RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 12:45:55)

Fondan masa ne sadrži mleko u prahu! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/sloncek.gif[/image]

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 13:11:06)

dOBAR DAN
Yula
moja beka nosta nesto ne zvace odgrize zubima malo mulja i proguta da li je to ok.?
Macaki
nece kravlje.Uzela sam nestle nan 3 premium pa cu danas probati,ne znam da li da dam tokom dana zbog reakcije ili mogu odmah uvece,sta mislite?
Verus
super jedete,dosta ste uveli[sm=bravo.gif]
Tash i Mare super jede[sm=bravo.gif]
Da li bebe do godinu mogu ribizlu?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 15:45:52)

Jesi li davala cisto mleko ili si mesala sa svojim? Mislim da bi bilo bolje da prvih dva-tri puta pomesas sa svojim, ako mozes koliko toliko da izmuzes, a ako ne, nema veze, navici ce se, mada ce verovatno biti malo povuci-potegni. I da, mislim da ti je pametno to sto si ipak uzela adaptirano, ima mnogo na netu o kravljem mleku u ishrani beba i dece, pa proguglaj, videces zasto je ovako bolje.

I moj Lazar ne sazvace ostale namirnice u potpunosti, zvacne malo i guta, kako kada i kako sta. A borovnice su prilicno sitne i on ih guta bez problema, i veli sto da se muci i zvace kada i ovako prolazi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Tresnje bas malo zvace, u kaki nadjem velike komade... Valjda je to ok.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 15:52:19)

IZVORNA PORUKA: Tash

Fondan masa ne sadrži mleko u prahu! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/sloncek.gif[/image]

Ali budi obazriva, onaj krem na koji se lepi fondan sadrzi mleko a mislim i jaja, nisam 100% sigurna, ali znam da mi je rekla zena koja pravi torte da ne smem detetu da dajem. Znam da fondan moze na tortu da se lepi i dzemom, pa mozes da probas i tu kombinaciju.

JasnaM -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 21:30:17)

Hvala Yula, obustavila sam vocke do daljnjeg. Imamo kontrolu za nedelju dana pa cu pitati dr sta da radim. Ja isto pretpostavljam da je nesto u vocu, mozda fruktoza ili tako nesto? Nisam jos cula da neko reaguje bas nako generalno na voce, ajde na pojedino ali na sve...[sm=zmeden.gif] Nadam se da je prolazno, videcu sa dr pa javljam ako moze pomoci nekom ko bude imao slican slucaj ...

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 21:49:50)

Ma da, detetu nece nista faliti neko vreme bez vocki, imace ceo zivot pred sobom da ih jede, cisto da mu sazri malo organizam i da ne reaguje na bezopasne stvari. Bolje tako nego ga senzibilisati pa posle da ima problem sa alergijama na duze staze. No sikiriki.
I da, nemoj da nas zaboravis, javi obavezno sta je bilo, ja uvek sve pisem jer ko zna koliko ljudi ima slicnih problema i kome sve nase iskustvo moze pomoci, meni su najvise pomogla iskustva drugih mama i zato uvek sve pisem.

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 21:54:08)

Yula davala sam razblazeno kravlje,pa probacemo sutra ad pa cemo videti,nisam htela odjednom da prekinem dojenje jer je i ovako pod stresom.
Sta mislis o ribizli?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 22:07:59)

Laletu sam danas napravila vocni jogurt sa borovnicama i par tresnjica, dopalo mu se, a kome i ne bi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  Bas sam happy sto moze borovnice da jede. Videcu sutra da krenem sa cimetom, mada bih radije nesto konkretno, npr. kupus, ali ga nisam kupila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image] Ne znam sta bih jos mogla u nekoj skorijoj buducnosti da uvedem, evo ovo mi se mota po glavi:
ananas, pomorandze, mandarine, kupus, onaj zeleni frizirani kupus- ne znam kako se to kod nas zove, zelena salata, jabukovo sirce, riba [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image], maline, kupine [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley6.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley25.gif[/image]  Jagode i kostunjavo voce ne bih pokusavala pre 2. rodjendana, a nesto mi govori da bi maline mogao uskoro da proba. Verovatno cete me grditi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zardeva.gif[/image] ali samo napred, ja se ne ljutim a volim da cujem tudje misljenje, pogotovu vas mama sa foruma.

On je za sada dokazano alergican na jaja i ja mu necu jos davati cak ni zivinsko meso da jede, a ne nameravam ni kekseve u kojima ima jaja iako je alergolog savetovala da probamo, ja ipak ne bih da cackam mecku. S obzirom da ima alergiju na jaja, srecna sam da nema inhalatorne alergije, za sada sam sigurna da ih nema i nadam se da ih nikada nece ni razviti, ne smeta mu prasina, polen, budj, nista. Za sada. Ne znam da li se to razvija u ranom periodu ili kasnije kako dete odrasta, recite mi molim vas vi zene koje imate te inhalatorne alergije.

Mislim da on napreduje u prerastanju ove alergije jer kada mu je sa 6m radjen prick sa rastvorom imao je plik i na zumance i na belance, ali mali. Sada mu je radjen sa zivim jajetom i bio je 12mm, ali odmah po brisanju jajeta sa koze plik se rasplinuo. Na kuvano jaje nije pokazao alergiju, ne znam kako je to moguce, ali dr nam je i na prvom sastanku rekla da ce proveriti da li reaguje na kuvano jaje jer ona tvrdi da osoba moze biti alergicna samo na presno jaje a na termicki obradjeno ne ili podnosljivo alergicno, znaci da moze da ih jede u manjim kolicinama, tako sam je bar ja razumela.

Ja sad ispisah svasta nesto, ali se nadam da ste uspele da pohvatate poentu, vi koje ste imale zivaca da citate moje kilometarske postove. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 22:11:28)

IZVORNA PORUKA: ishler

Yula davala sam razblazeno kravlje,pa probacemo sutra ad pa cemo videti,nisam htela odjednom da prekinem dojenje jer je i ovako pod stresom.
Sta mislis o ribizli?

Mislim da je VEOMA zdrava i ja bih je probala, mislim, dala bih bebi da proba. Tvoje dete je reagovalo smao na jaje i mislim da mozes biti opustenija. I da, dobro si me podsetila da i ribizle stavim na spisak.

Mislim da bebi treba da dajes punomasno mleko, ako vec zelis kravlje, to je veoma vazno. Nase majke su gresile kada su nama davale razblazeno. Znaci treba ono punomasno 3,2% masnoce.

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (4.7.2012 23:50:48)

Yula, mislim da je ger ublazen ili prosao. Manje podriguje-jednom u sred flasice, ne bljucka odavno. Jos uvek kad stane i podrigne nece odmah da nastavi da pije i uglavnom hoce vode, pa odbija mleko nekoliko minuta, pa nastavi. Bebelak pije pred spavanje 140-170, i povremeno za dorucak sa pahuljicama, oko 120-140. Napisacu sutra sa jede, i sta tek treba da jede.
Inace, ja godinama unazad leti pocinjem da kijem, nije strasno ali uvek vucem maramice za sobom na +35. Curi mi nos kad usisavam, brisem prasinu... A tokom godine mi nos nije nikad skroz otpusen. Nisam nikad radila testove, verovatno mi nesto smeta, ali navikla sam i znam da mi nije smetalo od malih nogu vec mozda 10ak godina unazad.

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 0:06:12)

inace, beka mi pred kraj sinacilina pocela kasljati ko magarac, pola noci ne spavamo, sve se sliva iz nosa. Sad pije drugi lekic, ma meni je vec muka! Juce je kakila jednom, bilo je i sluzi, nadam se da je od nosa! Danas nije kakila. One tacke su postale neke bubuljice- crvene, noge, ruke, lice po malo. Kaze dr nisu boginje, ni alergija, mozda ju je nesto izujedalo ili toplota... Nego danas videh oko vrata i jedna strana guze i malo oko stomaka rapavo, kao griz neki osip, ako je ekcem utepacu se! Malo slobodnije sad jedem, a cekam pad temp.pa da idemn na test, izludecu

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 9:55:03)

IZVORNA PORUKA: Yula

Ali budi obazriva, onaj krem na koji se lepi fondan sadrzi mleko a mislim i jaja, nisam 100% sigurna, ali znam da mi je rekla zena koja pravi torte da ne smem detetu da dajem. Znam da fondan moze na tortu da se lepi i dzemom, pa mozes da probas i tu kombinaciju.

Mislila sam fondanom prekriti tortu, a u tom slučaju je jedino bitno da torta bude čvrsta.

Napravila bih dve kore ovako:

3 šolje šećera
1 šolja ulja
4 šolje brašna
1 prašak za pecivo
4 šoljice kisele vode
6 šoljica prezle (originalno su orasi)

Između bih stavila voće sa želatinom.

U tom slučaju imam čvrstu tortu, koju prektijem fondanom, od gore topljenim šećerom lepim figurice.

Ne bih mu ni davala da jede fondan, mene je samo brinulo, koliko sastava fondana kontaktno pređe u samu tortu, a videla sam da ovi "home-made" fondani sadrže mleko u prahu, pa se ne bih igrala čak ni sa kontaktom ta dva. Ali ako ne sadrži, why not?

S obzirom da ima alergiju na jaja, srecna sam da nema inhalatorne alergije, za sada sam sigurna da ih nema i nadam se da ih nikada nece ni razviti, ne smeta mu prasina, polen, budj, nista. Za sada. Ne znam da li se to razvija u ranom periodu ili kasnije kako dete odrasta, recite mi molim vas vi zene koje imate te inhalatorne alergije.

Moja dr tvrdi da će se inhalatorna alergija pojaviti u vreme prerastanja nutritivne.
Ja sam lekove za alergiju počela da pijem početkom fakulteta...

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 10:05:10)

Jel' ti nju jos uvek dojis?

Budi obazriva kada budes uvodila zumance, nisam doktor, ali iz svega sto sam uspela da saznam o alergijama, ja mislim da je tvoje dete alergicno na jaja. Kada planiras da krenes sa zumancima? Meni nikako nije jasna vasa situacija, ona vec odavno pije adaptirano mleko, ali ti je i dalje ipak malo i dojis, ti drzis dijetu zarad to malo mleka a u tom leku verovatno ima nesto sto bebu senzibilise, a tebi narusavas zdravlje. Ajde da razumem Macaki koja samo doji, ali ova tvoja kombinacija mi je nejasna. Zapravo, da se ne lazemo, tesko mi je obe da razumem, osim ako nisu finansije u pitanju, jer je meni to jednostavno rizik za bebu. Verus kapiram, ona je izbacila prakticno sve iz svoje ishrane i pazljivo uvodila u svoju ishranu jednu po jednu namirnicu, a ovo su vec velika deca koja uveliko jedu plus sisaju... Jednostavno mislim da dojenjem bebama pravite vise stete nego koristi, a vi kako hocete.
Da me neko pogresno ne razume, nemam ja nista protiv dojenja, naprotiv, ali ovo je posebna situacija i iako sam bez problema bila na dijeti jedno vreme i bez mleka, jaja i glutena cak, meni je to dojenje bio preveliki rizik za moju bebu.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 10:26:35)

Mislila sam fondanom prekriti tortu, a u tom slučaju je jedino bitno da torta bude čvrsta.

Napravila bih dve kore ovako:

3 šolje šećera
1 šolja ulja
4 šolje brašna
1 prašak za pecivo
4 šoljice kisele vode
6 šoljica prezle (originalno su orasi)

Između bih stavila voće sa želatinom.

U tom slučaju imam čvrstu tortu, koju prektijem fondanom, od gore topljenim šećerom lepim figurice.

Ne bih mu ni davala da jede fondan, mene je samo brinulo, koliko sastava fondana kontaktno pređe u samu tortu, a videla sam da ovi "home-made" fondani sadrže mleko u prahu, pa se ne bih igrala čak ni sa kontaktom ta dva. Ali ako ne sadrži, why not?

Dobra ti je ideja, samo ipak proveri sastav fondana, a kao sto ti rekoh, mozes ga lepiti dzemom za tortu, jer ipak mora necim da se ucvrsti.

S obzirom da ima alergiju na jaja, srecna sam da nema inhalatorne alergije, za sada sam sigurna da ih nema i nadam se da ih nikada nece ni razviti, ne smeta mu prasina, polen, budj, nista. Za sada. Ne znam da li se to razvija u ranom periodu ili kasnije kako dete odrasta, recite mi molim vas vi zene koje imate te inhalatorne alergije.

Moja dr tvrdi da će se inhalatorna alergija pojaviti u vreme prerastanja nutritivne.

To mi je izuzetno vazna informacija, hvala ti Tash. Znam sta mogu da ocekujem i pripremicu i sebe i dete na to.  Mm ima problema sa sinusima, kada pocnu vrucine i zapara tesko dise u smislu da mu je nos stalno zapusen negde pozadi, stalno koristi nafazol kapi, plus je pusac! Desava se i da kija onako u nizu po nekoliko puta. Uglavnom, nisu mu otkrili nikakve alergije, ali tek sada kada smo istrazivali sve oko alergija zbog bebe otkrili smo da je sve to zapravo alergijska reakcija i kod njega.

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 11:19:18)

Yula ja sam dala punomasno ali su mi sve prijateljice rekle da ga u poocetku razblazim.Ali nebitno nece,zato je popila 100ml adaptiranog jutros,pa molim Boga da to uspe.Inace je nesnosna,celu noc se budila i plakala.Poceo je nos da joj curi pa mislim da se nocu prehladi jer se otkriva.Sto se tice aleergija ja nekako verujem da ima udela genetika ali i ne mora imati kod nas niko nema alergije pa eto beka ima a po njima sto posto neko od nas mora imati.Mislim da je to tako neistrazena oblast,da ni oni sami ne znaju uzroke.Nekada jeste bitna porodicna anamneza ali kod nas je nema,tako da ja ni ne razmisljam o inhalatornim alergenima jer verujem da cu to izbeci a ako ne idemo ddalje.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 11:22:52)

Moja mama, koja se bavila alergologijom, kaže da je to tapkanje po mraku... 

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 14:32:21)

yula, 12 mm precnik plika? [sm=smiley3.gif] meni se to cini uzanso puno! sta je tash-mama bese rekla povodom toga, d aje to zbog tesitanja sa zivim namirnicama ili.. ?
nije mi meni jasno kako dete moze biti alergicno na zivo jaje, a ne na kuvano. [sm=zmeden.gif] mislim da je isto slucaj bio i sa ishlerinom bebom. uostalom, ko bi uopste davao detetu ziva jaja, svasta. pa ni ja ih nikada ziva ne bih jela, a kamoli dadam bebi. mada se to savetovalo i davalo kada smo mi bili bebe, da da.. [sm=smiley13.gif]
sto se tice inhalatornih alergija, ja ih imam, a kao beba nisam bila alergicna ni na sta od hrane (ili bar moja mama nije primecivala). pocela sma da patim od toga sredinom srednje skole. ja sam alergicna na polen drveca i duvan. i rekli su mi isto kao i tash.. da kod dece koja imaju nutritivne alergije dolazi do inhalatornih u vreme kada prerastu ove prve.
sto se tice dojenja.. ja razumem christabel i apsolutno je podrzavam. kao i verus i sve moje sapatnice. [sm=smiley36.gif] ja jednostavno smatram da kakvo kog moje mleko bilo, od njega nema boljeg za moju bebu. ne smatram da joj time stetim, sacuvaj Boze, jer da tako mislim da ne bih je ni dana dojila. ja smatram da je ono za nju bolje od bilo kog drugog mleka. smatram da bi bilo glupo da imam mleka, a da je ne dojim. kada meni beba preskoci podoj, grudi hoce da mi puknu koliko su pune. prosla sam kroz sve problem koje sam mogla sa dojenjem (i mastitis i ragade i smanjenje mleka) i ponosna sam sto i dalje dojim. ja smatram da je dobro da ona kroz moje mleko dobija alergene jer joj to moze samo pomoci. iskreno receno, njoj nista ne smeta sta ja jedem, ja to vidim.. da sam bila dovoljno pametna nikada nije ni trebalo da podvrgavam sebe dijeti. smatram da joj to mnogo vise koristi nego kada bi pila "sterilno" mleko.
ja sam pre par dana saznala da imam hiperinsulinemiju (to je hiperprodukcija insulina, nesto obrnuto od dijabetesa, gde insulina nema dovoljno pa oboleli moraju da ga dodatno unose). to je stanje koje se regulise iskljucivo ishranom. doktori mi nisu preporucili da prekinem dojenje, jer se dojenje preporucuje cak i dijabeticarkama, jer jako snizava nivo secera u krvi, znaci deluje lekovito. ako ne daj Boze budem dobila savet da moram da prekinem (a ja se nadam da do toga nece doci), razmisljacu o tome tada...

minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 14:39:24)

Termičkom obradom svake namirnice, menja se struktura proteina. Proteini su ti koji su odgovorni za alergije, pa je otud neko alergičan na živa ali ne i na kuvana jaja. Termički neobrađenih jaja ima u nekim kremovima, tortama i kolačima.

Snelle -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 14:48:57)

Ovoga sam se i ja plašila, ali za sada mislim da je sve ok. Doduše, L već duže vreme kašlje, prvo po malo, pa sve jače i jače....poslednje tri noći kašlje strašno, gotovo svakih 10ak sekundi. Vodili smo je kod lekara, pluća su čista, grlo blago upaljeno. To blago upaljeno možda može da bude i od alergije? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Iskreno se nadam da nije alergija u pitanju, mada je mm alergičan na sve što cveta, počevši od trave pa do drveća. Mislim da ću sledeće godine
u ovo vreme biti sigurnija da li je ovo što se sada pojavilo alergija ili ipak  prehlada. Ja se iskreno nadam da je ipak prehlada u pitanju.
@Verus, kakva je situacija sa tvojom ćerkom, ima li kod nje nekih sličnih simptoma?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 16:32:40)

snelle, moze da bude crveno grlo od alergije, mogu i usi da budu crvene. nedavno smo nepotrebno popili 2 kutije antibiotika zbog navodne upale uva, zapravo je sve bilo alergijski..
prati je, ako to bude trajalo duze, bez nekih drugih simptoma (tempetarura isl.) onda je verovatno alergijski. K je u dva navrata slinila po 20 dana i vise i nije proslo dok nije popila avil.
ja se nadam da kod vas ovo nije slucaj!
[sm=smiley31.gif]

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 17:06:39)

Mislim da vec ptice na grani znaju sta mislim o dojenju, i da je svima vec bla bla to dosadilo, ali zaista se ne bih ovako trudila da ne mislim da je to najbolja moguca hrana za bebe koja postoji. Ali da se moje telo nije ocistilo i da nisam uspela da sve dovedem u red, a moje dete nastavilo onako da krvari, morala bih se opredeliti za Neocate, pa koliko god da kostalo, i ma koliko smrdelo. Iskreno, plakala sam kao kisa kad sam pomislila da necu mozda moci da nastavim da ga dojim, i sada, kad god slatko sisa, i grli me rukicama, zahvalim se Bogu ili kojim vec silama sto sam uspela, i ne bude mi zao sto ne jedem slatko i svasta nesto sto volim...Jest da bude tesko na momente, ali prodje me. I plus je sto sam uspela da skinem ovu moju debelu guzicu uz svu tu zdravu ishranu, a i koza mi nikad nije bila lepsa[sm=smiley36.gif]

Pisala sam za onu devojcicu sto mi je pedijatar spominjala u ponedeljak, koja je krvarila od SVEGA sto je jela, pa cak i Neocate, pa je sada ok, i izrasla je iz tih alergija. Nekim telima jednostavno treba vreme da zacele, i nista drugo.

Yula: mozda probam i bananu pre breskve, nisam sigurna. Jedino sto sam breskvu jela bez problema, a cinilo mi se da kad jedem bananu on ima malo tegoba (ovo je jos pre nekoliko meseci, sada jedem banane). Tako da mozda i nema veze sta prvo probamo od ta dva. Breskva mu dodje manji alergen od banane, pa valjda tom logikom. Ali, i jedno i drugo je novo za njegovo telo, pa svakako pratim reakciju, a i banana ide lepse sa avokadom...

Sljiva isto prosla ok-sad imamo bar sta da damo ako zapne kod kakenja[sm=smiley1.gif]

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 17:18:59)

macaki, i moja sad slini i kaslje. Nadam se da je samo virus. Ja sam dojila pred spavanje i noc, ali par dana nece da sisa, pa dobije bocicu. Imam stvarno bas malo mleka i to joj bude za rizolino i slicno jer to jako voli a sa dohranom to nece ni da lizne.
Yula, ne planiram jaje jos, cekam prvo test da vidim kakvo je stanje. Al i da je ok, sacekacu sa zumancem vec cu probati mlecno.
Za sad ima u jelovniku:
povrce- krompir, sargarepu, zelen, tikvicu, kelerabu, karfiol, brokoli, kelj / prokelj, grasak
voce- jabuku, bananu, krusku, visnju, kajsiju, breskvu (sad uvodim)
zitarice- rizu, kukuruz (secerac), psenicu (hleb) i sve to kroz nemlecne cerealije+ od skoro nestle 8 zitarica
meso-pilece i dzigericu, jagnjece (koje jako retko nadjemo), golubije
zacini i ostalo-so, secer, maslinovo ulje al to nisam posebno uvodila. Neke pahuljice imaju vanilu. E da, sveki ponekad ubaci luk i kulinat.
Probali smo neke vocne teglice sa limunskom kiselinom, nije joj nista bilo. A sad od teglica joj dajem hip i nestle krusku.
Napisacu i sta planiram dalje, poduzi je spisak

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 18:28:02)

Macaki, da, mi imamo potpuno suprotstavljeno misljenje o ovome. E, sad, vreme ce pokazati sta je bilo bolje. Za sada, ja sam prezadovoljna kako se kod nas odvijaju stvari i iz tog razloga smatram da sam uradila pravu stvar. Ne zelim nikome da namecem svoje misljenje, naprotiv, samo iznosim svoja zapazanja. Ipak, jos ce dosta vremena proci pre nego sto budemo mogli da damo neki konacan zakljucak.

Mi smo danas bili kod pedijatrice, primio je dve vakcine: protiv meningitisa i jos jednu, nemam pojma za sta. Malo je plakao a ja nemajka kupila samo jednu anesteziju jer sam mislila da ima da primi samo jednu vakcinu. Pedijatrica mi kaze da je pitala svoju drugaricu alergologa da li Lazar sme da primi MMR i ona je rekla da sme, da je dosta dece sa veoma jakim alergijama primilo i da nije bilo nikakvih negativnih posledica. Ipak je ostalo da je primi u bolnici, jer je alergolog na uputu napisala da mu tamo daju, pa ova dr nije zelela da komplikuje stvari.

Merila ga je tri puta i visok je 88cm. To mi je malo nerealno i sada cu ja da ga izmerim sa snajderskim metrom cim mi stigne muz sa posla. Ajd da je bilo 85cm, ali 88, pa to je 5cm za mesec dana, a i vidim da su mu stvari 86 taman, ovako bi mu bile pomale. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]  Bas je veliki. Ali je skladno gradjen, ona nije pravila nikakav problem, kaze da je super i da se odlicno i zdravo hrani. Rekla da moze riba, bela. Pa, uskoro cemo je probati, kupovnu iz teglice.  Isto rekla da probamo keks u kome ima tragova jaja. To ce malo sacekati.  

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 20:44:26)

Yula, prvi put cujem da se daje anestezija za vakcine, mi to ovde nikad nismo ni dobili kao opciju. Oli je primio sve redovne za 6 mesec, i pedijatar je rekla da se MMR da je i deci alergicnoj na jaje, i da ih samo zadrze sat vremena i prate, ali da nikad nije imala reakciju, pa cak ni kod alergicne dece. Kaze da su to tako male kolicine da nema sanse da izazove reakciju...

Mi smo danas bili kod pedijatrice, primio je dve vakcine: protiv meningitisa i jos jednu, nemam pojma za sta. Malo je plakao a ja nemajka kupila samo jednu anesteziju jer sam mislila da ima da primi samo jednu vakcinu. Pedijatrica mi kaze da je pitala svoju drugaricu alergologa da li Lazar sme da primi MMR i ona je rekla da sme, da je dosta dece sa veoma jakim alergijama primilo i da nije bilo nikakvih negativnih posledica. Ipak je ostalo da je primi u bolnici, jer je alergolog na uputu napisala da mu tamo daju, pa ova dr nije zelela da komplikuje stvari.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 21:59:32)

Verus, isto mi je rekla i nasa pedijatrica danas. Inace, ovde obavezno daju te pacheve pre vakcine, to je kao neka blaga anestezija, lokalna, da manje boli. Kako god, potpuno je isto plakao i za ovu sa i za onu bez anestezije. Za mene je npr. novost da to daju cak i kada se krv vadi, dali mojoj drugarici za njenu bebu, a nama to nikada nisu davali kada je L. vadio krv.

Malo pre ga izmerili, dete visoko 84cm, ocekivano. Bas mi bezveze sada tamo u njegovoj knjizici pise 88cm, mislim svasta. I njoj bilo cudno. Kako god, tezak je 13.680kg, obim glave 48.5cm. Ja ne znam da li zaista nekome mogu da budu teze kosti, ali ja npr. imam kilazu i visinu kao jedna drugarica, ja sam prema njoj kao kostur... Gledam Lazara i drugu decu, on nista ne izgleda deblji od njih, a tezi je.

Da ne offujem vise temu, danas smo krenuli sa cimetom, dacu mu jo sustra i to cu smatrati uvedenim. Posle cu da vidi sta cu. Npr. taj paskanat ili belu zelen nikako da nadjem. Mozda se okurazim pa krenem sa ribom. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley24.gif[/image]
E, davim za medalju, odoh da pravim tortu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sledeća stranica >   >>