RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 23:12:56)

IZVORNA PORUKA: Macaki

yula [sm=smiley31.gif] kad ti to tako napises bas zvuci optimisticno!
sto se muza tice, da nije preterao tada sa jajima, s' obzirom da je bio Vaskrs? mozda moze da jede jaja ali u manjim kolicinama, kao ta komsinica mleko..
mene npr. buni sto je K svaki put a tri puta smo uvodili mlecno isto reagovala - 4,5 dana jede mlecno bez problema, a onda tamo petog, sestog dana pecati oko usta. a ja joj nikada i nisam davala velike kolicine. a zamisli da sam se vodila onim da treceg dana uvodjenja pojede koliko joj volja. tako da se i ja nekako nadam da bi ona i sad mogla mlecno da jede i da se ne osipa, ali ne svakoga dana i ne u velikim kolicinama.

Ja mislim da ce ona prerasti tu alergiju, ali istinski, ne kazem ti to da bih te utesila. Ali, takodje mislim da ce joj neke alergije ostati, samo su pitanje koje.
To sto kija na suncu, to ne verujem da je alrgija na sunce, bar nikada nisam cula da se tako moze manifestovati, mada i ja isto kijam katkada od jake svetlosti a imam alergiju na UV zrake! Doduse, meni se to desi jednom u nedelju dana mislim na kijanje. Alergija na UV zrake se koliko znam manifestuje osipom i svrbi sacuvaj Boze, a ako ceses siri se najstrasnije [sm=hudicek1.gif]

Ja eto nisam uzimala moju alergiju na UV zrake kao faktor naslednog rizika alergija, zato sto se to desava skoro svima od kada je ozonski omotac unisten, ali ipak primecujem da se meni desava maltene redovno i u solarijumu i na moru. Ako se dobro i redovno mazem sa UV faktorom, ok je.

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 23:13:14)

Macaki: hvala na savetima, i tebi Taske naravno, sad sam na vasoj teritoriji pa moram da vas slusam[sm=smiley36.gif] Salim se malo...necu vise brokoli, zavrsili smo 3 dana uvodjenja, i stolica mu je veoma lepo formirana, ali i dalje ima malo kiselkasti miris....Jel moguce da je to od zuba, tj. od silne pljuvacke? Nije zelena, znaci normalna boja onoga sto jede (dal je bundeva ili sargarepa npr.) samo taj cudan miris...

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 23:23:05)

IZVORNA PORUKA: Verus RR

Yula: vidim pises dinju, jel ona ok da se da npr Oliju? On od voca jede krusku i sljivu i breskvu, bananu nisam opet probala od onda kad mu je dala gadnu kiselinu, inace mu nije smetala.

Imate li predloge za uvodjenje sta da mu dam sledece? Jel dinju dajem svezu ili bar malo probarim (znam da zvuci grozno ali eto ne secam se kako sam Heleni..)

Francuzi prvu vocku preporucuju bananu i to od 4. meseca. Prva sledeca je dinja, od 8 meseci, a sledeca je jagoda od 9! Zatim slede: pomorandze, grejpfrut, lubenica, breskve, nektarine, kruske, jabuke, sljive, grozdje. Od godine: kajsije, ananas, tresnje, limun.

Soju tek sa 15 m. a paprku sa 18! Svasta. Articoku sa godinu dana, a ovde imaju kasice articoke od 4 meseca, idi molim te. Pasulj sa 18m.

Ovo sve prepisujem sa papira koji su mi dali u savetovalistu i kojim se ama bas ni malo nisam vodila. Pa, ovde pise kuvani sampinjoni od 6 meseci! OMG.

Elem, ja bih probala da mu dam dinju i to nekuvanu. Ne znam na sta bi to licilo da se skuva. Mozes da pokusas prvo samo sokic da mu das, jednu kasikicu, cisto da proveris. Mislim da su dinje jako zdrave. Tebi bese Helena jako voli da ih jede? I Lazar ih sada super jede, a jedno vreme ih bojkotovao.

P.S. Vi za neki dan punite 6 meseci! Bravo, raste Oli brzo.

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 23:27:55)

Punimo 7![sm=bravo.gif] Vreme leti...a vreme mu je da pocne jos nesto da jede osim ovog sto do sada dajem....Pokusacu dinju, Helena je jako jako voli, kao i lubenicu. Ma, od kad smo ovde H kriminalno jede, TAKO sam se trudila da od zdravo odgojim da izraste iz alergija, da zdravo i lepo jede, a moja sveki kako god je dobra zena, tvrdoglava je i tera po svom. Lepo sam rekla nista da joj se ne daje od slatkisa, osim po nekada nesto domace, a ona joj daje lizalice, i sl gluposti. Pila mi je samo vodu, na sta me je zubar pohvalio da zato i nema karijes kao druga mala deca, a ona pocela da joj trpa sok od jabuke i sad samo to trazi!!! Tako sam popizdela...

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 23:32:43)

Naravno 7! Napravila sam gresku u kucanju, standardno za mene [sm=smiley9.gif]

Jao, izludjuju me ti nasi matorci! Dete od moje najbolje drugarice su tamo u Srbiji upropastili proslo leto, da joj je trablo puno vremena da ga posle dovede u red. Uzas! I to njeni najblizi.

Sta mislis o grozdju, jos crnom? Njami! Mozda od sredine septembra?

Adriana83 -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 23:57:19)

Ok,znaci na dobrom smo putu [sm=smiley36.gif]
Yula ne planiram u skorije vreme da uvodim mlecno. Sledeca kontrola kod gastro je tek za 1-2 meseca i do tada sigurno necu nista uvoditi.Mislim hocu jos voca,povrca,mesa i zitarica ali jaje i mleko ce sigurno sacekati.
Nego da ja vas nesto pitam... Moja najstarija cerka je izgleda reagovala na jagode.Nisam sigurna [sm=zmeden.gif]Juce ujutru je ustala i primetila sam na licu( na bradi,malo na obrazu i na slepoocnici) crvene pecate sa sistnim plikcicima,kao da se opekla. Nisam imala pojma od cega bi moglo da bude.Prvo sto mi je palo na pamet je da je namazala neku kremu ili slicno ali ona tvrdi da nije.Kasnije kad smo bili kod babe i dede,dete pojede cokoladicu sa jagodom i crvenilo na slepoocnici se prosirilo a na bradi joj iskoci jos jedan pecat.Sve to sa tim plikcicima.Ja se tad setim da je ona dan pre za veceru i taj dan ujutru jela domacu marmeladu od jagoda. Sad se malo povuklo,cekam da skroz prodje pa cu joj opet dati da proverim.Ona jede jagode vec dugo,u svim mogucim oblicima,bas am se iznenadila...Kako su vasa deca reagovala,mislim kakve su bile kozne promene?Zabe nikad nisu tako reagovale,samo sam po stolici i po povracanju znala sta im smeta,ovo je nesto novo za mene...

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 0:11:35)

adriana, pa vi ste ovde?? izvinjavam se ako sam off, otkud to?
yula, kazu da deci sa sklonostima ka alergijama banana ne sme da bude prvo voce, nego trece ili mnogo kasnije (ubi me, ne znam sta sam to citala).
koliko je patlidzan jak alergen?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 0:14:45)

Uh, draga, to jeste alergija i ja mislim da je to urtikarija, zar ne zene? Crveni pecatici sa plikcicima kao ujedi komarca, ili kao od koprive.

Cula sam tako pregrst slucajeva i to bas za jagode, da ljudi postanu alergicni tek tako, da ne kazem iznebuha, odjednom. Tako isto i za kikiriki.

Adriana83 -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 0:18:33)

Meni to deluje kao sitni vodeni plikcici,bas kao da se opekla,samo su jako sitni.Pokusavam da stavim slikicu ali nesto me zeza slikomat a pitanje je i koliko bi se videlo...Pokusacu za par dana opet da joj dam,imam u basti pa cu videti.Bas bi bilo sr... ako je to jer ona dete obozava jagode...
Da,da BB mi smo ovde vec neko vreme,zabe su imale zesci problem sa netolerancijama na kojesta ali cini mi se da sve to polako prolazi [sm=bravo.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 0:21:47)

BB, u pravu si. Ne znam, ja sam bila izuzetno oprezna sa uvodjenjem namirnica do 10 punih meseci, tada sam se opustila, a mislim da sam negde tada Lazaru i dala bananu.

Plavi patlidzan? Pa, reklo bi se da nije veliki alergen, a opet cujem da mnogima smeta, ali obicno to nisu jake al. reakcije, vec peckanje jezika i nepca. To su bar moja saznanja, ali mozda ce neko imati neke preciznije informacije. Ja mislim da sam ga Lazaru uvela tako sa nekih 8.5-9 meseci. Bas cu da proverim.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 0:24:46)

IZVORNA PORUKA: Adriana83

Meni to deluje kao sitni vodeni plikcici,bas kao da se opekla,samo su jako sitni.Pokusavam da stavim slikicu ali nesto me zeza slikomat a pitanje je i koliko bi se videlo...Pokusacu za par dana opet da joj dam,imam u basti pa cu videti.Bas bi bilo sr... ako je to jer ona dete obozava jagode...
Da,da BB mi smo ovde vec neko vreme,zabe su imale zesci problem sa netolerancijama na kojesta ali cini mi se da sve to polako prolazi [sm=bravo.gif]

Probaj svakako. A mozda je od neceg drugog? Drzim palceve da ipak nisu jagode u pitanju. [sm=smiley31.gif]

Adriana83 -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 0:33:56)

I ja se iskreno nadam da nisu jagode ali ne znam sta bi drugo moglo da bude...Sacekacu par dana pa cu videti.To se sad povlaci,ostalo je samo na slepoocnici.Cekacu da skroz prodje.Inace,zabe su dobro,nema nikakvih reakcija,stolica uredna samo Anita jos uvek bljucka po malo ali nije strasno,nadam se da ce i to ubrzo proci.Joj zene,sta bih ja bez vas [sm=smiley31.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 0:35:42)

peckanje? pa to hoce ako je patlidzan mator ... nije valjda to to? ja sam mislila na osipe i plikove ...
adriana, probaj stari oproban recept - namazi detetu oko usta pa vidi. mada sam videla da se alergija na jagode tako manifestuje (doduse, sigurno ima jos alergija sa istim posledicama). nemoj da se sekiras, moze da nestane isto kako se i pojavilo.

ja sam se opustila sa uvodjenjem toliko koliko da se ne nerviram ako se sta desi, ali i dalje sve uvodim na 3 dana po malo. jbg, lakse mi je ako "malo" poplavi nego puno [sm=smiley36.gif]
sve u svemu, citam vas skoro pa redovno - em mnogo pisete [sm=smiley36.gif] a ne i manje bitno sluzite mi za primer koliko i kako mama moze biti posvecena pa da ne budem jako razocarana kad me neke druge iznevere.
[sm=smiley31.gif] i bolje da idem pre nego sto se nedolicno i netipicno raspilavim

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 7:00:51)

jbt, Mac, sad kad kazes, i Luka od prvog dana kija na sunce. Od rodjenja. A ovo crvenilo je pocelo da se javlja pre 2 godine. Hm, moracu da se pozabavim sa ovim ozbiljnije. Curka, uopste nisam povezala. Uvek su mi govorili "Bebe kijaju na sunce", sve vise me nervira to uopstavanje.

Yula, ne mislim ja da je smak sveta ako nikada ne bude mogao da jede mlecno, mene brine sta ce biti kada bude poceo da ide u kolektiv, da li cu umeti da ga naucim da zna da nesto ne sme.

Sargarepa je narendana, na tanko, i ja je onda jos naseckam u zalogajce.

Sorry sto sturo pisem, ogranicen mi e ovde net.

kiss

Snelle -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 8:37:43)

Ma kakva alergija na sunce, nemojte biti blesave. I moja Lana kija "na sunce". Ali i ja, obavezno, a nemam nikakvu alergiju niti bilo koju drugu reakciju.

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 8:41:46)

I mi svi kijamo na sunce, Vanja, mm i ja. To je sasvim normalno.[sm=smiley1.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 10:20:45)

Pa da, i ja verujem da je normalno. Znate ono kada ne mozes da ines p ati kazu da pogledas u neki izvor svetlosti, sijalicu, sunce, sta god i onda brzo kines [sm=smiley1.gif]

A sto se tice plavog patlidzana i peckanja, hm, nisam znala da to moze da se desava kada je stariji patlidzan...Negde sam citala da je to neki blazi vid alergije, e sad, gde ne znam, ali potrudicu se da nadjem.

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 10:34:40)

Mene peče jezik od nedovoljno termički obrađenog patlidžana, oraha, kivija, ananas dinje, a od ove godine me peče i otiče mi jezik od jagoda. Imala sam jednu pacijentinju koja se guši od svog koštunjavog voća, patlidžana, celera, jaja.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 14:04:17)

da, ali se Luki iz godina kijanja pretvorilo u urtikariju.

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 16:24:15)

Yula, i dalje lepo pije Bebelac, pu pu da ne ureknem. U 11 mesecu je napredovala 300g sto je i prosek odnosno onoliko koliko treba za taj uzrast ( ja se rukovodim onim sto je nasa dr rekla - prvo tromesecje po 750g mesecno, drugo 600, trece 450 i cetvrto 300). Jelo na kasiku nam se i dalje svodi na jelo kroz igru i 'citanje' knjiga, ali neku solidnu kolicinu uspenm da joj dam. Jutros po prvi put nije jela ni na kasiku vec komadice hleba namazane krem sirom. Pojela je jedno manje tanko parce bez kjorice, posle sam joj dala i mleko 3 merice jer nemam predstavu koliko bi trebalo da pojede kad jede komadice. Rucak je jela iz naseg lonca govedju supu sa mesom i povrcem, a od voca i daljhe lepo jede samo breskvu, ostalo se natezemo ali nesto i pojede. Zaboravila sam da spremim i jaje za rucak pa cu sutra poceti.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 20:19:32)

Jao zene sta nam se desilo danas! Mi smo u V.Banji u gostima. Jutros ja Peki dam komadic banane,da proba moze li to da jede. Posle pet minuta je poceo da se cese,zacrveneo de po vratu oko usta,skoro nije imao takvu reakciju. Ja mu dala Aerius,on se ispovracao i poceo da se osipa po telu, izbijaju urtike. Rodjak,po struci lekar,i ja pokupimo peku i odvedemo ga u DZ. Dr ga pogledala i prepisala Aerius sirup. Kad sam joj rekla da je povracao pet puta vec,i zamolila je da mu da Urbason. Posle injekcije mu opet dali Aerius,i njemu stanje naglo pocelo da se pogorsava. Urtike na sve strane,on place,cese se,uzas jedan. Poslali nas u Kraljevo u bolnicu,ovi u Banji nis[sm=smiley13.gif]u znali sta ce sa njim. Dok smo stigli u Kraljevo,Peki se osipao i dalje,cesao se,vristao,.. toliko sam se uplasila da ce poceti da se gusi. Sreca pa do gusenja nije doslo. Dok smo stigli dobolnice on se malo umirio i urtike pocele da se povlace. Tamo ga pregledali i poslali kuci,prepisali Avil 2xna dan.
Ja ne znam gde mi je pamet bila, necu vise nista novo ni uvoditi, da mi dete umre od komadica banane!! A mislim da mu je i Aerius smetao,tj.neki njegov sastojak. Ne usudjujem se ni Avil da mu dajem,bas mi je frka.
Toliko sam se potresla danas,nisam zaplakala iako su mi oci stalno bile pune suza. I sad mi se place. Jeb... ti bananu.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 20:28:33)

Pisem sa mob.tel.pa ne mogu da postavim sliku kako je izgledao moj mali mis. I kad u ga prosle sve blande,smirilo se crvenilo,on prestao da se cese,zagrlio me je i ljubio kao nikad. Jbt,dete od 15 meseci zna sta ga je snaslo i zna da iskaze svoju ljubav posle ove avanture. A da vam ne pricam koliko je bio dobar posle, nasmejan, veseo, srecan :-)

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 21:53:51)

Joj Zille, sto sam se skenjala zbog vas. Mislim da nikada nisam brze procitala post samo da vdim da je srecan kraj. :(
Moja dr nije dala i dalje zeleno svetlo za sveze voce. Kaze da je puno polena, i da ga ne treba davati atopicarima pre 3ce godine. Nisam je poslusala, i dajem po malo, ali ono voce koje ide u obrok i dalje je termicki obradjeno (sem banane, lubenice i dinje). Sveze voce dobije izmedju obroka, bukvalno koji zalogaj, realno, nije ni navikao na njega, i nerado ga jede, tako da nije problem sto nema vece kolicine. Mozda da ne testiras vise sveze voce. Ne znam, nisam pametna, i dalje smatram da treba da menjas doktora!

Marko je danas pristao da stavi misice, i od momenta od kada je otkrio da tako moze sam u vodu, ni ne skida ih. :))) Mada, zanese se i bez njih, pa ode u vodu do pazuha, i pokusava da pliva, ja ne znam kako jos nije potonuo. Svidja mu se ideja da sam ide u i iz vode. Smesan je. Mi smo na moru uveli belo i crno grozdje, svez krastavac, svezu sargarepu. Mislim da nista novo necemo, ne znam ni sta bismo. Mozda zelenu salatu, vidim da je ima u restoranu, ali moram probati dal je sa sircetom. Ja vec 6 dana nisam meso stavila u usta, sem onih par malih virslica za dorucak, uopste mi se ne trazi meso, jedem samo sargarepu, paradajz, krastavac. Ne znam koj mi je.

jedva cekam da stignem kuci i da odem kod frizera, da odsecem sve ovo sto se tegli pod cesljem.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 22:54:34)

zille [sm=smiley31.gif] jao i ja sam se tako uplasila dok sam citala post! zamalo da zaplacem na kraju kada si napisala kako te je grlio i ljubio. bas je uzasno odreagovao. [sm=smiley13.gif] ali nemoj da krivis sebe, dala si jer si mislila najbolje , kao i svako od nas. desilo se, moglo je da se ne desi i nista, sta sad. nemoj da se krivis, nista nisi kriva. sto se antihistaminika tice, ja ne verujem da moze biti alergican na to, jer to je upravo lek protiv alergije. pre mislim da je on povratio lek jer mu je inace bilo lose od banane. moja K je pila avil dva puta, on probija barijeru pa utice na mozak (mada kod nje nije izazivao sedaciju), ali je odlican. puno je jaci od aeriusa i ostalih lekova novije generacije. ova nova dr nam je rekal da ako se nesto desi K kada budemo isli na odmor damo 2.5 ml aeriusa. nismo ga jos probali, valjda ce joj odgovarati. kako je peki sada, jel se sve povuklo?

IZVORNA PORUKA: Tash
Ja vec 6 dana nisam meso stavila u usta, sem onih par malih virslica za dorucak, uopste mi se ne trazi meso, jedem samo sargarepu, paradajz, krastavac. Ne znam koj mi je.

meni je tu nesto sumnjivo!!! [sm=smiley36.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (16.8.2012 23:02:24)

dala sam danas kasicicu parsuna (korena). mislila sam da je paskanat u pitanju, jer ja tu zelen ne razlikujem. tj. znam da je celer ono veliko okruglo, ali slabo razlikujem persun i paskanat. znam da se od persuna koristi i list kao zacin, a od paskanata ne, ali mi slicno izgledaju. sutra cu dati malo vise.. ali me zanima da li da dodam i malo lista persuna ili samo korena. kako ste ga vi uvodile?
inace, ja K pomalo dam mog rucka kada pocne da kuka dok ja jedem, a tu ima i vegete i aleve paprike. ne pojede ona puno, par zalogaja..ali sam joj vec par puta tako dala i nista se ne desava. necu joj za sada davati tako stalno da jede, kao sto drugi daju deci isti rucak koji i sami jedu (zaprzeno isl.) ali mi je samo bito da znam da joj ne smeta i da bi mogla da jede. inace, ja ne zaprzavam tako da moja jela nemaju brasno u sebi, pa K moze da jede svakako...
sta mislite kada bih smela da probam svez paradajz? ili je bolje da joj stalno dajem kuvan?
sutra ce ponovo posle 5 dana jesti boraniju za rucak, javicu kako se proci.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sledeća stranica >   >>