tatjana1 -> RE: Double test (25.4.2013 22:56:04)
|
Mojaprvabeba, ne znam da tumacim ove vrednosti, ali sigurno je sve OK cim ti je procenjeni rizik ovako mali :) Nuhalni nabor je dobar, to znam da protumačim :) A evo nekih novosti od mene...Ne znam da otvorim novu temu, a mislim da bi trebalo i to temu: visok nivo PAPP-A u prvom trimestru, pa molim administratorke da to urade umesto mene. Mislim da je važno jer sam se ja ubila tražeći neko iskustvo slično mom, na srpskom nisam našla nijednu prijavu tako visokog PAPP-A, a kad sam potražila na engleskom, niuje bilo bolje i pored tolikih zemalja engleskog govornog područja. Naime, ako se secate, meni je sve na UZ bilo u redu, beba 59,9 mm, nuhalni 1,5 mm, ali su mi i beta hcg i papp-a bili visoki - MoM kod Bete je bio 4,31, a kod PAPP-A 5,81 (što je BAŠ, BAŠ visoko!) Na ponovljenom double (mislila sam da je prevelika razlika između gestacijske starosti ploda utvrđene na UZ i one koja se računa prema poslednjoj menstruaciji) nisu mogli da mi softverski obrade podatke zbog previsokog PAPP-A (meni je bio 27 mlU/ml, a njohov softver barata samo sa vrednostima do 26,2) Od tekstova na engleskom sam našla tekst o jednom istraživanju sprovedenom u 7 centara (2 u Velikoj Britaniji, 2 u USA, 1 u Francuskoj, 1 u Izraelu i 1 u Ukrajini), gde je od blizu 47 000 žena 79 imalo ekstremno povišen PAPP-A. 5 nisu otpratili do kraja, jedna trudnica je pobacila, jedna je prekinula trudnoću zbog toga što je na UZ u drugom trimestru utvrđen veliki rizik za Nunanov sindrom i još par njih je imalo izvesnih problema (hipertenzija, preeklampsija itd.) OJedna je rodila dete sa organima van stomaka (ne znam medicinski naziv za to). Konačan zaključak istraživanja je da majke sa izuzetno visokim nivoom PAPP-A ne treba da brinu da će se njihova trudnoća završiti ishodom drugačijim od ishoda trudnoća sa normalnim nivoom ovog markera. Važno je napomenuti da je 20 žena imalo nivo od 5MoM do negde oko 9, dok su sve ostale imale znatno viši nivo i po više deset_ina MoM. U okviru teksta našla sam mail profesora koji je vodio istraživanje, profesor je na Univerzitetu u Lidsu (V.Britanija) i Kolumbija u Njujorku. Nisam znala ni da li je čovek još uvek na tom univerzitetu niti sam imala prevelike nade da će mi odgovoriti, ali me je danas obradovao svojim odgovorom u roku od 48 sati!!! Bila sam oduševljena, pre svega znajući da ovde medicinsku sestru ne smeš da pitaš da ti nešto objasni, a kamo li nekog ko ima zvanje profesora :))) Čovek mi je rekao da je po njegovoj proceni moj rizik od Dauna i sličnih hromozomskih poremećaja na nivou od oko 1:3000 ( što je daleko manji rizik od 1:125 što je meni izračunato), i predložio da mi u drugoj laboratoriji preračunaju MoM-ove za oba hormona pod pretpostavkom da je PAPP-a na nivou od 26 mlU/ml, kako bi procenio i rezultate mog drugog testa. Jedino što mu deluje zabrinjavajuće je što mi je i nivo HCG visok, ali će proveriti iskustva svojih kolega i javiti mi. Nadalje ću vas informisati, i o svim daljim informacijama koje dobijem kao i rezultatima amnio i opstalo. Mislim da je važno da sve to bude na jednom mestu, kako bi svaka sledeća osoba koja bude tražila informaciju o iskustvu kad je PAPP-A visok, kao i kad su oba markera visoka, mogao da to nadje na jednom mestu jer, ponavljam, toga je jako malo na internetu i to ne samo na srpskom is rodnim jezicima već i na engleskom. Želim vam laku noć, ja ću večeras posle više dana malo lakše spavati [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|