RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (5.7.2012 23:32:11)

IZVORNA PORUKA: Yula
Macaki, da, mi imamo potpuno suprotstavljeno misljenje o ovome. E, sad, vreme ce pokazati sta je bilo bolje. Za sada, ja sam prezadovoljna kako se kod nas odvijaju stvari i iz tog razloga smatram da sam uradila pravu stvar. Ne zelim nikome da namecem svoje misljenje, naprotiv, samo iznosim svoja zapazanja. Ipak, jos ce dosta vremena proci pre nego sto budemo mogli da damo neki konacan zakljucak.

yula, meni je mnogo drago sto se stvari kod vas odvijaju super. [sm=smiley1.gif] mozda se neces sloziti sa mnom, ali ja ne mislim da je za to zasluzno specijalno mleko koje je laki pio, tj. da mu je ono u bilo cemu pomoglo. jednostavno je doslo njegovo vreme! kao sto maretovo (tash) nije doslo jos iako pije isto to mleko, ali doci ce! ja cenim vrlo brzo. lakiju je organizam sazreo, prerastao je alergiju na mleku (nisam sigurna da li je ikada bila dokazana, podseti me) i sad je super.
ja radim ono sto trenutno smatram da je najbolje za moju bebu. [sm=smiley1.gif]

nama je danas bio drugi dan breskve. malo sam strahovala od nje, jer je na prva dva testa bila alergicna, ali prolazi super. beka je obozava, grabi da je ona drzi u ruci i grize i ja joj dajem. [sm=smiley1.gif] sutra cemo jesti za dorucak samo breskve, nadam se da ce proci ok.

christabel, navijamo da mlecno prodje super!

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 1:54:45)

Tash, hajd' ako se setis pitaj mamu da li zna kakva je to injekcija diprofos za inhalatorne alergije. Slucajno mi pade na pamet, jer sam pre koju godinu primila, al ne secam se da li mi je pomogla za kijanje i nos, jedino se secam da sam posle nesto citala o njoj i nije mi se svidelo

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 9:44:41)

yula, 12 mm precnik plika? user posted image meni se to cini uzanso puno! sta je tash-mama bese rekla povodom toga, d aje to zbog tesitanja sa zivim namirnicama ili.. ?

Ne, to je veličina reakcije.
Kod Marka je na mleko 7mm, ali je to nerealna mera, jer on nije imao jedan plikčić tu, već dva (što ukazuje na anafilaktičku reakciju), pa je tada dr i rekla da se to ni ne meri, ali kao premeriće, čisto da mi imamo info za sledeće testiranje.

IZVORNA PORUKA: Verus RR

Yula, prvi put cujem da se daje anestezija za vakcine, mi to ovde nikad nismo ni dobili kao opciju. Oli je primio sve redovne za 6 mesec, i pedijatar je rekla da se MMR da je i deci alergicnoj na jaje, i da ih samo zadrze sat vremena i prate, ali da nikad nije imala reakciju, pa cak ni kod alergicne dece. Kaze da su to tako male kolicine da nema sanse da izazove reakciju...
IZVORNA PORUKA: Yula

Mi smo danas bili kod pedijatrice, primio je dve vakcine: protiv meningitisa i jos jednu, nemam pojma za sta. Malo je plakao a ja nemajka kupila samo jednu anesteziju jer sam mislila da ima da primi samo jednu vakcinu. Pedijatrica mi kaze da je pitala svoju drugaricu alergologa da li Lazar sme da primi MMR i ona je rekla da sme, da je dosta dece sa veoma jakim alergijama primilo i da nije bilo nikakvih negativnih posledica. Ipak je ostalo da je primi u bolnici, jer je alergolog na uputu napisala da mu tamo daju, pa ova dr nije zelela da komplikuje stvari.

Hajde, to me teši. Treba da zovem dr da primimo MMR, ja sam u frci, hoću da umrem, ali ako već i moja dr, i Yulina dr iz Fr, i Verusina dr iz USA tvrde isto, valjda je onda to - to.
Prošao je Lukin rođus, tako da bih ja da to odradimo što pre, jer hoću da se skroz oporavimo do mora (12.08), jer je reakcija na tu vakcinu sa zakašnjenjem.

yula, meni je mnogo drago sto se stvari kod vas odvijaju super. user posted image mozda se neces sloziti sa mnom, ali ja ne mislim da je za to zasluzno specijalno mleko koje je laki pio, tj. da mu je ono u bilo cemu pomoglo. jednostavno je doslo njegovo vreme! kao sto maretovo (tash) nije doslo jos iako pije isto to mleko, ali doci ce! ja cenim vrlo brzo. lakiju je organizam sazreo, prerastao je alergiju na mleku (nisam sigurna da li je ikada bila dokazana, podseti me) i sad je super.
ja radim ono sto trenutno smatram da je najbolje za moju bebu.

Baš i nisam sigurna o čemu pričaš ovde, jer, Lakijevo i Maretovo stanje je ustvari isto. Laki je bio i ostao alergičan na jaje, a Mare je bio i ostao alergičan na mleko. Kako onda došlo / nije došlo vreme? Nisam razumela.
Apsolutno delim Yulino mišljenje da se kod alergične dece treba ukinuti podoj, da je to prevelik rizik. I da, Maretu je bilo znatno bolje kada smo skroz prešli na Allernovu jer više nije jeo pirinač koji sam ja jela...
Malko si ovde polupala lončiće, ali nije bitno.

Očigledno svi zastupamo različite teorije:
- Yula i ja nismo za dojenje i davanje namirnica na koje dete pokazuje ikakvu netoleranciju
- Ishler i ti jeste za dojenje i davanje (kroz dojenje ili drugačije) namirnica na koje dete pokazuje ikakvu netoleranciju
- Verus doji na striktnoj dijeti i bebi uvodi ono što je prethodno isprobala preko dojenja...
(sorry ostale, još nisam pohvatala sve vaše stavove - zaista ništa lično [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image])

Chris, mama mi je na putu, hajde me podseti za koji dan.

Nama je danas 3ći dan sveže kajsije.
Jeo je juče i čips.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 10:07:32)

Ne Macaki, nije mu nikada bila dokazana alergija na mleko. Postojala je moja sumnja na alergiju ili netoleranciju jer je uvek strasno plakao dan posto bih ja jela mleko i musli. Tako sam jedino i jela odnosno pila mleko. Takodje smo primeti da kada jedem jedno jelo od topljenog sira ( radi se o vecim kolicinama veoma jakog sira ) da su se bebi sutradan pojavljivale crvene tackice u kaki. To smo kasnije povezali. Kako god, ne mislim ja da je njemu to mleko pomoglo samo sto se tice mlecnog, to je bio najmanji problem kod nas, vec kao sto vec rekoh ja smatram da je njemu pomoglo to sto sam ga potpuno sklonila od alergena dok mu organizam nije dovoljno sazreo, znaci dok je na mleku bio bio je zasticen ne samo od mlecnih proteina vec i od svih ostalih, uglavnom ( posto je u mleku bilo kukuruznog skroba i palminog ulja, onda do toga nije [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ), jer nekim bebama smetaju i neke namirnice za koje bi smo to najmanje ocekivali. Mi smo prelaskom na specijalnu formulu izbegli mogucnost stalnog kontakta sa alergenima i konstantnih alergija koje smatram da nisu dobre, cak i malim kolicinama. Po nekoj logici u tom slucaju je beba konstantno u borbi sa alergenima, njen imuni istem stalno radi i telo se muci i mislim da to moze onda da predje u neke hronicne oblike i da se iskomplikuje.

S druge strane, ja razumem tebe da branis svoj stav jer i ti radis ono sto mislis da je najbolje za tvoju bebu, kao uostalom i svi mi ili bar velika vecina normalnih mama. Iskreno se nadam i verujem da ce i Ksenija kao uostalom i sve bebe na ovoj temi, prerasti sve te alergije i moci potpuno normalno sve namirnice da jedu, to im zelim svima kao sto zelim svom detetu, samo jednostavno smatram da je dojenje dece sa alergijama u pojedinim slucajevima gde setaju alergije i gde se ne zna tacno na sta je dete alergicno, vise stetno nego korisno. Do sada jos nisam naisla ili cula za slucaj koji bi me ubedio u suprotno.

I uopste, ja  smatram da je dojenje pozeljno i korisno do 4. eventualno 6. meseca, posle vise ne. Kroz mleko ne prolaze do bebe samo korisne stvari vec i svi otrovi koji su se godinama talozili u nasem organizmu, lekovi itd. Ja sam pre za sterilnu mlecnu varijantu. I da se razumemo, ranije sam slepo verovala svemu sto cujem o dojenju, ali vremenom, posmatrajuci drugu decu iz okruzenja i mnogo se vise interesujuci  za tu tematiku, a i posle sopstvenog iskustva, sam promenila misljenje. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Kako god, postujem vase misljenje, samo nekada ne mogu da ne prokomentarisem i kazem da se ne slazem sa vama.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 10:19:30)

Tash, lepo si to objasnila, ukratko, ja kada pocnem do Kulina bana ... Jos mi dete seta oko nogu, pa ne znam dal' sam dosla il' sam posla [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

I da, neverovatno je to da su Marko i Lazar imala mal'te ne identicnu situaciju, osim jakih ekcema koje mare imao jer je pio dohranu a bio alergican istinski na mleko. I jedan i drugi su osipima po licu reagovali na prinac. Ja nekako imam osecaj da ce oni do 3. rodjendana savladati tu alergiju. Eto, Lazaru je ranije samo od kontakta sa zivim jajima na kozu izlazila urtikarija, a sada uopste ne.

Za MMR sada zaista verujem da je bezbedna, dobila sam uveravanja sa vise strana. Sigurna sam da ce to kod vas proci bez ikakvih problema. Ja cu da vidim da i mi to zavrsimo u septembru.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 10:30:48)

vec kao sto vec rekoh ja smatram da je njemu pomoglo to sto sam ga potpuno sklonila od alergena dok mu organizam nije dovoljno sazreo, znaci dok je na mleku bio bio je zasticen ne samo od mlecnih proteina vec i od svih ostalih, uglavnom ( posto je u mleku bilo kukuruznog skroba i palminog ulja, onda do toga nije user posted image ), jer nekim bebama smetaju i neke namirnice za koje bi smo to najmanje ocekivali. Mi smo prelaskom na specijalnu formulu izbegli mogucnost stalnog kontakta sa alergenima i konstantnih alergija koje smatram da nisu dobre, cak i malim kolicinama. Po nekoj logici u tom slucaju je beba konstantno u borbi sa alergenima, njen imuni istem stalno radi i telo se muci i mislim da to moze onda da predje u neke hronicne oblike i da se iskomplikuje.

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

Ma, Yula, da moju mamu nisu gledali belo u apoteci kada je tražila hipoalergijsko mleko, pa joj uvalili Nestle NAN HA, i ja to dala Marku, i da sam poslušala dr i prebacila Marka na Allernovu samo 2-3 dana ranije, on ne bi buknuo 5ti dan antibiotika, ja ne bih bila zbunjena, ne bih ukinula antibiotik, antibitik bi delovao na inficirane delove, ukidanjem pkm bi se ostatak (neinficirani) počeo povlačiti, i mi ne bismo završili u bolnici. Kod nas je bukvalno tih 5-10 dana bilo kritično, da sam bar tada poslušala dr... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 11:07:26)

Sta je bilo - bilo je, radili smo ono sto smo mislili da je najbolje. Vazno je da je sada sve bolje a bice jos bolje! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Vidis da malac sada jede sve najnormalnije, jeste dacips i nije nesto zdrav, ali dosta je mucika bio uskracen za svasta nesto, pa red je da malo gricka i cips.

Zaboravila sam vam reci da imam jednu komsinicu koja je alergicna na kravlje mleko, ima nesto preko 6 banki, jede mlecno, ne u velikim kolicinama i kaze da se malo osipa, ali ne previse, podnosljivo. Oni svi u porodici imaju neke alergije, ali zive i jedu potpuno normalno, osim unuka koji je od skoro postao alergican na kikiriki i to u 25-6. godini zivota, i naravno on kikiriki vise ne jede.

Takodje, jedan drugar je iznenada postao alergican na jaja isto u 20 i nekoj godini. Kaze samo mu izadju neke ogromne bubuljice po licu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley5.gif[/image]  Kao beba i dete nije imao nikakvih alergija, bar njegovi roditelji nisu nista pirmecivali.

Nama bi danas trebao da bude 2. dan cimeta, ali ne znam u sta da mu to umesam...

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 12:18:06)

U griz.
Ili napravi onaj kolač od jabuka što ja pravim Marku, pa stavi u njega. Ili u bundevaru.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 12:28:13)

Imam par teglica kompota od jabuke koji mi je ostao jos od marta ( kupovne ) pa sam mu dala jednu za uzinu i tu sam dodala cimet i zaista je izuzetno ukusno! Ponestalo mi zdrebetine, moracu to da kupim, a planiram danas da uzmem jednu teglicu neke bele ribe, pa da probamo mozda vec od sutra. I sa ribom cu biti bas oprezna, videcu da je dajem 5 dana kao i kivi.

Inace, hvala ti za ideju za griz i cimet, sledeci put cu griz njime zaciniti. A jos Lazaru nisam davala kolace, osim plazme nista slatko ne jede, planiram da malo sacekam sa slatkisima. Ja sam kao dete jako slabo jela slatkise i dugo, dugo nisam imala zelju za njima i ako sam ih jela to su bili domaci. Imam divne i zdrave zube, a zub me nije zaboleo od 1. osnovne. I voce je slatko, ima taj vocni secer, ali opet je to mnogo bolje nego ovaj fabrikovani. Nek jede ovako sve kako jede, dok ne pocne da trazi drugacije, onda cu da vidim da mu menjam jelovnik.

Zille, sta je sa vama, ima li sta novo?

Ishler, kako prolazi uvodjenje mleka? Kako se ti osecas?

Macaki, sta ti planiras sledece da uvodis bebi? Idete li negde na odmor ovoga leta?

Christabel, kako ide kod vas mlekce?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 15:27:26)

IZVORNA PORUKA: Tash
Baš i nisam sigurna o čemu pričaš ovde, jer, Lakijevo i Maretovo stanje je ustvari isto. Laki je bio i ostao alergičan na jaje, a Mare je bio i ostao alergičan na mleko. Kako onda došlo / nije došlo vreme? Nisam razumela.
Apsolutno delim Yulino mišljenje da se kod alergične dece treba ukinuti podoj, da je to prevelik rizik. I da, Maretu je bilo znatno bolje kada smo skroz prešli na Allernovu jer više nije jeo pirinač koji sam ja jela...
Malko si ovde polupala lončiće, ali nije bitno.

niste me razumele. govorila sam o alergiji na kravlje mleko. nisam uzimala u obzir nasu alergiju na spanac ili breskvu, ili pak vas pirinac. dete to ne mora da jede, nece crknuti bez toga, ali mleko mora da pije. ni jaja ne mora da jede, nista mu nece faliti.
naravno, kada sam govorila o njih dvojici, nisam uzela u obzir ovo

IZVORNA PORUKA: Yula Ne Macaki, nije mu nikada bila dokazana alergija na mleko.

e sad, da li je laki bio uopste alergican na kravlje mleko, pa je to vremenom prerastao ili nije ni bio, sad ne mozemo sa sigurnoscu znati.
moja pretpostavka je bila da je bio alergican, pa prerastao... jer je doslo vreme da preraste, ojacao je. a mare nije jos, ali ce i on prerasti. i ja ne mislim da mu je u tome pomoglo specijalno mleko, jednostavno ne verujem u to.

IZVORNA PORUKA: Yula Macaki, sta ti planiras sledece da uvodis bebi? Idete li negde na odmor ovoga leta?

danas nam je bio treci dan breskve. sve je proslo ok. sutra i pekosutra necu nista novo davati, jer necemo biti kod kuce.
planiram sledece: boraniju (ponovo), tresnje, lubenicu, curetinu, papriku, paradajz...

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 16:08:31)

Meni nije uopste vazno kojim cemo to imenom nazvati, da li netolerancijom ili alergijom, vazno je da je detetu smetalo. Tu se slazemo. I slazemo se naravo da se sve te alergije uglavnom prerastu. Treba svi da budemo srecni jer nasa deca nemaju celijakaliju, mislim da je to najgora moguca nutritivna alergija. I sto je najgore, dozivotna je [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Ja sam mislila da vi vec jedete lubenice. Jel Ksenija malo popravila apetit, ima li nesto sto posebno voli da jede, jedno vreme je cini mi se volela kruske? Kako joj ide povrce?

Ja cu sada u nabavku i bas cu videti da kupim teglicu sa ribom. Bozze, ne mogu da verujem da sam stigla dotle da volim da idem u nabavku u obliznji hipermarket i idem maltene svaki dan da bih kupila sveze namirnice, sto za bebu, sto za nas. Polako se pretvaram u pravu domacicu kao sto je moja sveki [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley5.gif[/image]  
Da me ne shvatite pogresno, nemam nista protiv svoje svekrve, bas volim tu zenu, ali me nervira sto samo misli sta ce da se jede! aaaaaaaaa  ( a ja i mislim sada, a i ovde pisem!!!! grrr... )

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 16:36:33)

Yula, Tash i ostale, ja volim kad sve kazete sta mislite, ne mozemo sve misliti isto. Moja beba evo par dana vise nece da sisa, jer verova tno i nema, pa sad i nocu dobije dohranu, sto i nije losa varijanta, da se malo popravi, stagnirali smo sa kilazom. Veceru i ponekad dorucak jos uvek dobija sa mojim mlekom jer mislim da je bitno da dobije od imuniteta jns malo.
Napisala sam spisak za uvodjenje, lele podugacak je! Napisacu kad stignem jer cu sad da miksam bebi voce pa da se spremim za proslavu 10god.mature

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 17:01:46)

inace, sigurm je da kroy majcino mleko prolaze i uslovno receno stetne materije ali mislim da to ne moze jako da steti bebi ako nisu u pitanju alkohol, droge, jaki lekovi... Jer ne moze se ziveti u sterilnom okruzenju, a mislim da je korist od dojenja visestruka. Sto se tice ad mleka, moja beba i njega pije, a ne kravlje (na stranu sad alergije) jer je lakse svarljivo, ima vitamina, minerala, za sazliku od kravljeg, ali ja i dalje mislim da je to cista hemija. I da je kod moje bebe bila potvrdjena alergija na bilo sta od tih krupnih namirnica, verovatno bi ndavno pila samo ad. Ovako je moj izbor bila neka vrsta dijete, a posto sad mislim da je vreme da se proverimo, a i mleka ponestaje, videcemo kako cemo dalje

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 17:41:29)

dOBAR DAN
ja da se javnem na brzinu,necete verovati beka sinoc popila ad 100ml na flasicu kojoj sam morala da probusim rupu jer nije htela da pije.Takvu stvar mi je uradila sa nukovom sa piskom odgrizla zubima,ja se ubila trazeci rezervni pisak da kupim kad ona nece na njega[sm=smiley13.gif]i zspala je bez sisanja,inace je juce bila ceo dan histericna.
I trazi da spava na mojim grudima,ali bar smo uspeli sa mlekom.Bas sam srecna i ako sam tuzna sto vise ne siki[sm=smiley19.gif]
Ja sam vezala grudi i po malo se izmuzam ali ne staje,valjda ce uskoro.
Inace nisam nista ovih dana uvodila,valjda ne znam gde udaram.
Yula malo imam pritisak u stomaku ali sta je tu je ipak je teglim tokom dana.
Sto se tice dojenja i ja mislim da je bitno u prvih sest sa uvodjenjem hrane polako i prelazi u mazenje.
Ali mame koje doje vole to pa im je tesko kao i meni da se odvoje.
Inace sto se tice imuniteta ima ulogu sigurno ali do kada?
Drago mi je da uvodite ribu[sm=bravo.gif],ja ne znam sta cu vise,a ni ne opterecujem se.
Vise me brine kako da sa njom nemogucom ovo sve izguram ali dobro.
Ljubim vas sve[sm=smiley31.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 20:04:45)

Ishler, izdrzacete! Moras. A i sto se duze prolongira, sve je teze. J asam mislila da ce biti katasrofa kada sam prekidala, ali valjda je bio mali pa je brzo i lako presao na falsicu; Jednu - dve noci je malo plakao, ja mu dala flasicu sa vodom, on popio, malo se mazio i zaspao. I tako je to fino i lako proslo. Kazu da su bebe posle 6. meseca mnogo svesnije i da se sve teze "skidaju" sa sise. Bice to sve u redu, drzimo vam palceve da prodje sto bezbolnije, a sa novom bebom Jovo nanovo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Christabel [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 22:18:15)

A jos Lazaru nisam davala kolace, osim plazme nista slatko ne jede, planiram da malo sacekam sa slatkisima.

Joj Yul, a Mare tamani čokoladu, jel? [sm=smiley36.gif] Oni kolači što se prave od jabuke, griza, šećera, ulja i vode. Ja od gore stavim šećer u prahu, a ti možeš šećer u prahu i cimet. Svakako mu to nećeš praviti svaki dan, ali je možda ok ideja za užinu po nekada.

Macaki, dete ne mora da pije mleko (kravlje). Sem što će mu stolica biti tvrđa, ništa specijalno mu se u organizmu neće promeniti. Kalcijum može unositi kroz milion drugih stvari, što me je podsetilo da pitam Verus... Pisala si da si čitala razne textove od kravljem mleku i da ne planiraš uopšte da ga uvodiš Oliju, niti ikada više da ga vraćaš u svoju ishranu. Hajde, daj mi linkove, ili napiši skraćenu varijantu toga što si čitala, zašto si donela takvu odluku.

Inace sto se tice imuniteta ima ulogu sigurno ali do kada?

Meni dr reče samo prva tri meseca, nakon toga dolazi do pada imuniteta kod beba, bez obzira da li sisaju ili ne, i tada počinju da grade svoj imunitet.

a sa novom bebom Jovo nanovo

Zlico, ala si je utešila. [sm=smiley36.gif]

Nama je danas bio 3ći dan sveže kajsije, pojede je dete celu (oguljenu), možda ćemo sutra breskve.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 23:33:37)

Ja sam upravo malo citala o hemoglobinu, anemiji i gvozdju. Macaki, evo ti linka do jednog veoma korisnog posta, ne znam da li si ga vec citala, ali ako nisi obavezno procitaj. To zbog Ksenijine malokrvnosti.
http://www.ringeraja.rs/forum/fb.asp?m=593720

Tasho, u pravu si, zaista bi takav kolacic bio idealan za uzinicu i verujem da bih mogla da doziram kolicinu secera, ali ja bas imam zelju da sacekam sa tim secerom a sve da bih izbegavala navikavanje na secer... Necu da preterujem, ali sacekala bih bar jos 2-3 meseca.

Ni ja ne planiram da Lazaru dajem kravlje mleko kao napitak, ali cu ga svakako koristi i koristim ga u pripremi odrejenih poslastica. Bas sam danas negde procitala da je BIO mleko mnogo bolje od obicnog i kupila sam jednu flajku za bebu da probamo. Nego, zna li ko da li je bolje da bude punomasno ili ono sa manje masnoce. Ovo sto sam danas uzela je punomasno, ovo sto sam do sada u par navrata koristila je polumasno. Ja nikada nisam bila ljubitelj kravljeg mleka i pocela sam u trudnoci da ga jedem svako jutro uz musli, mislila sam da tako treba.

Kakve namirnice dajete bebama, kupujete li BIO, koristite vase neprskane ili ne birate? Ja sam u pocetku sve BIO, ali vec neko vreme to ne gledam previse, ne zbog novca, razlika je zanemarljiva, vec sam mislila da ne treba da preterujem i pravim dete svilenim... Mada, osnovni razlog sto ga ne kupujem redovno je taj sto su me zene ovde malo uplasile sa pricom da je neprskano stetnije od prskanog, jer na sebi moze imati kolonije mikotoksina ( nemam pojma sta je to, ocigledno neki otrovi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  ), parazita, bolestina itd.

Kupila sam teglicu sa ribom, od sutra krecemo! Drzite nam palceve!

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (6.7.2012 23:53:31)

Evo me da se javnem. Ništa novo kod nas, pirinač mi je i dalje sumnjiv. Obustavljam ga na mesec dana. Možda bih mogla opet svinjsko meso da porbam [sm=zmeden.gif]
A šta bih mogla da bebi ispečem od kuk.brašna/griza. Samo jede kačamak, izaći će mu već na nos [sm=smiley36.gif] Neki hlepčić, kiflice, pogača bi baš bili dobri, ali kako bez ičeg da mu zamesim?
Juče sam dala komad lubenice, imam utisak da bi pojeo kilo da mu dam [sm=smiley36.gif]
Naučio da kaže hvala -jaja [sm=smiley31.gif]
Idemo na vikendicu u utorak, nisam još ni raspakovala sve od prošlog puta, sad već opet begamo. Nosim laptop, pa se kuckamo [sm=smiley31.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.7.2012 1:00:06)

tash, nisam znala da bebe ne moraju da piju mleko. a bas sam skoro razmisljala o tome i pitala se, kada je to vreme kada mogu da prestanu da piju recimo ad, a da ne nastave kravlje, nego jogurt.. i da im to bude dovoljno? ako shvatas sta sam htela da kazem. [sm=smiley36.gif]

yula, hvala za link, prostudiracu ga sutra natenane. ksenijin hematolog kaze da ona nema anemiju, jer kada god vadimo u hematoloskoj ambulanti njoj je hemoglon ok. ali kada smo vadili u dz bio je nizak, neverovatno kako je razlikuju rezultati. ali ja verujem hematologu [sm=smiley1.gif] jer ovde vazi za velikog strucnjaka. nikakvu terapiju mi nemamo, samo savet da joj dajem junetinu, dzigericu, zumanca [sm=smiley13.gif] i spanac. [sm=smiley13.gif]
inace, kada samo vadili sve moguce parametre koji se odnose na punocu crvenih krvnih zrnaca, ispalo je d aK i dalje ima zalihe gvozdja, sad da li to od rodjenja ili od mene, pojma nemam.. ali mala polako trosi svoje zalihe. [sm=smiley36.gif]
nisam ti odgovorila na pitanje gore.. sad malo bolje jede, pu pu puuuuuuu [sm=smiley36.gif] nisam sujeverna, ali cim je pohvalim ona se pokvari. fino rucka 3 obroka dnevno, uzine nece ali to je verovatno jer sisa za uzinu. gledacu da joj izbacim mleko preko dana, da ga pije samo ujutru i uvece, mozda ce onda hteti uzinu. ne znam zapravo koliko bi dete njenog uzrasta trebalo da ima mlecnih obroka. kada sam hematologa pitala (ali tada je imala 9 meseci) rekao je 3 mlecna i 3 nemlecna. znate li vi nesto o tome?
inace, za dorucak jede voce, ali sada nece nesto voce samo nego moram da umesam bar malo pahuljica u to.. za rucak meso i povrce, a za veceru samo pahuljice. prestala sam da kuvam palentu jer nije bas zainteresovana. ni za sokove nije zainteresovana. od pahuljica trenutno jedemo nestle riza i pirinac i jedemo rizolino. pravim joj ga uvece sa vodom, pa posle toga sisa. inace, vise voli slano nego slatko, tu je na babu. [sm=jezicek.gif]

zille, probaj da mu zamesis sa kvascem hlebic, uzmi sitno mleveno kukuruzno brasno. onda to moze da rucka sa slaninicom.
jel su vama bese na testiranju rekli da je al. na psenicno brasno? jel to sad celijaklija ili ne? ovaj nas dr nam rece zadnji put kako kao "krece" ps. brasno.. pa ce on ipak spaviti 1+, da ga ne bismo davali. mislim, nije mi jasno, kako sad krece, pa ga za dva meseca nece biti. zar nije celijaklija dozivotna, ili je ima ili nema? [sm=zmeden.gif] inace, ona je do testiranje jela redovno hleb, keks.. i apsolutno joj nista nije falilo! kada cete vi ponovo na testiranje?

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.7.2012 9:09:18)

Macaki, nije isto celijakalija i alergija na psenicu. Celijakalija je alergija na gluten, protein nekih zitarica, zapravo vecine zitarica, znaci ima ga u psenici, razi, ovsu... svemu i svacemu. Bolje je reci u cemu ga nema, a nema ga u pirincu i kukuruzu. Zapravo, ima ga i u kukuruzu, ali to je neka malo drugacija vrsta glutena koji nije alergen u tom smsislu. Alergija na psenicu nije dozivotna, ali na gluten jeste. Ovo sve mozes proveriti na netu, ja sam to saznala kada sam Lazaru trebala da uvodim gluten.

Dr ti je dobro rekao 3 mlecna u to vreme, a to je dva podoja - jedan ujutru i jedan uvece, i jedna mlecna kasica. Ja sma ti vec ranije govorila da mislim da mala nece da jede zato sto se zasiti mlekom koje posisa, ali ja licno ne verujem da to mleko u tom uzrastu ima ono sto je bebi potrebno, ne sto sam ja to izmislila vec sam to zakljucila na osnovu preporuka o ishrani beba.

Super je za ovo sto si napisala, da ne ponavjlam pa da je ne ureknem [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Dajes li joj meso? Ono je puno gvozdja i iz njega i iznutrica se najbolje iskoristi, dok iz povrca mnogo manje. Znaci, meso praktikuj svaki dan.

Ja cu malo kasnije da odem u kasapnicu da kupim zdrebetinu, nemamo je vec neko vreme. Ja se secam da dok je Lazar samo dojio da je bio beo kao krec! Dobro, nije imao gde ni da dobije boju, a i mi smo beli, ali ipak je bio bas bled. A bio je bled jer je gubio krv od krvarenja creva. Sada se to sredilo. Bas sinoc procitah da skoro sva deca koja pre 1. rodjendana piju kravlje mleko imaju mikro krvarenja creva zbog kojih postaju malokrvna, a anemija moze da dovede do raznih smetnji u razvoju jer do mozga ne dolazi dovoljno kiseonika. Strasno! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Jedva cekam da dobijem novu bebu, sa njom cu mnogo bolje znati sta mije ciniti, a Lale je prvenac, na njemu smo se ucili. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.7.2012 13:51:52)

zille, pitacu sveki, ne mora u hleb kvasac, samo ce ti onda ostati malo zduvaniji. Bitno je da imas dve vrste brasna, u tom kontextu, mi smo mesali onomad sitno i krupno kukuruzno, so, voda. Mrvi se, ali moze posluziti.

lesica -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.7.2012 13:58:24)

A ovako nesto da se umesi:
1 solja kukuruznog brasna
1 solja palente
1 prasak za pecivo
1/2 kasicice sode bikarbone
2 supene kasike ulja
1 kasicica soli
lan,susam,suncokret,golica po zelji

I zamesi se sa kiselom vodom do gustine za proju,Pece se nekih 20-30 minuta na 200°C

lesica -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.7.2012 14:00:46)

E zaboravih da vam kazem,da u ovoj varijanti mozete da kombinujete koja hocete brasna,i da bi najbolje bilo i da se ubaci jecmeni slad ili da se umesi sa pivom umesto sa kiselom vodom-ali to moze da bude dikutabilno.

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.7.2012 16:37:15)

I moja beba je anemicna. Njoj je hemoglobim 106 bio pre koji dan i te eritrocitne konstante su snizene, ali joj je broj crvenih krvnih zrnaca u redu. Da li to onda znaci da ona nema nikakve te gubitke krvi preko creva nego da je u pitanju samo manjak gvozdja?

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (7.7.2012 17:32:16)

Trebalo bi da je tako Christabel, jer bi pri krvarenju i broj zrnaca bio nizak, kao i drugi parametri. Znaci klopajte meso...ne secam se da li ste i sta tacno uveli. Zato sam sa oba deteta uvela meso odmah, kod Helene u 7, a kod Olija i ranije, sa 5.5 meseci. Tako je pedijatar i savetovao, da se bez problema moze davati meso medju prvim namirnicama kada se uvod (naravno za Olija misle da jede samo pirinac[sm=smiley9.gif][sm=smiley4.gif]).

Citam svasta na ove teme, i zato sam se odlucila da krenem sa jagnjetinom. Kazu da je meso super zamena za mamino mleko: u smislu da ima puno proteina, cak i elektrolita i drugih stvari koje povrce i voce nema. Helena je imala super krvnu sliku, pa se nadam da cu to i sa njim postici.

Mislim da Oliju sljiva bas i nije legla, ne da je imao neku reakciju, ali je slinaviji ovih dana, i imam neki feeling da mu nije bas pripasalo...pa cu odloziti to za kasnije. Nismo nista novo jos uveli. Doruckuje 3-4kasikice pirincanih pahuljica sa mojim mlekom, nekad jede veceru nekad ne, sve zavisi. I to uglavnom krompir, ili mu nekad dam voce.

Kad da pokusam palentu?

Tash: videcu da nadjem svoj post gde sam pisala o tome, sad ne mogu stici sve da vidim i prepricam ti. Uglavnom, kozije mleko je najslicnije ljudskom, tj. kazein iz kozijeg je najslicniji po molekularnoj strukturi ljudskom, pa ga s toga nase telo lako vari, i prija nam. Samim tim, telo najbolje varenjem "izvuce" sve koristi iz mleka. Nije kravlje mleko po sebi nutritivno lose, citala sam bas to od Dr. Sears-a kojeg i koristim kao referencu za sve sto me zanima. On kaze da nije ono ne zdravo, ali puno ljudi ga ne tolerise bas najbolje. I izaziva stvaranje sluzi u telu, sto moze da menja acidnost organizma. Sto nam je telo, tj. krv "kiselija" tim smo sklonij bolestima.

Pedijatar mi kad god je Helena bolesna kaze da joj ne dajem nista mlecno dok ne ozdravi-jer jos vise stvara sluz i pogorsava infekcije, u njenom slucaju, usiju.

A ja sam sasvim ok bez mleka, sirevi mi nedostaju i jogurt. Tako da cu i ja piti kozije ili pirincano, a sireve cu od svega po malo....

Odoh...

I da: hajde mi recite za palentu, i sta bih mogla sledece? Mislim bananu, pa breskvu ili obrnuto. Posle mozda curetinu ili je rano? Ja je jedem, jedem sad i govedinu, ali opet, ne znam jel davanje njemu to direktno mozda jos ne bi trebalo?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sledeća stranica >   >>