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.9.2012 23:36:39)

Zille, ova lista je bas zanimljiva. Trenutno sam bas u nekom down-u i nemam snage da se udubim u sve to, ali cu narednih dana sigurno imati neko msiljenje o svemu tome.

Kako god, vazno je da ti sada imas neki plan, neku osnovu na osnovu koje mozes da delas, sto je jako bitno. Ja bih te planirane nairnice uvodila postepeno, polako i pratila stanje. Imam neki osecaj da ce to Paki sve lepo prihvatiti.

Zelim vam punooooo srece i drzim palceve da sve prodje u najboljem mogucem redu.

P.S. Hocete li ici na ova klasicna testiranja? Bas me zanima da l ce se sta poklopiti.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.9.2012 23:54:22)

Ovako, ja sam jutros Lazaru za uzinu dala kupovnu kasicu, miks voca: jabuka, kruska, banana, ananas, kajsija i mango. Preko nje cu mu uvesti mango, mada sam je vise uzela zbog ananasa koji je vec uveden, ali me mrzi da kupujem ceo, jer treba vremena da se pojede, a najvise sto ja ne znam da izaberem dobar plod za razliku od moje sveki, pa cu mu svez ananas davati samo kada je ona tu. Sve je proslo ok.

Popodne je za uzinu jeo kajsiju i krusku. Na moje iznenadjenje kajsiju nije hteo da pipne inace je obozava. Malo kasnije sam primetila da mu je na jednom mestu malo crven podbradak, zapravo na dva mesta, malo sa leve i malo sa desne strane. Pomislila sam da ga je plasticna portikla malo izgrebala, to je ona tvrda portikla sto ima dole kao cinijicu, kada pada hrana da upada u nju, a nisam mu je stavila odmah, vec sam mu je naknadano okacila, pa dok sam je stavljala malo sam ga iziritirala pokusavajuci da je uguram izmedju njega i platoa od stolice. To crvenilo je bilo jedva primetno i posle nekog vremena je nestalo.

Za veceru je jeo sto i sinoc, pecenu papriku, plavi patlidzan i pavlaku kao namaz na baget. Jeo je kao prasence. isto sam zaboravila portiklu pa sam je naknadno kacila, malo ga je klala oko vrata. Ipak, na kraju obroka, kada sam ga umila, opet na podbradku crvenilo, samo sada jace, a kao da su bila i dva-tri plikcica. Od hrane koju je jeo sigurno nije, to vec dugo jede i nigde gde je bio umazan u hranu, a jeste u bilo umazano pola lica i nigde crvenila nije bilo, samo tu na podbradku. Kako se ne setih da slikam! Nije to crvenilo tamno, vise je roze i nije ostro oiviceno, nista, ali me je malo zabrinulo! Kao da je na portikli bilo nesto... Veceras sam kuvala jaja za rusku salatu. I tek sada se setih, portiklu sam stavila na radnu povrsinu u kuhinji gde su mi se bila malo prosula jaja sa daske, ja sam to kao nesto brisnula, ali u zurbi jer je mali kukao da jede hleb, pa sam pozurila. Ja sam bas zavrsila rusku neposredno pre njegove uzine... A da ne pricam koliko je tu majoneza bilo...

I sutra cu da uzmem majonez i da mu namazem vrlo malo na ruku i da vidim sta ce se desiti! U majonezu su ziva jaja. A namazacu mu i kuvano jaje!

Ocigledno je problem portikla ili nesto sto je bilo na njoj, mada sam je izvadila potpuno cistu iz kuhinjskog elementa, ali pitanje je da li sam je dobro oprala prethodnog puta, da li je nesto prsnulo na nju... A mozda ga je samo grebala jer sam je prilicno zategla. Ne znam, ali sam se bas izbedacila [sm=smiley13.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 9:02:28)

Ja to ne bih radila. Jednostavno bih obratila pažnju da portiklu operem pre stavljanja, i da ruke dobro operem pre spremanja klope. Recimo, ja obojici pravim večeru u isto vreme, i tanjire razdvajam, ruke perem između spremanja Lukine i Markove klope.
Kaži mi Yula, ali iskreno, šta je to što ti se mota po glavi kada razmišljaš o toj bolnici i testiranju? Zašto toliko to odbijaš (ti, koja si ZA testiranje)?

Inače, Zille danas ide na PRICK sa Pekijem u Dečiju bolnicu.

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 14:57:32)

Da se javnemo na bryinu.
Danas cemo probati ribu tj oslic,panika me hvata ali sta je tu je.
Inace Yula hoce li ti dete primati mmr i kakva su tvoja raymisljanja,ne ynam da li ja imam opravdan strah pa mi se ne daje cak iako test pokaye negativno....
Macaki srecan put i lep provod......
Inace beka se sinoc popela na trosed pa udarila u komodu pored pokusavajuci nesto da dohvati,oko joj je skroy plavo,isprepadala sam se,kaye mm previse si opustena,jer sam je od rodjenja pustala da sve radi sama,nikada je nisam vodila,ynaci prohodala je sama naucila da pada itd,ali deluje mi da se nekako previse opustila pre je bila vise opreyna a sada kao muva bey glave....
Da li vi imate takve probleme

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 16:13:46)

Tasho, meni se ruke raspadaju od pranja, bukvalno mi koza puca i otpadaju suvi parcici. Grozno zvuci, ali tako je. Mazem kada se setim. Ruke operem bezbroj puta dnevno.

Sto se jucerasnjeg dana tice, obicno ne spremam nista sa jajima kada smo Lale i ja sami kuci, ali ajde kao juce da napravim tu salatu. Sve je bilo ok, ali je frka nastala kada sam primetila da sam zakasnila sa njegovom uzinom, pa sam pozurila. Ruke sam svakako oprala, ali, kada razmislim, samo sto sam jaja bila iseckala, oprala ruke i Lazaru spremala voce. Obrisala sam ja i radnu povrsinu, ali mi se sve cini da sam portiklu zbog necega spustila na nju, a nije bila bas detaljno oribana, jer nisam potpuno zavrsila sa pripremom vecere za muza. Ne znam, sada ne mogu da se setim svega u detalje. Ja inace izbegavam da u sudoperu stavljam ista sa jajima kada u njoj ima i Lazarevih stvari za pranje, odbicno nesto odvadim na stranu pa naknadno perem. Sada sam se malo opustila. Prekljuce je bas ta portikla bila u sudoperi sa tanjirem od mucenih jaja.

Tu portiklu koristi svakodnevno za rucak ako jede sam, kao i za vocne uzine koje sam jede, nikada nije bilo problema. E sad, nisam jos uvek sigurna da li je ono juce bilo alergijski, jer nije bilo ispod same brade, vec sa strane, tacno kako se okrece levo i desno tu ga je portikla grebala. Videcu posle za uzinu da mu je opet stavim i zategnem i posmatram dok jede sta se desava.

Sto se tice tetsiranja, pa nije mi svejedno i zelim da ga prolongiram jer je to test kao sto decu alergicnu na pkm nalivaju mlekom, tako ce i njemu davati zivo jaje, a zasto ce mu to? On ima potvrdjenu alergiju na ziva jaja i sigurno ce reagovati a oni treba da postave gde je granica i do koje kolicine moze da se ide. Znaci da ce 99% odeagovati alergijski i onda ce mu oni dati nesto da to smire. E to ne zelim da dozivi, ne mogu svesno da ga izlazem tome. Sve zamisljam da pocinje da ga gusi... Uh, ne mogu ja to. A dobili smo pismo gde nas obavestavaju da ce testiranje na alergiju na mleko ( pogresili [sm=hudicek1.gif] ) biti negde u novembru, 17. cini mi se, zaboravila sam vec. Treba mm da pozove da to isprave.

Vakcinu bih volela da primi i za nju sam se ranije plasila, ali vidim da deca al. na jaja bez problema je primaju, pa zelim da i Lale to zavrsi jer ovde ima dece sa raznih strana sveta, a pocela sam da ga vodim i u igraonice pri savetovalistima i tamo je kontaktu sa dosta dece, pa ne bih da zakaci nesto.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 16:32:48)

Ishler i ja sam sve tako kao i ti radila. Mi Lazara skoro da uopste nismo vodili do prohodavanja, mozda ga je sveki povela 2-3 puta po stanu, jednostavno je sve sam radio, ja sam ga samo podsticala kroz igru. U dubku nije bio ni dana. On je inace jedna veoma pazljiva beba, bas zna da se cuva da se ne povredi, ali desavalo s,e a i desava se i dalje, mada koliko citam i vidim, dosta redje nego vecini dece.

Imali smo slicnu situaciju kao vi, bili u parku i on hteo da se popenje u pesak koji je ogradjen nekim velikim daskama, kao bazen. I on pokusavao sam, polako, ja stajala pored njega i posmatrala ga. Posto mi je telefon bio u ruci nisam pravovremeno stigla da odreagujem jer je njemu nozica opiknula i sletela sa daske i on je udario nekako i posekao usnu, tekla je krv. Uh, bas sam bila kivna na samu sebe. Od tada mnogo vise vodim racuna.

I mm je tada rekao da ne bi trebalo da ocekujem od tako malog deteta da bude obazriv i tamo gde se nikada nije igrao. Svakako povedi racuna, budi na oprezu, ali nemoj ni preterano stititi jer neces moci uvek da budes uz nju i nije zgoreg da zna sama da se cuva.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 20:10:12)

Evo me [sm=smiley1.gif]
Radili smo Prick test danas u Decj.bolnici u Novom Sadu. Radili su mu dva nutritivna panela, treći će za dve nedelje. Rađeno je: jaje, mleko, brašno, kakao, čokolada, orah, kikiriki, kafa, soja, krompir, šargarepa, kupus, pasulj, grašak, paradajz, paprika, spanać, peršun. Od toga je reakcije bilo na jaja, mleko i brašno, prečnika 4-5mm, ne znam tačno koji je koliko. Ostali su rezultati testiranja kod njih jer idemo za dve nedelje ponovo, da odradimo poslednji panel. Tamo je navedena i banana, pa me živo interesuje šta će pokazati. I histamin je bio prečnika 4mm.
Ne znam kako da komentarišem kožni test, na osnovu njega kikiriki nije alergen, a on je bio jako pozitivan pre 10 meseci na testu iz krvi. Od šargarepe mi se osipao uvek, od krompira je povraćao... Mada, to je sve bilo pre par meseci, od onda nisam eksperimentisala sa tim namirnicama. I tako...
E da, Fond solidarnosti nam je odobrio jednokratnu novčanu pomoć koju smo tražili, ovih dana treba da mi uplate[sm=bravo.gif] Treba ponovo da podnesem sve papire, da tražim i za sledeći mesec, ipak mi stalno kupujemo mleko, ne samo jednom godišnje. Eto, isplati se biti uporan [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 20:20:12)

Ishler, nemoj da se nerviraš, dešava se da se deca povređuju. Moje srednje dete je umalo razbilo glavu dok sam ja stajala na pola metra od njega, iz čista mira se sapleo i udario o ivicu nameštaja. Nije mu pukla koža, ali je ipak ostao ožiljak [sm=smiley13.gif] Tada je imao godinu i koji mesec, i uvek je bio izuzetno pažljiv i spretan. Ali eto, dešava se...
Tash me je pitala da li sam davala dr da vidi onaj test intolerancije koji smo odradili pre neki dan. P nisam jer nije bila moja dr. Kad budem išla kod nje na kontrolu, poneću i jedan i drugi test, pa nek se ona misli. A misliću se i ja, naravno.Sutra piletina i tako redom sve. Polako idemo dalje.
Yula, i ja bih se plašila da vodim dete na takav test. Kad razmislim malo, to je najbolji način da doznaš u kojoj je meri alergičan. Sa druge strane, velik je rizik kako će odreagovati. A što se tiče mazanja majoneza na kožu, to kod mog deteta ne pije vodu. Ja sam P mazala i uzduž i popreko, i nema nikavog osipa od toga.
Malo da odem off, išla sam na aerobik juče. sad imam blagu upalu svih mišića [sm=smiley36.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 20:37:41)

Bravo Zille za pomoc za mleko! Koliko-toliko vajdica je.

Sto se tice testa, ja sam i ranije bila misljenja da ne mora da znaci da je neko alergican samo na ono na sta test pokaze alergiju, ali ako na nesto pokaze znaci da sigurno jeste. Mozda ja gresim.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 23:48:00)

Da li vi imate takve probleme

Marku je modar i natelen nos, proklizla mu plastična stoličica na parketu i dočekao se nosom o mali sto. Milion puta sam rekla da se ne ljulja, da će pasti, nije vrdelo.

Zille, ako nije tajna, koliko para dobijaš? Jel pokriva svo mleko, ili deo? Opiši mi postupak, hoću i ja to! Kako se to radi? Šta od papira treba? Kome se predaje?

Razmišljam, ako su ova tri alergena 4-5mm, a histamin 4mm, vama to više nije jaka alergija. Histamin bi trebao biti, koliko sam razumela, granica. Dakle, sve iznad njega je opasno, a do njega je u principu blago. A to je onda super. A koja dr vam je radila test?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.9.2012 23:50:50)

Yula, i ja bih se plašila, ali mislim da bih poslušala ako bi me moja dr poslala na takav test. Razlika je u tome što ja imam drugačiji odnos sa mojom dr nego ti sa svojom.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.9.2012 0:10:21)

Pa da. Ja sam ovu dr videla svega dva puta i ni malo mi nije ulila poverenje. Dobro, vidim da je sigurna u sebe, da ima iskustva, ne lupa napamet... Ali...

Nisam nista eksperimentisala sa majonezom i jajima, ali cu to uraditi ovih dana. Izgleda da je ono crvenilo bilo od portikle, posmatrala sam danas i tacno podbradkom trlja o nju ako u je jace stegnem, ili ako je stocic pogura gore.
Pricala sam vam da je mm jos pre nekoliko meseci L. namazao ziva jaja na kozu i nista se nije desilo. A kada budemo isli na test, ja mislim da cu morati neki lek za smirenje da popijem jer se vec od pomisli na takvo sta uznemirim. Pa, evo od kada jos mi je rekla da mu dam keks sa tragovima jaja i ja nikako, sve nesto odlazem [sm=smiley13.gif]

Ja bih najradije vodila L. na onaj vega test, preko magneta, bas me zanima sta bi na njemu pokazalo.

Sta je sa Christabel, ona je planirala da vodi bebicu. Nje nema odavno. A ni Verus jos nikao da se vrati.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.9.2012 0:16:34)

Vratila se Verus, samo nikako da se javi.

Odoh u krevet zima mi je. Opet je naglo zahladnelo. [sm=hudicek1.gif]

Stavila sam sličice sa proslave Lukinog rođusa na FB. [sm=smiley1.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.9.2012 0:18:28)

I ovde je kaNtastrofa hladno! Pogledacu sutra slike i ja odoh u krevetic.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.9.2012 8:54:17)

IZVORNA PORUKA: Tash

Zille, ako nije tajna, koliko para dobijaš? Jel pokriva svo mleko, ili deo? Opiši mi postupak, hoću i ja to! Kako se to radi? Šta od papira treba? Kome se predaje?

Razmišljam, ako su ova tri alergena 4-5mm, a histamin 4mm, vama to više nije jaka alergija. Histamin bi trebao biti, koliko sam razumela, granica. Dakle, sve iznad njega je opasno, a do njega je u principu blago. A to je onda super. A koja dr vam je radila test?

Nadam se da si u pravu za histamin. Prvi put vidim ovu dr, a zove se Vislavski.

Procedura za dobijanje pomoći:
Otišla sam u Informativni centar naše Opštine i raspitala se od koga bih mogla da tražim finansijsku pomoć. U našem gradu je to Fond solidarnosti. Dali su mi obrazac koji sam popunila, napisala da je dete alergično i pije specijalno mleko, koliko para mesečno trošimo na njegovu kupovinu i predala još i račun za to mleko iz mađarske. Posle dva meseca sam saznala da su nas odbili sa objašnjenjem da postoji zamena!!!
Onda sam se ja naljutila i sama napisala molbu u kojoj sam objasnila na šta je sve alergičan,šta mu se dešava kad pije AADC, Alfare i slična mleka koja mogu u Srbiji da se nabave i koliko nas to sve košta. Uz tu molbu sam priložila račun za kupovinu mleka, lekarski izveštaj od alergologa, iskopirala sam u boji fotografije deteta dok je pilo AADC i Alfare i fotokopiju alergotesta. Predala sam ponovo Fondu solidarnosti, i posle mesec dana su zasedali i odobrili nam jednokratnu pomoć u celokupnom iznosu koji sam napisala da trošimo na mesečnom nivou. To je 150€, ili oko 17.000dinara.
Rečeno mi je da mogu ponovo da predam molbu, pa da probam da dobijem.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.9.2012 21:16:24)

Za sutra sam smislila da Marku dam cuspajz od kupusa u paradajz sosu, bas me zanima sta ce reci, ja ga oooooobozavam. U njega ide bosiljak, tako da mi sutra krecemo bosiljak. :)

Nikako da kupim curetinu.

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.9.2012 23:04:02)

Eh sto sam vas miss: ja ne stizem vise za komp nikako. Oli je ok, nismo bas nesto novije uvodili, OSIM piletine, i to je proslo ok, tako da sada bar mogu da mu dajem stvari iz supice, naravno, kuvano u vodi sa mrvicom soli. Dva puta je vec zgrabio nesto od Helene-jednom na moru i jednom juce, a komadic nekakvog hleba. Kad se inace uvodi gluten?

Taske: kad si ti to ne secam se? Moram jedno vece sesti i ispisati sta sad jede, sad sam previse umorna da mislim..

I da, dinja je prosla ok. Ja se okurazila i dala malo lubenice na moru, i sve je iskakio ne svareno...

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.9.2012 23:38:01)

ne znam, Verus. Mislim da sam zeleno svetlo dobila od dr u januaru, kad sam joj rekla da sam mu vec davala hleb. Tad je imao 16 meseci. Znam da smo u martu, na vakcini, doruckovali hleba i slanine, tako da, mislim da je bio januar.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 8:57:56)

VOĆE
sveže: jabuka, kruška, breskva, kajsija, banana, lubenica, dinja, šljiva (ringlov), crno i belo grožđe
term. obrađeno: sve gore navedeno + bundeva, višnje, trešnje
da li sme:  borovnice, ribizle, narandže, mandarine, limun, kivi, maline, kupine, jagode, brusnice?  

POVRĆE
sveže: paradajz, paprika, šargarepa, krastavac
term.obrađeno: gore navedeno + tikvice, karfiol, brokoli, blitva, spanać, mirođija, cvekla, krompir, šargerap, pl. patlidžan, boranija, grašak, pasulj, crni i beli luk, prokelj, kupus, keleraba
da li sme: peršun

MESO

jagnjetina, svinjetina, piletina, jaretina
da li sme: začatinu (domaće i divlje), riba (koja)?  

ŽITARICE
pšenica, kukuruz, ovas, pirinač, proso, ječam, Tonus hleb: proklijalo zrno pšenice, laneno seme, susam, seme bundeve, seme suncokreta, kvasac)  

TESTENINA - la perfetta bez jaja  

ZAČINI I GRICKALICE
so, šećer, masl. ulje, sunc.ulje, susam, prašak za pecivo, vanil šećer,  Dumbo flips (smoki), čips, origano, aleva paprika, bosiljak

Planiram da pitam dr da mu uradi PRICK na: mleko (iz radoznalosti da vidim gde smo), govedina, rečna riba, morska riba, pomorandža, limun, jagoda.

Šta bih još mogla pitati, probati? Ćuretina nije na spisku jer nju planiram ovih dana, samo da se set__im da kupim. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

New Mom -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 10:40:19)

Jes' da nismo zvanično (potvrđeno) ovde, ali mislim da mogu da ovde pišem.

Prvo, kod Kolje ekcem za sada pod kontrolom. Davala sam mu pirinačne pahuljice sa punih 5 meseci, tu noć je povraćao 3X u mlazu i batalila sam to. Naravno, ja sam sad puna "teorija zavera" - ona sadrže AD, a AD je kravlje mleko itd....
Dr je rekla da sve suspendujem do punih 6, pa ćemo onda krenuti. I to od povrća (pojedinog). I sa po neka 3 meseca zaostatka (u odnosu kako sam KL uvodila), sa po minimum 7 dana isprobavanja.
Za testiranje mi nude da uradimo samo na kazein, kao u ovom uzrastu sem toga (ako uopšte pokaže) ne mogu ništa drugo da očekujem. U Dečijoj mi savetuju dr Vislavski. To ću još videti.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (17.9.2012 10:47:31)

Za testiranje mi nude da uradimo samo na kazein, kao u ovom uzrastu sem toga (ako uopšte pokaže) ne mogu ništa drugo da očekujem.

Yula, Zille, kolika su vam bila deca kada su spec IgE potvrdila alergije (jaja, mleko, pš. brašno, kikiriki - kome već šta)???

Čula sam za dr Vislavski, nisam je upoznala.

Moj savet ti je da ne daješ cerealije. Ja ih Marku i dalje ne dajem, niti planiram, no, ostale ženice daju, ali svakako nisu sa tim počele, to je nekako došlo kao proširivanje jelovnika.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  68 69 [70] 71 72   Sledeća stranica >   >>