RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 14:36:55)

IZVORNA PORUKA: Tash

Yula, Macaki misli da ako bude bebi davala namirnice na koje je dokazano alergična u malim količinama, da će mala na to izgraditi imunitet i prevazići alergiju.

Alergije ne funkcionišu tako kako macaki misli.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 14:43:06)

IZVORNA PORUKA: minavb

Yula, Macaki misli da ako bude bebi davala namirnice na koje je dokazano alergična u malim količinama, da će mala na to izgraditi imunitet i prevazići alergiju.

Alergije ne funkcionišu tako kako macaki misli.

Zavisi.

Zille je od svoje dr dobila instrukciju da daje namirnice na koje se dete malko osipa, i na taj način lagano navikava detetov organizam.
Kada sam pitala mamu o tome, i zašto nama dr to nije rekla, mama je rekla da je Zilletovo dete imalo blaži oblik alergije nego M (sa čim se baš i ne slažem, ali mi se nije raspravljalo; tj, nije čak ni bio u pitanju intenzitet, već neka razlika u alergijama... uglavnom, meni objašnjenje nije bilo prihvatljivo pa nisam zapamtila).

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 14:47:04)

Mada, eto šta se desilo sa Zilletovim Pekijem od samo zalogaja banane. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 14:52:04)

Mislim da ti prosto tako ne funkcioniše, možda grešim. JA sam godinama jela jagode pa tek ove godine postala alergična. Godinama sam jela ananas dinje, pa tek od pre par godina imam reakciju na nju i to prilično čudnu-ako dinju jedem jedan dan u maloj količini, nije mi ništa. Ako pojedem malo više, grebe me grlo. Ako ponovim više puta tako nešto u nekom periodu, i to ne dan za danom već sa razmakom, na kraju reagujem tako da mi je grlo kao odrano, imam sekret, jedva pričam i gutam. Što sam više izložena alergenu, to je jača reakcija.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 15:17:58)

Yula, Macaki misli da ako bude bebi davala namirnice na koje je dokazano alergična u malim količinama, da će mala na to izgraditi imunitet i prevazići alergiju. Ti i ja ne razmišljamo tako.
Pusti je da veruje u ono u šta ona želi, uostalom, to je njeno dete i ima prava da radi sa njim šta god da želi, koliko god mi mislile da to nije ispravno.

[sm=zardeva.gif] Znam, u pravu si. n puta sam se ugrizla za jezik, ali nekada ne mogu da ne napisem ono sto mislim. Zaista mi je zao ako sam nekada nekoga povredila, sve sto kazem - kazem iz najbolje namere.

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 15:34:32)

Dobar dan drage moje.... Nikako da pisem nemam neta do sledece nedelje samo preko fona pa je to teze.... Yula hvala puno na komentaru,mada je malo preteran...... Inace uveli smo grozdje i limun,nesto nemam dalje ideja.... Yula da li jos dajes mleko na flasicu,ja dajem beki pred spavanje ali citam da nije bas dobro,pa ne znam kako da joj dam?Inace beka me urnise nemoguca je po ceo dan moram da je nadgledam da ne napravi neki haos. Tash svaka cast za tortu.... Macaki super za blitvu.....

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 15:37:39)

IZVORNA PORUKA: minavb

Mislim da ti prosto tako ne funkcioniše, možda grešim. JA sam godinama jela jagode pa tek ove godine postala alergična. Godinama sam jela ananas dinje, pa tek od pre par godina imam reakciju na nju i to prilično čudnu-ako dinju jedem jedan dan u maloj količini, nije mi ništa. Ako pojedem malo više, grebe me grlo. Ako ponovim više puta tako nešto u nekom periodu, i to ne dan za danom već sa razmakom, na kraju reagujem tako da mi je grlo kao odrano, imam sekret, jedva pričam i gutam. Što sam više izložena alergenu, to je jača reakcija.

Bravo! Najzad dodjosmo ponovo na ono o cemu ja pricah pre neki dan.

1. Ja nisam za to da se detetu daje ono na sta ocigledno reaguje, bilo osipom, bilo crvenim pecatima, pogotovu urtikarijom ( a gde je ono sto mi ne vidimo, tipa ta peckanja, grebanja i slicno?!! ) Vec sacekati neko vreme, mesec, dva, tri koliko ko vec msili da treba i probati ponovo. Ne zanemarivati simptome.

2. Ali sam za to da dete proba i jede nove namirnice posle 1. rodjendana iako znaju da budu alergeni, jer ko kaze da ce nekome bas to i to smetati? Bas sam se vodila Mininim primerom, a i primerom mnogih ljudi koje znam jer vecina nisu imala te alergije oduvek, vec su im se pojavila kasnije, nekima sa 5-6 god. a nekima tek posle 20-ih. Zasto nesto ne jesti sve te godine i otkud garancija da uzdrzavanje od neke hrane nece dovesti do alergije?

Mislim da na sta ce neko odreagovati i u kom obliku je individualna stvar, pa ko bi rekao da ljudi mogu biti alergicni na jabuke, dinje, kruske, breskve??? Sargarepu? Ma, kakvi! Pirinac?!

Ipak, Ksenija je reagovala na bas puno namirnica i dalje reaguje na neke i mislim da bi trebali bas da budu pazljivi, kakvi ajvari, kakvi bakraci, pa ima vremena za to. I Zille je duuugo Pekija drzala na samo par namirnica, tek od skoro je pocela po malo da mu daje, a mislim da ne ignorise znake alergije. Ovo sa bananom se desilo od vrlo malo banane i to trenutno. Tebi Tasho to sve bar ne moram da pricam jer si ti obazrivija mnogo i od mene.

P.S. Sada sam L. pustila neki crtac sa bejbi TV zove se Tulli, crce dete od smeha, ne verujete! [sm=smiley36.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 15:40:21)

Pa, ishler, ako nije neki foto shop, nije preteran, rekla sam ono sto zaista mislim, bez da laskam.

Pisala sam na temi ishrana dece od 1-3god. bas sinoc i danas, imas tamo sve o tome.

JasnaM -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 22:21:48)

Hvala Yula, hvala Tash [sm=smiley31.gif]
Tecna stolica je definitivno bila od zuba, imali smo burnu noc ali jutros se probija gornja dvojka, tako da cemo posle donja dva keca biti trozubi [sm=smiley36.gif].
Mi smo uveli meso i dosta povrckica (cak i paradajz koji je ok prosao kroz juvitaninu kasicu - jedan jedini put u brzini nisam detaljno pogledala sastav a situacija u gradu je bila odmah sad mora hrana) , sve to ok prihvata i nema reakcije, ali mu je stolica hm kako da kazem pa kasasta, nije formirana, do sada je samo par puta bila onako jel kako bi trebalo . Moja pretpostavka je da to zbog toga sto jede dosta ovih pahuljica u nedostatku vocnog obroka ipak su one redje, ali rekoh ipak da pitam (al sam vam dala slikovit prikaz [sm=smiley36.gif].

Nismo uveli gluten jos, dr misli da sacekamo jos malko u smislu ne treba mu griz, plazma, hleb itd, posto on fino napreduje i ovako, pa cu je poslusati a bila sam kupila 7corn, tako da ce to sacekati najverovatnije do sledece kontrole koja je u oktobru.
A za zumance se jos razmisljam, dr je rekla da probamo sa osminom jer ne veruje da ce imati reakciju, ali sam ja zbog reakcije na bezazlene stvari tipa vocke bas oprezna pa se jos ne usudjujem.
Verovatno cu dalje isprobavati kuvane vockice malo po malo...

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 22:38:51)

Hvala Yula na komplimentu,naravno da ne mislim da je lazan,a laska kada ti ga uputi zena jer je onda iskren.Procitacu sta si pisala pa ti pisem.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (31.8.2012 23:35:30)

Ne znam dal je sa aspekta alergologije ispravan način razmišljanja to sa navikavanjem organizma na alergen, ali znam da je za mene to neprihvatljivo kada su moja deca u pitanju (drugo sam ja, alava guzica [sm=jezicek.gif]).

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (1.9.2012 14:25:25)

IZVORNA PORUKA: Yula

Pa, da, i L. odavno jede suncokretovo ulje, a od cega se ono pravi ako ne od semenki suncokreta. To smatram bezopasnim. A i susamovo ulje cu kupiti ovih dana, ionako odavno to planiram i sve zaboravim, tako da cu susam tako uvesti.

Eh, ovo sa suncokretom i uljem bi trebalo da bude logično ali nije. Ja sam jako alergična na suncokret, 20-ak semenki bi mi izazvalo otok u grlu od kog bih počela da se gušim. Suncokretovo ulje koristim redovno, ne smeta mi uopšte. Čak mi ni nerafinisano, hladno ceđeno ulje ne smeta, a ono se proizvodi ceđenjem suncokreta i fizičkom filtracijom. Tako da ta priča o uvođenju suncokreta preko ulja ne pije vodu [sm=smiley13.gif]

Vidim da sam spominjana gore, pa rekoh da se javim [sm=smiley36.gif] Tačno je da me je dr savetovala da dajem mrvice hrane na koje se P osipa, i na taj način mu podižem prag tolerancije na tu namirnicu. Insistirala je da to bude šargarepa. Posle mrvice šargarepe se osuo i ja sam odustala od te ideje. Probala sam ovog leta jogurt da mu dajem, pa posle toga kozje mleko, sve u minimalnim količinama, ali je odreagovao sluzavim stolicama pa sam odustala. Bananu sam mu dala da proba sa 6-7 meseci, ne sećam kad je tačno to bilo. Osuo se tada pa sam probala sad ponovo pre dve nedelje i burno je odreagovao. I ja sam protiv imunizacije, ne znamo mi šta se sve dešava u organizmu , kakve sve reakcije može da izazove alergen.
Mene inače piči ambrozija, ali sam otkrila novi lek, kortiko sprej za nos i sad sam na konju. Mogu svuda da idem i ne kijam uopšte, samo me malo oči svrbuckaju. A to je stvarno zanemarljivo u odnosu na ono što mi se dešava kad pijem samo Pressing i sl. Ništa bez kortikosteroida [sm=smiley36.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (1.9.2012 22:11:02)

Znaci ipak suncokretove semenke uvoditi posebno. E, svasta stvarno, te alergije, zapravo odgovor organizma na pojedine stvari su prosto neverovatne, bas zapanjujuce.

Lazaru sam do pre neki dan kuvala obroke neposredno pred konzumaciju, pa mi se cesto desavalo da moram da silu da ih hladim. U poslednje vreme stavim da se kuva kada on ode na spavanje i dok ustane to bude ili taman mlako ili hladno, on ne pravi pitanje. U dva navrata sam pasulj spremala danas za sutra, a tako sada radim i sa ovim sto cu mu sutra prvi put dati, zaboravila sam kako se zove, mahunarka je, malo je, okruglastog pljosnatog oblika, zelenkasto, suvo. Videcu kasnije na googlu kako se to zove kod nas. Dacu mu punu kolicinu, necu da cvrckam po zalogaj dva jer verujem da ce i to proci ok. Posto mi je nestalo sargarepe, nju cu obaska skuvati i sutra pred serviranje dodati u obrok.

On je inace vec neko vreme osut po licu, ranije bih se zabrinula, ali sada sam naucila da se ne obazirem na te osipe jer jede sve sto i inace, ali mu nice jos zuba! Mozda si ti Tasho u pravu za ogrlice od cilibara, mi od kada nasu izgubismo zubi rastu samo tako. Nikle 3 cetvorke, dve jos uvek rastu, nisu potpuno izbile a vec krenule dvojke! On se super drzi, nekada zna da bude malo nervozan, ali zanemarljivo, jednom dnevno mu bar namazem onim gelom, a on ne vadi prstice i lazu iz usta, njome ceska desni.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (1.9.2012 22:43:13)

Socivo je u pitanju. Mozak mi je u autu.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 0:57:51)

yula, zamalo da mi muz zabrani da vise kucam na temi posle onog tvog komentara. [sm=smiley36.gif]
izvini ako sam te ja bilo cime isprovocirala da onako reagujes.
ovako.. ja sam proletos otisla kod alergologa i zahtevala testiranje na hranu, bas zbog ksenije, da vidim ima li nesto na sta sam ja od hrane alergicna (iako to nema veze sa tim na sta je ona, ali eto zanimalo me je). nakon testiranja na 18 namirnica receno mi je da nisam ni na sta. znaci, samo na polen drveca i duvan od inhalatornih alergena, od nutritivnih nista. pitala sam tada doktorku kako to da me od pojedinih namirnica pecka jezik kada ih jedem, povremeno.. pitala od kojih, kada sam rekla od paradajza, oraha, pl. patlidzana.. ona se samo nasmejala i rekla: pa to je normalno, to pecka svakoga od nas, i one koji nisu alergicni. sad kada citam da tash isto reaguje na bas iste namirnice sam sigurna da nije alergija u pitanju, vec da je to verovatno od sastava tih namirnica, sigurno imaju nesto sto daje taj kiselo/opori ukus i izaziva peckanje..
meni ne trni nepce, lose si razumela ili ja sam ja lose napisala. samo mi je oporo i pecka me unutrasnjost usta dok to jedem. ali i pored toga jedem ajvar godinama, uzivam u njemu. moja sveki ga kuva u odzakliji, pa ko ce to propustiti. [sm=smiley1.gif] resila sam da pokusam jos jednom sa pl. patlizanom za nedelju-deset dana, tj. pre nego sto ona bude uzela da kuva .. ako K i dalje bude tako reagovala, JESCE ajvar ali samo od pecenih paprika, bez pl. patlizana. moja mama cesto takav pravi, od cistih crvenih mesnatih paprika, a mi volimo i svekijev, sa pl. patlidzanom. smislile smo da za K bude bez konzervansa, pakovacu u male kesice ili plasticne posudice i ledicu.
sto se tice tvojih saveta, znam da su dobronamerni, pa ih tako i dozivljavam. ja smatram da DOVOLJNO pazim sto se tice uvodjenja namirnica detetu. neko ko se uopste nije opterecivao i nije mnogo pazio bi mozda rekao da pazim i previse, ti koja si puno opreznija od mene mozda smatras da nedovoljno pazim.. sve je to ok, svako moze imati pravo na svoje misljenje. ja radim onako kako smatram da je najbolje za nju. veruj mi da je nicemu, bas nicemu ne bih izlagala da ne mislim da je bezbedno. da se ja pitam probala bi ona i jos puno toga (a o mojoj ishrani i da ne govorim), ali se ne pitam nista, slusam dr i to je to. pisala sam vec na temi, ali cu reci ponovo: sigurna sam da drugu svoju decu necu voditi ni na kakva alergoloska testiranja pre trece godine, bez preke potrebe. sto znaci samo u slucaju ozbiljnog alergoloskog problema (smatram da K to nema).

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 0:59:45)

i mi cemo socivo u ponedeljak. danas nisam nista uvodila, citav dan smo jele gotove kasice. sutra cu prvi put dati junecu dzigericu.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 8:28:21)

daj mi recept za taj ajvar koji ces da ledis.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 9:40:15)

Evo ja svecano obecavam da necu vise komentarisati, ne bih volela da te nema na temi, jer iako se ne slazem sa vama uopste po pitanju alergija volim da diskutujemo i da se druzimo. [sm=smiley31.gif]

Samo cu reci jos da ja ne poznajem ni jednu osobu koju pecka nepce od neke hrane osim mog muza i eto vas ovde, nisam sve zapitkivala to je istina, ali bas cu da pitam ljude iz mog najblizeg okruzenja. Meni se to nikada nije desilo.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 10:00:50)

Alergijske bolesti gornjeg dijela dišnog sustava

U djece je alergijski rinitis često udružen s ponavljajućim upalama srednjeg uha.

Znakovi alergijske bolesti gornjeg dijela dišnog sustava su: otečenost nosne sluznice uz otežano disanje na nos, pojačana sekrecija iz nosa, svrbež nosa, kihanje, smanjenje ili čak potpuni nestanak osjeta njuha, svrbež i suzenje očiju, svrbež zvukovoda, svrbež nepca, grlobolja. U djece je alergijski rinitis često udružen s ponavljajućim upalama srednjeg uha. Simptomi pridružene bolesti (npr. upala srednjeg uha, kronična upala paranazalnih sinusa ili alergijska astma) mogu dominirati nad simptomima alergijskog rinitisa te otežavati postavljanje dijagnoze.

Sezonska narav - opetovano ponavljanje navedenih tegoba svake godine u isto vrijeme sugerira alergijsku osnovu bolesti gornjeg dijela dišnog sustava. Sezonski alergijski rinitis i konjunktivitis javljaju se u proljeće i/ili jesen. Tegobe izazivaju peludi različitih biljaka ovisno o sezoni cvjetanja, npr. lijeska u veljači, breza u ožujku i travnju, trave od ožujka do svibnja, ambrozija od kolovoza do listopada. Iako je flora Hrvatske raznolika i neujednačena, te je pojava alergija na peludi nekih biljaka regionalno specifična (npr. maslina - Istra i Dalmacija), zbog lakog prijenosa peludi vjetrom na veće udaljenosti, kod nekih je biljaka teško regionalno ograničiti prisustvo pojedinih alergena koji izazivaju alergijske reakcije (npr. ambrozija) što također može otežavati postavljanje dijagnoze.

Simptome cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa (rjeđe i/ili konjunktivitisa) je nešto teže prepoznati. Ne javljaju se sezonski nego povremeno tijekom godine, neovisno o sezoni cvjetanja pojedinih biljaka, a ponekad su doista cjelogodišnji uz promjene u intenzitetu tegoba. Simptomi nastaju i variraju ovisno o stupanju u kontakt sa konstantno ili povremeno prisutnim alergenom u datom trenutku (npr. grinje, kućna prašina, epitel mačke ili psa, perje, spore plijesni). Neki bolesnici mogu imati cjelogodišnji alergijski rinitis sa sezonskim pogoršanjima zbog istovremene senzibilizacije na cjelogodišnje i sezonske alergene.

Alergijske bolesti donjih dišnih putova

Najčešći simptomi alergijske bolesti donjih dišnih putova su: suhi, podražajni kašalj (češće noću), osjećaj težine ili pritiska u prsima, osjećaj težeg disanja ili gušenja, zviždanje i/ili hroptanje pri disanju, teže podnošenje napora. Tegobe također mogu imati sezonski karakter ili se javljati tijekom cijele godine ovisno o kontaktu sa alergenom ili grupom alergena koji uzrokuju alergijsku bolest. Često puta pokretači (okidači) simptoma alergijske bolesti, pogotovo donjeg dijela respiratornog sustava, mogu biti i nespecifični - npr. respiratorna infekcija, fizički napor, emocionalni stres, izlaganje hladnom zraku, visok stupanj vlage u zraku - maglovito vrijeme, duhanski dim, boravak u prašnjavom prostoru. Navedeno također može otežavati postavljanje ispravne dijagnoze.

Za razliku od infekcije dišnih putova koju obično prati povišena tjelesna temperatura i koja nestaje nakon kraćeg vremena spontano ili uz antibiotsku terapiju (ovisno o uzročniku bolesti), simptomi alergije traju znatno duže ili se ponavljaju, a smiruju se tek uz primjenu odgovarajućih lijekova.

Kožne alergijske bolesti

Urtikarija ne mora nužno imati alergijsku narav, može se javiti i kod pojedinih infekcija, izlaganja fizikalnim agensima te kod nekih sistemskih ili nasljednih bolesti.

Kožne alergijske bolesti prezentiraju se kao atopijski dermatitis, urtikarija i kontaktni dermatitis.

Atopijski dermatitis (neurodermitis) je najčešća kronična kožna bolest dječje dobi. Javlja se u dvadeset_ak posto djece, počinje obično u dojenačkoj dobi, neovisno o prehrani (najčešće nije moguće dokazati vezu između određenog alergena i pojave bolesti), često dok je dojenče još uvijek isključivo na prehrani majčinim mlijekom. Kožne promjene prezentiraju se suhoćom, crvenilom i svrbežom specifičnih areala kože kao što su pregibi udova, vrat i obrazi, ali se mogu i u nepravilnom rasporedu pojavljivati bilo gdje na koži. Karakteristično za ove promjene je dugotrajna prisutnost s povremenim pogoršanjima. Rastom djeteta, kožne promjene tijekom godina u pravilu postupno regrediraju.

Urtikarija (koprivnjača) se tijekom života (najčešće u dječjoj dobi) pojavi u 20% ljudi. Manifestira se pojavom urtika - oštro ograničenih, crvenih, uzdignutih areala kože praćenih svrbežom. Promjene nastaju zbog otoka i crvenila površinskih slojeva kože, mogu javiti bilo gdje na koži, pojedinačne ili višestruke, jednokratno ili na mahove sa određenim trajanjem (obično 2-3 dana). Urtikariju najčešće uzrokuju hrana ili lijekovi, rjeđe ubodi ili kontakt sa insektima. Ne mora nužno imati alergijsku narav, može se javiti i kod pojedinih infekcija, izlaganja fizikalnim agensima (hladnoća, sunce), kod nekih sistemskih ili nasljednih bolesti.

Kontaktni alergijski dermatitis nastaje kao posljedica dugotrajnog ili ponavljanog izlaganja određenog područja kože alergenu. Koža na mjestu kontakta je crvena, lagano otečena, uz moguću pojavu mjehurića, pukotina ili erozija kože i jakog vlaženja. Dominira osjećaj pečenja i stezanja zahvaćenog dijela kože, rjeđe svrbež.

Najčešći alergeni kod pojave kontaktnog alergijskog dermatitisa su nikal, krom, kobalt, živini spojevi, formaldehid, detergenti, plastične mase, kozmetička sredstva, lijekovi (kontakt u radu s lijekovima), guma, neki prehrambeni proizvodi (kontakt - celer, peršin, paprika, riba i sl.) te prašina drveta, brašno, dlake životinja... Kao i urtikarija, ne mora imati alergijsku podlogu.

Alergijske reakcije na hranu ili lijekove

Alergijske reakcije na hranu ili lijekove mogu se manifestirati svrbežom, urtikarijom, perioralnim crvenilom i svrbežom, osjećajem peckanja ili oticanja sluznice usne šupljine, bolovima u trbuhu, proljevom, povraćanjem, čak i problemima s disanjem. Tegobe se javljaju nakon kontakta usne sluznice s određenom hranom ili lijekom ili gutanjem navedenog. Simptome slične onima koji se javljaju kod alergije na hranu i lijekove može izazvati čitav niz kemijskih spojeva unesenih u organizam koji mogu pokrenuti različite reakcije koristeći se komponentama obrambenog sustava. Također različiti prirođeni enzimski i metabolički poremećaji mogu biti uzrok neželjenih reakcija na hranu ili lijekove koje mogu oponašati alergijsku bolest.

Simptomi alergijske bolesti

Simptome alergijske bolesti mogu oponašati druge bolesti različitih organskih sustava: kod astme - bolesti srca ili bolesti želuca s gastroezofagealnim refluksom, kod alergije na hranu - bolesti probavnog sustava... Također se u iste osobe mogu javiti i križne alergijske reakcije (npr. osoba alergična na pojedine vrste hrane može reagirati na peludi određenih biljaka ili obrnuto). Zbog svega navedenog postavljanje ispravne dijagnoze često je otežano što prolongira i početak ispravnog liječenja.

Simptomi koji upućuju na alergijsku narav bolesti:
•dokazano postojanje neke od alergijskih bolesti u drugih članova (posebno uže) obitelji
•sezonska pojava simptoma uz ponavljanje više uzastopnih godina
•cjelogodišnja pojava simptoma s povremenim pogoršanjima
•simptomi traju ili se ponavljaju duže od 2 tjedna
•kod alergijskog rinitisa javlja se svrbež nosa (i očiju), kod prehlade nema svrbeža
•kod alergijskog rinitisa nakon kihanja ne postoji olakšanje, a kod infektivnog rinitisa kihanje dovodi do olakšanja
•pojava simptoma uvijek nakon boravka u određenom prostoru (prašina, plijesni)
•pojava simptoma uvijek nakon kontakta s određenom tvari (hrana, lijekovi)

IZVOR: http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/20197/Kada-posumnjati-na-alergiju.html

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 21:39:37)

Krenuli smo danas ječam (geršlu).

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 22:02:37)

A mi socivo i danasnji rucak je bio tatalni fijasko, ne verujem da cu mu skoro spremati ovo socivo. Bljaks. Suljpa je zakon! Mada, ja sam socivo jela u dva navrata i bilo mi je skroz ok, mozda je bzvz jer sam spremala malu kolicinu? A mozda je ovo bilo neko bzvz... Bobove pihtije bas volim i kada mi sveki dodje, a dolazi 20. na nedelju dana, iscimacu je da ih napravi i da ih L. jede.

Ne znam sta cu sledece? Mislim da cu sacekati par dana da mu izbiju skroz zubici jer evo i donje dvojke krenule, bele se, vide se skroz vrhovi, ali ne mogu da sigurnoscu da tvrdim jesu li probile jer ne da da pipnem. Ovo nam se prvi put desava da mu izbija ovoliko zuba odjednom, evo 5 za mesec dana, prvo jedna 4. pa ubrzo posle druge dve u isto vreme i sada ove dvojke, a ni ove cetvorke nisu u potpunosti izbile, ostalo malo da se sastavi unutrasnji i spoljasnji deo zuba. On to sve podnosi super, a i osipic se povlaci, kada su krvarili malo desni bila je kulminacija. Malo je nervozniji, trazi moju paznju, po ceo dan me vija sa knjigama po stanu, da mu citam.

Da, mislim da ce sledeci biti susam i suncokretove semenke, da bih mogla da mu kupujem integralne hlebove, pa onda bob.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 22:12:55)

Ja ne znam šta je sočivo. A ni bob. [sm=smiley13.gif]

Ja sam danas razmišljala o brusnici. Ne znam šta da mislim o njoj. Jel ona ide uz višnje i trešnje, ili uz jagode, maline i kupine? I u koju od ove dve kategorije spadaju borovnice?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 22:13:37)

Yula, čitaš ti pp!? [sm=jezicek.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 22:14:37)

Zille, ako nas čitaš: JEDVA ČEKAM TAJ VAŠ UTORAK!!!! [sm=smiley31.gif]

Jel nam Verus otišla na more?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.9.2012 22:19:56)

Bravo! Danas sam bas mislila na Verus i pitala se sta je sa njom, kad se setih da je na odmoru.

Procitala i odgovorila, nego kasno sam videla. [sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  61 62 [63] 64 65   Sledeća stranica >   >>