RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

maslackic -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 12:32:44)

juhuu, Mina [sm=bravo.gif] kako znbas gde te spominjemo [sm=smiley36.gif]

u ovim kasicama je pisalo da ima soka od limuna...

pre sam joj davala one na kojima je pisalo da imaju vitamin c i nije bilo reakcije..nisam pametna

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 12:55:09)

Zato što vit C kao prirodni konzervans može da se dodaje i na drugi način, ne samo kroz limunov sok.
Moj Vanja je posle drugog Pentaksima odreagovao na Juvitana kašu od šargarepe koja ima limunov sok u sebi. Tu kašu je pre toga već jeo, i posle toga mu nije pravila problem, ali je valjda vakcina napravila zbrku pa je reagovao. Obrazi i leva ruka, na kojoj inače ima neobičan ekcem, su mu bili potpuno crveni kao cvekla, i na mestu ekcema mu je izašao plik. Pisala sam o tome. Više nikad nije tako reagovao, ali je svaki put posle vakcinacije ili kad mu niču zubi, na mestu ekcema imao plik. Za sad nema nutritivnu alergiju, ali sam bila oprezna koliko sam mogla.

cockic -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 13:19:26)

evo ja imam juvitanunu kajsiju i breskvu i pise vitamin c 25mg i koncentrovani limunov sok 0,2g :)))na obe isto pise

a frutek visnja jabuka imaju samo vitamin c 25mg koliko ja procitah sad [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 17:23:04)

IZVORNA PORUKA: minavb

IZVORNA PORUKA: Yula
Mina rece da je vitamin C u kasicama limunska kiselina

Gde to mina reče da je vitamin C limunska kiselina? Ako sam to tim rečima rekla, mora biti da sam bila u polusvesnom stanju, jer ovo se uči u osnovnoj školi. Vitamin C je akorbinska kiselina, a limunska kiselina je limunska kiselina. Obe se nalaze u limunovom soku. Limunska kiselina je prirodni konzervans, kao i vitamin C, pa se limunov sok često koristi kao prirodni konzervans jer je izvor obe kiseline(limunske i askorbinske). Znači, ako na nečemu piše da sadrži limunsku kiselinu i vitC, ne znači da tu ima limunovog soka. Ako piše, to je onda druga stvar.
Prirodni konzervans je i vitamin E, so, šećer, med, sirće, alkohol, ricinus.

Pardon permutovala sam nesto.

Evo posta koji sam pogresno razumela:

IZVORNA PORUKA: Yula

Konzerviraju se sterilizacijom, retko se dodaje limunsov sok ( vit c) ali se dodaje i ne vidim u tome nista lose. Vit C se vise dodaje da bi ocuvao neke sastojke, nego da bi kasica duze stajala.

Vitamin C je znaci limunska kiselina, toga sam se i pribojavala, zato je moj maleni odreagovao alergijom na kupovnu krusku i jabuku - citrus.

Ja sam stavila znak = izmedju limunovog soka i limunske kiseline.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 17:25:43)

Zato što vit C kao prirodni konzervans može da se dodaje i na drugi način, ne samo kroz limunov sok.
Moj Vanja je posle drugog Pentaksima odreagovao na Juvitana kašu od šargarepe koja ima limunov sok u sebi. Tu kašu je pre toga već jeo, i posle toga mu nije pravila problem, ali je valjda vakcina napravila zbrku pa je reagovao. Obrazi i leva ruka, na kojoj inače ima neobičan ekcem, su mu bili potpuno crveni kao cvekla, i na mestu ekcema mu je izašao plik. Pisala sam o tome. Više nikad nije tako reagovao, ali je svaki put posle vakcinacije ili kad mu niču zubi, na mestu ekcema imao plik. Za sad nema nutritivnu alergiju, ali sam bila oprezna koliko sam mogla.

Mina, molim te reci mi ako se secas, gde si o ovome pisala, vrlo mi je vazno jer se mom braticu pojavio crveni pecatic koji mu stoji 3-4 meseca, mali je, ali mu se od pre neki dan tu pojavio plik, pa me zanima da li je nesto kao sto je imao tvoj Vanja.

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 17:36:58)

Cek da nadjem pa cu ti postaviti link. ~I sliku sam stavila. Evo danas mu opet izasli plikcic jer mu nicu gornje petice.
Evo ga klik
Mi smo tu bledu promenu primetili par nedelja po rodjenju, ali je reagovala ovako tek posle te vakcine. Dermatolog je rekao da je to lokalizovani ekcem koi je stres related.

JasnaM -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 21:30:47)

Cao svima [sm=smiley31.gif]
Kruska je prosla ok ali se jos uvek ne radujem, jer ne znam sto posto, posto kod nas to varira. Ovih dana bas ima redje stolice, pa ne znam da li da povezem sa kruskom ili sa zubicima. Meni deluje da je od zubica, posto smo reakcije na vocke uvek imali u vidu crvenih pecata.

Vidim prica se o vocnim kasicama, ja sam bas izbegavala juvitanine i one na kojima pise limunska kiselina, te sam uzimala hipp gde stoji da ima samo vitamin c, ali eto posle jabuke i kruske koje sam ja kuvala i koje su sada prosle bez reakcija, na kupovnu hipp kasicu jabuka-kruska danas i to posle druge kasicice je bas reagovao. Obicno ima blago crvenilo kod levog oka i slepoocnici, ali sad je bio sav u crvenim pecatima po licu, bas me je uplasio [sm=smiley13.gif]. Proslo je posle par minuta kao i uvek, ali definitivno za nas nema vise kupovnih vocnih kasica, jer nesto u njima mu bas smeta.

Eh, jedno pitanjce vezano za bebecu stolicu, kad bi ona trebalo da bude onako bas formirana?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 21:48:23)

Isto kao Mateja sto ima. I maltene ista prica. I dermatolog rekao kako to nije nista ( citaj: nema pojma sta je ) i da prate, da ce verovatno da raste kako on bude rastao [sm=smiley22.gif] Svasta. I zao mi deteta, ali onoj mojoj snajki nedokazanoj je trebalo nesto da je malo urazumi. Ej, detetu od 5 meseci dala rezanca iz supe, a rezanca su naravno sa jajima [sm=hudicek1.gif] Nije imala pojma da tu ima jaja.

****Nego, ja imam jos jedno pitanje za ove moje zenice sa teme. Kada bih mogla detetu da dam da proba susam, semenke suncokreta i ostalo seme? Mislim, necu mu to davati zasebno, vec bih kupovala hleb sa semenkama.

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 21:53:57)

Pokazi im sliku Vanjine rucice i opisi sta se nama desava. Evo danas mu je to bas oteklo i tvdo je. Nije bas plik kao inace, ali je cudno. Kad zaspi, namazem didremaln, ujutrtu jos jednom, iobicno se povuce. Inace izgleda kao oziljak od opekotine i svi me zapitkuju kako se opekao.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 21:57:43)

IZVORNA PORUKA: JasnaM

..............

Eh, jedno pitanjce vezano za bebecu stolicu, kad bi ona trebalo da bude onako bas formirana?

Boze, kako se sve brzo zaboravi... Mislim negde od 10. meseca. ( ??? )

I meni je L. jednom kada je bio bolestan pojeo kupovnu krusku i osuo se sitnim osipom ispod pazuha ka stomaku, bilo je bas puno sitnih bubuljicica. Na jaja je reagovao kontaktno, dodirnuo je kanticu sa majonezom i prstice stavio u usta, i svuda gde je dotakao mu je izaslo crvenilo sa malenim plikcicima, na prsticima nije imao nista. Po umivanju je nestalo. Kada ga je sveki sa neopranim rukama dodirnula po nozicama, a imala je malo jaja na rukama, isto mu je izasla takva reakcija. Pre 3-4m. mm mu namazo malo zivih jaja na nogu, nista se nije pojavio. Na testu pokazao alergiju na ziva jaja na kuvana NE. Malo sam istrazivala po netu i nasla dosta slucajeva alergije na ziva jaja, ali potpuno normalno jedu termicki obradjena!

IPAK, ja necu nigde da zurim, zasto bih, sacekacu koliko dugo budem mogla i necu da mu dajem jaja, odlucila sam da necu ni onaj keks sa tragovima jaja. OPET nismo zvali u bolnicu da zakazemo testiranje i vakcinaciju ( [sm=hudicek1.gif] ), ali sada cu da izvadim uput sa brojem i spremim za ujutru. Videcu ako je moguce da i to testiranje odlozimo ako je moguce do 2. rodjendana bar.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:06:27)

Poslala sam im link slike. Ja sam to krstila u ekcem [sm=smiley13.gif] i po hiljaditi put skrenula paznju da vode racuna sta dete jede.

Znaci Vanja to i dalje ima??? Da li je sada nepromenjenog oblika ili i dalje menja stanje s vremena na vreme? Majku mu, kako to srediti? Da li si poksuala da nadjes vezu izmedju toga i neke namirnice? Mozda za svaki slucaj da pocnes da vodis dnevnik sta kada jede, mozda dodjes do nekog otkrica? Jesi li ga testirala?

Mom L. se to isto pojavilo kada je uvodjen pirinac, ali ne prvi dan, vec posle nekoliko dana tek. Zao mi je sto nisam slikala, bilo je na grudnom kosu, blizu vrata, crveni pecat i plik, pa sigurno 5cm precnika. Ja mislila od sargarepe, a kasnije sam ipak zakljucila da je pirinac, jer kada sam po 2 put uvodila pirinac pojavio mu se mali plikcic odmah posle obroka na obrazu i brzo nestao. Kada je sargarepa uvodjena neka 3m. kasnije, prosla je bez ikakve reakcije. Ali to se njemu pojavilo i nestalo posle par minuta, ni pre, ni posle toga nije na tim mestima imao nikakav trag, ni crvenilo. I da, sta je neverovatno, taj veliki plik se pojavio uvece, oko 19h, bar tada smo ga primetili, a on je jeo sumnjivu hranu u podne!

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:09:49)

I dalje se menja povremeno ali ne onako dramaticno kao u pocetku. Nema nikakve veze sa hrano, bas nikakve. Kazem ti, kad se vakcinise, dan dva posle vakcine se promeni, i kad mu nicu zubi, par dana pre nego sto primetim zub , njemu to otekne na ruci. Prekjuce sam mu videla cosak gornje leve petice da viri, i evo danas ceo dan pisti i to mu se na ruci promenilo. Vodila sam ga na Institut za kozne i venericne bolesti, i kazu ekcem koji je povezan sa stresom.

Snelle -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:11:24)

Sad sam pogledala fotku koju si postavila i prvi post nakon tvog je moj, gde pišem da se i Lani slično pojavilo na vratu. Ja se toga apsolutno ne sećam [sm=zmeden.gif]

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:15:35)

Na srecu mame brzo zaborave vecinu briga iz tog perioda.[sm=smiley1.gif] Vodila sam ga zbog te rucice i kod neke lujke privatno. Uzela neku spravu i gleda, pa odvali "nije nista maligno" . Kad se nisam srucila onda, nikad necu.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:34:22)

Pa kada uvedeš nešto čvrsto. Voće nije čvrsto, moje iskustvo kaže da u voćnim kašama ima puno vode, pa je stolica tečnija. Kad uvedeš žitarice, meso, povrće, učvrstiće se stolice (ako se dobro sećam).

Nego, ja imam jos jedno pitanje za ove moje zenice sa teme. Kada bih mogla detetu da dam da proba susam, semenke suncokreta i ostalo seme? Mislim, necu mu to davati zasebno, vec bih kupovala hleb sa semenkama.

Marko jede oba.
Susam smo uveli sa kiflama, ne namerno nego se na slanim kiflama od dole uvek nađe susama, a onda mu je neko (dal sveki ili dadilja greškom dala kiflu sa susamom a ne slanu... i tako... A suncokretovo seme smo faktički uveli na moru, bilo ga je u jedinom hlebu koji je bio na raspolaganju, ali kontam, jede suncokretovo ule, pa nisam htela puno da razmišljam na tu temu. Možda bih na tvom mestu sačekala još koji mesec.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:43:21)

I dalje se menja povremeno ali ne onako dramaticno kao u pocetku. Nema nikakve veze sa hrano, bas nikakve. Kazem ti, kad se vakcinise, dan dva posle vakcine se promeni, i kad mu nicu zubi, par dana pre nego sto primetim zub , njemu to otekne na ruci. Prekjuce sam mu videla cosak gornje leve petice da viri, i evo danas ceo dan pisti i to mu se na ruci promenilo. Vodila sam ga na Institut za kozne i venericne bolesti, i kazu ekcem koji je povezan sa stresom.

Hm, da, rece ti povezan sa stresom. A moj brat ima graficku alergiju, mislim da se tako zove, otekne mu mesto gde se udari, ogrebe... Nema to sada, imao je kao dete. Mada, rece majka da mu se i sada katkada pojavi.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:45:57)

Pa, da, i L. odavno jede suncokretovo ulje, a od cega se ono pravi ako ne od semenki suncokreta. To smatram bezopasnim. A i susamovo ulje cu kupiti ovih dana, ionako odavno to planiram i sve zaboravim, tako da cu susam tako uvesti.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:48:46)

[sm=smiley2.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 22:53:53)

Malo off, Luka je danas prvi put u životu došao iz vrtića sa bolnim uhom, nikada pre uši! Bili kod dr, uši čiste, grlo crvenkasto, ali curi mu nos i kašlje već mesec dana, mislila sam da će more srediti, ali nije. Dobio je antibiotik, i antibiotske kapi u nos, već nakon stavljanja tih kapi, uši su se odpušile i manje bolele, tako da sam u pravu da nije upala ušiju nego mu se nešto desilo od sekreta u nosu koji neće da izduva pa vuče nazad, ili pak ako duva, duva obe nozdrve odjednom. Pije antibiotik.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (30.8.2012 23:25:52)

Majko mila, sta je muke sa decom... Ali, sve to prodje, a ono sto dobijamo je neprocenjivo!

Volim vas sve! Odoh u horizontalu!

P.S. Sta sam sve korisno iscitala na temi o ekcemu!

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 13:32:32)

yula, ja sam uvela suncokretovo seme pre nekih mesec dana. ja sam jela neku inetgralnu lisnatu pastetu po kojoj je bila gomila semenki. K je videla, ja joj davala ejdno po ejdno semece i pojela je odjednom sigurno 10-ak. i ja sam se vodila logikom, ako jede sunc. ulje, sto bi joj sunc. seme smetalo. susam i laneno seme smo takodje probali u manim kolicinama jos dok smo jeli ps. brasno, jer sam joj ja uglavnom kupovala integralno pecivo, a ono je uvek imalo te semenke.

mi smo juce uspesno uveli blutvu. malkice joj je bila crvena brada, ne znam dal zbog toga sto sam preterala sa blitvom (7,8 listova sam obarila i pomesala sa kasicom, bas je dominirala) ili zato sto je uz rucak jela siriv paradajz. sve u svemu, bilo je zanemarljivo, pa ne pridajem neki znacaj.
danas nam je bio I dan pl. patlidzana. nije htela da proguta, zgrozila se i pljunula. i bolje jer joj se oko usta pojavilo crvenilo, samo od kontakta. ja sam pojela na vrh kasicice tog patlidzana, bio mi je ljut i opor, peckala me je cela usna duplja. skoro da uvek tako reagujem na njega, a nisam sigurno alergicna, jedem ga citav zivot. mozda cu pokusati sa njim ponovo, kasnije... jer bas bi mi bilo zao da ne moze da jede domaci ajvar. [sm=smiley13.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 13:41:52)

7,8 listova sam obarila i pomesala sa kasicom, bas je dominirala

Ja nikada ne stavim više od 3 lista (ona srednje veličine, malo veća od dlana), i nekad mi se i to čini puno.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 14:23:37)

Ih bre Macaki, nisi alergicna a trni ti usna duplja od neke namirnice. Kako se to ne desava ostalim ljudima vec samo atopicarima? A Boga mi i to za blitvu, kako bre zanemarljivo ako se detetu pojavi crvenilo od nje, pa makar i malo bilo? I *ebes i domaci ajvar i sve ako detetu smeta, ne znam sto si zapela da mora po svaku cenu da jede nesto sto joj vise steti nego sto joj koristi. Ne znam, mozda ja gresim, mozda se previse plasim, mozda sve to nije tako strasno, ali ja bih na tvom mestu bila MNOGO obazrivija sa namirnicama. Znam da sam dosadna, znam da sam ti to rekla bar 100x ali moram i 101. put. Kud si bre zapela?

I uostalom, jel tebi lepo kada ti tako trne nepce od patlidzana? A sta mislis ako je njoj isto to tako od njega i od mnogih drugih jos, ne zna da ti kaze, a ti joj samo trpas jer je zanemarljivo? A mozda joj je jos i gore jer je mala i osetljivija?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 14:28:58)

Mene svrbi jezik od paradajza i oraha, i isto mi je test negativan.
Orahe ne volim, pa nije problem, i ustvari, svrbi me samo u određenim tortama, dakle, neka vezana alergija je, u sklopu sa još nekom namirnicom.
A paradajz obožavam, i jedem ga, u poslednje vreme me ne svrbi jezik, a pre dok jeste, isto nije na svaki paradajz, ali pošto se ne razumem u sorte paradajza, nisam shvatila koji mi smeta.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 14:30:57)

Yula, Macaki misli da ako bude bebi davala namirnice na koje je dokazano alergična u malim količinama, da će mala na to izgraditi imunitet i prevazići alergiju. Ti i ja ne razmišljamo tako.
Pusti je da veruje u ono u šta ona želi, uostalom, to je njeno dete i ima prava da radi sa njim šta god da želi, koliko god mi mislile da to nije ispravno.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  60 61 [62] 63 64   Sledeća stranica >   >>