Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.2.2013 21:26:37
|
|
|
|
nink
|
Zemunka ni mi nismo uobroceni i to mi predstavlja sada problem zbog sikenja...Cim preskocimo obrok imam problem sa grudima a on kada se najede nece da sisa posle...a probala sam i pre da mu dajem ali onda slabo hoce cvrstu hranu ufff.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.2.2013 21:58:27
|
|
|
|
Torbica
|
Nink, neminovno je lagano uvesti cvrstu hranu, grudi ce ti se navici za par dana. To je idealno da nece da dosisa, zmaci da pojede dovoljno. Izmuzi tek da olaksas grudi i to mleko isoristi tj dodaj u hranu. Iako vam nisu uobroceni, uzmite neko okvirno vreme izmedu 10-12 za uvodjenje povrca a popodne/vecera stavite zitarice, ja bih tako, i naravno podoj pre spavanja. Pozz
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 14.2.2013 15:37:56
|
|
|
|
Zemunka85
|
Torbice, Sanchy hvala puuno. Negooo, sta obicno ide posle pocetnickog krompira i sargarepe u ovo doba godine?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 14.2.2013 18:31:29
|
|
|
|
tanjicak79
|
Zemunka, mi smo posle šargarepe i krompira uvodili tikvicu i bundevu. A kasnije još karfiol i brokoli.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 14.2.2013 20:00:02
|
|
|
|
vikiii
|
Cao mame, da vam se i ja pridruzim! I mi smo poceli polako sa cvrstom hranom,ali imamo maaali problem. Pojede par kasikica i to je sve.Krompir mu se ne svidja,sangarepa onako,tikvicu hoce da povraca, i tako. Jedino sto lepo rucka jesu pirincane pahuljice. Za sada jos uvek nisam zabrinuta,ali ako ovako nastavi.... Kakava su vasa iskustva?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 14.2.2013 22:10:43
|
|
|
|
little_one
|
polako...mozda nije gladan. Nemoj da ga silis, imaj strpljenja, ja jos nisam cula da neko dijete na kraju nije jelo. A to da mu se neka hrana ne svidja, kazu da se hrana mora ponuditi 10tak puta prije nego sto se zakljuci da je beba ne voli! MI svu hranicu koju smo probali prvi dan je bila opsta katastrofa, jedva 2-3 kasicice da okusi i to uz negodovanje a drugi dan porucka kao najveci slatkis. Eto sada trenutno imamo mrkvu, krompir, bundevu, tikvice i pirinac. Uspjeli smo da nadjemo mlijeko na koje se ne osipamo..novalac allernova...za djecu koja su osjetljiva na proteine kravljeg mlijeka...na ovo se ne osipa...ali je masno skupo..sreca pa stavljam samo malo u pirinac nista vise.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 15.2.2013 10:41:19
|
|
|
|
vikiii
|
Ne forsiram ga u opste. Kada krene da place,zavrsavamo sa klopom i dobije mleko. Mislila sam da ce ovo mnogo lakse da ide,ali izgleda da sam se prevarila.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 20.2.2013 19:50:12
|
|
|
|
maliandjeo
|
kada ste dale prvu kasicu? i koju? i koliko po kolicini?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 20.2.2013 20:18:50
|
|
|
|
Zemunka85
|
Druuuuuuuuuuuuuuugariiiii, pitaaanjce - sad ce dve nedelje kako mazi dajem povce. Uvela sam sargarepu, krompir, brokoli i tikvicu. Sledeca je tikva, pa karfiol. I sta onda. Koliko znam, onda krecem sa vocem. E sad: - da li onda stajem sa uvodjenjem povrca ili nastavljam pa u danu uvodim i novo povrce i voce? - kada vocku dajem i da li onda izbacujem zitarice? - kako bi onda trebao da izgleda dnevni meni gospodjice? - kojim redom se uvodi voce? Sanchyyyyyyyyyyyyyyy, Torbiceeeeeeee ..... :D
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 9:13:25
|
|
|
|
little_one
|
koliko znam mozes uvesti i blitvu, kelj, pastrnjak (jos uvijek nisam dokucila sta je to tacno nije celer a nije ni persun a lici na oboje :S)...a onda krenes na voce...jabuka, banana, kruska, sljiva, breskva....ne pada mi na pamet sta jos....znam da ne trebas citruse da uvodis...sto se tice rize...tu ni ja nisam pametna...trenutno dajem povrce u podne a popodne dam rizu kao predzadnji obrok prije spavanja a to sam pocela prije par dana tako da radim....ali sam nesto planirala da kad krenem voce da uvodim da dam sa rizom povrce a da prije podne uvedem vockice...e sad i mene to zanima da li je ovako nesto pametno...ajmo zenice koje ste iskusne pisite :) Mi smo klopali karfiol, i voli ga...a jos sam primjetila da voli i tecnost u kom se kuvao karfiol....prvo pokupi svu vodicu iz kasikice pa onda uzme i pojede karfiol. Kada sam dala samu vodicu od karfiola i nju je rado posrkala E sad, danas krecemo sa brokulom. Za vikend kuvamo supicu od uvedenog povrca pa cemo da se gostimo :) taman ne uvodim nedjeljom nista a dam mijesano :) Za sada jedemo mrkvu, krompir, bundevu (budimku), tikvicu, karfiol i rizicu..
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 10:11:22
|
|
|
|
Zemunka85
|
Hvaaaala. Cekamo i iskusnijeee :-) . Taman do tada da updateujem listu pitanja :-) : aaaaa kada uvodim novu stvar, posto se daje po koja kasicica, osta dete gladno, m?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 10:27:22
|
|
|
|
Torbica
|
Zemunka, ja se upljuvala na prethodnoj strani od pisanija, probaj da procitas jos jednom, mozda ti je nesto promaklo draga. I da, ono sto uvedes to ostajeee, dakle uvedes zitarice, one ostaju, pa uvedes povrce sa mesom/zumancem, to je drugi nemlecni i on ostaje, pa onda voce i to je treci nemlecni, ostaje. Poenta uvodjenja je upravo taj da beba jede cvrstu hranu... jedan po jedan podoj/AD se zamenjuje. Za voce su ti lepo napisale zenice, ja sam ovako - jabuka, kruska, breskva, kajsija, banana, sljiva i na kraju kombinacije. Ono sto ima u sezoni preferiram, ovo ostalo uvedem kupovne pa kad mu dodje sezona jesce, bitno mi je da je uvedeno.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 11:08:14
|
|
|
|
Zemunka85
|
Dadada :-) bilo je novo i konfuzno, sada kada sam ponovo procitala jasnije je. Samo jos ne kontam, da li nastavljam sa uvodjenjem novih povrcki, kada krene i voce, ili stajem neko vreme, pa koristim vec uvedeno. Moj pedijatar mi rece ne voce i povrce u istom danu pre sestog meseca. Sta mislite o tome? Koliko dugo ste vi davale samo povrce dok niste uvele voce?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 11:56:13
|
|
|
|
Zemunka85
|
Sada sam se set_ila da imam dosta svog zamrznutog mleka, je l biste mi pomogle savetima kako da iskoristim, a ja sada odoh da citam o proceduri odmrzavanja istog. I je l to onda znaci da ne koristimvodu u kojoj sam kuvala voce/povrce? I smem li ja to mleko da ljuljnem u vruce (tek skuvano) voce/povrce? Sad gledam, moje dete klopa u pola devet prvi put (posto sisa jednom nocu), pa spava 10-12 i klopa u pola 1. To bi znacilo da joj idu sve nemlecni obroci jedan za drugim. Rucak, uzina vecera. Di je tu mleko? Nema sanse da ostvarim tri podoja jos. Onda cu joj mesati voce sa zitaricama?!!!? Ona danju super spava. Jos dva puta po sat, a nekada i dva...nekada pola... Sad u stvari vidim da nama idu tri podoja za redom (ujutru, pred spavanje i nocu) i da ce, kada uvedem voce ici tri nemlecnaza redom. Ne svidja mi se to...
< Poruku je uredio Zemunka85 -- 21.2.2013 12:01:13 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 12:06:39
|
|
|
|
little_one
|
Mozda je pedijatar mislio da je previse izbacenih mlijecnih obroka u slucaju uvodjenja i jednog i drugog...ako saberes da je to riza + povrce + voce to su izbacena 3 mlijecna obroka i ostaju dva... jer vecina pedijatara racuna da su djeca uobrocena i da imaju 5 podoja/flasica dnevno koje se vremenom izbacuju. Mi i dalje imamo 5-6 a nekad i vise podoja dnevno plus povrce i riza...ne vjerujem da ima veze s tim sto se uvodi neka namirnica. Vecina pedijatara kaze da sa 6 mjeseci beba ima 2 podoja/flasice dnevno (ujutro i navece) a izmedju su nemlijecni obroci. Meni to nekako previse grubo djeluje...jos su mi mali da im se izbace toliki podoji. A sto se tice starosti bebe, tvoja beba je tacno mjesec dana starija od moje a moja je vec skoro pa zrela da uvedem voce jer sam skoro svo povrce uvela...tako da ne znam sta bi radila mjesec/dva dok docekam da dam voce :) nadam se da razumijes sta hocu da kazem...al sam ga zakomplikovala
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 13:03:29
|
|
|
|
caca81
|
IZVORNA PORUKA: Zemunka85 Hvaaaala. Cekamo i iskusnijeee :-) . Taman do tada da updateujem listu pitanja :-) : aaaaa kada uvodim novu stvar, posto se daje po koja kasicica, osta dete gladno, m? Ne ostaje gladno, jer posle ide dojenje, tj AD.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 13:06:06
|
|
|
|
caca81
|
IZVORNA PORUKA: maliandjeo kada ste dale prvu kasicu? i koju? i koliko po kolicini? Prvi nemlečni obrok sam dala kada je beba imala 4 i po meseca. Danas je praksa da se daju kao prvi nemlečni obrok pirinčane pahuljice. Ja lično sam prvo dala kuvanu jabuku, jer mi se činilo da je ona lakša za varenje od ovih pahuljica. Što se tiče količine, ja sam davala ceo obrok 180-200gr, nisam postepeno uvodila (1. dan - jedna kašičica, pa 2. dan malo više...) naravno nekad dete pojede manje, nekad više. Ako misliš da je dete malo pojelo daš mu posle obroka da malo sisa.
< Poruku je uredio caca81 -- 21.2.2013 13:08:29 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 15:01:12
|
|
|
|
little_one
|
Caco a kako si odredjivala da je to 180 -200g? Mislim ja kuvam kasice i nikad ne znam koliko je pojela...odokativno to sto ona pojede nikad nije vise od dve - dve i po supene kasike onako vrsne...nece vise...a i ne tjeram je vise...poslije toga joj dam siku nakon jedno pola sata do sat maksimalno nakon kasice...inace danas smo probali brokuli i to joj se svidjelo....stvarno nijednu namirnicu dosad nije odbijala...pojede fino, ne previse ali ne i premalo...nikad je ne tjeram kad se pocne buniti ja prekinem...racunam da ce kasnije sve vise i vise da pojede...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 17:14:50
|
|
|
|
Zemunka85
|
A ja imam drugi problem, moja jede dok ja ne prekinem :-) . Sve joj se svidZA :-) .
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 17:22:55
|
|
|
|
Torbica
|
Zemunka, nas raspored je ovakav: oko 6-7 podoj oko 10 voce, koje konacno ne dosisavamo jer pojede oko 200 grama oko 13 podoj oko 16 povrce sa mesom, tu dosisa malko jednu, pojede oko 100-140 grama oko 19 i 30 podoj E sad, kod nas je druga prica jer sam ja svoj deci prvo uvodila voce, pa povrce, pa zitarice. Nas pedijatar smatra da su najmanje hranjljive zitarice u odnosu na voce i povrce/meso i da to uvedemo kad ova dva podoja zamenimo. Zasad smo jedan zamenili. A kad zamenimo i drugi, samo cu rucak dati posle voca, pa zitarice i na kraju sa nekih 9 meseci ostati na dva podoja. Tako sam i sa prvo dvoje. I da dosisavanje nam ide odmah iza hrane, nikakva pauza od pola sata/sat, jer to nam je da dopunimo obrok..
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 18:41:19
|
|
|
|
caca81
|
Stavim u šolju od 200gr,kada napravim kašicu, a i kada blendam u blenderu ima ona skala, pa se vidi koliko ispadne.
< Poruku je uredio caca81 -- 21.2.2013 18:48:46 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.2.2013 20:34:02
|
|
|
|
little_one
|
MOracu barem neku teglicu da zbavim, mozda od neke kasice pa da imam okvirno. Ne znam sta cu reci pedijatrici koliko mi dijete pojede Torbice, i ja bih joj odmah dala siku ali kad sam joj davala odmah siku poslije kasice ona se izbljuca i svu kasicu povrati...ovako sacekam da joj se malo slegne kasica i onda posiki koliko hoce....tako da sam mislila kad poveca kolicinu kasice koju pojede tako cu joj taj podoj samo pomjerati dok se ne poklopi sa narednim i tako ga izbaciti. Nadam se da ne grijesim.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.2.2013 10:23:03
|
|
|
|
adulence
|
nama definitivno nije vreme jos za voce povrce itd...ali volim ovde da svratim cisto da se informisem,ja to volim tako natenane pogotovu jer znate da mi je prvo dete,ne volim da prepustim slucaju...e ono sto mene zanima jeste kada treba poceti sa uvodjenjem ,ovde pise od treceg meseca,ali citajuci unazad nisam videla da je iko tada poceo,moja bekana ce za desetak dana tri meseca pa imam lepo vremena sve da prostudiram...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.2.2013 11:53:45
|
|
|
|
little_one
|
Adulence, najranije sto sam ja cula je 4 puna mjeseca. Ja sam pocela tako i zasad ide kako treba. Tako mi je i pedijatrica savjetovala. Mada, ukoliko dobro napreduje nije kasno ni sa 6 mjeseci poceti...sve zavisi od bebe do bebe! U nekoj knjzi moje mame, Doktor u kuci, pise da sa dohranom treba poceti sa 2 mjeseca :))) e pa sto je previse, previse je...i to jos pise da se moze dati sok od mandarine i narandze tako da najbolje da se savjetujes sa dr koji ti prati bebicu i on ce te savjetovati kad da pocnes da li sa 4, 5 ili 6 mjeseci!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.2.2013 12:00:14
|
|
|
|
adulence
|
nisam mislila svakako sa tri ali volim lepo da budem informisana,ali ne bi volela ni sa 6 meseci mislim da je to kasno,stava sam da im treba ponuditi ranije cisto da upoznaje ukuse ,ne bi joj izbacivala podoje jer mi super napreduje,ali neka se igra sa hranom i uziva u njoj...hvala LO...
|
|
|
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.