RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (1.7.2012 23:13:02)

Mi smo danas probali borovnicu, dala sam mu samo jednu, sutra ce dobiti dve.

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.7.2012 0:27:37)

nama kake od bebelaka za sad ok, bez sluzi. A 2 dana je pila i probiotik onaj bacilac, danas nisam uspela da joj uvalim. Tacke i dalje tu tj.skoro sve su presle u bubuljicice, nove opet izlaze. Danas sam ispirala kamilicom, videcemo. Inace, i pored antibiotika, pocela da kaslje, nos curi...
Ishler, na sta si mislila kad si rekla da znas kako preradjuju kravlje-na nestle ili na kravicu?

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.7.2012 0:48:43)

inace, posto mi nedeljom rucamo kod roditelja od mm i svekrva kuva i za bebu, vidim ja drugaciji ukus hrane, bilo tako par puta. Ja kontala od karfiola, kad ono zena stavlja luk vec odavno (ajd luk, ali rekla sam da ne stavlja jer je bebi tesko padao), i sto je najgore-kulinat! Sta ce bebi od 10meseci kulinat?! Bas sam besna bila, ali ona se ne slaze sa mojim jelovnikom a i unuci njenih koleginica odavno jedu sve kao i odrasli! Strasno!

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.7.2012 4:55:21)

Oli vec 2 dan klopa jagnjetinu. Skuvali smo dobro u vodi, i siiiitno iseckali, znaci nisam uopste blendala da bude kao pasteta, meso je tako bas odvratno, i onako, kao da se zalepi za jezik, a ovako sam dodala malo vode u kojoj se kuvalo i umesala kupovnu sargarepicu, i fino je jeo, bas je dosta pojeo. Drugi dan je vec znao sta sledi pa se njario od nestrpljenja da jede, i kad je dobio prvi zalogaj, onako se zasmejao slatko sa olaksanjem. Sutra ga vodimo na 6 mesecne vakcine, njegove zadnje u Americi. Vidim da onda nema nista do 12 meseci sto je dobro, dace mi fore da se skontam tu u NS kako gde i sta.

Helenica mi ima temp od jutros, 37 ili 38 kako kada...kaze mi da je boli uvo...nije valjda opet infekcija, a i zadah iz usta joj je bas gadan...

Odoh da spavam, a vama zenice, dobro jutro, i neka je lepo!

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.7.2012 13:32:29)

U momentu uvodjenja dinje Marku su se pojavile bubuljicice, neke su prerasle u gnojanice, ali tada je takodje pala kisa i postala je uzasna vlaga, peskiri nisu mogli da se osuse. Pojavilo mu se iza usliju u kosmatom delu, i sa jedne strane vrata, primetila sam da cesce spava sa te strane. Prala sam morskom vodom, spirala uljanom kupkom i puderisala, evo danas je vec mnogo bolje, u NS je manja vlaga, vruce je ali nije vlaga. Dakle, nije dinja, posto je i dalje jede, nego je od vrucine bilo.
Zille, ja planiram heljdu uskoro.
Danas cemo proso.
Vratili smo se sa mora. :(

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.7.2012 16:01:56)

Tash, dobro dosli!!! Super za dinjicu. Ja sam gotovo sigurna da Mare sada sve moze da jede potpuno opusteno osim, naravno, mlecnog i eventualno soje.

Verus, bravo za Olija! I usper sto si uvela jagnjetinu i nama je to bilo prvo meso. Ja sam ga blendala, ali nikada previse, zapravo, nikada kasice nisam blendala da budu kao krema, i za sada nemam problema sa parcicima hrane. Mozda mi jeo bilo lakse jer sam sve to radila u baby cook-u, sa stapnim mikserom ne znam da li moze tako, jer gde on prodje napravi bas onu najfiniju kasu. Sta planiras sledece?

Christabel, matorci su cudo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Mene moja slusa, ne mogu da kazem i strogo postuje sve sto joj kazem u vezi bebe, hvala Bogu, imam svekrvu kakva se retko nalazi.  Fenomenalno za Bebelac!!! Kada ga dajes bebi, koliko kolicinski popije? Kada planiras da krenes sa jogurticima? Ako te ne mrzi, napisi sta sada bebica jede. Ima li jos uvek GER?

Macaki, negde si pitala da li mozes da dajes nektarine, zasto da ne, ja ih nisam posebno uvodila, racunala sam da je to isto breskva, samo bez dlacica. Bravo za kajsije!

Ishler, sta se desava sa vama, ima li napretka sa km? Cudo niste prvo pokusali sa adaptiranim, ipak je ono mnogo blaze, zdravije i hranljivije od obicnog kravljeg?  Bar sam ja tako skapirala iscitavajuci silne clanke o mleku, ne znam da li kod nas to ima, ali ovde imaju tabele na ad mleku za decu od 1-3 god. i tacno pise sta sadrzi ad mleko, a sta obicno kravlje. Kravlje je puno soli, previse proteina i ono je napitak, dok je ad ipak i hrana.

Zille, dokle ste vi stigli, sta ima novo kod vas?

Sta li je sa Mocicom, ako nas cita neka se javi. Mirjanice takodje uopste vise nema, nadam se da su prevazisli problem sa kakama.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.7.2012 16:08:38)

Lazar je danas dobio dve borovnice, trazio jos, ali nisam smela da mu dam. Sutra cu mu dati 4-5  a ako sve prodje kako treba, 4. dan ce dobiti koliko zeli. Nadam se da mi nece propasti u frizu do tada, a ne zamrzavaju mi se. Ne znam koliko su kod nas, ali ovde su 3.5 € mala kutijica, ne verujem da ima vise od 150gr.

Danas je za rucak pojeo kupovnu Nestle kasicu, bilo je nekog povrca sa sunkom. Ukusno je, fino je jeo, ali cini mi se da ipak preferira domace. Ne znam jesam li ovde to prijavljivala, ali on uveliko jede pirinac i kravlje mleko kroz kase, tipa sutlijas, griz... Sipam dok kuvam. Jao, sto je jutros bio sutlijas na mleku kuvan, njam, njam. Ovih dana cu da idem u nasu prodavnicu da kupim puding, pa ce i to da klopa katkada za uzinicu.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.7.2012 22:37:31)

Tash nikad da ti odgovorim u vezi dijagnoze astme. I ja isto mislim kao i tvoja mama, da on još uvek nema astmu već da je imao jače napade bronhitisa. Mislim da će ga to proći kad ojača, kao što je prošlo i najstarijeg sina. I njemu su kao malom dijagnostifikovali astmu, a evo sad mu nije ništa.

Ženice sve moram da vas pohvalim, jako ste hrabre! Treba zaista imati hrabrosti i volje nositi se sa bebinim alergijama, i sve to gledati sa pozitivne strane. Znam mnoge koji bi i za manje stvari histerisali i gubili živce. Sa vama svimanije tako, sve ste smirene i staložene, i hvala vam što ste takve[sm=smiley31.gif]

Nama je danas drugi dan pirinča. Juče jednu kašičicu, danas dve, sutra ću još malo više. ima osip, ali nije ni čudo, gle kakva je temperatura danas bila. Preznojao se x puta. Pratiću ga i povećavati količinu polako. Za dalje ne znam šta ću. Možda krušku, ili odmah d pređem na papriku i paradajz? Heljdu još neću, žitarica je a P alergičan na pšenicu, pa da ne čačkam mečku još [sm=smiley36.gif]

Znate da sam onomad tražila pomoć od opštine, trebalo je biti rešeno krajem meseca ali još ništa. Treba prvo da se formira vlast u opštini pa da se donese odluka o tome[sm=smiley13.gif] Inače to rešava Crveni krst, pošto to spada u lekove (Allernova). Sad još samo čekamo odluku [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (2.7.2012 23:58:29)

zille, drzimo vam fige!! [sm=bravo.gif]
ja ne bih paradajz na tvom mestu, kazu da je jak alergen. probaj nesto drugo.. sta je sa krompirom, karfiolom, brokolijem, prokeljom? sta bese od voca jedete, znam za breskvu i visnju od skorije..ali od pre?

yula, bravo za lakija! super napredujete, svaka cast! jesi li razmisljala da mu uvedes cimet, pa da jede PRAVI sutlijas? [sm=smiley1.gif]

tash, dobrodosla! [sm=smiley31.gif]

christabel, nemoj da se nerviras. eto hvala Bogu nije joj nista, budi srecna zbog toga! meni je moja sveki od pocetka stalno ponavljala da treba bebi da solim jer joj je bljutavo. kao da beba zna sta je slano, a nikada ga nije jela.. tek nedavno sam pocela da joj solim, kada sam sama smatrala da treba, jer se sad jako znoji pa gubi elektrolite.

verus, sta je sa helenicom, kako je sada?

nama je danas trebao da bude drugi dan dinje, ali sam uspela da joj samo kockicu uguram u usta i to maltene na silu, uopste joj se ne dopada. sutra cu probati ponovo, pa ako ide ide, ako ne nista..
inace, kupila sam pre neki dan ove pahuljice http://shop.aksa.rs/katalog/nestle-cerealije-pirinac-i-kukuruz-250g.html
i rizolino ponovo, jer smo sve babyking potrosili, pa da malo promenim. sad joj se rizolino manje dopada, navikla je da bude sladje.
kupila sam i neke fruktalove kasice, ove http://shop.aksa.rs/katalog/frutek-kasica-od-kajsije-i-kruske-120g.html i http://shop.aksa.rs/katalog/frutek-kasica-od-jabuke-i-visnje-120g.html
ali tek sam posle videla da imaju limunov sok u sebi, pa cu videti da li cu ih sada davati. imala je jedan plusic na citruse na poslednjem pric-u.

ishler -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 10:57:00)

Dobar dan
Tash dobrodosla
Yula razmiljala sam i ja da dam borovnicu jakoje zdrava,a danas kupila nestle premium od godinu dana pa cemo videtei.
Inace se jako patimo ovoh dana zbog izbacivanja dojenja ostali smo na nocnom ,place nikakva je,toliko mi je zao da ne znam sta da radim.[sm=smiley19.gif]
Uveli smo dinju jede, ali nije odusevljena.
Macaki [sm=smiley31.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 11:47:59)

Par dana i navici ce se, kao i svi mi uostalom, i vec za dan-dva se toga vise nece ni secati. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Nama danas 3. dan borovnice. Ne znam sta cu sledece.
Macaki, dobro si me podsetila na cimet, bas sam ga pre neki dan kupila, videcu da njega uvedem. Moje detence bas vrlo rado jede voce i to me raduje jer i mm i ja nismo neki vocejedci. Moze danima da nam stoji pred ocima, dok ne istruli, onda ga bacim u smece.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 12:33:09)

ishler, kako sad beka pije mleko? jel na flasicu ili iz solje?

yula, bravo za borovnicu!

JasnaM -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 13:40:57)

Moje dete izgleda ima reakciju na voce [sm=zmeden.gif]. Mislila sam da je samo jabuka, ali isto reaguje i na breskvu, kajsiju, bananu (samo blaze).... Probala sam sve varijante iz kasice (razliciti proizvodjaci), sveze, kuvano...sad cu obustaviti vocke do daljnjeg tj. do kontrole kod pedijatra za nedelju dana. Nakon par kasicica dobije crvene pecate kod slepoocnice i oka. Sto je najgore vocke mu se svidjaju njupao bi, ali ja prekinem cim vidim reakciju. Sa povrckama za sad (pu, pu) nemamo problem. Ima li ko slicno iskustvo?

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 15:43:03)

Yula: ne znam ni sama sta bih sledece...mozda breskvu ili bananu. Od jabuke me je i dalje strah, jer navodno moze da pogorsa GER... Ukinula sam mu lekove vec ima jedno 3 nedelje i sve je ok, nema extra kiseline, povrati jos ponekad.

Macaki: Helenica je super, sve jede, jako fino. Ima dana kada jede jako malo, dana kada jede puno (npr. celo parce pice, pa cvekle, pa ribu za veceru, ma, pojede koliko i moja mama[sm=smiley36.gif]). Tako da je pustamo da sama diktira koliko jede i kojim tempom, ona i njeno telo to najbolje osete. Serviramo joj sve sto je sveze i kuvano. Retko jedemo kupovnu restoransku hranu, a ukinula sam joj sve kupovne slatkise. Primetili smo da lose utice na njeno ponasanje, tj. sugar rush, zaista postane hiperaktivna. Od slatkog jede samo domace torte i kolace, ipak tu ima manje secera (pravimo vocne).

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 15:45:04)

Tashke: pricam juce sa pedijatricom, koja nije inace nasa (jedino je ona mogla da nas primi ranije da pre puta dobije Oli sve vakcine), i kaze mi da je imala dete strasno alergicno na kravlje mleko. Kaze da sta god su je hranili mala je krvarila (puno gore i od Olija). I da je na kraju jela samo mleko koje ih je kostalo 1000 dolara mesecno. Kazem ja "znam Neocate-jer je to bilo sledece za Olija", kaze da. I kaze, eno je, nije joj nista, izrasla je iz svega! Pije kravlje mleko najnormalnije.

Tako da, verujem, najkasnije kroz godinu, Mare ce da uziva u svim blagodetima mlecnih proizvoda[sm=smiley31.gif]

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 18:30:57)

updejt[sm=smiley36.gif] oli nije juce kakio pa sam rekla mami da mu da 2 kasikice sljive. Tako da to uvodimo sledece.

Do sada: pirinac
krompir
bundeva
kruska
avokado
sargarepa
jagnjetina
sljiva (nadam se i ovo ce proci ok)

Bas dosta[sm=bravo.gif]

Pedijatru sam lagala da sam dala samo pirincanu kasicu....c c c

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 18:32:41)

Macaki, bas sam kreten, sad citam unazad da sam pisala da je imala temp. Nema vise, ali je njarava bila jutros kaze mi mama. Stavljam joj one kapi u usi OtoH ili kako se vec zovu, sto mi je sveki donela.

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 18:34:24)

Ja sam i kravlje i ad mesala sa mojim muzenim. Npr. u flasicu mog stavim 30ml ad mleka (kasnije kravljeg) i polako povecavala. Teze je islo sa ad mlekom-ali kad bi mm davao, popila bi i cisto ad bez problema! Od mene nije htela jer je znala da sam ja izvor onog sto vise voli[sm=smiley36.gif]
IZVORNA PORUKA: Tash

kravlje mleko? Navikni je na ukus kroz griz, pire krompir... izmuzi pa mesaj sa svojim (ne znam dal to sme, pitaj Verus), pa smanjuj kolicinu svog a povecavaj kravlje.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 21:43:32)

Jasna, mozda joj smeta neki sastojak voca, lupicu sada, ali kao npr. pektin? Jesi li razgovarala sa dr o tome sto joj se desava? Svakako je bolje obustaviti voce na mesec-dva i probati ponovo, to su uglavnom bebece alergije/netolerancije koje prodju za par meseci.

Verus, vi ruckate k'o veliki [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]  Imas li neki poseban strah od banane ili tek onako bi radije breskvu? Banana je odlican izvor energije i kalorija za bebe, ja bih pre bananu.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 21:51:45)

Moj Lale ne zna da jede borovnice, samo ih promulja po ustima i proguta, onako cele! Posto je tri dana proteklo bez ikakvih problema, sutra cu mu ih samleti i napraviti vocni jogurt, dacu mu ih popodne kao uzinu, nije mi frka ni malo.

Inace voce obozava, osim lubenice i dinje koje mu nisu omiljene, jabuke, banane, kajsije, tresnje, breskve/nektarine, sljive, kivi jede super. On maltene ne jede slatkise ( osim katkada za uzinu pojede jednu do dve plazmice )  i voce mu je dobar i skoro jedini izvor secera. Kupila sam mu neki Nestle corn flaks sa medom, nije skoro uopste sladak, a veoma je ukusan i voli da ga jede. Pravim mu s jogurtom ili ad mlekom.

Poceo je da voli i svez paradajz, sinoc sam mu dala sredinu hleba ( jer je korica na ovom bagetu bila pretvrda i preostra ), krem sir i svez paradajz, jeo je kao veliki [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Zadovoljna sam jer ne povecava kolicine, stavise, smanjuje po malo, sada npr. jede samo jedan jogurt ppodne za uzinu, cist, ali mu dam i jednu plazmu da gricka posle. Ranije je jeo ili dva ili vocni jogurt ( kolicina 200ml ). Ne primecuem ni da se deblja, ni da mrsavi, ali zato primecujem da fino raste. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Mi u cetvrtak kod pedijatra, trebalo bi da primimo vakcinu protiv meningitisa, ne znam da li se to pirma kod nas, nije obavezna ali je preporucuju jer ovde ima dece iz celog sveta i svakakvih virusa.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 22:02:40)

Pokušaću da sumiram, nestao mi je "čarobni" papir sa spiskom u krečenju. [sm=smiley19.gif]

Marko, za koji dan 22 meseca...

VOĆE
- termički obrađeno: jabuka, breskva, kajsija, višnja, trešnja, bundeva, kruška
- sveže: banana, lubenica, dinje, jabuka

POVRĆE
- termički obrađeno: krompir, šargerapa, blitva, španać, karfiol, brokoli, prokelj, kupus, grašak, boranija, pasulj, cvekla, tikvica, paradajz, paprika, crni luk, beli luk, mirođija
- sveže: paradajz

MESO
- jagnjetina, svinjetina (slanina, šunka, namazi), piletina

ŽITARICE
- pšenica (griz, hleb), kukuruz (palenta, kuvani kukuruz), ovas, pirinač, sad uvodimo proso

ZAČINI
- so, šečer, sunc.ulje, masl. ulje, prašak za pecivo

Šta sam zaboravila? [sm=smiley36.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 22:19:26)

Plavi patlidzan. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Bravo za Mareta! Daj spisak sta planiras ubuduce da uvodis.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 22:21:32)

Pa nemam spisak, izgubio se! [sm=smiley19.gif]

Ovako na brzinu:
- ječam
- svinjski želatin
- vanil šećer
- ćuretina
- sirće

Ali pre svega toga: sveže kajsije i breskve.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 22:22:14)

Sve mislim da na onom spisku fali još povrća. [sm=zmeden.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (3.7.2012 22:29:46)

Užasno sam umorna. Odoh da čalabrcnem malo dinje, pa u krevet. Jedva držim oči otvorene.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  24 25 [26] 27 28   Sledeća stranica >   >>