RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (12.8.2012 22:42:19)

Draga Tašo[sm=smiley36.gif]
Ne smatram ja oftopikom ništa što je u vezi sa alergijama, ali znaš i sama šta se sve ovde piše, bezveze mi je da sad tražim postove i navodim kad i vi same znate koliko oftopikujete. Vi se trudite da smanjite chat, ja ću se truditi da žmurim dok ne preterate, kohabitacija[sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (12.8.2012 23:16:45)

tash, nista neces uvoditi dok ste na moru? jel nema nikakvih posledica vakcinacije? sad sam se setila da te to pitam jer se secam da si pisala da bi da primite ranije, da bi pre mora prosao taj neki period koji mora da prodje. zlezde vise nema? nama ova dr rece da necemo primiti mmr, bar za sad..

nama je danas bio 3. dan boranije. pojela je prilicno u kasicu, pa je smatram uvedenom. ipak, popodne je spavala na jednom boku i kada se probudila imala je crvenilo na tom obrazu, kao uvu.. ali na toj strani i izgledalo je kao da je od neke teksture, materijala.. otisak. spavala je kratko, oko sat ali komirano i mozda se nazuljila. trebalo je skoro sat da se to povuce, mozda i vise. pocela sam da se tripujem da nije od boranije, mada ona je na hranu uvek drugacije reagovala - crveni pecati oko usta odmah, dok jos jede, umijem, povuce se za max 10 min. hmm.. jos je imala malkice toga i na vratu, ali ne mogu da se setim kada, cak mi se cini pre rucka.. mozda se nazuljila i prepodne jer je spavala nama u rukama, nismo bili kod kuce. pojma nemam. [sm=zmeden.gif] stvarno joj nista nije bilo ovih dana kada je boraniju probala, cak sam joj namerno mazala oko usta i pustala da tako ostane, nisam je odmah umivala i nista. resila sam da ne izbacujem boraniju, nego da sacekam par dana, pa onda da je ponovo dam u malo vecoj kolicini u kasici, kao danas.. onda cu videti hoce li se ponoviti.

ja sam resila da sutra probamo kasicicu paradajza! treba mi savet.. da li da joj dam iz zamrzivaca cherry paradajz koji je tata sadio i cuvali smo ga za nju, ali on je stajao skoro godinu dana zaledjen.. ili da joj dam iz frizidera onaj koji sam sinoc kupila, ali mi deluje bas bzbz, onako plasticno. sta mislite? [sm=zmeden.gif] boraniju sam joj davala nasu, proslogodisnju.. i sve sam bliza odluci da joj i paradajz dam nas, da skuvam samo jedan mali cherry..ali me interesuje i vase misljenje.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.8.2012 11:17:57)

Ja bih dala ponovo boraniju, samo ne u isto vreme kada i neku novu namirnicu vec kada vec par dana jede nesto sto je bezbedno.

Za paradajz mislim da neces pogresiti koji god da joj das. Ja imam jednu porciju zamrznute dunje,nikako da dodje na red mu mu to skuvam, kao i dve porcije kelerabe, to mi sve stoji nekoliko meseci sigurno, dunja skoro 6m, ali mislim da to nije nikakav problem.

Verus, pa, ne znam koliko on prducka, ali mislim da je normalno da bebe imaju gasove od hrane. Lazar je retko prduckao od kada mu je uvedena cvrsta hrana, ali mi smo krenuli tek sa 6m, a moze se reci da je tek sa 7m jeo onako ozbiljnije.

Pozdrav Tasho [sm=smiley31.gif]

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.8.2012 12:27:43)

Yula: inace JAKO retko prdi, od kada mu se sredio GI sistem maltene da i ne prdi, zato se bas pitam jel bi svakako prdeo od brokolija, jer hoce da da gasove, ili prdi jel mu smeta...

On jos uvek jede maltene isto sto smo i uveli od 5.5 meseci, nekako smo usporili od kada smo u NS, a i jer je dobio onaj los proliv..zaista ne znam da li mu proliv moze biti i od vode? Pije filtriranu, a razmisljam da pocnem da kupujem Rosu ko sto mi Tash rece pre neki dan kad smo se videle...Eto ne znam, ali imao je ok stolicu par dana (kaki onako u komadu kao veliki covek), a danas opet mljuckavo i smrdi na kiselo. Pljuvacka mu JAKO Ide jer krece i treci zub, eto, i zato je kenkav.

MACAKI: Oli trlja usi, cese ih i cak i kraste napravi, kaze mi Tash da je tako bilo i tvojoj bubici, haj me podseti detalje? Kad je pocelo, kad je prestalo?

Ja mislim da mu nesto smeta...i to ne od hrane sto jede, nego ili i dalje taj komadic namaza sira sto sam pojela (pre skoro 2 nedelje???) ili hleb? Bem ti vise to...

Sad mi dodje jer ovde moze da ga vodim da ga testiraju na psenicu i mleko iz krvi...ne znam, a rekla sam da necu to raditi...

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.8.2012 13:09:17)

verus, moja K je ceskala usi, kada smo otisli kod orl dali nam antibiotik. i tako je dete 2 nedelje pilo antibiotik, jer je navodno imala upalu, a zapravo je uvo bilo crveno zbog alergije! mada cim su je pregledali pitali su jel anemicna, ja rekoh: hematolog kaze da nije! kazu onda je alergicna.. vidi se to valjda po sluzokozi. uglavnom, dete moze da cese uvo zbog alergije, moze cak alergija da da i sliku kao da je uvo crveno, upaljeno.. ona je dva puta imala i alergijski rinitis kada je ekcem divljao. sada je sve mirno, hvala bogu.
sto se vode tice, ja bih isto savetovala da kupujes rosu, odmenjsku.. koju god ali nemoj mu davati nasu cesmovacu, cak ni filtriranu. ja kupujem odmenjsku jer mi je rosa malo gorka, a kada smo kod mojih pije prolom.
sto se brokolija tice, ja sma ga samo jednom dala K za veceru i citave noci se prevrtala i prduckala. ja mislim da mu je zbog toga sto posto. probaj da izbacis, pa prati..
sto se testiranja tice.. da mi je ova pamet ne bih je uopste vodila na testiranje. drugo dete sigurno necu.

ja sam dala paradajz.. skuvala sam 3 mala cherry i dala joj 1 kafenu kasicicu, a malo namazala oko usta. odmah se zgrozila, valjda joj je bilo kiselo. posle par minuta malo joj se zacrveneo oko usta. ne onakvi pecati kao ranije, diskretno crvenilo. umila sam i namazala pantenol i proslo je. pojma nemam da li je alergija ili je samo od kiseline. mene cesto pecka jezik od paradajza, od patlidzana, oraha.. ali nisam alergicna ni na sta, testirala sam se. mozda nije trebalo da joj mazem oko usta, nego samo dam da pojede, pa gledam. tako cu sutra uraditi! baaaas bi mi bilo zao da ne jede paradajz, dok ga jos ima. inace, on je bio 1+ na drugom pric testu, ali samo tada, sledeci put je vec prosao. ja ga jedem svakodnevno i nemamo problema sa tim..

yula, hvala ti.. upravo tako cu i da uradim sa boranijom. moram ponovo videti da li joj ona smeta, pre nego sto je eliminisem..

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.8.2012 21:56:20)

Dala sam obe vrste grozdja danas, ne bi mu nista.
Stra cu da lovim krastavac, grozdje nekako smatram uvedeno jos kroz vino. [sm=smiley36.gif]

Ne bi nista sa vakcinom, ona zlezda nestade preko noci bas kao sto se i pojavila.

Verus, mani se testova iz krvi. Kad budete dobili zdr knjizicu, zovi u Deciju bolnicu, trazi da te primi dr Tomic, i pricaj sa njom da vam uradi PRICK, pa vidi sa njom dal da uradite i Spec IgE.

Nedjo GRL! [sm=smiley1.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (13.8.2012 23:32:45)

Ja tek sada na nekom sajtu procitala kako je kivi jaaaako alergen aaaaaaaaa.... Nisam imala pojma! Hvala Bogu pa je prosao ok kod Laleta [sm=smiley27.gif] Neko je ovde napisao kako je neka zenica na nekoj temi pisao kako u Grckoj savetuju kivi kao jednu od prvih povrcki, ja se odmah okurazila zbog vitamina C i cap, uvedosmo mi kivi kao 1,2 [sm=smiley36.gif]

Ma, znate sta, svi ti saveti su malo cudni, ovde u Francuskoj imas kasice za bebe od 6 meseci pa nadalje, kao i jogurtice sa jagodama, malinama, borovnicom, kivijem, ananasom.... I one su najcesce, pored jabuke i kruske!

Lale bas, bas voli kivi, ali ipak mislim da mu je jos uvek najomiljenija klopa jogurt, njega kada vidi odusevi se. I hleb voli, zato ga ne iznosimo pred njega ako nemamo nameru da mu ga damo.

Ja sam se okurazila i bananu da mu dam kada sam videla da Macaki njenoj malenoj daje, rekoh da dam i ja njemu pa sta bude [sm=jezicek.gif] tako sam ideju za borovnice uzela od Verus! [sm=smiley36.gif] Sada jede bas puno vockica, a jagode i maline nece jesti sigurno pre 2 rodjendana, a za kasnije cemo se konsultovati sa doktorima.

Ma, ovaj forum i ova tema su zlata vredni! Sve vas volim!

P.S. I ja sam Lazaru pre neki dan davala crno grozdje, m,ogo mu se dopalo, a kako i ne bi kada je kao med. Cim ga bude vise u ponudi, kupovacu ga redovno, za sada vise ima belog po radnjama i pijacama.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.8.2012 10:12:31)

yula, ksena je pisala cini mi se da je kivi tako (u grckoj) jedna od prvih vocki, cak mzoda od 4. meseca.. nisam znala da je alergen.
a sta je bese bilo sa bananom, ne mogu da se setim.. kako sam te bre ja nagovorila? [sm=smiley36.gif]

a kada bismo mi smeli da probamo grozdje? mislite da smemo ovog leta?

isli smo jutros kod hematologa na kontrolu, vadili krv.. pitala sam i rekao je da bi trebalo da sa godinu dana dete ima 6 obroka - 2 mlecna i 4 nemlecna, od toga 1 sladak i 3 slana. mi imamo 7 obroka, od toga 3 mlecna (2 sisanja i 1 mlecnu kasu) i 4 nemlecna (2 vocna i 2 povrce plus meso ili samo povrce). znaci, imamo 1 mlecni obrok viska.. jedino da joj izbacim ranojutranje siusanje, ali mislim da je rano za to, jos mi je mala.. i ispada da imamo i 1 vocni viska, ali njega necu izbacivati.
ovo sam napisala jer se kod K sumnjalo na anemiju, a dr nije dao nikakvu terapiju, samo savet o ishrani koji mi nismo mogli da ispostujemo, zbog alergije. tako da nije off. [sm=smiley36.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.8.2012 10:52:46)

Hehehe, nisi me ti nagovorila vec si me inspirisala [sm=smiley36.gif] Mislim da mozes da joj das grozdje, zasto ne bi mogla? Ja bih joj sada sve polako uvodila ( osim onih bas, bas kriticnih stvari ) i pratila reakciju. Ali, to bih ja uradila, mozda druge zene ne bi. ALI, znaci dajes novu namirnicu i ako se pojavi nesto sumnjivo, pauziras par dana sa uvodjenjem bilo koje duge nove, pa ponovo das tu problematicnu, pratis, ako se ne pojavi reakcija super, ako se pojavi, pauza 3 meseca i a u medjuvremenu uvodis novo. I znas i sama da reakciju ne mozes ocekivati momentalno, cesto se desava da je bude tek posle 2-3 konzumiranja pa i kasnije, imaj to u vidu.

Vec nekoliko dana se preslisavam jer mislim da i mi imamo viska mlecnih obroka ali ne prelazimo granicu unosa mlecnog, cesto jedemo cak na dodnjoj granici, a preporuke su, bar koliko ja znam, od 500-700ml mlecnog u toku 24h. A evo nas uobicajenog rasporeda:
5.30h 210ml mleka ( to je minimum koji mogu da mu dam, cak je sada pomerio to ranojutarnje mleko za ranije, mislim da je rano da mu izbacujem jutarnje mleko )

dorucak: zitarice ( one su uvek sa necim mlecnim, ili sa ad mlekom ili sa kravljim ako je griz ili sutlijas, ili sa jogurtom, pavlakom... kolicina mlecnog varira od jela do jela )

uzinaI: voce

rucak: povrce sa mesom bez mlecnog, bez zitarica, ovih dana cu mu uvestio i salate uz rucak, ali cu smanjiti porcije glavnog jela.

uzinaII: voce opet, ili cesce vocni jogurt ( znaci opet mlecno [sm=smiley29.gif] )

vecera: pire od povrca, a nekada zna da bude i neki mlecni namaz, kao sto su krem sir, kaljmak na hlebu sa paradjzom ili slaninicom, nekada i testenina sa pavlakom i slaninicom...

Ispada da ima dosta mlecnog, ne znam, ja se trudim da vodim racuna, ako je jeo jogurt u toku dana da mu ne dajem vise nista mlecno, osim dorucka u koji svakako mora ici malo neceg mlecnog... Ali najcesce ima 2 obroka u toku dana u kojima ima mleka, ali kao sto rekoh, nikada to ne prelazi 700ml ukupne kolicnine mlecnog, najcesce bude izmedju 500-650ml.

Ne primecujem da je Lazar nesto bled, normalno izgleda, ali, videcu da trazim uput za krvnu sliku tek da vidim kakvo je stanje.

Spominjaste juce testiranje na alergije, meni zaista nije jasno zasto ste protiv testiranja, zar nije bolje znati sta detetu smeta i to mu skloniti iz ishrane, nego lutati, stresirati i sebe i dete...

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.8.2012 11:11:04)

Zaboravila sam da dodam vecernje mleko, pred spavanje, 240ml, nema sanse da smanjim, probala sam jedno vece i plakao je kao kisa ( vece posto je povratio i definitivno je pegla bila od nesrecnog avokada, cvekle i pavlake [sm=zardeva.gif] )

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.8.2012 21:46:00)

Cudila sam se sto uvodis kivi, ja znam da je jak alergen, ali nisam htela da se mesam, mislila sam da i ti znas... to ti je bio onaj serijal kad si se pravila hrabra pa posle dala i narandze. [sm=smiley36.gif]
Ja danas dala svez krastavac i svezu sargarepu, i jeo je malo i grozdja. Meni se jako trazi sargarepa, pa kako sam je uzela sebi, reko hajde i njemu da dam.
Ispao nam je foto aparat u more, Luka me slikao posto nema ko drugi i kako mi ga je davao... buc! Sa ovog letovanja (jedva cekam da se zavrsi) 0 slika.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.8.2012 22:05:30)

Macaki, ubijas me sa novim avatarom, stalno mislim da imamo nekog novog na temi.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.8.2012 22:56:43)

IZVORNA PORUKA: Tash

Cudila sam se sto uvodis kivi, ja znam da je jak alergen, ali nisam htela da se mesam, mislila sam da i ti znas... to ti je bio onaj serijal kad si se pravila hrabra pa posle dala i narandze. [sm=smiley36.gif]

To, to, to ... [sm=jezicek.gif] NIkako da ponovo probamo narandze, msilim da onaj osip definitivno nema veze sa naradzama, jer ga s vremena na vreme ima kada je vruce, evo i jutros mu se pojavio opet malo...
Nego, sada sam citala ovaj post o kiviju sto sam pisala, majko mila, ala se izlupetah za medalju u zurbi, kivi mi je bio povrce [sm=smiley5.gif]

Ja danas dala svez krastavac i svezu sargarepu, i jeo je malo i grozdja. Meni se jako trazi sargarepa, pa kako sam je uzela sebi, reko hajde i njemu da dam.

Molim te, ali molim te budi pazljiva kada mu dajes svezu sargarepu!

Ispao nam je foto aparat u more, Luka me slikao posto nema ko drugi i kako mi ga je davao... buc! Sa ovog letovanja (jedva cekam da se zavrsi) 0 slika.

Bas mi je zao. I meni je moj pred kantom za smece, ali je odradio posao super, more slika je napravio. U potrazi sam za novim.

Nisam prijavila da smo mi uveli i celer preko kupovnih kasica, kao i jos nekoliko zacinskih biljki koje ne znam kako se kod nas zovu.
Preksinoc Lale je jeo sataras/becarac/przenje ( kako kod koga vec zovu ) sa tatom za veceru, samo sto je njemu odvojen pre nego sto sam dodala jaja. Davala sam mu sa komadicima hleba, bas je lepo jekio.

Zanima me da li mogu da mu dajem filete ribe, zamrznute kupujem i citala sam sastav, nema jaja, riba je samo uvaljana u brasno i so, ali ima neki dodatak, nesto da je valjda konzervira, nemam pojma. Ne smem da se usudim da kupim "svezu" ribu i da mu tako spremam, mada, sveki kada je tu ona za nas svezu sprema. Molim za vase misljenje o ovoj problematici.

P.S. Mi nikako da zakazemo u onoj bolnici za testiranje, a ni keks nikako da mu dam. Sutra cu da ga kupim! Ali to su keksici u kojima pise da mogu sadrzati jaja u tragovima, ne da imaju malo jaja.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (14.8.2012 23:55:36)

yula, planiram ja da joj uvodim bas puno toga.. cekaju nas: persun, paskanat, celer (mozda ne odmah jer je alergen), kupus, socivo, pasulj, tresnje, plavi patlidzan (ako paradajz dobro prodje), blitva, spanac, zelje.. do tropskog voca ima jos puno. [sm=smiley36.gif]

sto se tice ribe, zasto ne probas da kupis neku koju vi jedete pa je samo skuvas? ili mozda bolje neku koju je vec jeo u kupovnoj kasici.

sto se mlecnog tice, ja ne planiram da izbacujem treci melcni obrok iz razloga sto ne znam koliko moja beba popije kada sisa. kada sam redukovala polako podoje grudi su mi bile kao kamen, pune mleka, a sada se vec to normalizovalo.. ali ipak necu da joj izbacujem mlecnu kasu jer tada u njoj unese samo 120 ml mleka, a nekada ni toliko. nego, desava se nekada da se ne budi za ranojutarnji podoj i da je ja ne probudim ona bi spavala do jutra.. ne znam ni sama da li gresim sto je forsiram da tada sisa. ako bi i taj podoj izbacila onda bih joj mozda davala za veceru isto cerealije sa ad, plus sisanje pred spavanje. ne znam da li bi to bilo ok? [sm=zmeden.gif]

tash, imam i novi tiker. [sm=smiley14.gif]
zao mi je zbog fotoaparata. [sm=smiley13.gif] kako vam je ovako, kako se provodite?

isla sam kod hematologa po rezultat.. hemoglobin joj je 116, granica za 12 meseci je 110, dr kaze da to nije lose, moze i bolje, ali ok. ne treba terapija samo korekcija ishrane (kao i svaki put [sm=smiley24.gif] ) znaci zumance [sm=smiley13.gif] iznutrice, junetina, spanac i blitva..
ona je super, nema ekcema, nema proliv, sve je super. pu pu puuuuu [sm=jezicek.gif]
danas nisam mogla da je namolim da proba paradajz jer je videla sta je u ciniji i zapamtila verovatno da joj je juce bio grozan pa nije htela ni da zine. dok sam pokusavala malo sam joj umazala oko usta i tu je bilo jedva vidljivo golim okom crvenilo.. posle za vreme rucka sam joj dodala paradajz u par kasicica onoga sto je jela, cisto da ga bar nekako danas proba, da ne gubimo dan..znaci, svaki put bi se zgrozila kada bi ga osetila, definitivno joj se ne dopada. [sm=smiley13.gif] mada kuvan stvarno i nije nesto, mozda bi joj se svez mnogo vise dopao, ali se ne usudjujem da joj ga dan. uglavnom, nikakvu reakciju nije imala ni u toku jela ni nakon toga. mislim da joj definitivno kiselina smeta, zato joj se zacrveni kozica. sutra kuvam grasak sa piletinom za nas dve, zajedno cemo to jesti, pa cu njoj ponovo dodati paradajz u kasu. ako prodje dobro smatracu paradajz uvedenim, ali cu joj ga ipak oprezno davati, u manjim kolicinama i povremeno dok se ne uverim da joj zaista ne smeta. sta mislite kada bismo smeli da probamo svez?
dalje... zaboravila sam da prijavim da smo pre nekoliko dana jeli crnu cokoladu. [sm=smiley36.gif] mm i ja jeli, ona nas gledala i balavila.. i mi resimo da joj damo 2 kockice. bila je u frizideru i bas je bila tvrda, pa smo pomislili da ce ona to samo malo da lizuce. medjutim, ona je odlomila celu jednu kockicu. kada smo probali da joj izvadimo iz usta, nije dala. [sm=smiley36.gif] uglavnom, pojela je celu kocku i ne bi joj nista! [sm=smiley1.gif] ovo naravno ne znaci da planiram da joj dajem slatkise, mada sam pala u iskusenje da joj skuvam pirincani griz i ubacim jednu kockicu da se istopi. u crnoj cokoladi nema nicega posebno: kakao 70%, kakao maslac, secer, soja lecitin.. tako nesto.

p.s. kuma mi je veceras javila da je trudna. presrecna sam!!!!!!!!!! [sm=sloncek.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 3:30:09)

P je danas doruckovao kacamak sa slaninicom,rucao kacamak sa jagnjetinom i svezim krastavcem, uzinao visnje, posle lubenice, pa opet vecerao kao sto je i rucao. Mleka pije 4 flasive na dan,ali mu ne dajem uvek isto,vec procenim koliko je gladan. Pije cim se probudi u 6-7h, pre prvog i drugog spavanja i uvece pre velikog spavanja. Sutra cu (danas) probati ponovo piletinu. I dalje nista od povrca ne jede,ne znam sta bih mogla opet da mu probam a da nisu krompir, tikvice i sargarepa,mozda cu crni luk? Izdinstam ga,dodam slaninicu i kacamak pa za pocetak tako da mu dam.
Dobila sam reultate analize stolice,sve je negativ :-) I dalje mu dajem BioGaia kapi, a i vidim da mu se popravilo stanje.
Jako mi se svidja sto je veliki borac, sto ne da na sebe, uzvrati udarac i ne dozvoljava da ga starija deca maltretiraju. Sve nas odusevljava i harizmom koju siri. Mislim da ga ovaj njegov isposnicki zivot jaca,daje mu karakter [sm=smiley36.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 7:50:18)

Yula, sta znas o svezoj sargarepi sto ja ne znam?

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 9:21:34)

mi nista novo nismo uvodili neko vreme. Posle jogurta koji joj je kiseo pa nece da ga jede, dala sam jednom kis.mleko a i to je kiselo pa nece, i 2x stavila putera u rucak. To je jela, ali vise ne stavljam zbog gvozdja. Juce joj je muz dao malo krem sira. E, da, jedan dan je na nekom slavlju lopovski maznula paradajz s mog tanjira, strpala u usta, stresla se i pljunula. Ali svakako necu da joj dajem zbog kiseline.
Plan je bio sad ili zumance ili kravlje mleko u kasici a mozda i kupovna mlecna kasa. Ali posto sam ovih dana malo malo pa odsutna pre podne, nisam joj davala jos nista od toga

Adriana83 -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 9:42:26)

Mi smo uveli gluten! Krenuli smo sa grizom na vodi i polako presli na Gustav posni keks! Zabe su odusevljene!A i ja,moram priznati.
Pre nego sto cemo krenuti sa glutenom,Anita je opet pocela malo da bljucka,dize joj se kiselina.Ali ja uopste ne znam od cega,nista joj novo nisam uvodila pre toga... Svoju ishranu nisam menjala sigurno mesec dana pa mislim da nije od toga.Ali opet... Vec duze jedem sve mlecno,jaja i soju ali do sada nisam primetila da im smeta.Malo cu opet pripaziti sta jedem,mozda sam ipak preterala sa sirom [sm=zardeva.gif]
One imaju 6 obroka u toku dana.3 podoja(ujutru oko 7,oko 13 i jedan oko 18) i 3 cvrsta obroka-dorucak(voce sa zitaricama ili keksom) oko 9,rucak(povrce i meso) oko 15 i vecera( griz,kacamak,pirinac ili griz sa keksom) oko 19:30 Svi komentari i kritike su vise nego dobrodosli.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 15:35:01)

adriana, ja mislim da je to ok za taj uzrast, ali neka se izjasne i druge zene..
zille, takoDje i moja K pila do skoro, 4x na dan mleko.. ali od kada sam joj izbacila mleko preko dana mnogooo bolje jede. mozda da probas da peki ima 3 obroka i 2 uzine, kada bi dala voce?

kuvala sam grasak sa piletinom, jele smo obe. jedino sto sam K ubacila i jedan manji kuvani paradajz u kasicu. nista joj nije, [sm=smiley1.gif] smatracu paradajz uvedenim. sutra pauziramo, pa u petak jede ponovo boraniju. nije je jela od nedelje, hocu ponovo da proverim da li je sve ok..

zaboravila sam da vam napisem da mi je u nedelju dolazila ona zaova sto joj je dete imaju alergiju na kravlje mleko. manifestovalo se tako sto se osula od bebelaka, pisala sam vec. uglavnom, doktor im je savetovao da joj daju mleko iz kese i to je pila bez problema! znaci, nije mogla bebelak, nije mogla mleko iz tetrapaka, ali je iz kese pila bez problema. jer je to mleko toooooliko preradjeno, ono je vise voda nego mleko. eto, to je bio savet dr tada (pre 10 god ) i upalilo je. zaova mi to predlozi da probam, ali naravno ne dolazi u obzir. ali kada jednog dana stignemo do mleka dacu onda njega pre nego sto probam obicno, iz tetrapaka.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 22:02:33)

luki divlja alergija na sunce sto nije za ovu temu ali da spomenem, da ima Nedja zasto da se ljuti. [sm=smiley36.gif] Uglavnom, sta nam se desilo danas.
luka je nasao nekog drugara i igrao se sa njim na drugom delu plaze. U jednom momentu sam odlucila da prosetam do tamo da ga poteram u vodu da se ne upali, i ostavim marka mm-u, i kazem "pazi, kafa sa mlekom je na stolu", on me strelja pogledaom, kao sta mu to uopste govorim. Odem. Bila sam odsutna nekih mozda pola sata, vracam se, marko rumen, upalio se od vrucine, dignem ga,uunesem u vodu. iasli, sdi na peskiru i cese se sa desne strane, predeo ispod desne ruke i siri se ka stomaku. Pogledam, kao ozaren. Po negde bas crveno kao urtikarija, negde podklobudzeno, svetlije boje. Prvo pomislim da je od moje kreme za suncanje, oristim neku sa sljokicama sto mi kuma poklonila, nisu mi se bacale pare na drugu, ali nije to, jer mu ta strana nije bila naslonjena na mene. Onda sam pomislila da je meduza, posto ih ma, ali majku mu, ciknuo bi da ga je ozarila. Ipak, posaljem mm da ga opere slatkom vodom, i namazem Synopen. Pocelo da se povlaci, a ja i dalje prevrcem po glavi: da nije hleb, ovde imaju samo neki crni domaci sa semenkama, pa dal je sargarepa, grozdje, krastavac... posle dobrih sat vremena mog mozganja, mm-ovog "sta dramis nije mu nista", on izlazi iz vode i kaze "E zna sta mu je? prosuo je kafu po rukama, i dok sam ja nasao vlaznu maramicu u tasni, ucinilo mi se da je obrisao ruku o stomak, ali kako sam gledao stomak, nista se nije videlo pa sam mislio da mi se ucinilo". Uglavnom, meni uopste nije jasno kako ce to da prodje ikada ako ima tako jaku reakciju ii pri samom kontaktu smlekom, i za divno cudo nisam ni tuzna zbog tog saznanja... bas sam nekako zbunjena svojom ravnodusnoscu. [sm=smiley13.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 22:47:44)

[sm=smiley13.gif] Mada, ja mislim da to ne mora nista da znaci, jer, kako npr. objasniti to da mm sve normalno jede, nikada kao dete nije imao nikakve alergije, osim sto mi je pricao da ponekada kada jede plavi patlidzan ima blago peckanje po nepcima, kao da mu malo oteknu. Pre 3 godine covek iz cista mira u po noci je poceo samo da se cese, pogledamo ono osip po telu, lice pocelo da se izoblicuje, otice... Dok smo stigli do hitne bilo je strasno. Kroz godinu dana jos jednom ista situacija. Niti je jeo sta neobicno, niti pio, ma nista... E, sad, jedino da ga je nesto ujelo a mi ne znamo za to, mada ne verujem da bi od ujeda imao i osip koji svrbi.

Dr nam rekao, parafraziram: Dzabe da vas saljem na analize, tolike sam ljude slao i nikom enista nisu otkrili, a ljudi imaju ociglednu alergiju. Ipak ode on i naravno, kazu ni na sta nije alergican!

E sad, ja mislim da je on alergican na neku namirnicu, licno sumnjam na jaje, jer je to vece pojeo kuvano jaje ( bio je Uskrs ), ali opet, kuvana jaja jede redovno, kao i przena, pecena, ma u svim oblicima, ali ocigledno da mu nekada ipak zasmetaju.
Komsinica alergicna oduvek na mleko, ali jede mlecno, po malo, mada kaze da se po malo osipa, ali ne smeta joj previse. Ima preko 6 banki.

Sta hocu da kazem, pa kod alergija nema nikakvih pravila! Ako bas bude ostala alergija, a moras biti spremna i na tu opciju, ja jesam sto se tice jaja, pa, nista, izboricete se vi i sa tim. Malo paznje oko namirnica i dete zdravo i pravo. Opet ti kazem, poznajem tolike ljude koji svesno ne konzumiraju nista zivotinjskog porekla, ali ni trunku, iscitavaju deklaracije kao sto to i mi radimo i zive lepo. Sve je to stvar svesti i karaktera. Znaci, glavu gore i no sikiriki [sm=smiley31.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 22:47:54)

tash, bas je jako odreagovao. [sm=smiley13.gif] nemoj misliti crno, proslo je mnogima, procice i njemu. nego.. znam da atopicari puno toga ne smeju ali ja ipak mislim da je kvaka u tome da mi deci sto vise ojacamo imuni sistem. ja pitala starog dr sta misli o tome, on je nesto bzvz odgovorio, u smislu ako znate sta je to sto bi pomoglo recite i meni da i ja znam. ja planiram da ovu novu dr pitam sta bi K smela da koristi za jacanje imuniteta.
sto se tice alergije na sunce,i K je ima definitivno. kako izadjemo na sunce pocne da kija, bas joj smeta. a inace i kada izadjemo predvece pocnu da joj suze oci, samo lete suze. dal joj smeta vetar ili svetlo pojma nemam.

ja resila da ne gubim sutra dan. probacu da dan paskanat, samo trunic.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 22:57:39)

yula [sm=smiley31.gif] kad ti to tako napises bas zvuci optimisticno!
sto se muza tice, da nije preterao tada sa jajima, s' obzirom da je bio Vaskrs? mozda moze da jede jaja ali u manjim kolicinama, kao ta komsinica mleko..
mene npr. buni sto je K svaki put a tri puta smo uvodili mlecno isto reagovala - 4,5 dana jede mlecno bez problema, a onda tamo petog, sestog dana pecati oko usta. a ja joj nikada i nisam davala velike kolicine. a zamisli da sam se vodila onim da treceg dana uvodjenja pojede koliko joj volja. tako da se i ja nekako nadam da bi ona i sad mogla mlecno da jede i da se ne osipa, ali ne svakoga dana i ne u velikim kolicinama.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 23:01:42)

IZVORNA PORUKA: Zille

. I dalje nista od povrca ne jede,ne znam sta bih mogla opet da mu probam a da nisu krompir, tikvice i sargarepa,mozda cu crni luk? Izdinstam ga,dodam slaninicu i kacamak pa za pocetak tako da mu dam.

Luk ti je odlicna ideja, em sto ce dati bolji ukus hrani, em je zdrav! Ja ti preporucujem karfiol, brokoli i prokelj! Bundevu ako imas zamrznutu, posto ne verujem da sada ima sveze, ali uskoro ce i ona stici. Dinju?

Da li bi nas podset_ila na sta je odreagovao osipom u poslednjim pokusajima uvdojenja namirnica, izvini, ali pozaboravljam.

IZVORNA PORUKA: Tash

Yula, sta znas o svezoj sargarepi sto ja ne znam?

Ne u smislu alergija, vec zbog straha od gusenja, dosta je tvrda. Procitala sam neki clanak o tome i nahvatala strasan strah od saragrepe, da je Lazaru necu davati u svezem stanju, onako da sam gricka sve dok ne podje u skolu [sm=smiley13.gif]

Macaki, mene to blago crvenilo od paradajza podseca na ono sto joj je izlazilo od pavlake ili gresim? Budi pazljiva sa njim, ipak.

Adriana, meni to sve deluje ok kako vi radite i bravo za gluten! Kada planiras da im uvedes mlecne preradjevine?

Chris, jel ti i dalje lepo pije bebelac? Kako sada napreduje? Jel bolje jede kasice?

Jel ima neko Ishler na fb ili neki njen kontakt, ja sam se bas zabrinula sto je ovoliko dugo nema?

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (15.8.2012 23:10:28)

Yula: vidim pises dinju, jel ona ok da se da npr Oliju? On od voca jede krusku i sljivu i breskvu, bananu nisam opet probala od onda kad mu je dala gadnu kiselinu, inace mu nije smetala.

Imate li predloge za uvodjenje sta da mu dam sledece? Jel dinju dajem svezu ili bar malo probarim (znam da zvuci grozno ali eto ne secam se kako sam Heleni..)

Stranica: <<   < Prethodna stranica  51 52 [53] 54 55   Sledeća stranica >   >>