RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom



Poruka


Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 10:34:21)


IZVORNA PORUKA: Tash

Zille, ako nas čitaš: JEDVA ČEKAM TAJ VAŠ UTORAK!!!! [sm=smiley31.gif]



Mico, nije utorak nego petak 07.09. u 10:30h Sad će to za čas[sm=smiley1.gif] U petak imam proslavu 20 godina od male mature(osnovne škole) [sm=jezicek.gif] Al sam matora [sm=smiley36.gif] U subotu mi dolazi drugarica homeopata da obavi pregled deteta i uradi testiranje na nutritivne alergene iz KAPI KRVI. To mi je prosto neverovatno, i jedva čekam da vidim šta će da pokaže i jedan i drugi test. A Peka mi se malo popunio, lep je kao lutka. Jako sam srećna [sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 10:39:48)

SADRZAJ KALCIJUMA (mg) U 100 g NAMIRNICA




Sojno brasno 200
Ovs.brasno 309
heljda 117
Graham hleb 230
Ovs.pahuljiced 53
Susam seme 1474
blitva 155
kopriva 490
Kineski kupus 125
Salata potocarska 120
Zelena salata 72
Azijski pasulj 192
grasak 115
maslacak 165
pasulj 143
soja 278
Celer 80
Mladi crni luk 45
Luk srebrenac 140
ren 130
rotkvica 40
Alga agar 690
Alga keli 680
kopar 343
Persun koren 86
Persun list 291
Crveni radic 150
Zuta boranija 36
Susena cvekla 222
Susen list persuna 955
Suseno mesano povrce 580
Dinstan krompir 40
Kuvan brokuli 152
Kuvana sargarepa 58
Prokelj kuvani 54
Presni crveni kupus 44
Smrznuto mesano povrce 130
Mladi grasak kuvani 63
Mladi grasak smrznut 60
Kakao u prahu 130
Mlevena kafa 120









limun 40
maslina 84
pomorandza 38
urma 65
malina 40
ribizla 60
Japanska jabuka 127
mak 1352
Mlevini rogac 352
Susena kajsija 166
greipfrut 57
Suva smokva 135
Suvi sipak 760
Badem przeni soljen 235
lesnik 248
Brazilski orah 50
Bela riba 131
pastrmka 69
haringa 102
sardina 80
Suseni bakalar 462
Dimljena riba 840
Fileti u ulju 840
Haringa usoljena 79
Sardine konzerva 493
Scampi obareni 115
Dagnje kuvani 105
Suncokret seme 367
Uljana repica 454
zumance 145
Crni caj 495
Indijski caj 427
cimet 1228
klincic 646
mirodjija 223
Suseni origano 1576
Kari prah 560






Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 12:39:25)

IZVORNA PORUKA: Tash


Ja sam danas razmišljala o brusnici. Ne znam šta da mislim o njoj. Jel ona ide uz višnje i trešnje, ili uz jagode, maline i kupine? I u koju od ove dve kategorije spadaju borovnice?


Somebody, anybody???

Zille, na naš drugi rođus ćete biti mnoooogoooo pametniji šta vam je činiti dalje. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Pazite ovo: testo se pravi od 1kg brašna, 1 flaša piva, 2 dcl ulja, 2 supene kapike soli, 100gr ptoprženog susama.
Da odstoji sat. Onda testo razvući, iseći na štanglice i peći na tosteru. Staviti foliju od gore i od dole da se ne zalepi. Kažu da je extra, samo ne znam baš za to pivo... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Hvala Gae! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




lesica -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 12:44:39)

Tash,brusnica,aronija,borovnica,ribizla,grozdje su ti bobice i kao takve su da kazem slicnije jagodicas_tom vocu(jagoda,kupina,malina) nego visnjama i tresnjama i sljivama koje su kostunice.

Cut za pivo-vitamin B se nalazi tu [sm=jezicek.gif]




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 13:55:52)

Ups, ja dala grožđe. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ma pio je Mare pivo, ne bi mu ništa, pa kontam da mu ne bi smetalo ni u testu. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




lesica -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 14:08:37)

I nista mu nije bilo od grozdja? Super,onda mozete lagano da isprobate i ostale bobice.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 14:30:30)

Ne. Tamani grožđe kao blesav. Obožava ga. 




Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 15:37:22)


IZVORNA PORUKA: Zille


IZVORNA PORUKA: Tash

Zille, ako nas čitaš: JEDVA ČEKAM TAJ VAŠ UTORAK!!!! [sm=smiley31.gif]



Mico, nije utorak nego petak 07.09. u 10:30h Sad će to za čas[sm=smiley1.gif] U petak imam proslavu 20 godina od male mature(osnovne škole) [sm=jezicek.gif] Al sam matora [sm=smiley36.gif] U subotu mi dolazi drugarica homeopata da obavi pregled deteta i uradi testiranje na nutritivne alergene iz KAPI KRVI. To mi je prosto neverovatno, i jedva čekam da vidim šta će da pokaže i jedan i drugi test. A Peka mi se malo popunio, lep je kao lutka. Jako sam srećna [sm=smiley1.gif]


[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Kako je malo potrebno da covek bude srecan.

Mislim da svi ovde sa nestrpljenjem iscekujemo petak i subotu i navijamo za vas!




Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 15:50:53)

Tasho, vidim ovde na forumu se cesto spominje ta brusnica, iskrena da budem ja nemam pojma sta je to, mada sumnjam da je nesto slicno aroniji koju sam videla i jela tek nedavno ( sveki nam poslala, ali morala sam da bacim vecinu zbog onih dosadnih moljaca, jer mi nisu bile hermeticki zatvorene ).

Nisam imala pojma da je grozdje iz roda bobica [sm=smiley22.gif] a jeste po nekoj logici. Kako god, i Lazar ga jede samo tako, bas ga voli. Kada rado jede neku hranu to mi je znak da nema nekih smetnji tipa peckanja, podrigivanja, povracanja i slicno. Za sada ni sa cim nemamo slicnih problema, ali pazim.

Ja cu se usuditi da ti sugerisem da probate borovnicu. Nije neophodna, ali je jako korisna. Mislim da je Verus Ogiju onako malom dala, ili Heleni, ne secam se sada, ali znam da je to i mene okurazilo da je probamo. Uspesno je jede, nekada zaredjamo i po 2-3 dana u vocnom jogurtu, da ne bi propale. Ovde su zaista skupe, ali cena im varira neverovatno od 2.5 do 4.5€ za 125gr. I nema ih svuda i nema ih cesto, pa sam juce nasla jeftino i kupila 2 paketica, jedan sam zamrzla.

Mene plavi patlidzan i dinja malo brinu, sve vise cujem da ljudima smetaju vise ili manje i pp sam bas smanjila, ali dinju jedemo sigurno jednom-dva x u nedelju dana. Nju i grozdje cu sada da dajem dok je sezona, posle cu katkada.




Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 16:06:45)

IZVORNA PORUKA: Tash

120 g susam 45 g secer (beli ili smedji) 45 g meda

Susam staviti u manju serpicu i na veoma blagoj vatri ga peci nekoliko minuta-voditi racuna da se ne preprzi (4-5 minuta).

Za to vreme pomesati med i secer u drugoj metalnoj serpici i zagrejati na blagoj vatri do kljucanja. Kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta, za to vreme secer se se otopiti i cela povrsina treba da bude penusava i puna baloncica.

Dodati susam u vreo secer i dobro (na vatri) sjediniti.

Vrelu masu izruciti na nauljen pek papir i prekriti je nauljenim pek papirom koji smo ostavili sa strane (dakle, nauljena strana ka secernoj masi).

Oklagijom poravnati i istanjiti masu na zeljenu debljinu (oko 1cm). Odvojiti gornji pek papir od mase i pomocu nauljene spatule za kolace ili nauljenog sirokog noza dodatno oblikovati masu u kvadrat.

Ostrim nozem iseci masu na jednake kockice (u ovom slucaju 3.5×3.5 cm). Raditi brzo, kada se masa ohladi stegnuce se i bice tesko raditi sa njom.

Sacekati da se masa ohladi i razdvojiti kockice.

Cuvati na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj posudi.

Od navedene kolicine sastojaka i pri navedenim dimenzijama kockica dobije se 16 komada.

Posluživanje
Radite brzo od trenutka kada izrucite masu na papir-brzo ce ocvrsnuti. Ukoliko niste zadovoljni oblikom nekih od kockica (narocito onim sa krajeva) vrlo kratko ih mozete zagrejati u mikrotalasnoj pecnici (10 sekundi)- na komadu pek papira, i popraviti oblik. Takodje, nakon sto se potpuno ohlade, mozete rubove poravnati i iseci ostrim nozem.

Ide med.



Da li on ima neku inhalatornu alergiju? Da li bese med ne jedete iz predostroznosti ili mu smetaju poleni?

***Kopirala sam ovaj post ovde, mozda ce koristi mamama koje deci daju med ili onima koje su na el.dijeti, zbog Ca. Ja cu sebi da sacuvam ovaj recept, sada L. ne jede slatko, ali bih mu pravila ovo dogodine. Doduse, za prepodnevnu uzinu sam mu u vocni jogurt dodala pola kasikice meda, ne valja ni kiselo da jede.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 16:48:34)

yula [sm=smiley31.gif] salila sam se, sta ti je. slobodno komentarisite, svako ima pravo na svoje misljenje.

nama je danas bio prvi dan sociva. K se jako dopalo, jurila je za mnom da joj dam jos malo.. pa sam joj dala jos jednu kasicicu i to je bilo to. ako i sutra dobro prodje u sredu jedemo svi za rucak socivo. [sm=smiley1.gif] mm i ja ga inace jako volimo.
spremala sam danas punjeni pl. patlidzan i punjenu paprku, oba recepta modifikovana, ne onako kako inace spremam. izdinstala sam crni luk, sargarepicu, tomatino, mleveno meso i malo soli. onda sam masu podelila na dva dela, u jedan dodala meso od patlidzana (ono sto sam izdubila) iseckano na sitne kockice, a u papriku seckanu papriku na sitne kockice. nisam namerno stavljala pirinac, jer ga K ionako jede za dorucak i veceru, samo fali jos za rucak da ga jede. onda sam posebno punila i pekla u rerni u dve odvojene djuvecare. ispala mi je veca kolicina, a i bojala sam se da patlidzan ne pusti vodu dok se pece, pa da ne dodje do paprike. preko patlidzana sam stavila jos tomatina jer ga inace secem po duzini, da budu camcici. a paprike sam klasicno punila, pa ih polozila u djuvecaru.
punjena paprika je bila K rucak II (jer je u nevreme spavala, pa ispade da je danas imala dva rucka) i jela je sama kasikom, pojela je skoro celu. a za rucak II je jela nasu corbicu (praziluk, sargarepa, paskanat, persun, tikvice) samo sam njoj dodala jos uz to kuvanu svinjetinu.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 17:01:19)

zille, drzimo vam fige!! [sm=bravo.gif] jedva cekam da se javis sa vestima.
mi u ponedeljak idemo na kontrolu, imamo zakazano u 10:10. i ja jedva cekam!




lesica -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 17:56:44)

Ja zaboravih da vam samo napomenem da ukoliko klincima dajete bobice (grozdje,brusnicu,aroniju,borovnicu,ribizle...) trudite se da to bude ili sveze ili smrznuto voce. Prosto ja nisam pobornik suvog voca jer je ono puno SO2 kojim se konzervise,da bi odrzalo postojanost,boju i lep izgled. A mrvama malenim to bas ne treba.




Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 19:53:19)

Macaki, moja je greska sto se trpam i gde ne treba i solim nekome pamet bez potrebe. Nevazno, batalimo to. Nego, mene zanima kako si spremala socivo, meni je ispalo bas bljaks [sm=smiley11.gif]

Svidja mi se i ovaj recept za punjeni patlidzan. Ja cu da vidim kada mi sveki dodje da pocnemo da kuvamo tako da i L. pocne da jede sa nama.

Lesice, hvala na informaciji za suseno voce, nisam imala pojma za to, sva sreca pa jos nista suseno nismo ni jeli.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 20:56:51)

znala sam da suseno voce ne treba da dam, imala sam "osecaj za feeling", sto bi nasa estradna umetnica rekla. :) A gde cu naci svezu brusnicu? Brusnica je, Yula, dobra za mokracne kanale i besiku, prepisuje se kod urinarnih infekcija, i mogu ti reci da je extra ukusna, ja sam pila caj od nje, hladan mi se vise dopao. A onda pojedes iodove iz caja. Ali to je sve bilo kandirano (jel to isto sto i suseno???).

Nema inh alergije, ali posto ih ja imam pozamasno, izbegava kontakt maximalno moguce, a med je pun polena.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 21:18:21)

yula, ja sam danas samo skuvala socivo u malom loncetu, da imamo za danas i sutra, za uvodjenje. izblendala sam ga sa malo vodice, mada ne mogu ljuske lepo da se izblendaju i stavila samo truncicu kalijumove soli, da ne bude bas bljak. inace, kada ga kuvam za nas kuvam ga kao pasulj, sa lukom i sargarepicom, posle stavim malo aleve i brasna, mada cu K dati u redu bez toga (ako do tada sve bude ok).

tash, ja mislim da kandirano znaci usecereno, a neka me neko ispravi ako gresim. pretpostavljam da je i to suseno, samo ne znam da li je postupak isti.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 21:32:45)

Taš, svežu u NS nećeš naći, ali zato ima smrznuta mešavina, brusnica i borovnica čini mi se, nema je svuda ali sam kupovala u velikom rodiću. Mislim da ima i druga kombinacija, nešto tipa crveno voće, pa ima i malo brusnice.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 21:43:16)

Kandirano i suseno nisu isto. Kandirano je usecereno i na taj nacin se izvlaci voda iz plodova,tako se "konzervira", jer je i secer prirodni konzervans(mislim da je Mina vec pisala o tome). Suseno je osuseno bez iceg,na suncu,na toplom vazduhu i sl. U oba se dodaje SO2 da bi odrzalo svezinu,aromu,boju...




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 22:01:07)


IZVORNA PORUKA: Zille

Kandirano i suseno nisu isto. Kandirano je usecereno i na taj nacin se izvlaci voda iz plodova,tako se "konzervira", jer je i secer prirodni konzervans(mislim da je Mina vec pisala o tome). Suseno je osuseno bez iceg,na suncu,na toplom vazduhu i sl. U oba se dodaje SO2 da bi odrzalo svezinu,aromu,boju...

Nemam sta da dodam osim da se cuvate susenog i kandiranog voca iz domace radinosti. Ja sam se otrovala od suvih sljiva koje je mama kupila kod nekog cike na pijaci, jer je preterao sa SO2.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 23:41:10)

A borovnice i ribizle su prosle, ili...?




Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.9.2012 23:50:28)


IZVORNA PORUKA: Macaki

yula, ja sam danas samo skuvala socivo u malom loncetu, da imamo za danas i sutra, za uvodjenje. izblendala sam ga sa malo vodice, mada ne mogu ljuske lepo da se izblendaju i stavila samo truncicu kalijumove soli, da ne bude bas bljak. inace, kada ga kuvam za nas kuvam ga kao pasulj, sa lukom i sargarepicom, posle stavim malo aleve i brasna, mada cu K dati u redu bez toga (ako do tada sve bude ok).

tash, ja mislim da kandirano znaci usecereno, a neka me neko ispravi ako gresim. pretpostavljam da je i to suseno, samo ne znam da li je postupak isti.


Macaki, ja sam ga drzala nekoliko sati potopljenog u vodi ( tako pisalo na kutiji ) onda ga kuvala, pa sigurno nekih sat i po, sa malo c.luka. Posle sam ga ispasirala na cedaljku, jer sam procitala da ljuske mogu da budu veoma tesko svarljive i da smetaju maloj deci. Ma, kada sam ga i onako nepasiranog probala delovao mi je nekako oporo, ostro, nije onako puterast kao pasulj i kao kada sam ga jednom prilikom jela. Mozda je bilo takvo neko bzvz seme, ne znam.

Inace, reeetko jedem suseno voce, a kandirano tek ne. Konzervirano i gotova jela uopste izbegavam koliko god je to moguce. Ako vec moram, onda biram zamrznuto sve sto moze. Mada, gledam ljude oko mene, jedu sve industrijsko, konzerve, u kesama, gotove obroke, piju, puse kao Turci i zive brate, a znam mnogo ljudi sa sela koji su jeli iskljucivo domace, do pre 20-30god. sve se to slabo i prskalo, a umiru i razbolevaju se samo tako. I to nema veze sa bombardovanjem kako vecina nagadja, jer ti sto ih ja znam su pomrli pre '99. Nije tema, ali eto.

***Ja cu sutra ili preksutra da probam sa susamom. Osipic sa lica naglo poceo da spada i on def. nema nikakve veze sa alergijama, sada sam u to 1000% sigurna, juce je jeo krusku koja nam je nekoc bila problematicna, mada i to je pitanje da li se samo potrefila sa tadasnjim bubuljicama.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.9.2012 0:01:10)

yula, ja sam tek mozda od prosle godine pocela da kuvam socivo. nije bas lako naci ga, nema ga u svim radnjama. nama se dopada, mi inace mahunarke rado jedemo. dok mm obozava pasulj sa kobajom ili suvim mesom, za socivo kaze da mu je vise dopada bez mesa. ima logike sto si ga potapala, kao kada se pasulj potopi pre kuvanja da nabubri, mada ja ni to ne radim. ja sam danas socivo samo dobro oprala, stavila u hladnu vodu, stavila na najjace dok nije provrilo, pa smanjila na pola i tako kuvala jedno sat vremena. ali kazem ti ponovo, nije bila neka kolicina. za sredu (ne redu kako sam gore napisala [sm=smiley36.gif] ) planiram punu serpu da skuvam, nadam se da ce ga i K voleti, jer kazu da je jako ukusno. i ja cu uskoro uvesti pasulj. mi volimo i tetovac i onaj crni pasulj i okruglicu. [sm=smiley1.gif] nekada prosto ne mogu da se odlucim sta da kuvam. [sm=jezicek.gif]

sveki mi ispekla paprike u odzakliji, oko 40 komada. spakovala sam ih u zamrzivac, pa cemo imati donekle, onda ce mi dati jos od nje, jer je nas zamrzivac mali.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.9.2012 0:20:30)

yula, evo recepta dr komnenovic za pire od pasulja : ocistiti i oprati jednu solju pasulja. potopiti u vodu preko noci ILI kuvati poklopljeno dva minuta, pa ostaviti da odstoji dva sata. odliti vodu, dodati tri solje sveze vode i kuvati dok zrna ne postanu meka. izgnjeciti viljuskom i izblendati.

inace.. danas mama i ja sele da rucamo i pitam ja nju kako je ispao pl. patlidzan. kaze ona dobar je, ali znas da ja to rertko spremam, meni je to oporo i pecka me jezik od njega. ja [sm=zmeden.gif] pitam jel te uvek pecka, kaze mama: ma daaaa, pa zato sto je previse opor, znas ono kao kada te pecka od paradajza ili od oraha. [sm=smiley22.gif] ja rekoh stvarnoooooooo?!? pa se set_im tash i cele price oko pl. patlidzana ovde na forumu.. eto, znaci nije alergija, normalno je i desava se i drugima.
to naravno ne znaci da K nije alergicna na njega, jer je dobila crvenkasto oko usta, a nije ga ni pojela, pljunula je. pokusacu kasnije ponovo, pa cemo videti.
dogovorila sam veceras sa svaki da z anju pravi poseban ajvar samo sa paprikom i da ga uprzava sa vrlo malo zejtina.
evo sta dr komnenovic pise za pl. patlidzan: dobar je izvor kalijuma i folacina. kulinari preporucuju da se isece na kolutove, blago posoli i ostavi tako 15 min, a potom da se ispere - kako bi se redukovala njegova gorcina. priprema za pecenje: pl. patlidzan oprati, odvojiti peteljku, nezno skinuti kozu. ako se pece u rerni zagrejati na 175 stepeni, peci 30-45 min. izvaditi iz rerne kada postane mekan. ukoliko se pece na rostilju, staviti ga direktno na plocu ili reset_ke i cesto ga okretati dok ne omeksa. kada je gotov, ohladiti ga pa tek onda skinuti kozu. od pl. patlidzana moze da se napravi veoma ukusan sos ako se izblendira i pomesa sa jogurtom. tradicionalni nacini spremanja ukljucuju jela sa parmezanom, musaku, punjenje pirincem.. moze da se kuva, przi, pece preliven masl. uljem.




Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.9.2012 0:24:24)

Necete verovati, ali nama sveki cesto posalje papriku iz Srbije, kad god neko dolazi ona posalje. Ne mogu ljudima koji ne zive ovde da objasnim kakve su ove paprike ovde, kao plasticne, nit mirisu, niti imaju ukus kao nase. Tako i kupus. Tako da je mozda i ovo socivo njihovo takvo.

Kada mi je pre neku god. keva dolazila i kada sam je zamolila da mi donese neke od namirnica, ona mislila da se salim [sm=jezicek.gif] Sada sam od sveki narucila onaj hvaljeni Kulinat Finess, jedva cekam da stigne i da ga stavljam Laletu u hranu! Ja kuvano jelo bez vegete ne mogu da jedem, kao ni mleveno meso. U przeno ga ne stavljam.




Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.9.2012 0:30:19)

Hm... mislim da si gore napravila lapsus, trebalo je da stoji pire od pasulja, ali razumela sam. Hvala ti, mislim da cu i tako praviti.

A cuj za peckanje, mene nikada nije peckalo nepce ni od paradajza niti od oraha. Ne zaboravi da su i oni jaki alergeni. Jeste da orah zna malo da gorci, i da malo skuplja usta. Mozda je ona na to i mislila.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  62 63 [64] 65 66   Sledeća stranica >   >>