RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.9.2012 23:23:54)

tash, persun sam kuvala koren i list. pa sam ubacivala posle u kasice kao i ostalo povrce. obicno kada je ona kombinacija kao za supu: pilence, saragepica, krompiric, persun, paskanat, celer!
celer sam juce i danas kuvala samo koren, a sutra posto je treci dan cu staviti pored korena i malo lista. ja ga inace koristim u jelima u kojima ide sos od paradajza (list).
vidim da je yula stavljala samo persunov list kada je uvodila, kao zacin.
ovde na pijaci mozete da kupite ZELEN ZA SUPU, tu je sargarepa, paskanat, celer i persun.
izgleda nekako ovako http://www.yu4you.com/slike/photo/1293_sargarepa_povrce.jpg
meni je cilj da K moze opusteno jesti corbu kada negde odemo.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.9.2012 23:28:26)

Ja sam persun dodavala u gotove kasice, list naseckam sitno. Bas danas je jeo pasulj i stavila sam mu malo persuna pred klopu. Celer nisam posebno uvodila vec sam ga dala kroz kupovne kasice, sta da radim sa onolikom dzombom necega sto bih stavljala samo trunku- dve u njegovu klopu, a onaj celer je kao manja glavica kupusa. Nemam ja mesta u frizu za to.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.9.2012 23:31:21)

IZVORNA PORUKA: Tash

Ma nema veze bre, ja sam zadovoljna. On je cicao od srece jer je Pepa na torti, radovao se svecicama, pokusao i da duva, bili su drugari i igrali su se, pojeli su kiflice i gomilu cipsa i smokija... Pevao je sebi rodjendansku pesmicu sebi :)))...
Koga je briga za tortu... :)

[sm=smiley27.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.9.2012 23:33:14)

ja cu sutra da skuvam supicu za sve nas, tj. corbu. ima da skuvam pun lonac, da je jedemo dva dana, pa cu taman da potrosim tu budzu od celera. [sm=jezicek.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.9.2012 23:33:48)

Ovo belo u vezi je paskanat, pretpostavljam, jer je celer kao neka ogromna rotkva? A i listovi su mu ogromni. Sveki kada je tu kupuje lict celera i trpa po corbama. Ja korsitim dosta zacina kada kuvam, ali celer slabo, jer to sve ide kroz vegetu.
Inace, uskoro mi stize onaj zacin bez aditiva Kulinat Finesse, pa cei Lalika da jede malo zacinjeno, katkada.

Jao, sta vam nisam prijavila, pre neki dan sa Lazaru dala cveklu kao salatu sa belim lukom u prahu i jabukovim sircetom! Vrlo malo sam sirceta stavila, ali ipak sam ga stavila. Citam sastav, necete verovati, ima kazeina u sebi! Ja to jela dok sam bila na el. dijeti.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.9.2012 23:36:20)

IZVORNA PORUKA: Macaki

ja cu sutra da skuvam supicu za sve nas, tj. corbu. ima da skuvam pun lonac, da je jedemo dva dana, pa cu taman da potrosim tu budzu od celera. [sm=jezicek.gif]

[sm=smiley36.gif] [sm=bravo.gif]
Ti Macaki, kanda si dobra domacica, kada citam kako spremas neka domacinska jela, podje mi voda na usta. [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.9.2012 23:41:58)

sirce ima kazein???? whyyyyyy??? moracu da iznadjem nesto inace nista od zimskih salata. :(

odoh u kreve, mrtva sam!

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.9.2012 23:54:21)

nemoguce! [sm=smiley3.gif] sta ce to u sircetu???

yula, ne izgleda veza bas ovako, stavljaju bakice ovde i celer u tu vezu, ali ne celu budzu [sm=jezicek.gif] nego jedan manji komad.
izvoli sutra kod nas na junecu corbicu. [sm=smiley1.gif]
taman da mi pravis drustvo, s*enjala sam se zesce sto mm sutra radi. radice kao crnac parednih 5 dana ako misli da 5 dana budemo van grada. a u pm i posao i sve! [sm=smiley35.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 0:00:20)

I mm radi od 7-19h [sm=smiley13.gif] Znaci, dolazim [sm=smiley36.gif]

Daj taj recept za junecu corbicu, to nikada nisam pravila, a majstor sam za pilecu. [sm=smiley1.gif] Moze i na pp da ne ofujemo.

Citajte pazljivo sastav svih namirnica. Ima kazein valjda iz istog razloga kao i vino. Moguce da nema u svakom. Mi smo nekada davno pravili domace jabukovo sirce, jako lako se pravi i sigurno nema kazeina. Zaboravila sam recept, ali sigurno ga ima na netu.

Laku noc i zelim, mrtva sam!

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 0:17:17)

kakav recept? [sm=smiley36.gif] stavis junetinu, saragrepu, persun, paskanat, celer, krompir u serpu i kuvaaaas! tj. junetinu pre svega jer se duze kuva, pa kasnije ostalo. krompir na kraju, njemu treba najmanje vremena. posle prosedis, iseckas meso na sitne kockice, ostalo ubacis u blender ili izgnjecis viljuskom ili iseckas na kockice. zacinis. das i beki da klopa. [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 0:20:31)

moja sveki stavi i trunku paradajza, ja ne stavljam. i stavi zaprsku, tj. samo razmuti kasiku brasna u vodu i to ubaci, da zgusne corbu. ja ni to ne stavljam, jer se zdravo hranim. [sm=jezicek.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 8:55:43)

Hvala Mac! Sutra cu da je pravim.Ja zaprsku za pilecu corbu pravim tako sto razmutim jedno jaje sa malo griza i sipa u kipucu vodu pred sam kraj kuvanja corbe, tako je moja baka radila.

Jutros Lale, da vam ne objasnjavam sada kako, naguram pola mog kroasana u usta i propisno ga sazvakao. Nije progutao jer sam mu ga prestravljeno izvukla iz usta, a on pustio jer se uplasio moje prenerazene face i reakcije. Mislila sam odmah da spremam sirupe, posto imam dva i ne znam tacno koji je za sta, jer je jedan valjda za inhalatorne a jedan za nutritivne alergije, ili je jedan za slucaj gusenja a jedan za kozne promene, ne znam tacno, zaboravila sam sta dr rece. Medjutim, nista se opet nije desilo, a kroasani su puni jaja i bez obzira sto nije progutao veliko parce, svo je bilo izvakano i puna usta su mu bila onog premaza od zumanaca koji se lista kako ga stavis u usta.

Skoro sam citala o alergijama na jaja i ima razlicitih tipova alergije, ima npr. zaista puno beba/dece koji bez problema jedu termicki obradjena jaja dok na ziva reaguju kontaktno, na kozi, sve mi se cini da je i kod Lazara zaista takav slucaj.

Bila sam se zabrinula i odlozila sam odlazak na pijacu, bas sam mislila da nas spremim i da idemo, ali cemo ipak malo pricekati. Najgore od svega je to sto su ga pretprosle noci ojadili komarci, ima preko 10 ujeda, najvise na licu i usima, ima i na stopalima i rucicama i nocas je cesao iako sam mu mazala onu kremicu, pa u se to nadulo i strah me je bio da ako se pojavi reakcija na jaja da od ujeda necu moci da primetim i razlikujem, ali nije, sve je isto kao sto je bilo.

Na mestu ujeda desno stopalo oteklo, bas mi ga je zao... Preko dana manje cese, ali nocas se bas drapao, najgore od svega sto trlja lice o krevet dok spava i tako iritira i sve vise svrbe.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 11:23:10)

laki [sm=bravo.gif]
mogu da zamislim kako si se prepala, ali ovo su jaaaako dobre vesti!

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 15:42:39)

Sada vidim da sam gore napisala naguraM umesto naguraO, slovna greska, ali pretpostavljam da ste skapirale da je sam nagurao sebi u usta i sa uzivanjem, brzinski zvakao kroasan [sm=smiley36.gif] Isto tako pre nekih mesec-dva je zgrabio sa stola plazma keks i jos neki speculos, sakrio se iza stola i zvakao, ja odlepila bila jer sam ga svuda po stanu trazila i nema ga, kao da je nestao, a on se sakrio, ucutao i zvace li zvace. Tacno zna da to ne sme da radi.

Pa, da znas Macaki da su dobre i moracu uskoro da se usudim da mu dam nesto sa jajima i da vidim sta se tu desava. Ne znam jos kada cu se usuditi na takvo sto, mozda sada kada mi dodje sveki na nedelju dana, ne znam... Volela bih da mu prvo izvadimo krv i vidimo antitela, pa onda da probamo nesto sa jajima, pa opet posle nekog vremena da vidimo ta antitela, jer strah me alergijskih reakcija koje nisu momentalno vidljive a skode zdravlju. Ne znam kako cu to sve izvesti.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 22:16:53)

Lepo. Izvadiš krv pre nego što sveki dođe, kad dođe daš keks sa jajima, i posle par dana izvadiš krv opet.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 22:28:38)

Treba mi uput za to. Videcu, porazgovaracu sa mm, mogu da zakazem kod pedijatra i trazim uput, ali meni se nekako ne zuri sa tim jajima, a i zao mi da ga buse [sm=smiley13.gif]

Gde si bre Tasho, nema te na diskusijama, nedostajes, ajde zapocni negde neku frku da se pise nesto zanimljivo [sm=smiley36.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 23:06:11)

sta da dam sutra? spanac, susam ili tresnje?
u principu, nije mi jako stalo ni do jednog, ali cisto da ne bude prazan hod.
sta predlazete?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 23:12:15)

Jel pratiš diskusiju o drugom detetu? Imaš materijala da čitaš i čitaš... tema je čak bila i zaključavana. [sm=jezicek.gif]

Ja ne bih spanać zbog blitve.

Trešnje možda... ne znam.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 23:38:35)

Tresnje. O spanacu ne bih ni razmisljala na tvom mestu.

*Tash, samo sam tvoj post procitala i na njega se nadovezala, a bolje da ne citam temu iz pocetka jer cu samo da se iznerviram, jer sam uvek za decu! Otac mi je umro mlad, ja sam imala 19 godina, godinu dana pre toga naprasno baka koja je zivela sa nama. Shvatam malo drugacije zivot i njegov smisao od tada i zato sam uvek za zivot. Nema nista vrednije ni uzvisenije do podariti nekome zivot. To je ono najvrednije sto posle nas ostane.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 23:45:45)

mm glasa za susam. [sm=smiley36.gif] ja pojma nemam...

da vam kazem nesto..K je pocela da se prezdrerava za veceru, pahuljice plus mleko. mleka tu bude oko 240, pa do 270 ml, mada ponekad ostane nesto. to je jako puno za nju. onda nakon svega trazi da sisa, i ja samo gledam kako ce da se ispovraca po meni. mislila sam da iskoristim ovaj trenutak da je odviknem od (*). [sm=smiley13.gif] malo mi je frka sta cu sa grudima, pisala sam tamo na temi, nikoga da mi odgovori.. a i malo me neka tuga uhvatila. [sm=smiley19.gif] gledala sam njene slike kada je bila mala mrva i gledam kolika je devojka porasla - zahvaljujuci mom mleku. [sm=smiley19.gif] pa mi je strasno da prelomim i kazem da to je poslednji podoj, nikada vise nece sisati. inace, ona se budi oko pola 6 ujutru, ali po navici, sumnjam da je gladna, jer ja joj namerno dam samo par minuta i prekinem je, ona nastavi da spava.
ne znam koliko bi trrebalo da pije mleka u ovom uzrastu, zato malo i oklevam sa prestankom sisanja. pitacu ovu dr u ponedeljak za to. jer ona ne jede mlecne proizvode, pahuljice joj ujutru i uvece napravim sa 150 ml mleka, ali joj jos sipam i u flasicu, pa joj malo dajem da pije dok jede, a ako nece da pije jos joj malo razredim te pahuljice i nekako unese jos 60-90 ml. kada se preracunam to je minimum 400 ml, mozda i vise, pa se nadam da je to dovoljno. ne vredi, nikako se nije navikla da pije celu flasicu mleka pred spavanje, nego sve moram tako da je varam. zato i ne mogu da dam nesto drugo za vecer sto nisu pahuljice, jer tek onda nece uneti nista. da jede mlecno sve bi bilo puuuuno jednostavnije. a i nekako mi je drago da se ne uspavljuje uz flasicu, nego popije mleko za vecerom u stolici, pa idemo na kupanje, pa na spavanje.
veceras sam joj dala da sisa kratko, pa uzela. histerisala je uzasno, sve dok joj ponovo nisam dala. mislim da se to tako ne radi i bojim se da joj ne stvorim traumu, da misli kako je mama odbija od sebe. onda sam se setila da je tako isto histerisala kada sam to pokusala za popodnevno spavanje. onda sam pocela da joj jednostavno ne dam uopste da se tako uspavljuje, nego je malo nosim ili sedim i drzim je dok se ne uspava. sad bi tako trebalo i uvece da radim. a ako bas bude frka sa grudima da je budim negde u pola noci, da sisa dok nije svesna. to zbog mene, ne zbog nje. sta mislite?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 23:46:42)

inace, ona je fino prihvatila onaj aptamil allergy digestiv care. pije ga bez problema, a meni smrdiiiiiii [sm=smiley13.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.9.2012 23:51:07)

u pravu ste, dacu tresnje. [sm=smiley1.gif] ionako cekaju u zamrzivacu, nikako da ih uvedem.i to cu joj dati jednu zivu da jede, necu kuvati.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.9.2012 0:19:56)

veceras sam joj dala da sisa kratko, pa uzela. histerisala je uzasno, sve dok joj ponovo nisam dala. mislim da se to tako ne radi i bojim se da joj ne stvorim traumu, da misli kako je mama odbija od sebe. onda sam se setila da je tako isto histerisala kada sam to pokusala za popodnevno spavanje. onda sam pocela da joj jednostavno ne dam uopste da se tako uspavljuje, nego je malo nosim ili sedim i drzim je dok se ne uspava. sad bi tako trebalo i uvece da radim. a ako bas bude frka sa grudima da je budim negde u pola noci, da sisa dok nije svesna. to zbog mene, ne zbog nje. sta mislite?

Da je ne budiš, vratišćeš joj naviku noćnog podoja, i eto muke. Nego lepo pumpicu u ruke.
Kad odluiš da nema sisanja, onda nema sisanja. Samo pomisli šta bi bilo da unosiš nešto što ona nikako ne sme (lekove, namirnice), i da nikako ne smeš da joj daš. Šta bi radila? Izmlazala? Da. Aj pišem tamo na temi.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.9.2012 10:42:47)

Slazem se sa Tashom. A koliko sam se informisala, 400ml je mlecnog je sasvim dovoljno u tom uzrastu, ali ja bih ipak pojacala na 500ml. Ako ga jede u pahuljicama i sada je pocela i da ga pije uz veceru, pa to je super, malo doslednosti i navici ce se vrlo brzo na flajku uvece. Nemoj ti da je uspavljujes nekoliko dana, vec je daj suprugu, mami, kome vec zelis, a ti izadji napolje, prosetaj. Ako budes bila tu odmah ce imati siku u glavi, a ti neces moci da je gledas da place i eto. Garantujem da ce u roku od 3-4 dana piti uvece mleko i zaspivati.

A sta fali da se uspavljuje na flasici? Pa, bolje tako nego da ninas i nunas satima.

*** Sta mislite da mi nas eksperiment sa jajima pocnemo preko piletine, pa tek onda predjemo na nesto sa jajima?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.9.2012 12:49:55)

yula, jel jedete bese curetinu? ne mogu da se setim.. ako ne, onda prvo nju, pa piletinu, pa jaje. i opet kazem, ne znam zasto dr insistira na keksu koji u sebi ima celo jaje. zar nije sigurnije da prvo proba samo zumance? da li bi se usudila da skuvas jaje i das mu samo trunic zumanceta, recimo velicine zrna graska?

sto se uspavljivanja tice, ona nece da prihvati da je niko drugi uspavljuje. pre neko vece je sisala, ali i nakon toga nije mogla da se uspava, skakala je, skakala.. onda je mm dosao da vidi sta se desava, ona mu se obradovala.. ja pomislih e bas fino i dam je njemu da pokusa da je uspava. otisla sam u kuhinju da perem sudove, ona je vristala, vristala.. sva je bila mokra, morala sam da joj presvlacim pidzamu. i nije se smirila dok je ja nisam uzela. meni bi bilo mnogo lakse kada bi je on uvece uspavljivao, jer me nekada zeza, nece do 22h da zaspi, a mene tek onda saceka posao.. pa mi to bude bas kasno. ali ne vredi kad K nece.
a sto se tice uspavljivanja na flasici, ja sam razumela da je to jaaaako nepozeljno, jer tako dete unosi bespotrebne kalorije. navine se da mu to bude nacin za uspavljivanje, pa moze da se desi da kad god se nocu probudi trazi flasicu da bi se uspavalo. tako je mali od moje sestre pio po litar kravice u toku noci, do trece godine, jedva ga od toga odvikose. kad K vec nije naviknuta na flasicu, ne znam zasto bih sada insistirala da se navikava. bolje da uz veceru popije mleko, jos bolje iz solje sa piskom, onda se okupa pa na spavanje. jeste da je malo nosim, ali sada sve cesce prihvata da sednme sa njom u narucju. onda ja uzmem da citam nesto 10-ak min dok se ona uspava, pa je prebacim u krevet. i insistira da spava sama u kreveticu. ne znam kako cemo sad kad odemo na odmor, morace da spava sa nama na francuskom, bice muke. mozda iskoristim ovu promenu sada da joj ukinem sisanje pred spavanje. pod uslovom da ne urla mnogo uvece, da nas gazde ne isteraju. :))))
nocas se probudila oko 5:30, ja je samo uzela malou narucje, dala joj malo vode pa vratila u krevetac i zaspala je. jedino sto sam ja ujutru komirana jer mnogo kasno lezem, pa onda ne mogu da dodjem sebi. onda je mm nosi na nosu, sredjuje isl. pa me budi tek oko 8:45 kada je krajnje vreme da krene da se sprema za posao. ako ne bude pila to ranojutarnje mleko moracu da ustajem ranije i da joj odmah dam da doruckuje, da ne bude da je dugo gladna. znaci 8 najkasnije, a i ranije.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  65 66 [67] 68 69   Sledeća stranica >   >>